Onregelmatige hartslag 20 wkn echo

Discussie in 'Onderzoeken en echo's' gestart door Oek oek, 20 jan 2009.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Oek oek

    Oek oek Fanatiek lid

    16 aug 2006
    1.461
    0
    0
    Groningen
    Hallo,

    Gisteren hebben we de 20 wkn echo gehad. Alles was goed behalve de hartslag van de baby.
    Die stopte steeds even (ongeveer 4 slagen normaal en dan zat er een pauze in..) Dat is de hele echo zo gebleven.
    Nu moet ik deze week naar het umcg voor een uitgebreide echo omdat ze het niet helemaal vertrouwden.
    Heeft iemand dit ook gehad? Hoe is dat verder verlopen?
     
  2. MamaEsther

    MamaEsther Fanatiek lid

    24 okt 2006
    1.535
    0
    0
    Pompbediende/Shopmedewerkster
    Laag Soeren
    Ik heb me suf gegoogled voor je, en kwam deze tekst tegen.. (Let op, tekst is in medisch taalgebruik dus het vergt intensief lezen!) Ik heb de delen die het meest van toepassing zijn bij jou cursief gezet:



    Inleiding:
    In de obstetrie is foetale extrasystolie een regelmatig voorkomende bevinding. Heeft dit consequenties voor het obstetrische beleid?


    Definitie:
    Foetale extrasystolie: voortijdige contractie van het foetale hart of deel van het hart als gevolg van anomale prikkelvorming (Pinkhof).


    Het is de meest voorkomende foetale aritmie, die zich meestal presenteert als een onregelmatige pauze van het hartritme. Ook bij 14% van de gezonde neonaten wordt een extrasystolie gevonden. In de meeste gevallen verdwijnt de extrasystolie vanzelf prenataal dan wel kort na de partus. Deze afwijking heeft alleen klinische relevantie wanneer het ritme van dien aard is dat het een blijvende tachycardie kan opwekken of wanneer het een bradycardie oplevert. Ook wanneer er sprake is van een congenitale cardiale afwijkingen kan het optreden van extrasystolen tot problemen leiden. Belangrijk is te weten bij welke groep er verder onderzoek geïndiceerd is.


    In de literatuur wordt beschreven dat in geval van het aantreffen van een abnormaal hartritme (bij 1-3% van alle foetussen), het in het merendeel van de gevallen een geïsoleerde supraventriculaire extrasystolie betreft (45 tot 85%). Foetale ritmestoornissen zijn zelden geassocieerd met aangeboren hartafwijkingen. Cardiale afwijkingen worden gevonden in 0.3 tot 10% van de foetussen met een extrasystolie (afhankelijk van de patiëntenselectie in de verschillende centra). 0.5 tot 2% van de foetussen met een persisterende extrasystolie ontwikkelt complicaties (zoals persisterende aritmie).


    Afspraken:
    Wanneer bij herhaling een extrasystolie wordt vastgesteld in de eerste lijn dan wel tweede lijn wordt patiënte verwezen voor een uitgebreide echo naar de gynaecoloog. Dit is geen spoedindicatie voor een uitgebreide echo.
    Bij cardiale afwijkingen dan wel ernstige ritmestoornissen zal overname van de prenatale zorg door de tweede lijn dan wel derde lijn plaatsvinden.


    Indien durante partu extrasystoles zijn opgemerkt, dient de verloskundige of arts post partum het hartritme te controleren middels auscultatie. Hoort men geen ritmestoornis dan is verder onderzoek niet geïndiceerd. Hoort men wel een ritmestoornis of twijfelt men dan kan de kinderarts in consult gevraagd worden. De kinderarts zal opnieuw middels auscultatie het hartritme beoordelen. Als hierbij geen extrasystolie wordt gehoord is verder onderzoek niet nodig, bij extrasystolen post partum zal een ECG volgen. Middels beoordeling van het ECG zal besloten worden of er sprake is van een onschuldige hartritme stoornis (supraventriculaire extrasystolie) dan wel een andere stoornis. Bij andere afwijkingen wordt de neonaat opgenomen voor verdere observatie.



    Maak je dus niet teveel zorgen, maar wel sterkte toegewenst! Want het was vast schrikken..

    Liefs
    Esther
     
  3. Kiz

    Kiz Bekend lid

    21 nov 2005
    973
    0
    0
    Bij mij op de zwangerschapscursus zat een vrouw wiens ongeboren dochtertje een hartritme stoornis had. Zij heeft tot het eind van de zwangerschap extra ctg's (hartfilmpjes) moeten laten maken en mocht niet thuis bevallen. In haar geval kwam het door de onrijpheid van het hartje van de baby. Kort voor de geboorte was het eigenlijk allemaal weer helemaal normaal en het gaat prima met de kleine (die alweer bijna 1 jaar is).

    Ikzelf heb overigens een zoon met een ernstige hartafwijking (die ook richting zijn 1e verjaardag gaat en met wie het ook prima gaat), en in tegenstelling tot wat je zou verwachten, was zijn afwijking helemaal NIET te horen toen hij nog in mijn buik zat (nu wel hoor, hij heeft meerdere grote gaten in zijn hart, en dat veroorzaakt een hoop ruis, maar voor de geboorte is de bloedsomloop zo anders, dat het dus gewoon normaal klinkt). En er is toch heel erg veel mis met zijn hartje.
    Ik hoop dat dit bericht je een beetje gerust kan stellen, want het is toch schrikken vaak, maar het hoeft dus helemaal niks ernstigs te betekenen!
     
  4. pixie

    pixie VIP lid

    30 mei 2008
    12.315
    0
    0
    woonbegeleider psychiatrie
    Leusden
    oekoek.. hopelijk volgende week betere hartslag.
    maar probeer niet te veel zorgen te maken.
    mijn neef zijn vrouw zijn beeb had ook een raar hartslag.
    dit hoeft niets ernstig te zijn. kan met een extra vaat te maken hebben. of zoiets .. je kan gewoon je kindje voldragen maar mogelijk moet je in ziekenhuis bevallen en idd onder controle zijn.
     
  5. Oek oek

    Oek oek Fanatiek lid

    16 aug 2006
    1.461
    0
    0
    Groningen
    Dankjullie wel!

    DaYa: superlief dat je dit voor me opgezocht hebt. Ik kon zelf via google namelijk niks zinnigs vinden. Dit stelt me zeker wel gerust! Superbedankt!

    Kiz: ochjeetje, wat erg van je zoon. Lijkt me echt erg als ze zoiets ontdekken.
    Je berichtje stelde me wel gerust, ik ga er maar vanuit dat het niks ernstigs is.

    Pixie:dankjewel meid! Ik hoop dat volgende week de hartslag weer normaal is, en dat er niks aan de hand is! (enneh.. ik schaam me diep dat ik nog steeds niet weer bij de juni-mama's meeschrijf :) )
     
  6. MamaEsther

    MamaEsther Fanatiek lid

    24 okt 2006
    1.535
    0
    0
    Pompbediende/Shopmedewerkster
    Laag Soeren
    Kleine moeite hoor, graag gedaan! ;)

    Liefs
     
  7. pixie

    pixie VIP lid

    30 mei 2008
    12.315
    0
    0
    woonbegeleider psychiatrie
    Leusden
    niet schamen joh.. waar jij zelf goed bij voelt natuurlijk ;) we vinden je wel ..vergeten je niet ;)
     
  8. Oek oek

    Oek oek Fanatiek lid

    16 aug 2006
    1.461
    0
    0
    Groningen
    Nee idd haha, vind ik echt superlief van jullie, daarom heb ik me ook even weer gemeld :)
     
  9. Moosje

    Moosje Actief lid

    26 nov 2006
    114
    0
    0
    Zeeland
    Hey!

    Ik had dit met mijn zoontje ook (hij is nu 15 maanden)! Onregelmatige hartslag die ook steeds een tel oversloeg. Volgens de verloskundige had dit te maken met de 'onrijpheid' van het hartje. Een week later mochten we weer op controle komen en toen klopte het hartje weer gewoon regelmatig!
    En nu zit er een gezonde knul op mn schoot!
    Dus meis, maak je niet te veel zorgen en hopelijk hoor de je volgende keer wel een regelmatige hartslag!

    Groetjes, Moosje
     
  10. Oek oek

    Oek oek Fanatiek lid

    16 aug 2006
    1.461
    0
    0
    Groningen
    :D dankje voor je reactie!
    Morgen krijg ik de echo... dus nog even afwachten, maar als ik dit allemaal zo lees zal het wel meevallen. :)
     
  11. pixie

    pixie VIP lid

    30 mei 2008
    12.315
    0
    0
    woonbegeleider psychiatrie
    Leusden
    hoi oekoek hoe was de echo?
     

Deel Deze Pagina