Hoe kind (6) gezonder te laten eten?

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Rizzoli, 24 sep 2022.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Felice

    Felice VIP lid

    22 apr 2009
    6.563
    7.390
    113
    Kun je niet ergens anders brood weg halen? Want eerlijk, maisbrood met chocopasta :| ieuwww dat krijg ik er hier ook niet in.

    Hier eten we altijd bruin brood, maar dus zeer gevarieerd beleg.
     
    Shay25, chrystel73, Zeebra en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  2. debq

    debq Fanatiek lid

    10 mrt 2010
    3.749
    736
    113
    Hier is de regel, je proeft het aantal happen naar leeftijd (en 2 maanden voor de verjaardag zeggen we dat ze al bijna… zijn dus misschien die extra hap ook wel alvast kunnen proberen). Opeten hoeft daarna niet, maar er komt ook niks anders voor in de plaats.

    M heeft nu regelmatig het argument als ze iets niet wil eten ‘tja, je smaak veranderd dus nu lust ik … niet meer’. Om het vervolgens een week later wel te eten.

    Hier helpt het om ze mee boodschappen te laten doen en iets uit te laten kiezen van een bepaalde categorie. En mee laten helpen met koken helpt ook.
     
  3. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    15.495
    24.370
    113
    Ik maak nooit een strijd van het eten. Soms wil mijn zoon er dan wel een strijd van maken, maar dan komt hij van een koude kermis thuis.
    Dat betekent in de praktijk dat ik beslis wat er op tafel komt of mee gaat in de broodtrommel (hoewel verzoekjes natuurlijk wel mogen) en hij beslist wat hij daarvan eet.

    Enige regel die ik heb bij het avondeten is dat als ze iets willen bijscheppen ze eerst van alles wat moeten hebben gegeten en hun bord leeg moet zijn. Om te voorkomen dat ze alleen bv de kip eten en de rest laten liggen. Maar ‘moeten proeven’ of hapjes afspreken daar doe ik niet aan, proeven wordt hooguit gestimuleerd. Mijn zoon wil dat we klappen als hij iets proeft, dus dan doen we dat. Soms zelfs een staande ovatie :roflmao:

    Het komt hier best vaak voor (hoewel dat inmiddels steeds minder wordt) dat zoon (6 jr) helemaal niks heeft gegeten ‘s avonds. Zijn bord gaat dan schoon weer terug in de kast. Tja, so be it, ik lig daar niet wakker van. En zoon ook niet, want hij eet blijkbaar genoeg overdag om daar verder prima op te slapen.

    Zijn lunch en pauzehaptrommels zijn wel altijd helemaal leeg. Pauzehap is altijd fruit in combinatie met iets van koek. En zijn lunch is een bentotrommel en naast zijn brood gaat daar altijd iets van rauwkost en/of fruit bij. Brood kan ook een wrap zijn of pannekoeken oid, en verder geef ik vaak gedroogd fruit, worst, oid mee.
    Uit school krijgt hij een monkeyplatter, maar hij niemt dat een ‘lekker bordje’ en daar gaat naast iets van snoep/koek ook weer wat gezonde dingen op.

    Ik doe niet moeilijk overfases met broodbeleg. Die hebben al mijn kinderen wel gehad en heb ik zelf ook. Dus een chocopasta fase vind ik prima, er komt altijd wel,weer een andere fase.

    En verder kijk ik naar hoe mijn kinderen groeien en hoe gezond ze zijn (zelden ziek dus allemaal). Dus dan neem ik aan dat ze genoeg gezonde dingen binnen krijgen, en ga ik mij niet druk maken over hun eetgewoontes.
     
    Golden1213, Marti, Chechi en 3 anderen vinden dit leuk.
  4. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.507
    8.358
    113
    Dan haal je voor haar toch een brood bij de supermarkt dat ze wel lust en leg je die in de vriezer, kan ze dan ws een week mee doen ofzo. Lijkt me niet zo vreselijk dramatisch. En scheelt een berg gezeur. Ik zou daar echt geen principe kwestie van maken (misschien van wit t.o.v. bruin - hoewel veel bruin brood niet mega veel gezonder blijkt te zijn trouwens - maar verder niet). Als ze 18 is eet ze als het nodig is echt die mais boterham wel.
     
    Marti, Zeebra en Dubbelgeluk vinden dit leuk.
  5. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.507
    8.358
    113
    Hier hechten ze overigens ook veel waarde aan 'hetzelfde'. Dus gewoon altijd hetzelfde brood, dezelfde yoghurt uit dezelfde verpakking, enz. Ook dit is minder geworden gedurende de jaren, maar de jongste eet nog steeds maar één soort vanille yoghurt, van andere winkels lust ze het niet (ik proef overigens ook verschil, dus ik snap haar wel ;)). Ik vind dat geen probleem, tenzij dingen uitzonderlijk moeilijk verkrijgbaar of extreem duur zijn. Maar ze eten het goedkoopste brood en ook de yoghurt is de goedkoopste van een winkel hier in de buurt (en landelijk ;)). Ik vind het dan totaal geen probleem om daar rekening mee te houden.
     
    Vulpen en Zeebra vinden dit leuk.
  6. Zxcvb

    Zxcvb VIP lid

    13 dec 2019
    10.343
    12.033
    113
    Vrouw
    #26 Zxcvb, 27 sep 2022
    Laatst bewerkt: 27 sep 2022
    Daar zou ik dus echt niet aan beginnen. Als ik dat voor 1 doe, dan staan er meteen nog 6 verzoeknummers;)
    Doordat er hier veel brood doorheen gaat heb ik wel regelmatig twee verschillende broodsoorten op tafel. Wij krijgen regelmatig een zak vol brood van een bakker. Daar kan van alles inzitten. Van luxe harde broodjes tot saai grof volkoren wat ze ook niet echt lekker vinden. Jammer dan. Mijn vriezer zit dan vol met dat gekregen brood, dan ga ik er echt geen verzoeknummers bij kopen.
     
  7. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.507
    8.358
    113
    Uit ervaring kan ik zeggen dat dat wel meevalt. En gebeurt het wel, dan kun je altijd nog inperken. Maar continu wisselend brood, waarvan ze 90% niet lusten, terwijl ze wel genoegen nemen met het goedkoopste brood van de supermarkt...ik zou daar dus sowieso niet moeilijk over doen.
     
    Golden1213, chrystel73 en Zeebra vinden dit leuk.
  8. Felice

    Felice VIP lid

    22 apr 2009
    6.563
    7.390
    113
    Hier standaard bruinbrood van de supermarkt, lust iedereen, niet te duur.
     
  9. evaleana

    evaleana Fanatiek lid

    2 nov 2021
    4.024
    5.172
    113
    Hier in brood geen keuze, ik koop enkel volkoren. Soms met iets erop (sesamzaadjes ofzo), soms heel eenvoudig (bv tijgerbrood).
     
  10. Zxcvb

    Zxcvb VIP lid

    13 dec 2019
    10.343
    12.033
    113
    Vrouw
    Fijn dat dat bij jou dus meevalt. Maar hier zou daar echt commentaar op komen. Ze vinden het ene brood nu eenmaal lekkerder dan het andere. Heb ik ook. Maar het is echt niet zo dat ze 90% niet lekker vinden hoor. Ik ben ondertussen wel blij met al het brood wat we krijgen. Soms is het zo veel dat we een week lang geen brood hoeven te kopen. Dat scheelt aardig op ons boodschappen budget. Dus helaas worden die 'liever-koekjes' hier niet gebakken.
    Want waarom zou ik voor kind A apart brood gaan kopen als kind B en C dat eigenlijk liever ook eten? Zit ik daar met mijn gekregen brood...
    De ene keer is het dus een brood dat ze maar mwah vinden, maar een andere keer is het een overvloed aan broodjes, krentenbollen, eierkoeken etc. Dan zijn ze weer in hun nopjes. Dan kunnen ze eten wat ze lekker vinden, daar hoort dan ook bij dat een andere keer het wat minder naar hun zin is.
     
    NiVa0230 en evaleana vinden dit leuk.
  11. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.507
    8.358
    113
    Als dat voor jou een werkende manier is, dan is dat toch prima? Maar voor anderen lijkt het minder te werken en dan zou ik het dus anders aanpakken. ;)

    (En als kind A, B en C allemaal ander brood willen, dan zou ik iets zoeken wat ze alle drie kunnen eten. ;) Natuurlijk dan niet maar één kind en ook geen twintig soorten brood. Soms is het de middenweg bewandelen.)
     
    tuc en Zxcvb vinden dit leuk.
  12. Neilia

    Neilia Niet meer actief

    Hier is het ook eten wat de pot schaft.
    Ik heb een peuter (en ja ik ken de niet eten fase) die s avonds niks eet.
    Maar dan ook echt niks.
    Qua fruit eet ze alleen bananen, de rest is vies.
    Ze lust ook geen rauwkost dus daar kom ik ook niet mee verder.
    Op der brood eet ze alleen speculoos of leverpastei.

    tegenwoordig moet ze proeven. Al is het een minuscule hapje dat maakt me niet uit.
    Maar bij alles gaat ze kokhalzen.
    Voorlopig kijken wij het nog even aan maar als het over een jaar nog zo is ga ik kijken wat het cb er mee kan.
    Ik zou in jou geval eens kijken of ze het echt niet lust of dat het een kwestie is van proberen te proeven. Geen druk zetten maar wel aangeven dat ze een hapje moet proberen. Lust ze het niet dan is dat prima.
    Schiet je zo niks op dan zou ik naar de huisarts gaan.
     
  13. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.882
    42.751
    113
    Ik denk ook dat het verschil maakt hoe groot de noodzaak om te eten is.
    Ik lees bij heel veel: eten weinig, soms avonden niet, maar groeien goed.
    Tja, dan zou ik mij ook geen zorgen maken.
    Maar als er gegeten "moet" worden omdat er niet meer gegroeid wordt dan pas je vanzelf aan hoor.

    Ik geloof nl niet dat wanneer een kind medisch in de problemen komt dat je dan zegt: het is eten wat de pot schaft.
     
  14. beebje082011

    beebje082011 Fanatiek lid

    29 jul 2011
    1.400
    253
    83
    Mijn kind van 9 eet nog steeds slecht. Hij at als baby en peuter prima, maar daarna werd hij heel selectief.

    Wat voor mij helpt is dat ik oplet wat ik tussendoor geef. De havermout in de ochtend en het brood in de middag gaat prima, dus het is hier echt alleen de avondmaaltijd wat maar bestaat uit enkele hapjes.

    Ik geef tussendoor dus wel groentjes die hij lust, of nootjes, fruit etc. Dan weet ik dat hij dat alvast binnen heeft en het niet opvult met "ongezondere" opties.
     
  15. Zxcvb

    Zxcvb VIP lid

    13 dec 2019
    10.343
    12.033
    113
    Vrouw
    Oh ja, dat ben ik helemaal met je eens. Als mijn kind niet zou groeien of te weinig dan zou ik me echt wel druk erom maken. Want dan wordt het problematisch.

    En dat lijkt me echt heel lastig, want als het een strijd wordt wordt het denk ik steeds moeilijker:(
     
    tuc vindt dit leuk.
  16. Rosao

    Rosao VIP lid

    3 nov 2007
    12.830
    1.303
    113
    Accepteren en loslaten is mijn tip. Het komt waneer het komt, en hoe meer druk je er op zet hoe lastiger het wordt.

    Vindt ze meer rauwe groente lekker dan alleen komkommer? Tomaatjes, paprika, wortel, mais, sla etc.

    Verder kun je groente ook door gehaktballetjes doen of bij pasta in een saus blenden.

    Tot slot kan het helpen om haar meer nieuwsgierig naar eten te maken, laten helpen met koken en boodschappen doen. Proeven bij het koken, laten proeven van jouw bord als jij iets heel lekker vindt.

    Deze aanpak heeft bij ons heel erg geholpen. Met 5/6 at mijn zoon heel weinig en gaandeweg werd dat steeds meer. Nu eet hij al een hele tijd praktisch alles en staat hij open om nieuwe dingen te proberen
     
  17. Rosao

    Rosao VIP lid

    3 nov 2007
    12.830
    1.303
    113
    Ik vind dit een opmerkelijke uitspraak. Waarom noem je het dat ze 'gewonnen' heeft? Is het dan jij tegen haar? Crackers zijn een vrij normale lunch en een eierkoek is toch ook prima. Waarom moet ze perse brood eten?
     
  18. Rosao

    Rosao VIP lid

    3 nov 2007
    12.830
    1.303
    113
    Bij kokhalzen zou ik dus echt stoppen met dwingen. Dat kan ervoor zorgen dat ze iets nooit meer willen proberen. Ergens van kokhalzen of overgeven is voor het lichaam een signaal dat iets niet goed voor je is en geeft een langdurige negatieve connectie met bepaald eten. Mijn zoon had bijvoorbeeld 1 keer overgegeven van tomaat toen hij 1 was en daarna heeft hij nooit meer rauwe tomaat willen eten. Pas nu, hij is bijna 15, wil hij het af en toe proberen
     
  19. Neilia

    Neilia Niet meer actief

    Dwingen doe ik niet hoor. Juist niet want ik hou het graag gezellig aan tafel :p
    Proeven betekent niet doorslikken ;) al stopt ze het alleen maar in der mond en spuugt ze het daar na uit, helemaal prima.
    En ze mag zelf kiezen wat ze proeft.
    als we bijv aardappels met wortels en vlees eten kiest ze vaak het vlees.
    Aardappels gruwelt ze van dus die kiest ze nooit.
    En proeft ze niet is het ook prima maar dan krijgt ze bijv geen appelmoes (wat ze dus wel gelijk op eet :rolleyes: )
     
  20. Amarens

    Amarens VIP lid

    24 dec 2009
    11.493
    3.765
    113
    Nee natuurlijk niet en dat is erg begrijpelijk. Mijn zoon had een tijdje een diagnose koemelkallergie en dan pas je zijn eten toch echt wel aan. Maar gewoon normaal eten ze hier wat de pot schaft. De oudste eet fruit alleen als je het hem in zijn handen legt, hij zal het nooit uit zichzelf pakken. En @NiekeKris ik herken het van het brood wel. Hier eten ze het goedkoopste volkoren brood van de supermarkt daar doe ik het niet moeilijk over.
     
    tuc vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina