School keuze

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Chechi, 26 sep 2022.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Chechi

    Chechi Niet meer actief

    Dag,

    Mijn zoontje wordt bijna 3 en het is tijd om keuzes te maken voor een school. Ik ben heel erg benieuwd naar de soorten onderwijs die jullie kindjes volgen, wat je de voor- en nadelen aan vindt.

    Vandaag zijn we zijn wezen kijken bij een reguliere klassensysteem school. Eigenlijk voelt dit heel goed voor ons. Ik denk namelijk dat onze peuter, die heel erg zelfstandig is, wel wat timide en juist gebaat bij structuur en duidelijkheid deze vorm nodig heeft.

    Maar er zijn zoveel vormen van scholen! Ik zie door de bomen het bos niet meer. Dus benieuwd naar jullie ervaringen.
     
  2. Fristi2012

    Fristi2012 VIP lid

    23 jun 2014
    5.912
    3.331
    113
    Ik had een sterke voorkeur voor een bepaalde school. Dalton, groen, veel zand en klim dingen buiten, moestuin.
    Maar ik vond het er binnen erg rommelig, veel dingen aan de muur. Niet dat het niet netjes was, maar wel veel prikkels.
    Dus begonnen we te twijfelen.
    Onze zoon had een ontwikkelingsvoorsprong. We vroegen dus hoe ze dachten over versneld doorstromen naar groep 2, hij is van januari. Daar waren ze heel stellig in, nee dat doen we niet. Terwijl ze onze zoon nog niet eens gezien hadden. Dus zijn we afgehaakt.
    Een andere school van onze voorkeur, veel rustiger van binnen, gestructureerd, elke groep een eigen ingang. Daar gaven ze direct aan van, nee we kijken echt naar het kind, niet naar de datum. Dus voor deze school gekozen.
    Hij is hier wel versneld naar groep 2 gegaan uiteindelijk en in groep 4 loopt hij weer behoorlijk voor en is net hoogbegaafd gediagnosticeerd.

    Er was nog een school van onze voorkeur. Daar zouden we ook nog kijken, maar omdat onze keus gewoon goed voelde die ander maar gewoon gedaan.
    De andere twee scholen in het dorp voelde vanwege de locatie in mindere wijk niet fijn aan.
     
    Chechi vindt dit leuk.
  3. ikkie97

    ikkie97 VIP lid

    7 mei 2011
    10.076
    3.517
    113
    Sfeer proeven op verschillende scholen (wat jullie dus ook al hebben gedaan bij de reguliere school). Daar valt of staat veel mee.
    Kijk verder ook naar praktische zaken als bereikbaarheid en schooltijden, opvang, etc.
    Schoolbevolking kan ook bepalend zijn voor sfeer en of je je er thuis voelt, kijk dus eens op het schoolplein als de school uit gaat of onderzoek in welke wijk de school staat.

    Veel scholen met regulier systeem hebben tegenwoordig ook aspecten van andere onderwijsvormen geintegreerd in hun systeem zoals van Dalton of Jenaplan. Puur 'regulier" bestaat eigenlijk niet. Elke school heeft weer een eigen visie en werkwijze.
     
    cowgirl80 en Chechi vinden dit leuk.
  4. Lies1611

    Lies1611 VIP lid

    3 jun 2013
    7.038
    3.121
    113
    Wij hebben 3 scholen in de buurt. Openbaar, rooms-katholiek en Pc. Alleen gewoon een klassenstructuur. Geen vrije-, dalton-, jenaplan of montessorischool. Onze overwegingen waren dus voor de nabijheid van de school want dat is toch het meest praktisch. Ook de opvangmogelijkheden en schooltijden speelden een rol. Daarnaast gaf een van de scholen op onze vraag of we eens langs konden komen buiten de openochtend als reactie "bel volgend schooljaar maar terug" en dat vond ik al geen relaxt antwoord, dus die viel meteen af. In het nieuwe schooljaar hoorde ik dat ze een leerlingenaannamestop hadden:o:
     
    Chechi vindt dit leuk.
  5. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.506
    8.355
    113
    Kiezen voor wat goed voelt en naar jullie idee het beste past bij je zoontje!

    Wij hebben in de wijk drie scholen: openbaar regulier, katholiek Dalton en christelijk regulier. We zijn bij de eerste twee wezen kijken en bij een school verder weg (openbaar Jenaplan). De school verder weg voelde het beste, daarna de openbare reguliere school., de andere school viel meteen af (te schools en star naar ons idee - dat hoeft niet per sé zo te zijn bij Dalton, vooraf sprak die school me meer aan). We hebben toen de afweging gemaakt en uiteindelijk gekozen voor de reguliere school dichtbij huis. Achteraf spijt van gehad, de school bleek helaas heel erg gericht op cognitie en op bepaalde gebieden waren ze ook erg star (en die combi werkte voor onze dochter niet, hoewel ze goed in de doelgroep van de school paste), onze dochter paste veel beter op een Jenaplan school, waar ze veel meer naar het kind ze keken en ze ook veel meer ruimte kreeg (ook cognitief gezien). Daar is ze uiteindelijk ook naar overgestapt (wel een andere school).
     
    Chechi vindt dit leuk.
  6. Koekie1

    Koekie1 VIP lid

    31 jul 2013
    5.629
    1.979
    113
    Vrouw
    Wij hebben 1 school in het dorp dus tja.... keuze snel gemaakt :D

    Ik zou vooral sfeer proeven, kennismakingsgesprek vragen en tijdens schooltijd en einde schooltijd eens langs het plein gaan. Kun je zien hoe de kinderen / leerkrachten met elkaar omgaan en wat voor ouders er bij het hek staan.
     
    Chechi vindt dit leuk.
  7. sabagirl

    sabagirl Fanatiek lid

    15 okt 2015
    3.321
    1.053
    113
    Toen we gingen kijken, zijn we bij een kleine en grote school geweest. Beiden hadden eigen onderwijs methoden. We hebben toen gekozen op sfeer en hoe het voelde. Het kleinschalige sprak ons toen aan omdat zoon niks kon met grote drukke groepen.
    Na 3 jaar en dat de school nog kleiner werd en zoon in een combinatie klas niet de ondersteuning kreeg die hij nodig had, zijn we gewisseld naar een dalton school.
    Beide kinderen zitten daar nu een jaar en we zijn erg tevreden. Ouders worden veel betrokken, er is rust en structuur en kinderen krijgen de ondersteuning die ze nodig hebben. Het is een school van 200 kinderen maar desondanks is het een fijne rustige sfeer.

    Handige vragen om te stellen
    - hoe geven ze het onderwijs vorm?
    - hoe begeleiden ze een kind?
    - hoe worden ouders betrokken?
    - hoe vinden toetsen / citos plaats?
    - hoe gaan ze om met pestgedrag?
    - welke ouder app gebruiken ze?
    - hoe ziet een schooldag eruit?
     
    Chechi vindt dit leuk.
  8. Berte

    Berte VIP lid

    24 feb 2011
    6.870
    3.638
    113
    Vrouw
    Thuis
    Wij hebben bewust gekozen voor een school in de buurt.

    Ikzelf heb op een Jenaplanschool gezeten als kind en heb het altijd jammer gevonden dat ik niet met kinderen uit de buurt op school zat.

    Er zijn hier verschillende scholen op loopafstand en ik heb aan andere ouders op het kdv met ook wat oudere kinderen gevraagd wat hun ervaringen waren.

    Op basis daarvan viel de katholieke af en bleven de openbare en christelijke nog over. Christelijke is veel dichter bij en na daar te zijn wezen kijken hebben we voor die gekozen.
     
    Chechi vindt dit leuk.
  9. Chechi

    Chechi Niet meer actief

    Dankjewel allemaal voor jullie reacties! Fijn om alle afwegingen te lezen en welke keuzes het zijn geworden.

    Ik lees goede punten die belangrijk zijn om na te gaan; gelukkig heb ik daar vandaag al antwoord op gekregen.

    Ik denk inderdaad dat het klopt dat een gewoon echt regulier onderwijs zonder invloeden nog maar weinig is… vandaag had echt wel raakvlakken met de montessori school van mn neefje; maar dan in een gewoon klaslokaal gestoken.

    Ik hoop dat we de juiste keuze maken. We gaan nog wat andere scholen bekijken. Alhoewel we hier een loting systeem hebben dus feitelijk niet eens echt kunnen kiezen.. maar wel voorkeur opgeven.
     
    Fristi2012 vindt dit leuk.
  10. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    24.594
    3.483
    113
    #10 Jo79, 26 sep 2022
    Laatst bewerkt: 26 sep 2022
    Zeker langs gaan en veel vragen stellen. Dat ze soms niet alles eerlijk beantwoorden of bewust bepaalde problemen verdoezelen is ons ook wel duidelijk geworden. Zoals ouders bewust laten komen als de kleuters buiten zijn. Eind van het schooljaar bestonden de kleuterklassen uit zo’n 45 (ja, je leest het goed) leerlingen in 1 lokaal gepropt bij gebrek aan ruimte. Net zoals je er vervolgens achter kwam dat in hetzelfde jaar amper meisjes zaten en ze dus in groep 3 in een klas zat vol jongens zat en met amper meisjes.
    Zou me niet teveel richten op regulier, Jenaplan, Dalton enz. Het verschilt zo per school hoe ze het toepassen. En het heeft allemaal zijn voor- en nadelen, zoals gecombineerde klassen of niet.
     
    Chechi vindt dit leuk.
  11. evaleana

    evaleana Fanatiek lid

    2 nov 2021
    4.024
    5.172
    113
    Wij zijn bij een aantal scholen gaan kijken. Eén school had echt wel onze voorkeur, maar toen we gingen kijken viel het eigenlijk tegen. Rommelige sfeer, we waren er tijdens lessen en het was erg druk, vervolgens stelden we vragen over oa het pestprotocol en kregen we als reactie;’Dat hebben we niet want hier wordt niet gepest.’ - dat vond ik heel opvallend. Ik ben naar ervaringen gaan vragen in mijn omgeving en al snel bleek dat er meerdere kinderen juist van deze school waren afgegaan vanwege pesten (en school die niks deed). Viel dus heeel snel af.
    Een andere school was echt overvol, ze hadden van een vergaderkamertje een noodlokaal gemaakt, in de hal/aula zat ook een klas - er was wel nog plek voor onze dochter in groep 1, dus geen wachtlijst ofzo.

    De school waar we uiteindelijk voor gekozen hebben, was qua sfeer ontzettend fijn. Rustig, overzichtelijk en gezellig. We zagen tijdens de rondleiding kinderen heel zelfstandig werken, ik vond het leuk om te zien dat kleuters bv zelf naar de schoolbieb gingen, hoe ze met de biebjuf spraken, heel gemoedelijk. Op de vraag over het pestprotocol kregen we ook een goed antwoord (namelijk dat er dus een goed protocol is, een methode wordt gebruikt etc). Oudste zit inmiddels in groep 7 en die eerste indruk bleek echt correct; nog altijd een hele gemoedelijke school, veel aandacht voor zelfstandig leren werken.

    Wat hier ook opviel was dat de ene school zich montessori noemde en de ander was juist regulier, maar de reguliere was qua onderwijs juist meer ‘montessori’ dan de montessori… Kijk dus niet te veel naar hoe een school zich noemt, maar kijk echt naar wat ze doen en hoe.
     
    Chechi vindt dit leuk.
  12. Theezeefje

    Theezeefje Fanatiek lid

    13 okt 2014
    3.544
    3.780
    113
    Overijssel
    Hier in het dorp keuze uit: openbaar en christelijk.
    Aangezien we niet christelijk zijn en man vroeger op de kleine openbare school heeft gezeten was de keuze meteen duidelijk.
    Plus de afstand van 270 meter is ook lekker ( die andere school toch wel 900 meter :roflmao:)
     
    Chechi vindt dit leuk.
  13. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.506
    8.355
    113
    Sommige dingen weet je van te voren niet. Je kunt alleen voor nu de beste keuze maken. En mocht die later toch echt niet goed blijken te zijn, dan kijk je wat op dat moment opnieuw wat nodig is.
     
    Athina, Chechi, Vulpen en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  14. Spectre

    Spectre VIP lid

    5 nov 2015
    18.018
    17.037
    113
    Vrouw
    Hier 3 scholen op dorp; christelijk, rooms- katholiek en openbaar. Wij hebben voor de openbare school gekozen, omdat dat het beste aansluit bij onze eigen visie.
     
    Chechi vindt dit leuk.
  15. Amberxx

    Amberxx Fanatiek lid

    6 nov 2013
    4.583
    4.623
    113
    Echte reguliere scholen heb je niet meer. Overal nemen ze dingen over van verschillende soorten onderwijs. En zelfs als je voor een zeer specifieke soort school kiest is het per school heel verschillend hoe ze daarmee omgaan. Je hebt Dalton dat bijna regulier lijkt. Of Montessori waar je weinig of juist heel veel van merkt. "Wij zijn Dalton/vrije school" etc zegt dus niet zoveel.

    Kijk maar zaken als
    - afstand, buurt,
    - sfeer in de school en klas,
    - combinatieklassen,
    - ouderbetrokkenheid,
    -omvang van de school,
    - is er een plusgroep of daadwerkelijk progamma voor kinderen die sneller of zelfs meer of hoogbegaafd zijn?
    - werken ze in niveaus of doet iedereen hetzelfde,
    - actief pestbeleid?
    - gemengde school, zwarte school of alleen blank en hoogopgeleide ouders?

    Wij kozen bewust voor een actieve school. Niet te klein en absoluut geen combinatieklassen (geen aanrader). Maar ook geen megaschool. Aandacht voor kinderen die veel meer nodig hebben (zowel aan de onderkant als bovenkant). Vraag rond in je omgeving.

    Kijk naar jezelf en je kind. Jenaplan of vrije school is prachtig. Maar als je kind structuur nodig heeft. En jullie totaal niet creatief zijn is dat niet zo geschikt. Is je kind wat minder snel in de ontwikkeling dan is een zeer prestatiegerichte school waar de hoogste cito scores voor op de website staan ook niet zo'n goede keuze.
     
    nizzie86 en Chechi vinden dit leuk.
  16. debq

    debq Fanatiek lid

    10 mrt 2010
    3.749
    736
    113
    Hier in het dorp hebben we 1 school, een Sterrenschool (ik had er nog nooit van gehoord, Google geeft uitleg).

    Q heeft in totaal op 4 basisscholen gezeten (lang verhaal). Jenaplan heeft ze door verhuizen 1 jaar op gezeten. Jenaplan en Sterrenschool zouden ook als ik kon kiezen mijn voorkeur hebben. Maar de sfeer is toch het belangrijkste.
     
    Chechi vindt dit leuk.
  17. Neilia

    Neilia Niet meer actief

    Onze kinderen zitten op een pcb.
    We liepen dat naar binnen en het voelde gelijk zo goed en zo fijn dat we niet meer verder hebben gekeken.
    Enorm warm gevoel, er word echt naar het kind gekeken, open deuren systeem etc.
    Nog steeds heel tevreden.
     
    Chechi vindt dit leuk.
  18. hummeltje5

    hummeltje5 VIP lid

    28 dec 2014
    21.595
    13.147
    113
    Vrouw
    Noord- Holland
    Wij wilden alleen in het dorp kijken.
    Hier is 1 openbare school en 2 katholieke.
    In principe hoopten we dat de openbare ons het beste gevoel zou geven na de rondleiding, omdat we beiden niet gelovig zijn.
    Ik heb alledrie de websites van A tot Z doorgespit en kwam uiteindelijk tot de conclusie dat ik niet eens wílde kijken bij de openbare, omdat er al zoveel fouten en onduidelijke communicatie op de website stond.
    De school waarvan ik van papier af dacht dat die waarschijnlijk op plek 3 zou eindigen bij mij, is de school die het uiteindelijk wél geworden is ;)
    Het is de grootste van de 3: dat was ook de reden waarom ik van tevoren dacht dat we dat niks zouden vinden: we hebben zelf immers altijd op kleine scholen gezeten en dat voelde goed.
    Maar de opbouw van de school bleek heel fijn, dus niet dat je als jonge kleuter verzuipt tussen de groep 8-ers zeg maar.
    We zijn trouwens alsnog content met dat dit dus een katholieke basisschool is hoor. Want het is toch ook wel fijn als je kind gewoon de grondbeginselen over ‘het geloof’ mee krijgt.

    Tussen deze school en de wat kleinere school zat voor ons gevoel een miniem verschil. De communicatie op deze leek ietsjes beter. Maar wat voor ons vooral de doorslag gaf, was dat de andere school (net als de niet bezochte, openbare basisschool) zó klein was, dat ze groep 1/2/3 bij elkaar in één klas hadden gezet.
    Wij zijn niet persé tegen verticale groepen, maar het verschil tussen groep 1 en groep 3 vonden en vinden wij gewoon té groot, dat deze constructie ons niet aansprak.

    Overigens moesten wij een keuze maken toen de oudste iets van 2 jaar en 10 maanden was ofzo.
    Toen dacht ik net als jij: het is een kind wat wel structuur kan gebruiken.
    Hij is nu 6,5 bijna en sinds een jaar of 1,5 denk ik: hij zou beter op een vrije school kunnen :|
    Maar ja, die vorm bieden ze niet aan in dit dorp helaas.
     
    Chechi vindt dit leuk.
  19. G89

    G89 VIP lid

    18 sep 2008
    9.911
    1.188
    113
    Nederland
    Wij hebben meerdere basisscholen in de buurt. Bij de oudste hebben we gekozen meer op basis van waar veel kinderen van onze wijk ook naar toegingen. Achteraf geen goed keuze en naar 1,5 jaar uit eindelijk geswitcht naar een kleine gereformeerde basisschool. Niet zozeer gekozen om de godsdienst, maar op basis van hun beleid en kleinschaligheid.

    Deze basisschool is een zogenoemde eenpitter en nog steeds de beste keuze voor ons, mede ook omdat m’n oudste hoogbegaafd is en ze hier heel goed met hoogbegaafde kinderen omgaan. De jongste zal hier volgend jaar ook heen gaan.
     
    Chechi vindt dit leuk.
  20. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    11.965
    7.895
    113
    Vrouw
    Ik vind/vond kiezen heel lastig. Want niet alleen de school maakt het jaar, het zijn ook de leerkrachten. Elk jaar is anders imo. In basis vond ik het belangrijk dat het gestructureerd was en daarmee redelijk overzichtelijk. Maarja dat kan bij een open dag prima zo overkomen. Tot je als sardientjes in een blik met 2 stromen kinderen moet wegbrengen in de ochtend. Ik heb het allemaal geprobeerd te analyseren, maar ik weet het met 3 kinderen nog steeds niet echt eigenlijk. Als je een kind hebt wat redelijk binnen de kaders beweegt is de omgeving, het inspectierapport en uiterlijk denk ik bepalend. Als het wat lastiger word heb je misschien wat aan ervaringen van andere ouders. Maaaar die ouders moeten dan ook maar net in dezelfde speciale situatie hebben gezeten om echt advies te kunnen geven. Ik zou dus vooral af gaan op intuïtie. En mocht het uiteindelijk niet de juiste keuze blijken dit accepteren en vooral niet jezelf de schuld geven. Echt goed uitkiezen is imo niet mogelijk. Maar het is wel goed om dat op het juiste moment te erkennen. Maw niet te vroeg wisselen, maar ook niet te laat als het gewoon echt niet werkt.
     
    cowgirl80 en Chechi vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina