Fysieke agressie op het werk

Discussie in 'Zwangerschap en werk' gestart door hearts, 26 jan 2023.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. hearts

    hearts Actief lid

    6 mei 2011
    108
    34
    28
    Zijn er hier meer vrouwen die werken in de gehandicaptenzorg met cliënten waarbij regelmatig fysieke agressie aan de orde is? (Of een dergelijke groep binnen de ggz oid?)

    Ik heb gelezen dat de baby tot 12 weken iig veilig achter je schaambeen zit, dus dat er weinig risico is, maar toch merk ik dat ik er nu al anders in sta; het voelt spannender.
    Ook lopen op de pieper sta ik nu al niet echt meer om te springen....
    Hoe deden/doen jullie dit? Wanneer heb je je zwangerschap gedeeld en een stapje terug gedaan? Wanneer ben je vervangend werk gaan doen?
     
  2. WWJD

    WWJD Niet meer actief

    Ik heb geen ervaring in dat werk maar ken wel vrouwen die dat wel hebben en hun zwangerschap vroeg deelden omdat ze al vroeg (volgens mij al ver voor de 12 weken) niet meer teveel fysiek risico mochten lopen.

    Snap ook dat je er zelf niet op zit te wachten.

    Gefeliciteerd trouwens!
     
  3. xRMC

    xRMC Fanatiek lid

    11 jun 2022
    1.034
    852
    113
    Vrouw
    Gefeliciteerd met je zwangerschap!
    Ik werk binnen de ghz op een gedragsgroep. Ik heb daar aan collega's verteld toen ik het zelf 2 dagen wist. Dit dus ivm mijn veiligheid. Ik hoef nu al niet meer op piepers te lopen of in te grijpen. Zodra een cliënt hoog zit moet ik meteen uitstappen. Ook gewoon voor mijn eigen gevoel want ik voelde me er ook niet prettig bij om op piepers af te gaan enzo.

    Mij is verteld dat ik eigenlijk daar niet meer mocht werken zodra ik zwanger was, maar mijn leidinggevende gaat met mij op 6 februari het gesprek aan om te kijken hoe en wat. Als ik zo kan blijven werken vind ik het wel prima. Ik wil niet naar een mvb of emb groep omdat ik weet dat ik dat lichamelijk niet ga trekken dus dan moet ik eerder uitvallen. En daar loop ik ook de kans op rolstoelhandvaten in mijn buik o.i.d.
     
  4. spruitje80

    spruitje80 Fanatiek lid

    5 jul 2016
    4.380
    3.905
    113
    noord holland
    Een rolstoelhandvat in je buik omdat je er zelf tegenaan loopt is natuurlijk totaal wat anders dan fysiek geweld. Of ik met m'n toeter tegen een rolstoel aanliep of m'n autodeur zelf tegen m'n buik dicht doe (ja ervaring :roflmao:) komt op hetzelfde neer. Als je zelf nog een ouder kindje hebt, gebruik je wellicht ook nog een kinderwagen, zit je ook met handvatten. Fysieke agressie is natuurlijk wel van een heel ander kaliber.
    Ik heb tijdens mijn zwangerschappen op een emb groep gewerkt. Ging prima, er zijn hulpmiddelen en je loopt echt niet zomaar tegen een rolstoelhandvat aan. Ik vind dat ook wel een bijzondere opmerking als risico ;), zorgzwaarte kan natuurlijk, zeker als je t niet gewend bent. Maar ik zou het rolstoelhandvat niet als argument bij je leidinggevende gebruiken, die is wel erg ver gezocht.
    Ik heb vroeger weleens een zwangere collega van een agressie-groep gehad bij ons op de emb groep. Soms werd er ook een administratieve plek opgevuld. Vaak in overleg wat diegene zelf wil.
     
  5. xRMC

    xRMC Fanatiek lid

    11 jun 2022
    1.034
    852
    113
    Vrouw
    Ik kom ook van emb af. (ik wissel elk jaar ivm opleiding) Daar had ik 1 cliënt die na haar sondevoeding een half uur in haar rolstoel moest zitten. Zij crosste letterlijk door de gang en botste dan tegen je op waardoor er vaker een handvat in je buik kwam. Vaak hoorde je haar ook niet en draaide je om en was ze daar inneens. Dus het is niet dat ik er tegenaan loop. En ik weet ook dat er altijd risico's zullen zijn maar dan werk ik persoonlijk liever op die gedragsgroep. Op de groep waar ik toen werkte viel ook iedere zwangere vrouw uit met +- 25 weken omdat het lichamelijk niet te doen is. Je kan zo ergonomisch mogelijk te werk gaan maar als een cliënt niet meegeeft en je moet hem verplaatsen van stoel naar rolstoel blijft het zwaar.
     
  6. Madeliefje1234

    Madeliefje1234 Actief lid

    6 dec 2018
    186
    167
    43
    Vrouw
    Wij moesten dan op andere groep werken, waarbij geen noodoproep kwamen en minder agressie.
     
  7. spruitje80

    spruitje80 Fanatiek lid

    5 jul 2016
    4.380
    3.905
    113
    noord holland
    Dat viel bij ons gelukkig echt mee met de collega's die zwanger waren, het grootste gedeelte redden het tot vrijwel het eind tot het verlof, ik zelf ook. Wel uiteraard tilliften, alles hoog-laag, glijzeilen e.d.
    Wij hingen trouwens bij een cliënt die stilletjes over de gang kon rollen en ineens voor je op op kon duiken dan gerust een belletje aan de stoel :roflmao:.
     
  8. xRMC

    xRMC Fanatiek lid

    11 jun 2022
    1.034
    852
    113
    Vrouw
    :roflmao: Bij ons merk je echt nu door het personeelstekort dat er teveel gevraagd word van je en zeker als zwangere vrouw zijnde. Maarja gelukkig werk ik daar niet meer hahah.
     
  9. spruitje80

    spruitje80 Fanatiek lid

    5 jul 2016
    4.380
    3.905
    113
    noord holland
    Ik werk ook inmiddels niet meer in die setting, personeelstekorten hebben wij destijds helaas ook al jaren ervaren, verschrikkelijk gewoon :(. We werkten kleinschalig, dus altijd al alleen. Jaren aan personeelstekort heeft mij uiteindelijk echt het werkplezier ontnomen waardoor ik voor iets anders koos. Zo jammer, want het is vanwege de cliënten een prachtberoep!
     
  10. xRMC

    xRMC Fanatiek lid

    11 jun 2022
    1.034
    852
    113
    Vrouw
    Ja het is echt zonde! Door het personeelstekort kun je ook je cliënten niet geven wat je eigenlijk zou willem geven. Ze worden echt te kort gedaan, heel jammer!
     
  11. Deniseje3

    Deniseje3 Bekend lid

    2 feb 2019
    654
    504
    93
    Vrouw
    Wij moesten dit eigenlijk zo vroeg mogelijk al doorgeven, ze keken dan gelijk naar een goede oplossing. Of ander werk of niet meer reageren op piepers en holdingen, maar zoiets voorkom je moeilijk tijdens je dienst.
     
  12. hearts

    hearts Actief lid

    6 mei 2011
    108
    34
    28
    Bedankt voor jullie reacties! Ik heb de 17e de eerste echo en ben dan ongeveer 8 weken. Als we daar een kloppend hartje zien wil ik het delen met mijn leidinggevende. Hopelijk kan ik het tot die tijd wat loslaten...
     
    bonobo en xRMC vinden dit leuk.
  13. Libelle82

    Libelle82 Fanatiek lid

    26 jun 2008
    4.989
    355
    83
    Gezinsbegeleider
    Zeeland
    Direct aangegeven en bij 12w overgeplaatst naar locatie zonder fysieke agressie.
     
  14. Angeleriffic

    Angeleriffic Nieuw lid

    23 feb 2023
    4
    2
    3
    Vrouw
    Ik werk zelf als verpleegkundige op een psychogeriatrische afdeling, hier komt soms ook agressie bij kijken. Mijn zwangerschap is nog pril en mijn eerste echo moet ik nog krijgen. Ik ga na mijn eerste echo wel mijn leidinggevende in lichten, ik wil best op mijn afdeling blijven werken, maar dan liever de patiënten die bekend zijn met fysieke agressie of het ineens omslaan in hun gedrag vermijden. Ik weet van collega's gelukkig dat als het fysiek te belastend gaat zijn dat je dan meer administratief werk kan gaan doen.
     
  15. bonobo

    bonobo Lid

    21 jan 2023
    48
    41
    18
    Vrouw
    Ik heb een ander beroep waarbij fysiek geweld ook aan de orde is. Het moment dat ik wist dat ik zwanger was, met 6 weken, heb ik dit met mijn leidinggevende gedeeld. Hij heeft mij direct uit het uniform gehaald en kantoorwerk gegeven. Je kan de beslissing maken om het later pas te vertellen, maar dan is het ook je eigen risico op het moment dat er wel fysiek geweld gebruikt wordt in de instelling. Ik zou zo snel mogelijk je leidinggevende inlichten en vragen naar de werkzaamheden waarbij je niet wordt blootgesteld aan fysiek geweld.
     
  16. MadeInUSA

    MadeInUSA VIP lid

    27 dec 2011
    8.660
    9.575
    113
    Ik had op het werk een training omgaan met agressie toen ik iets van 27 weken zwanger was. Ik mocht van de docent geen rollenspel spelen omdat naar haar mening zelfs de dreiging en negativiteit van een acteur al een negatieve invloed kon hebben op het kind. Dat kon ik wat ver gaan, maar als een werksituatie voortdurend dreiging en stress geeft, lijkt dat me inderdaad niet goed. Nog los van het klappen opvangen dus misschien beter om een andere werkplek te zoeken voor nu.
     
  17. hearts

    hearts Actief lid

    6 mei 2011
    108
    34
    28
    Ik heb het met 8 weken (en goede echo) besproken met de verloskundige, en die geeft aan dat ik tot 16 weken veilig zou kunnen werken op deze groep omdat dan de baby nog zo laag in de buik (eerst achter schaambot, dan diep in bekken) zit dat er voor de baby nog geen risico is (ze benoemde zelfs dat als ik tot die tijd bijvoorbeeld een auto ongeluk zou krijgen, ik ook niet voor de baby naar het zkh zou hoeven).

    Nog voel ik me zelf niet goed bij de 16 weken pas hoor, dus mijn leidinggevende is direct op de hoogte gebracht en ik krijg binnenkort een plekje op een andere groep.
     
    bonobo vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina