Thee met baklavas

Discussie in 'Algemene clubs' gestart door one of kind, 1 aug 2008.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Moesje1

    Moesje1 Niet meer actief

    Ik ben zelf ook Nederlands, kan wel Marokkaans praten (de simpele dingen dan) maar ik wil toch dat mijn kind totdat hij/zij naar school gaat alleen Marokkaans praat.. omdat we elk jaar naar Marokko gaan en het daar hard nodig is en om mijn eerdere reden, dat mijn kind vloeiend marokkaans kan praten.

    Maar natuurlijk moet iedereen zijn eigen opvoeding kiezen.. Dit is gewoon mijn mening natuurlijk...
     
  2. Umm85

    Umm85 VIP lid

    17 jun 2007
    26.310
    248
    63
    Vrouw
    huismama, doktersassistente
    Turkije
    ja maar dat is ook het verschil, ze heeft hier geen familie.

    Misschien is het ook wel een beetje dwarsheid van mij. Mijn schoonfamilie doet dus nogal moeilijk om ons huwelijk. Ze hebben Irem zelfs nog niet eens gezien. Zijn moeder spreekt bjiv geen Nederlands en heb dan zoiets, ik ga mijn meisje niet perfect Turks laten spreken voor het geval ze haar opeens willen leren kennen.

    Turkse cultuur vind ik ook niet belangrijk eigenlijk, aangezien het vaak nogal haaks staat op het geloof. Het eten daarnaast is wel weer lekker :)
     
  3. Wardi

    Wardi Bekend lid

    6 mei 2008
    830
    0
    0
    Mama : )
    Far far away...
    Meryem, het is ook niet de bedoeling dat het kind 1 taal leert, het gaat Moesje juist om een tweetalige opvoeding. De aanpak kan verschillen per gezin en per situatie.

    Want ja je kunt je kind moeilijk een taal leren die je zelf niet spreekt he? haha

    Maar de gedachte dat omdat je kind nu in NL woont niet veel aan het Turks zal hebben klopt misschien niet. Jij weet niet wat jouw kind later allemaal voor plannen heeft, misschien gaat ie wel balen dat zijn Turks niet goed is of misschien wilt hij naar Turkije verhuizen....hij/zij is toch half Turks, begrijp je mijn punt? Taal is een onderdeel van iemands afkomst en cultuur en kan best belangrijk zijn voor een persoon. Vind het altijd wel belangrijk om dat mee te nemen in het opvoeden en onderwijzen van een ander mensje.

    In jou geval zou ik bijvoorbeeld mijn kind (als hij daar de leeftijd voor heeft bereikt) les laten volgen om toch die tweede taal goed te leren. Een kind kan makkelijk twee (of zelfs meer) talen leren, als de begeleiding maar goed is en er aandacht voor is.
     
  4. Umm85

    Umm85 VIP lid

    17 jun 2007
    26.310
    248
    63
    Vrouw
    huismama, doktersassistente
    Turkije
    ik kom zo even reageren.. mannetje komt van zijn werk ;)
     
  5. Wardi

    Wardi Bekend lid

    6 mei 2008
    830
    0
    0
    Mama : )
    Far far away...
    Even ter aanvulling op mijn stukje...tuurlijk moet iedereen het zelf weten...wat voor de een belangrijk is is voor de ander geheel onbelangrijk natuurlijk. Net zoals dat wanneer kinderen ouder worden, zij heel anders kunnen denken dan hun ouders en andere keuzes maken in het leven.
     
  6. Karagoz

    Karagoz VIP lid

    14 apr 2006
    7.984
    0
    36
    Moeder en verzorgende
    ergens in het land
    dit probleem had ik dus. Ik heb een turkse vader en een nederlandse meoder en heb geen turks van huis uit gekregen...en ik neem het mijn ouders kwalijk dat ik geen turks erbij heb gekregen...Tamer krijgt nu geen nederlands van huis uit tot dat hij anar de basisschool gaat. Maar hij begrijpt alels in het nl en hij spreekt al wat woordjes in het nl die we hem niet hebben geleerd maar van de psz...

    ze leren veel sneller nl in nederland omdat ze in nl wonen en vel met nl mensen in aanraking komen met de turks of marokaans veel minder
     
  7. Umm85

    Umm85 VIP lid

    17 jun 2007
    26.310
    248
    63
    Vrouw
    huismama, doktersassistente
    Turkije
    Waarom spreekt het overgrote deel van de Turken en Marokkanen in Nederland dan alsnog niet correct Nederlands terwijl ze hier geboren zijn?

    @ Wardi, ik begrijp ook dat Moesje bedoelt dat een kind tweetalig word opgevoed. Ik wil dat ook wel, maar dus niet Turks als eerste taal. En als mijn man haar Turks wilt leren, moet hij dat zelf doen maar ben bang dat daar niet veel van terecht zal komen.

    En tja, kwa cultuur kan ik haar ook niet veel meegeven. Ik ben zelf half Nederlands half Indonesisch maar zal haar op de eerste plaats Islamitisch opvoeden, en dat verwacht ik ook van mijn mans kant.

    Misschien ben ik ook zo fel hierin omdat mijn schoonmoeder eens tegen mijn man heeft gezegd dat ik maar eerst Turks moest gaan leren en Turks moest leren koken voordat ik mocht langskomen.
    Vind dit nogal onzin omdat zij zelf geen woord nl's spreekt terwijl ze hier al 30 jaar woont. En ik kook dingen die ik lekker vind, uit alle continenten, en heb mijn man nooit horen klagen en leer nog altijd liever Arabisch als Turks om eerlijk te zijn. Ik zie op dit moment de meerwaarde niet om Turks te leren, enkel om in de toekomst misschien wat met mijn schoonmoeder te beppen en daar heb ik het niet voor over.
     
  8. Wardi

    Wardi Bekend lid

    6 mei 2008
    830
    0
    0
    Mama : )
    Far far away...
    Is dat zo? Ik ken zelf veel Marokkanen die of in NL geboren of getogen zijn (van mijn leeftijd en jonger) die perfect Nederlands spreken. Heb eerder het idee dat het een veel kleinere groep is die slecht NL spreekt (en dan heb ik het over de tweede generatie Marokkanen, niet de ouders...das een ander verhaal : ) )
     
  9. bellina

    bellina Actief lid

    13 aug 2008
    371
    0
    0
    ik ben het HELEMAAAAAAAL niet met jullie eens dat een kind eerst de buitenlandse taal moet leren

    dat vindt ik zelfs dom als ik eerlijk mag zijn, je kind leeft ten slotte in NL en zal dus ook eerst die taal onder de knie moeten krijgen, ten minste als je geen kind wil wat met 4 jaar naar huis wordt gestuurd om eerst maar eens nederlands te gaan leren en vervolgens op zijn 18e als een annoying geval de gebrekkige nederlandse straaltaal gaat praten
    sorry maar waarom zou mijn kind eerst marokkaans en turks moeten leren terwijl hij zijn hele leven nog heeft om dat te leren (daarnaast zijn er ook cursussen om de "tweede taal" te perfectioneren en accent? WHO CARES?)

    mijn mening
     
  10. Umm85

    Umm85 VIP lid

    17 jun 2007
    26.310
    248
    63
    Vrouw
    huismama, doktersassistente
    Turkije
    @ Wardi
    Toen ik nog op de Mavo zat had echt 80% van de Turken (Marokkanen valt trouwens wel mee) moeite met de-het-een en die-dat etc.

    Dingen zoals, die meisje, die boek etc.
    Zelfs bij mijn man, van 28, hoor ik dan nog weleens terug en hij is echt niet dom of laag opgeleid ofzo.
     
  11. Krokus

    Krokus Fanatiek lid

    5 okt 2007
    3.080
    0
    0
    Grubbenvorst
    mee eens

    Mert en Helin leren eerst nederlands en dan pas turks. Ken een hoop gezinnen met kinderen die nu een taalachterstand hebben en een spraakachterstand en die moeten nu moeite doen om mee te komen. Een kind hoort in de kleuterklassen te spelen en niet met moeite door te komen omdat klasgenootjes hem of haar niet verstaan.
     
  12. Wardi

    Wardi Bekend lid

    6 mei 2008
    830
    0
    0
    Mama : )
    Far far away...
    Ieder mag zijn mening hebben, maar om de keus of mening van een ander dom te noemen vind ik niet slim : )
     
  13. Moesje1

    Moesje1 Niet meer actief

    Zo kiest iedereen zijn eigen opvoeding en mening, ik doe het zo, de ander weer anders.. maar dat zijn keuzes die wij zelf maken..

    Zoals ik al zei.. mijn vriend en zijn broer en zusje hebben ook eerst een andere taal geleerd en daarna pas NL.. en dat is gewoon goed gekomen..

    Ieder zijn eigen ding..
     
  14. Wardi

    Wardi Bekend lid

    6 mei 2008
    830
    0
    0
    Mama : )
    Far far away...
    Sakina heeft vandaag niks laten lezen.....zou het al zover zijn?
     
  15. Moesje1

    Moesje1 Niet meer actief

    ik denk het wel.. werd ook weleens tijd volgens mij.. ben nog niet zolang bij dit onderwerp.. maar ze was al 41 weken zwanger zag ik?
     
  16. Wardi

    Wardi Bekend lid

    6 mei 2008
    830
    0
    0
    Mama : )
    Far far away...
    Ja ze zit tegen de 41 weken inderdaad. Spannend zeg...mijn schoonzusje houdt ons ook al ruim anderhalve week in spanning, die is overmorgen 42 weken!

    Ik hoop niet dat ik ook zo lang moet wachten....maar Allaah weet wat het beste is natuurlijk. Morgen 35 weken! Het gaat steeds sneller. Ik zie nog steeds niet op tegen de bevalling...zou dat nog komen? Ben niet zo een angsthaas, maar bevallen is niet niks he...misschien als de weeen beginnen dat ik 'm dan begin te knijpen haha.
     
  17. Karagoz

    Karagoz VIP lid

    14 apr 2006
    7.984
    0
    36
    Moeder en verzorgende
    ergens in het land

    wat een agressie meis.... ;) :D
     
  18. Karagoz

    Karagoz VIP lid

    14 apr 2006
    7.984
    0
    36
    Moeder en verzorgende
    ergens in het land
    goedemorgen meiden...

    vannacht goed geslapen en tamer gelukkig ook..
    ik ga morgen wel met hem naar de HA want zijn antibiotica is op maar hiij hoest nog steeds en hij heeft nog steeds slijm in zijn keel...

    morgen gaa we naar istanbul
     
  19. talia

    talia Fanatiek lid

    27 nov 2005
    2.561
    0
    0
    kapster
    belgie
    eeeeeeeeeeeiiiiindelijk meiden zijn de kindjes aan de beterhand alle lof zij met Allah, dinsdag naar de specialist geweest, nog maar een keertje antibiotica gekregen en de dosis voor de aerosol moeten verdubbelen nu gaat het sinds gisteren toch stukken beter.
    straks eens alles bij lezen en dan zal ik een niet zo ego berichtje achterlaten;) maar wilde jullie op de hoogte brengen
     
  20. Wardi

    Wardi Bekend lid

    6 mei 2008
    830
    0
    0
    Mama : )
    Far far away...
    Karagoz en talia...fijn dat het wat beter gaat met jullie kleintjes, Godzijdank.

    Karagoz, heb je al ingepakt, of ga je dat vandaag lekker doen? Leuk om eventjes weg te gaan. Met Allaah's Wil voelt je zoontje zich helemaal lekker morgen en kunnen jullie lekker van jullie vakantie genieten. Tis je van harte gegunt!

    Moesje, hoe voel je je vandaag? Nog last van ongiklachten of is dat een beetje weggetrokken...?

    Vanochtend vroeg kreeg ik een sms van mijn schoonzus, die is vanochtend ingeleid. Het is haar derde kindje en bij alle drie ingeleid...ze zag enorm op tegen een inleiding maar ze is al blij dat ze eindelijk mag! Alle lof is voor Allaah. En ik zit natuurlijk lekker in spanning af te wachten...hoop dat het met Allaah's Wil vandaag geboren wordt en dat het alelmaal mee zal vallen voor haar. Doen jullie ook een smeekgebd voor haar?

    Liefs
     

Deel Deze Pagina