onderzoek

Discussie in 'Vlinder lounge' gestart door Momae, 19 jan 2009.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Momae

    Momae Actief lid

    26 sep 2008
    411
    0
    0
    Wijchen
    Hallo allemaal,

    Ik ben Fleur, 22 jaar en sinds een jaar moeder. Ik studeer Culturele Antropologie en voor mijn opleiding ga ik aankomende maanden een onderzoek doen naar rituelen. Hierbij heb ik besloten mij te verdiepen in rituelen rondom de geboorte en dood van baby's.
    Het is een onderwerp waar weinig tot niks over is geschreven en waar binnen onze samenleving een taboe op rustte.
    In mijn onderzoek wil ik inzicht krijgen in gevoelens en rituelen rondom de geboorte en dood als deze samenvallen. Omdat ik maar een zeer korte tijd bezig kan zijn met het onderzoek, richt ik me op grafrituelen.

    Ik zoek moeders en/of vaders die mee willen werken aan mijn onderzoek, voor een interview en (eventueel) een bezoek aan het graf van uw kindje. Omdat mijn daadwerkelijke onderzoeksperiode maar twee maanden beslaat heb ik de doelgroep verder moeten afbakenen, en gaat het om ouders waarvan hun kindje na 24 weken zwangerschap of tot ongeveer 2 maanden na de geboorte is overleden.

    Zijn er hier moeders/vaders die mij willen helpen? Alvast heel erg bedankt! Verdere vragen wil ik natuurlijk beantwoorden.

    Fleur

    FleurUitentuis @ webmail . ru . nl (spaties er tussen uit)
     
  2. Door

    Door Bekend lid

    7 dec 2005
    750
    0
    0
    Praktijkopleider
    Veenendaal
    Hallo Fleur,

    Ik heb je berichtje gelezen, een paar keer zelfs, en me afgevraagd of ik zou reageren, sta namelijk best open voor onderzoeken waar bijvoorbeeld lotgenoten of anderen mee geholpen zouden zijn.

    Maar ik vind dit heel lastig en voor mij, ook al heb ik het meegemaakt, of misschien juis omdat ik het heb meegemaakt heel abstract.
    Grafrituelen, en gevoelens rondom de dood van een kind zijn denk ik zo enorm verschillend per persoon/stel/doodsoorzaak e.d. dat er juist om die reden denk ik nooit onderzoek naar gedaan is of nooit iets over opgeschreven is.
    Ik vraag me af wat het doel van je onderzoek is.. en wat er dan verder mee gedaan wordt.

    Gr Dorien
     
  3. Caruli

    Caruli VIP lid

    15 nov 2007
    31.699
    91
    48
    Zorgverlener
    Noord - Brabant
    heb je een pb gestuurd
    heb idd een beetje dezelfde vragen als Door ;)
     
  4. Momae

    Momae Actief lid

    26 sep 2008
    411
    0
    0
    Wijchen
    Ik heb net aan caruli een berichtje gestuurd, waarin ik heb geprobeerd wat duidelijker uit te leggen wat precies de bedoeling van mijn onderzoek is. Deze zet ik in een volgende post neer.

    Om nog wat meer in te gaan op de vragen van Door:
    Ik begrijp dat het abstract klinkt, maar ik hoop dat het dat niet wordt. In mijn studie ligt de nadruk op de persoonlijke ervaring, het unieke van ieder mens of een cultuur. Door die persoonlijke ervaringen is het mogelijk de rol van persoonlijke rituelen in een groter geheel te zien. Binnen de Antropologie is het gebruikelijk om van klein naar groot te werken, waarbij het 'kleine' nooit uit het oog verloren wordt.

    Het doel van mijn onderzoek is meer inzicht krijgen in de rituelen en vooral de betekenis van deze rituelen. Rituelen zijn niet alleen vastomschreven handelingen/gebeurtenissen, maar ook eigen persoonlijke handelingen. Bijvoorbeeld elke week het graf schoonmaken, of een keer in de zoveel tijd een bloem neerleggen. Juist naar deze persoonlijke rituelen ben ik op zoek.

    Dit onderzoek is de basis van mijn scriptie, wat vooralsnog betekent dat het niet gepubliceerd wordt. Ik heb contact gehad met een vrouw die momenteel aan het promoveren is op dit onderwerp. Zij heeft interesse getoond in de uitkomsten van mijn onderzoek. Sowieso vind ik het belangrijk dat mensen die hebben meegewerkt de mogelijkheid moeten kunnen krijgen het uiteindelijke onderzoek te lezen.
     
  5. Momae

    Momae Actief lid

    26 sep 2008
    411
    0
    0
    Wijchen
    In mijn studie wordt veel aandacht besteed aan rituelen en de betekenis die deze rituelen hebben voor mensen. Rituelen worden, om uit te gaan van de theorieën die in mijn opleiding zijn behandeld, gebruikt om niet-alledaagse gebeurtenissen een plaats te geven. Nu liggen juist bij het onderwerp wat mij intrigeert twee rituelen heel dicht bij elkaar: geboorte en dood. Niet alleen binnen onderzoek is er een soort taboe op het overlijden van baby's, maar ook in onze samenleving hadden kinderen die niet of nauwelijks geleefd hadden nauwelijks bestaansrecht. Pas sinds de tweede helft van de vorige eeuw is daar wat verandering in gekomen.
    Nu is er de laatste jaren meer aandacht voor overleden baby's. Zo worden
    er steeds meer monumenten voor overleden kinderen onthuld.

    Vragen die mij bezig houden zijn: hoe geven ouders de vervlochtenheid van de geboorte en dood van hun kindje vorm? En hoe reageert de omgeving? Ziet de omgeving de ouders wel echt als vader en moeder, of moet je daarvoor eerst een kindje hebben wat je ook daadwerkelijk grootbrengt?
    Met mijn onderzoek hoop ik meer inzicht te krijgen in de vorm hoe ouders omgaan met het vroege overlijden van hun kindje en hoe zij erkenning geven aan het bestaan van hun kindje.

    Ik richt me op rituelen rondom het graf, omdat dit één van de plaatsen is waar je je kindje kan herdenken en eventueel een plek kan geven in je leven. Het liefst had ik nog meer dan dit gedaan, maar ik heb helaas maar twee maanden de tijd en heb ik moeten kiezen.

    Ik ben op zoek naar mensen die mij willen helpen met mijn onderzoek. Het is de bedoeling dat ik aankomende twee maanden interviews ga houden en ga 'observeren'. Het komt er op neer dat ik interviews wil gaan houden die open zijn, wat betekent dat ik vooral erg geïnteresseerd ben naar eigen ervaringen, gevoelens en herinneringen. Juist het persoonlijke is in mijn opleiding belangrijk, geen mens is hetzelfde.
    Met observeren bedoel ik, dat ik, indien mogelijk, mee ga met een bezoek aan het graf. Op deze manier kan ik het ritueel van het grafbezoek zelf meemaken, wat nog meer inzicht geeft in combinatie met het interview.

    Ik hoop dat het een beetje duidelijk is. Als jullie nog meer vragen hebben hoor ik dat graag en als je zou willen meewerken zou ik dat heel fijn vinden.

    groetjes, Fleur
     
  6. Momae

    Momae Actief lid

    26 sep 2008
    411
    0
    0
    Wijchen
    In mijn e-mailadres blijkt een fout geslopen. Door regelmatig iets wisselende namen en nummers te moeten doorgeven is dit mijn niet opgevallen. Dit is absoluut niet netjes van me. Excuus hiervoor.
    Ik ben wel nog altijd op zoek naar mensen die mee zouden willen werken. Mochten er nog mensen zijn, graag.

    Mijn juiste e-mailadres is:
    FleurUitentuis@student.ru.nl

    groet, Fleur
     

Deel Deze Pagina