Vlokkentest of Vruchtwaterpunctie ervaring gezocht!

Discussie in 'Onderzoeken en echo's' gestart door mamalieske, 5 nov 2008.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. mamalieske

    mamalieske Fanatiek lid

    14 sep 2006
    2.356
    0
    0
    Beste meiden,

    Vandaag hebben wij een nekplooimeting laten doen, en de nekplooi was verdikt 3.5mm we zijn meteen het circuit ingetrokken van verder testen omdat we dat ook willen, dit hebben we van te voren goed besproken ook wat we met een slechte uitslag zouden doen.
    Nu staan we voor de keuze een vlokkentest die komende week al kan, of wachten op de vruchtwaterpunctie die pas over enkele weken kan....
    wie wil zijn ervaring met me delen, deed het pijn, hoe ging jij met je emoties om echt alles wat me kan helpen de komende weken.
    We hebben er voorlopig voor gekozen onze directe omgeving niet over te vertellen we hebben echter nog geen goed of slecht nieuws, de enige die op de hoogte zijn zijn mijn baas en directe collega omdat ik me voor morgen ziek heb gemeld, dan moeten we naar de gyn voor verdere uitleg.
    De hele medische weg ken ik wel zo'n beetje ik ben dus echt meer op zoek naar hoe jullie het hebben ervaren en waarom jullie voor welke test hebben gekozen.

    Wij zijn er trouwens al over uit wat we met een slechte uitslag gaan doen, daar wil ik dus liever geen discussie over, die voer ik graag alleen met mensen die zelf voor dit besluit hebben gestaan en uit ervaring spreken.
     
  2. Isademi

    Isademi VIP lid

    3 jun 2008
    11.327
    2
    0
    Thuisblijfmama
    Zuid Oost Brabant
    ergens kan je mijn verhaal zien (wacht even zoek het even op)

    http://www.zwangerschapspagina.nl/viewt ... p?t=117191

    daar heb ik geloof ik alles instaan.

    Wij hebben een vruchtwaterpunctie laten doen (minder risico omdat het later in de zwangerschap is , met 16 weken) wij hebben het in Nijmegen het Radboud laten doen daar heb je de keuze versnelde test of gewone test (versnelde test is kijken naar de meestvoorkomende chromosomen en binnen 1 week de uitslag!) en normale test kijkt naar alles en duurt 3 weken, maar dat zijn zulke zeldzame afwijkingen dat de meeste de 16 weken al niet halen of dat je bv een afwijking waarbij je helemaal niets merkt zoals bij een vriendin van me...

    Ik ben altijd heel open en merk juist dat delen juist troosten en moed geeft, je zult altijd mensen hebben die het niet met dat soort testen eens zijn maar goede mensen zullen je toch steunen no matter what!

    Het is net of je in een achtbaan zit en haalt je allerlei rare dingen in je hoofd (terwijl het niet nodig was was ik al dingen aan het bedenken voor als het slecht nieuws was e.d.) je probeert je voor te bereiden en eerste wilde ik helemaal niet meer zwanger zijn, wilde er niets van weten maar toen zei een vriendin van mij die haar kindje verloren heeft was moois; ze zei als dit is de laatste weken samen zijn moet je daar juist van genieten ipv uitschakelen en ze had gelijk en maakt het makkelijker om door de periode heen te komen..

    Ik wens je hee veel succes (en je man natuurlijk ook! voor hem is het heel moeilijk vooral omdat het buiten zijn lichaam allemaal gebeurd en hij jou niet kan helpen in een bepaalde zin, hij zal dat anders beleven echt de mannen manier vaak en dat kan botsen op dat moment!)

    liefs en sterkte!
     
  3. Powergirlie

    Powergirlie Actief lid

    26 jan 2006
    104
    0
    0
    hoi mama lieske

    ook ik heb pas een week geleden een vruchtwaterpunctie laten doen.

    pijn doet het niet. je voelt een klein prikje zoals bij bloedprikken en je kan mee kijken op het echoscherm. het hele prikken duurt maar 1 minuutje ofzo het is echt heel snel voorbij.

    ik krijg de uitslag over 2 weken dus ik zit nog ff in de wacht.
    mijn puctie is gedaan in UMC (utrecht)
    en ik had er een goed 'velig' gevoel over.

    als je voor een vruchtwater punctie kiest doen ze die in utrecht met 18 weken het liefst dus zo laat mogelijk omdat dan je vliezen sterker zijn.
    de risico worden daarmee nog meer verkleind.

    suc6 met je beslissing
     
  4. Isademi

    Isademi VIP lid

    3 jun 2008
    11.327
    2
    0
    Thuisblijfmama
    Zuid Oost Brabant
    In Nijmegen doen ze hem met 16 weken al en is er een kans van 0,3 tot 0.5% dat je een miskraam krijgt, ik vind 18 weken zelf wel erg laat (tel daar nog eens al die weken bij op en dan ben je al zover zwanger lijkt me heel moeilijk!)
     
  5. Powergirlie

    Powergirlie Actief lid

    26 jan 2006
    104
    0
    0
    wat is laat imd?
    het is een keuze die je maakt.
    wij vonden het prettig om 2 weken later dezepunctie te doen ivm met minder risico. werd ook echt aangeraden n het voorgsesprek door de arts.
    als ik de uitslag krijg ben ik 20 weken en 5 dagen zwanger... wat je met een slechte uitslag doet is denk ik niet moeilijker met 20 weken dan met bv 18 weken.
    tot 24 weken kan je evt een zwangerschap afbreken mocht dit je keuze zijn bij een slechte uitslag heb je nog alle tijd om naar die beslissing toe te werken.

    mama lieske laat je gewoon goed voorlichten door het ziekenhuis naar jullie keus. het gaat er om dat jullie er een 'veilig' en goed gevoel bij hebben

    nog maals suc6
     
  6. mamalieske

    mamalieske Fanatiek lid

    14 sep 2006
    2.356
    0
    0
    Wij zijn vanochtend in het ziekenhuis geweest, over exacte cijfers en kansen is niet gesproken de gyn was bezorgd en die had gisteren gebeld met het diagnostisch centrum die de echo had genomen, blijkbaar kent de echo-dame mijn gyn goed en had hem het verhaal goed door gebrieft.
    de precieze kansberekening komt ook ivm bloed pas over 2 weken maar mogelijk gaat mijn bloed voor omdat er dus wat afwijkends is gevonden, maar ik houd maar 2 weken aan.

    Gyn heeft ons uitleg gegeven over de 2 verschillende onderzoeken maar ik was er al best over uit en had het gisteren al met manlief besproken dat ik niet meer risico wil als nodig en we gaan dus voor de vruchtwaterpunctie omdat daarbij de kans een stuk minder is op een miskraam, juist ook omdat je dan verder bent in de zwangerschap en ik nog steeds hoop op vals alarm.
    De gyn kon zich dat helemaal voorstellen en stelde meteen voor de punctie meteen in te plannen, daar had ik stilletjes al op gehoopt want dan kan ik me daarop voorbereiden en er naar toe leven zo goed en kwaad als dat natuurlijk kan.

    De punctie staat gepland voor 1 december om 9.30uur dat is dus nog een eindje weg... maar helaas kon het niet eerder ivm de termijn waarop hij de punctie wil/kan uitvoeren en ik wil perse dat hij dat zelf doet.
    Na de punctie moeten we 1 week wachten op de (voorlopige) uitslag en ik meen dat we 2 weken daarna definitief een uitslag krijgen.
    Ik hoop echt dat die er is voor de kerst.

    Ben na de afspraak naar een vriendin gegaan heb ff lekker zitten janken met haar om de onzekerheid waarin we nu zitten en ben blij dat ik het ff kon "droppen" en delen.
    Haar vriend is mijn man's beste vriend en nu kan mijn man ook ergens zijn ei kwijt want ik merk dat hij er ook wel mee zit maar daar mij weer niet mee lastig wil vallen.
    Gelukkig zitten we wel prima op een lijn van wat we denken en willen met deze onderzoeken en dat scheelt een hoop gedoe, we vormen iig een team.

    Bedankt voor jullie antwoorden dames het sterkt me te weten dat ik hier terecht kan met vragen en mijn onzekerheid.

    Powergirlie voor jullie hoop ik natuurlijk op een goede uitslag! Succes meid!
     
  7. Powergirlie

    Powergirlie Actief lid

    26 jan 2006
    104
    0
    0
    fijn dat je in iedergeval nu weet hoe en wannneer.

    het duurt dan nog wel ff maar die tijd gaat echt wel voorbij.
    je kiest niet voor niets om verder onderzoek te laten doen, daarbij heb je een aantal weken onzekerheid. als je geen vervolgonderzoek zou doen zou je nu nog 6 maanden in onzekerheid zitten.

    dus houd in je hoofd je weet waar je het voor doet.
    suc6 aankomende tijd.
     
  8. Niet meer actief

    Oei, als ik aan de vruchtwaterpunctie denk dan denk ik aan pijn...Nooit meer!

    Toch wil ik jullie heel veel sterkte wensen
     
  9. bouchere

    bouchere Niet meer actief

    ik heb een vlokkentest gehad,en die viel 100 % mee.
    ja ,ik heb wel wat gevoeld,maar niet te omschrijven als pijnlijk.
    ik heb wel in de loop van de dag een menustruatie achtig gevoel gehad.
    wat mij heel erg tegenviel en wat onwijs op mijn emotionele gevoel werkte,was het wachten op de uitslag.
    ik wens je alle succes van de werled meis,
    en duim voor een positieve uitslag!

    groetjes
    diana
     
  10. Isademi

    Isademi VIP lid

    3 jun 2008
    11.327
    2
    0
    Thuisblijfmama
    Zuid Oost Brabant
    is het daarna mis gegaan dan want de punctie zelf doet geen pijn zelfs niet als je placenta voorligt (waar iedereen wel voor waarschuwt) bloedprikken doet nog meer pijn als een punctie..

    Het is meer de emotionele achtbaan die erg is het onderzoek zelf stelt echt geen bal voor..
     
  11. mamalieske

    mamalieske Fanatiek lid

    14 sep 2006
    2.356
    0
    0
    Ik heb gelukkig geen angst voor naalden en mijn eigen gyn zal de VWP uitvoeren waardoor ik toch wel enigszins gerustgesteld word bij het idee van een naad in je buik.

    Als alles goed gaat ben ik er met 5 minuten vanaf, ik zie veel meer op tegen de komende weken dat er geen actie is.... wachten en wachten dat is veel zwaarder niet alleen voor mij maar ook voor mijn man die zich toch wat minder makkelijker uit over zijn gevoelens.

    Ik vind het trouwens wel heel erg fijn wat ervaringen te lezen van anderen, maar wat me wel verbaast is dat je weinig slechte uitslagen kunt vinden van andere stellen.... ik wil namelijk wel van hun horen of lezen hoe hun daar mee omgingen en hoe dan alles in zijn werk gaat.
     
  12. Isademi

    Isademi VIP lid

    3 jun 2008
    11.327
    2
    0
    Thuisblijfmama
    Zuid Oost Brabant
    ik denk dat iemand daar meer prive mee omgaat, meeste stellen die een slechte uitslag krijgen beeindigen toch een zwangerschap vaak (er zijn ook mensen die gewoon zwanger willen blijven trouwens) en als dat gebeurd dan sluit je je denk ik af van de wereld en wil je het er niet over hebben (of pas veel later)

    Je kan eens googlen misschien dat je daar nog wat vind.

    Ja het wachten is het ergst en ik vond de kans dat je een miskraam zou krijgen als je gewoon een gezond kind zou krijgen heel erg.. voelde me zo schuldig.. ik moet nu nog een week dan is het 3 weken geleden en is de kans op een miskraam voorbij, MAAR ik handel daar niet naar ik doe toch gewoon mijn ding en ga er gewoon voor.. ik heb gelukkig een snelle uitslag gekregen (na 1 week) dat maakt het echt een stuk makkelijker! 3 weken is living in hell als je het mij vraagt dus veel succes met het wachten meissie!
     
  13. Penelope

    Penelope Actief lid

    3 sep 2007
    146
    0
    0
    Hallo,

    Wb de procedure kan ook ik je vertellen dat het reuze meevalt; ik keek er heel erg tegen op, maar uiteindelijk is het binnen 1 minuut gedaan, voelde geen pijn, niets.

    Ik heb zelf een vruchtwaterpunctie laten doen afgelopen vrijdag, was bijna 23 weken..........! Was niet gepland, was meer n.a.v. de medische uitgebreide echo.

    Je denkt natuurlijk aan de iets verhoogde risico op een miskraam, ik ging daar niet vanuit (heb hele goede specialist hiervoor), en daarna natuurlijk het wachten op uitslag. Aangezien het weekend ertussen zat, moest ik dus van vrijdag tot vandaag wachten (anders binnen 24 uur te horen), en ik ben net gebeld dat alles ok is (de eerste uitslagen dan, de uiteindelijke volgen).

    Misschien vinden velen het gek dat ik zo laat een vwp heb laten doen, maar ik heb dit een paar dagen na de uitgebreide echo gedaan, ook na gesprekken met mijn gyneacoloog en een embryo-cardioloog.
    Woon trouwens in het buitenland en dan word je zo gek gemaakt door artsen dat je de vwp wel doet! Tsja, was wel even 700 euro betalen, handje contantje, maar goed, dit terzijde. Iedereen moet zijn eigen keuzes maken, en voor mezelf moest ik gewoon de vwp doen.

    Ik wens jullie heel veel sterkte met alles, en ik hoop voor jullie op een goede uitslag!

    Groetjes
     
  14. mamalieske

    mamalieske Fanatiek lid

    14 sep 2006
    2.356
    0
    0
    Wij krijgen ook een snelle voorlopige uitslag na 1 week. En na 3 weken een volledige uitslag ook voor de minder vaak voorkomende afwijkingen.
    Zelfde als jullie dus ;)

    @Penelope wat ben ik blij dat jullie baby oke is, 23 weken is wel laat ja maar soms heb je niets te kiezen en ik zou ook niet "gewoon" door kunnen zwangeren zonder de vwp hoor, dan zou ik nog 28 weken in de stress zitten en nu maximaal 7 nou dan is de keuze toch snel gemaakt nietwaar?

    Ik heb trouwens ook mazzel met mijn gyn, die is specialist in prenatale diagnostiek dus ik ben in goede handen. Loopt normaal zijn diensten in het ziekenhuis maar is ook verbonden aan het diagnostisch centrum dat de vruchtwaterpunctie's hier in de regio uitvoert .
    Heb deze keer ook expres gekozen voor een academisch ziekenhuis dat gespecialiseerd is in de speciale zwangerschappen aangezien ik ook diverse auto-immuun aandoeningen heb.
     
  15. crisje

    crisje Fanatiek lid

    5 aug 2006
    2.974
    1
    0
    brabant
    Wij hebben een VT gehad bij mn vorige zwangerschap, doen wij wel even dachten wij. Was dat even een vergissing.
    Het deed wel een beetje pijn trouwens, vooral t gemorrel met die naald. Je komt idd in een emotionele achtbaan terecht, ook was ik de 2 dagen erna te bang om te bewegen, bang voor een miskraam. Daarna ging t wel weer, heb wel de hele week rusitg gedaan. Helaas was t mislukt en wisten wij nog niks. Dus kwam de keuze om alsnog een VP te doen. Nog een keer risico lopen, weer die achtbaan in, wilde wij niet en kozen voor de combinatietest. Die was gelukkig gunstig.

    Nu ben ik weer zwanger en ondertussen weer wat ouder. Komende dinsdag heb ik een VP.
    Bewust een VP, kans op mislukken is kleiner. Ook ben ik verder in mn zwangerschap dus minder risico. Bewust zo laat mogelijk gedaan omdat de kans op een miskraam dan nog kleiner wordt. Als t slecht nieuws is blijft dat slecht, of dat nu komt met 17 weken of 18 weken, dat maakt niks uit.
    Mijn schoonouders komen die dag en de dag erna hier in huis de boel regelen zodat ik mij rustig kan houden. Wat wij met een slechte uitslag doen weten wij al, daar moet je al over nadenken voordat het er is vinden wij.
    Wij krijgen binnen 1 week de uitslag op chromosoom 21, de andere volgen 2 weken later.
     
  16. crisje

    crisje Fanatiek lid

    5 aug 2006
    2.974
    1
    0
    brabant
    Wij hebben een VT gehad bij mn vorige zwangerschap, doen wij wel even dachten wij. Was dat even een vergissing.
    Het deed wel een beetje pijn trouwens, vooral t gemorrel met die naald. Je komt idd in een emotionele achtbaan terecht, ook was ik de 2 dagen erna te bang om te bewegen, bang voor een miskraam. Daarna ging t wel weer, heb wel de hele week rusitg gedaan. Helaas was t mislukt en wisten wij nog niks. Dus kwam de keuze om alsnog een VP te doen. Nog een keer risico lopen, weer die achtbaan in, wilde wij niet en kozen voor de combinatietest. Die was gelukkig gunstig, maar ondanks dat heb ik de hele zwangerschap angst gehad, want t blijft natuurlijk een risicobepaling. Zelfs in de kraamweek had ik dat nog, want t syndroom van down is niet altijd meteen zichtbaar.

    Nu ben ik weer zwanger en ondertussen weer wat ouder. Komende dinsdag heb ik een VP.
    Bewust een VP, kans op mislukken is kleiner. Ook ben ik verder in mn zwangerschap dus minder risico. Bewust zo laat mogelijk gedaan omdat de kans op een miskraam dan nog kleiner wordt. Als t slecht nieuws is blijft dat slecht, of dat nu komt met 17 weken of 18 weken, dat maakt niks uit.
    Mijn schoonouders komen die dag en de dag erna hier in huis de boel regelen zodat ik mij rustig kan houden. Wat wij met een slechte uitslag doen weten wij al, daar moet je al over nadenken voordat het er is vinden wij.
    Wij krijgen binnen 1 week de uitslag op chromosoom 21, de andere volgen 2 weken later.
     
  17. mamalieske

    mamalieske Fanatiek lid

    14 sep 2006
    2.356
    0
    0
    crisje hoe is het gegaan afgelopen dinsdag?
     
  18. crisje

    crisje Fanatiek lid

    5 aug 2006
    2.974
    1
    0
    brabant
    De VP is meegevallen wat pijn betreft. Vruchtwater kunnen ze zo opzuigen zonder te morrelen met de naald.
    Bij een VT moeten vlokken los gewoeld worden en dat voelt niet fijn.
    Ik heb mij heel rustig gehouden die dag en erna (lees: alleen maar op de bank gehangen). Omdat wij nu een klein meisje hebben rond kruipen gaan je gedachten niet de hele dag naar de VP, dus dat was wel fijn.
    Wel ben ik (en nog steeds) heel bewust op aan t letten of ik ons frummeltje af en toe voel bewegen. Gelukkig is dat zo.
    Nu wachten tot as woensdag, dan kan ik bellen voor de 1e uitslag. En wederom is t ons kleine meisje die ons afleid.
    Het blijft n spannende tijd natuurlijk, maar om de 1 of andere reden geeft t deze keer niet zo'n grote impact als toen. Waarom? Ik weet t niet. Misschien doordat er veel afleiding is door ons kleine meisje, omdat we t al een keer meegemaakt hebben. Of steek ik gewoon mn kop in t zand?
    Kan er geen antwoord op geven.

    Het is trouwens geen voorlopige uitslag die je na 1 week krijgt hoor.
    Je krijgt dan de uitslag van de chromosomen 13-18-21. En 2 weken daarna van de rest.
    Je moet ook niet schrikken als je een buikpijn krijgt daarna, dat is normaal. En t is natuurlijk belangrijk om stil te blijven liggen, let ook vooral op je ademhaling, doe dit heel rustig, dan springt je buik en dus je baby niet zo op en neer. Je kunt op n scherm mee kijken wat er allemaal gebeurt. Ik heb dit niet gedaan, wilde het niet zien, was ook bang dat ik rare acties uit ging voeren als ik die naald bij mn baby zou zien.

    Succes en sterkte 1 dec. en als je wilt mag je erover PBen.
     
  19. supershiva

    supershiva Actief lid

    9 jul 2008
    172
    0
    0
    flevoland
    heb afgelopen dinsdag een vlokkentest gehad vond het een vreselijk pijnlijk gebeuren en dat terwijl ik verdoving heb gehad...
    er is nog geen uitslag binnen aanstaande dinsdag waarschijnlijk,en nu is het wachten wachten en nog eens wachten,
    maar ik moet rustig blijven voor de kleine in mn buik,
    dus
     
  20. mymiracle

    mymiracle Niet meer actief

    veel sterkte iedereen hier, lijkt me echt vreselijk om dat mee te maken, :(
     

Deel Deze Pagina