Vlokkentest

Discussie in 'Onderzoeken en echo's' gestart door Scoobje, 16 aug 2008.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Scoobje

    Scoobje Actief lid

    21 jun 2008
    156
    0
    0
    A.s. dinsdag heb ik een afspraak ivm de vlokkentest. Ik ben een beetje aan de late kant door omstandigheden (nu 12 weken) maar toch wil ik een beetje zekerheid hebben. Ik weet niet goed wat ik ervan moet verwachten, of weet ik best niet wat me te wachten staat? Volgens de gyne zal de prof. dan beslissen of het via de buikwand of vaginaal zal gebeuren, afhankelijk van waar de moederkoek zich op dat ogenblik bevindt.

    Ik ben wel nogal zenuwachtig en vraag me af of het erg pijnlijk gaat zijn. Ik heb al gelezen dat je nadien wat bloedverlies kan hebben, maar is het dan ook best dat je de dag nadien wat rust
    of beïnvloedt dat het risico op een miskraam niet echt? Wie heeft dit laten doen en wil zijn ervaring nu al delen met mij?
     
  2. Ddebbyy

    Ddebbyy Fanatiek lid

    11 nov 2007
    1.652
    0
    0
    Receptioniste
    Vianen
    Wat is de vlokkentest?
    De vlokkentest is een vorm van prenatale diagnostiek, waarbij een klein stukje (vlokkig) weefsel van de placenta (moederkoek) wordt weggenomen. Meestal gaat het om 20-50 mg, een duizendste deel van het totale placentaweefsel. De test kan via de vagina of via de buikwand verlopen:

    De vlokkentest via de vagina wordt na tien weken zwangerschap verricht. Met behulp van echobeeld schuift de arts een heel dun tangetje of buisje door de vagina en baarmoedermond tot in de placenta, waarna wat weefsel wordt weggenomen.

    Na twaalf weken zwangerschap kan de vlokkentest via de buikwand worden gedaan. De arts bepaalt met de echo waar hij door de buikwand heen moet prikken om de punt van de naald in de placenta te kunnen schuiven. De weefselstukjes worden daarna met een injectienaald opgezogen.
    Verloskundigen en artsen berekenen de zwangerschapsduur vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Deze dag valt bij een normale menstruatiecyclus ongeveer twee weken voor de bevruchting. Ook in de hierboven staande tekst is de zwangerschapsduur op deze manier berekend. Dit houdt in dat bij een zwangerschapsduur van bijvoorbeeld tien weken het embryo in werkelijkheid acht weken oud is.

    Wie komt in aanmerking voor deze test?
    Een vlokkentest wordt alleen gedaan bij vrouwen met een verhoogd risico op een baby met een aandoening, die de vlokkentest kan aantonen. Het gaat om vrouwen die:
    36 jaar of ouder zijn in de tiende week van de zwangerschap: hun kans op een kind met een chromosoomafwijking (zoals Downsyndroom) is verhoogd
    al eerder een kind kregen met een aandoening die zich kan herhalen
    zelf een aandoening hebben die zich kan herhalen
    een partner of naaste familie hebben met een aandoening die zich kan herhalen.
    De vlokkentest wordt meestal niet meer verricht bij een zwangerschapsduur van dertien weken of meer. De test is ook niet gebruikelijk bij een meerlingzwangerschap.


    Wie voert het onderzoek uit en waar gebeurt dat?
    Een gynaecoloog neemt het placentaweefsel weg. Dit gebeurt over het algemeen in een academisch ziekenhuis, maar kan ook plaats vinden in een niet-academisch ziekenhuis, wanneer er een werkovereenkomst is met een klinisch genetisch centrum. Degene die de zwangerschap begeleidt, weet waar een afspraak gemaakt kan worden voor het eerste bezoek dat zo'n twee à drie weken voorafgaat aan de test. Het onderzoek van het placentaweefsel vindt altijd plaats in een klinisch genetisch centrum dat aan het ziekenhuis is verbonden.


    Is het een pijnlijke ingreep?
    De vaginale vlokkentest kan zeker pijnlijk zijn of een menstruatie-achtig of wee gevoel veroorzaken. In de 12 tot 24 uur na de test is er vaak wat vaginaal bloedverlies, soms met een stolsel. Daarna volgt soms nog wat roze of bruinige afscheiding. Bij de test via de buikwand kan het bewegen van de naald een wee, soms pijnlijk gevoel geven. Bloedverlies hoort na deze vlokkentest niet op te treden. Je kunt wel één tot twee dagen wat last van je buik hebben.


    Wat kan de vlokkentest uitwijzen?
    Het celmateriaal wordt in het laboratorium op kweek gezet en is daarna geschikt voor chromosoomonderzoek of onderzoek van het DNA (het erfelijk materiaal waaruit een chromosoom is opgebouwd). De vlokkentest kan bepaalde erfelijke aandoeningen aantonen, maar geen uitsluitsel geven of er sprake is van een open rug of open hoofdje bij de baby. Daarvoor is een vruchtwaterpunctie nodig of uitgebreide echoscopie.


    De betrouwbaarheid van de uitslag van de vlokkentest is iets geringer dan die van de vruchtwaterpunctie. Dat komt doordat bij 1 à 2% van de zwangerschappen een chromosoomafwijking wordt ontdekt, die alleen in de placenta voorkomt. Zijn de gegevens niet betrouwbaar genoeg, dan is alsnog een vruchtwaterpunctie aan te raden.


    Wanneer is de uitslag bekend?
    Na vijf tot tien dagen is bekend of de baby de gezochte chromosoomaandoening heeft. DNA-onderzoek duurt een tot twee weken. Is de aandoening aanwezig, dan bestaat de mogelijkheid de zwangerschap te beëindigen.


    Zijn er risico's aan de vlokkentest verbonden?
    Bij de vlokkentest is er ongeveer 1 tot 2% kans (1 op 50) op een miskraam. Een deel van deze zwangerschappen zou echter ook zonder vlokkentest niet goed zijn gegaan. Uit recente onderzoeken blijkt dat bij een vlokkentest vóór de tiende zwangerschapsweek een iets vergroot risico bestaat op afwijkingen aan de ledematen en het gezicht van de baby. Bij een vlokkentest na de tiende week is dit risico niet vergroot; in Nederland wordt de vlokkentest vrijwel uitsluitend na tien weken verricht.


    Worden de kosten vergoed?
    Zorgverzekeraars vergoeden de vlokkentest volgens de polisvoorwaarden. Verplicht verzekerden betalen een eigen bijdrage volgens de ziekenfondswet.


    Garanties
    De uitslag van een vlokkentest geeft aan of de baby de gezochte aandoening wel of niet heeft. Een goede uitslag van de test is echter geen garantie op een gezond kind. Het onderzoek kan lang niet alle aangeboren aandoeningen vaststellen. De kans daarop blijft hetzelfde als die van iedere willekeurige zwangere vrouw.

    tekst in samenwerking met:VSOP
     
  3. Scoobje

    Scoobje Actief lid

    21 jun 2008
    156
    0
    0
    Bedankt voor de info,
    die had ik grotendeels al wel vernomen van de gyne:
    al sprak zij over een kans van 1 op 250 op MK :(
    maar ik ben benieuwd naar persoonlijke ervaringen
    want theorie en praktijk liggen niet altijd naast elkaar hé
     
  4. Ddebbyy

    Ddebbyy Fanatiek lid

    11 nov 2007
    1.652
    0
    0
    Receptioniste
    Vianen
    Nee dat is waar....daar kan ik je helaas niet mee helpen heb geen testen laten doen.

    Heb je een verhoogd risico op een gehandicapt kindje dat je deze testen wil laten doen?
     
  5. Scoobje

    Scoobje Actief lid

    21 jun 2008
    156
    0
    0
    Gezien mijn leeftijd (35) maak ik me toch wel wat meer zorgen,
    en de familie is niet helemaal gezond te noemen (hartprobleem & dubbele schisis & doofheid/sprakeloosheid)

    Maar ik ben zelf ook een enorm "denkertje"
    en beter nu het risico nemen dan me 9 maanden lang zorgen maken...
     
  6. didi1981

    didi1981 Lid

    11 aug 2008
    36
    0
    0
    juf
    emmen
    hoi hoi,

    ik heb dit ook moeten doormaken, bij mij ging het vaginaal ( waardoor ik een beetje in paniek raakte, maar de dokter weet echt wel wat hij/ zij doet ) Het onderzoek doet niet zo pijn, maar als ze wat moederkoek weghalen voel je een soort kramp ( gewoon rustig blijven op dat moment, het is zo weer over, als je in paniek raakt gaat het moeilijker ) Ik had niet echt bloedverlies, maar wel een paar dagen beetje last van slijm.. ( klinkt vies, haha) Het ergste vond ik zelf het wachten op de uitslag, maar goed we hadden alles al geaccepteerd in die lange week. En gelukkig was alles goed en wat wel heel leuk is is dat je het geslacht van de baby al kunt weten als je wilt..

    Ik was trouwens ook al wat laat bijna 13 weken...

    Heel veel succes, het valt best mee en je weet waar je het voor doet!
     
  7. Elmo

    Elmo Niet meer actief

    Verplaatst naar onderzoeken en echo's.
    Elmo
     
  8. Scoobje

    Scoobje Actief lid

    21 jun 2008
    156
    0
    0
    Didi,

    bedankt voor je antwoord. Het stelt me in elk geval wel heel wat geruster. Ik maak me waarschijnlijk weer meer zorgen dan nodig maar dat is de aard van het beestje :) Ik zal dan in elk geval proberen zo rustig mogelijk te blijven. Gelukkig gaat mijn man mee voor wat morele steun.

    @ Elmo: sorry voor de verkeerde plaatsing
     
  9. didi1981

    didi1981 Lid

    11 aug 2008
    36
    0
    0
    juf
    emmen
    het is idd fijn dat er iemand met je mee gaat, want het wel heel spannend allemaal! Heel veel succes..
     
  10. Scoobje

    Scoobje Actief lid

    21 jun 2008
    156
    0
    0
    Bedankt Didi, ik ben nu superzenuwachtig.
    Gelukkig moet ik morgen werken tot 14u en dan rechtstreeks door naar het ziekenhuis, dus dan heb ik weinig tijd om me op voorhand nog meer zorgen te maken :oops:
     
  11. didi1981

    didi1981 Lid

    11 aug 2008
    36
    0
    0
    juf
    emmen
    let me know hoe het is gegaan vandaag.. :)
     
  12. Scoobje

    Scoobje Actief lid

    21 jun 2008
    156
    0
    0
    Goh, het is achter de rug. Oef!
    Ik moet zeggen dat het eigenlijk qua pijn nog wel meeviel,
    al was het niet echt prettig maar gelukkig was het snel gedaan.

    En ik heb opnieuw een uitgebreide echo gekregen
    waarop we de baby in detail bekeken hebben.
    Vrijdag weet ik de uitslag
    dus dat wordt nog even geduldig afwachten en duimen !
     
  13. twinny

    twinny Fanatiek lid

    4 jul 2006
    2.822
    1
    0
    Zuid-Limburg
    succes, ik zal voor je duimen.

    twinny
     
  14. didi1981

    didi1981 Lid

    11 aug 2008
    36
    0
    0
    juf
    emmen
    Ik duim ook voor je! Wil je het geslacht ook weten, ik weet dat dat niet het belangrijkste is.. maar ik vond het wel leuk dat we het te weten kregen.
     
  15. toi

    toi Actief lid

    12 okt 2005
    196
    0
    0
    De Gyn heeft het mijn voorgesteld om het te doen gezien mijn leeftijd maar ik wil het niet. Ik doe wel de combinatietest (bloedafname en nekplooimeting) Zou dit ook liever niet doen maar mijn man wil dat ik het doe. En dan..... de uitslag. Wat ga je doen als het blijkt dat je een kindje draagt met downsyndroom? Laat je het weghalen of toch maar niet?

    Groetjes.
     
  16. didi1981

    didi1981 Lid

    11 aug 2008
    36
    0
    0
    juf
    emmen
    @ toi, zou je dat kunnen dan?
    Wij vonden dat elk kindje welkom is het blijft toch je eigen kind.... hebben alleen de test gedaan dat je het weet dat als het zo is je je er goed op kunt voorbereiden!
     
  17. didi1981

    didi1981 Lid

    11 aug 2008
    36
    0
    0
    juf
    emmen
    @ toi, zou je dat kunnen dan?
    Wij vonden dat elk kindje welkom is het blijft toch je eigen kind.... hebben alleen de test gedaan dat je het weet dat als het zo is je je er goed op kunt voorbereiden!
    _________________
     
  18. toi

    toi Actief lid

    12 okt 2005
    196
    0
    0
    Ik zou het ook nooit weg laten halen...maar er zijn genoeg mensen die het wel doen. Ieder kind is hier ook welkom. Daarom doe ik de vlokkentest ook niet want de kans op een miskraam vind ik te groot en ik heb al eens een miskraam gehad.

    Mijn man wil dat ik de combinatietest doe maar van mij hoeft het allemaal niet, we zien wel als het er is en houden van ons kind onvoorwaardelijk.
    Groetjes toi
     
  19. Lucifertje

    Lucifertje Actief lid

    26 mrt 2008
    313
    1
    0
    Body Artist (piercer)
    flevoland
    Ik kan alleen melden dat ik 2 keer m heb laten doen en 2 keer mislukt is, maar dat overkomt maar weinig vrouwen.
    Me vruchtwaterpunctie is wel gelukt.. en heb gelukkig goed nieuws gehad..

    Succes met je onderzoek!
     
  20. Lucifertje

    Lucifertje Actief lid

    26 mrt 2008
    313
    1
    0
    Body Artist (piercer)
    flevoland
    lol.. oja dinsdag is al voorbij...
    nou fijn te lezen tussen door dat t voorbij is al
    en dat t meeviel.

    ik hoop nu op n gezonde uitslag!
    succes
     

Deel Deze Pagina