Pureren vs. Rapley

Discussie in 'Voeding' gestart door Joveli, 16 feb 2009.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
?

Pureren of Rapley?

  1. Pureren omdat..

  2. Rapley omdat..

Meerdere stemmen zijn toegestaan.
De resultaten zijn alleen zichtbaar na stemmen.
  1. paprika

    paprika Fanatiek lid

    29 jun 2006
    1.164
    0
    0
    Rotterdam
    Hier ook altijd via Rapley gegeven, met als grootste argument dat m'n dochter zelf kon beslissen wat ze at en hoeveel. Dat vond ik erg belangrijk, daarbij ging het kauwen vanzelf en ze vond het geweldig! Ze kreeg ook al snel wat binnen en trots dat ze dan was :D Ook het herkennen van groente/fruit was super, loop je met je kind van 10 maanden in een supermarktkarretje, wijst het zelf aan wat het wilt eten! Hier misschien 1 keer last gehad van verslikken en dat was in het sap van een sinasappel volgens mij dus niet eens in een stukje. Kokken wel eens, maar daar zat zij of wij niet mee, daar werd dan gewoon een keertje extra op gekauwd. We hebben behalve stampot zuurkool ofzo nog nooit geprakt en ze heeft nog nooit een potje gehad. En nu ze bijna 2 is zal dat ook wel niet meer gebeuren ;)
     
  2. Hanneke

    Hanneke VIP lid

    18 jun 2007
    14.893
    275
    83
    Onze roze wolk!

    Kijk en dus daarin moet je jouw eigen weg vinden ;)!
    Wat vind jij ervan, jij vind het dus eng, dat breng je over op je kindje en die zou daardoor minder goed kunnen gaan eten omdat hij dat aanvoelt.

    Maar misschien zou je het ook gewoon eens kunnen proberen, kijken hoe de kleine het doet, gewoon een beetje blanco proberen in te stappen zegmaar ;).

    Maar idd dat van die vitamines zegmaar dat is ook gewoon in het eten wanneer je het prakt of evt pureert.

    Verder is het dus een aanvulling op wat Salapio al uitlegde he ;)!
     
  3. Joveli

    Joveli Niet meer actief

    Ja inderdaad.
    Wat ik geweldig vind is dat mijn neefjes beide helemaal uit hun dak gaan als ze in de supermarkt een komkommer zien liggen, dit vinden ze echt heerlijk.
    Als je ze vraagt wat ze mee naar de peuterspeelzaal willen dan zeggen ze altijd: Paprika.

    Maar ik ben zo geschrokken van het kokken, dat ik er niet aan moet denken dat ik zo met Liam aan tafel zit.
    Ach, we zullen het denk ik gewoon moeten afwachten/proberen.
     
  4. Chebu

    Chebu VIP lid

    17 dec 2007
    7.174
    2
    36
    Midden-Oosten
    Voorlopig eerst pureren als ik begin (ik ga in het begin echt geen stukken aardappel geven) en dan misschien over op een mix.

    En een kant en klaar potje op z'n tijd is ook niet slecht. Ik ga op reis echt geen dingen kant en klaar maken. Heb ik ook niet de middelen mee. En ik neem geen koffer met pureerstaaf, kommen en pannen mee.
     
  5. Yjc

    Yjc Fanatiek lid

    18 jan 2008
    1.133
    0
    0
    Tilburg
    wij geven een beetje van beide.
    Potje (omdat ze vers gepureerd eten helemaal niet wil) voordat wij gaan eten en als wij aan het eten zijn krijgt ze een stukje van alles wat op ons bord ligt (mits het niet te gekruid is) zowel aan een vorkje als zo in het handje. En dat gaat allemaal prima soms wel eens een kokhalsneiging maar meestal krijgt ze het goed weg. Wel hebben we zo'n plastic mat voor bureaustoelen onder haar stoel liggen om alle stukje die op de grond komen een beetje op te vangen. Maakt iets makkelijker schoon dan steeds de hele vloer dweilen (en wij hebben een grindvloer dus daar gaat het ook lekker tussen zitten)
     
  6. Aszz

    Aszz Niet meer actief

    Een beetje van allebei ;)
     
  7. guppie81

    guppie81 VIP lid

    13 sep 2006
    12.334
    1
    0
    Ik kan niet echt kiezen.
    Ik zie best wel de voordelen van Rapley, maar mijn dochter is serieus een keer bijna gestikt! Heb haar toen ondersteboven gehouden en op haar rug geklopt en toen kwam het eruit. Ik daarna een potje hysterisch gejankt... en daarna durfde ik niet meer.

    Toen Ymke 9 maanden was begon hier een slaapdrama waardoor ik 2 maanden als zombie door het leven ging. Dat was ons potjes tijdperk, ik kon het koken gewoon niet opbrengen.
    Met 11 maanden is Ymke met de pot mee gaan eten en vanaf toen heb ik niks meer gepureerd. Een bende is het inderdaad, maar wij hebben een hond :)
    Ze laat zich absoluut niet meer voeren, we moeten maar gewoon geduld hebben. Het gaat nu ook echt heel erg goed.
    En het voordeel is, wij kunnen in alle rust eten, omdat madam zelf eet!
    Ik vind het eten daardoor heel gezellig geworden!
     
  8. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.710
    32.571
    113
    Ik ben persoonlijk niet zo'n voorstander van rapley, zie er niet zo het grote voordeel van in. Hier ook niet gepureerd trouwens, maar gewoon grof geprakt en dat is altijd prima gegaan. Jesper weet ook de groentes aan te wijzen in de supermarkt en hij eet al een hele tijd zelfstandig, dus met zijn oog-hand coordinatie zit het ook wel goed.
     
  9. mamatje24

    mamatje24 Fanatiek lid

    10 sep 2008
    1.236
    0
    0
    Ik ben zelf totaal geen voorstander van de rapley manier omdat ik het met al datgene wat ik gelezen heb en met eigen ogen gezien heb zelfs levensgevaarlijk vindt. En daarbij de zogenaamde voordelen die er te behalen zouden zijn met de rapley methode (met de kans dat je kindje in een zelf afgehapt stukje stikt, wat wel degelijk kan gebeuren, zoals ook met jou als volwassenen kan gebeuren) die heb ik wel degelijk en nog voor het tijdstip dat het zogezegd zou zijn met die methode ook behaald zeg maar, mijn kinderen wisten ook al heel vlug wat wat was, die wisten precies wat ze wel en niet wilden, die hadden een heel goede oog-mond coördinatie etc etc etc en dat allemaal doordat wij zijn begonnen met gepureerd eten te geven, toen dat goed ging het eten grof geprakt gegeven, toen dat goed ging dingen zelf aangegeven zodat ze zelf konden eten.


    de rapley manier is meer iets van deze tijd en geadviseerd door een bepaald persoon wat ook steeds meer gepromoot wordt, maar het wordt nog steeds niet gepromoot door bijvoorbeeld cb's e.d omdat zij er nog steeds niet van overtuigd zijn dat het inderdaad een natuurlijk iets is wat steeds beweerd wordt.

    ik vindt het zelf verre van natuurlijk je kindje dingen te geven waarvan je weet dat het er in kan stikken (want dat is wat er gebeurd) maar niet echt zouden kunnen stikken omdat ze zogezegd beschikken over die natuurlijke kokhalsreflex waardoor het stukje naar boven zou schieten.

    ik weet nog dondersgoed dat ik me een keer kapot ben geschrokken omdat een kindje (pakweg 7 mdn) iets in zijn handen had maar in het afgebeten stukje de rotm stikte, iedereen helemaal in paniek, en de moeder bezig met de kleine om uiteindelijk te zeggen dat dat heel normaal is en ze niet kunnen stikken :confused:

    sorry hoor, ieder zijn ding, maar mijn ding is het niet ;)
     
  10. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.710
    32.571
    113
    Ja, dat snap ik niet helemaal, dat mensen beweren dat kindjes niet kunnen stikken. Tuurlijk kan dat wel. Ik heb Jesper met een maand of 8 ook eens op kop moeten houden omdat hij bijna in een stukje appel was gestikt, nou, dat wil je echt niet meemaken.
     
  11. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.008
    4.182
    113
    Ik ben gewoon begonnen met pureren en toen dat goed ging en IK het vertrouwen erin had liet ik het steeds iets grover.

    Toen Kylian ongeveer 9 maanden was gaf ik hem halve stukjes ontvelde manderijn en dat ging goed en van daaruit ben ik het uit gaan bouwen naar halve ontvelde druiven, stukjes aardbei.

    Wat ik belangerijk vond was dat IK me er vertrouwd mee voelde, ik had echt geen zin om als 1 bonk zenuwen op sprong te zitten, klaar om in te grijpen als het toch mis zou gaan.

    Groetje sAnita
     
  12. jingels

    jingels VIP lid

    8 jul 2006
    7.742
    1
    0
    Hier even de mening van een fervent Rapley-er.
    Ik heb ,ook voor mijn zwangerschap, met afgrijzen gekeken ,naar de potjes. In de eerste plaats vind ik het onnatuurlijk dat er door veel ouders nog even het laatste lepeltje naar binnen geschoven wordt. Daarnaast, als je al eens een potje geproeft hebt, wat ik gedaan heb bij een dinnetje, dan proef je bijzonder weinig smaak ivm vast voedsel.Ook is er geen geur,textuur beleving bij potjes. In mijn optiek moeten kinderen leren dat een appel rond is en niet uit een potje komt, en ja daar begin je al met 6/7 maand mee.
    Ook heeft je kind volledige controle over het leren eten van voedsel en het begrijpen van het begrip uitgegeten zijn. De techniek Rapley is heel simpel als je bepaalde basis regels in acht neemt. Daarnaast kunnen kinderen die stukjes eten deze juist beter terugkokken dan kinderen die gepureerd eten.
    Voorts vond ik het een prima aansluiting op de bv periode van mijn zoon aangezien er bij bv kindjes nu eenmaal een sterkere mond-kauwmotoriek aanwezig is, en dat bleek ook, hij kauwde bij zijn eerste stukje broccoli als een volwassene, wat een fantastisch gezicht.
    Leren eten is een proces waar je geduld bij moet hebben,maar na een aantal maanden je kind een doperwt tussen duim en wijsvinger zien pakken is een fantastisch mooi gezicht* 10 maand*.

    Overigens is rapley iets wat al eeuwenlang bestaat, en dus helemaal niet nieuw is. Gill Rapley heeft het alleen in het begin van deze eeuw opnieuw onder de aandacht gebracht.

    Overigens vind ik prakken en pureren een wereld van verschil.
    Ik denk datje goed naar je kind moet kijken, en geduld hebben is belangrijk.
    Maar een kind wat met 10 maanden met de pot mee-eet is die investering zeker waard, in mijn optiek. Aan de andere kant is je kind 1 grote investering,nietwaar.

    Voor goede informatie kan je terecht op het bijvoedingsforum.
     
  13. Nynke

    Nynke VIP lid

    30 sep 2006
    8.087
    0
    0
    Frankrijk
    Ik heb geen overtuigende reden om te beginnen met Rapley. Ook nergens kunnen vinden maar toch lekker gedaan.
    Waarom: omdat ik potjes werkelijk nergens naar vind smaken en alles lijkt op elkaar. Het is zo vloeibaar dat ze alleen maar hoeven te slikken. Ik ben met 6 maanden begonnen met stukken, groente fruit en aardappelen. Echt gestikt is Marijn niet verslikt heeft hij zich wel. Met 7 maanden ging er al veel naar binnen en met 8 maanden at hij alles.
    Er is een periode geweest dat Marijn slecht at en slecht groeide, toen ben ik naast het rapley-en heel grof geprakt bij gaan geven. Ik denk dat Marijn is al zijn 16 maanden mss 4 potjes heeft gehad. Vaak man ik een eigen ingevroren prakje mee als we ergens anders aten als thuis of liet hem gewoon rapley-en.

    Ieder zijn eigen ding toch? Kijk ik vind potjes niks en een ander zweert erbij.
    Bij de meiden heb ik altijd vers gegeven en geen potjes maar ook geen rapley. Dat kende ik toen niet eens.
     
  14. Linda86

    Linda86 VIP lid

    Wij (eigenlijk ik, mijn vriend vond het niks) hebben gekozen voor de Rapley-methode. Eigenlijk om de redenen die hier al zijn genoemd:
    -Hand/oog-coördinatie
    -Het herkennen van groente en fruit (structuur, guur, smaak)
    -Vroeg met de pot mee-eten
    -Ik vond het een goede methode na de bv
    -Milan houdt van "zelluf doen"
    -Etc.

    Af en toe (1 à 2 keer in de week) prakken we iets zodat het een soort stamppotje wordt, maar pureren doen we nooit.
     
  15. Chebu

    Chebu VIP lid

    17 dec 2007
    7.174
    2
    36
    Midden-Oosten
    Ik las op een Duits forum dat er wel een kindje in Rapley is gestikt. Als dat gebeurt, dan heb je toch je hele leven een schuldgevoel.
    Mij niet gezien. Ik ga zeker de eerste maanden lekker pureren. En heel af en toe, vanaf een maand of 8/9 losse stukjes geven of gewoon prakken.
     
  16. paprika

    paprika Fanatiek lid

    29 jun 2006
    1.164
    0
    0
    Rotterdam
    Voor de volledigheid: hier op het cb wordt het geven van stukjes vanaf 6 maanden wel gepromoot. Jammer is dat de wijkverpleegkundige niet altijd even goed op de hoogte zijn maar goed dat had ik met het puntje borstvoeding ook.
     
  17. Chebu

    Chebu VIP lid

    17 dec 2007
    7.174
    2
    36
    Midden-Oosten
    Bij afwezigheid van het 'almachtige' CB in Duitsland doe ik waar ik zelf zin in heb en wat mij het beste lijkt voor mijn kind trouwens.
     
  18. stranger

    stranger Fanatiek lid

    28 mrt 2006
    3.412
    0
    0
    Wij zijn voor de Rapley-methode gegaan. Vanwege verschillende redenen.
    Mijn man is namelijk heel allergisch, waaronder voor diverse fruitsoorten en een paar groenten. Daarom wilden we dingen apart geven, zodat we, mocht er een reactie komen, meteen zouden weten waarop het was.
    Potjes vonden we dus geen optie, daar is vaak verschillende soorten gemengd. Daarnaast vonden we het eigenlijk onzin, wij eten zelf ook vrijwel altijd vers, dus waarom ons kind dan niet.

    Rapley sprak ons erg aan, vanwege het feit dat het op het tempo van het kindje gaat, hij bepaalt zelf wat en wanneer en hoeveel hij eet. Daarnaast leert hij dan meteen de structuur van eten kennen.

    Hij heeft in het begin wel wat gekokhalst, maar dat was er al weer uit voor ik actie kon ondernemen. En ik kwam wel meteen in beweging natuurlijk ;). Verslikte hij zich in zijn melk, dan was het veel erger en duurde het langer.

    Verder is het heel goed gegaan, hij snapte het al heel snel, en at heel snel van alles weg.

    @ Mamatje: hier wordt het op het CB wel degelijk gepromoot hoor. Hangt denk ik van je CB af...
     
  19. Beccaatje

    Beccaatje Fanatiek lid

    29 mrt 2007
    2.958
    0
    0
    @mamaatje24: grappig, je roept dat er niet bewezen is dat rapley natuurlijk is, maar je beseft toch ook wel dat stukken grof voedsel natuurlijker is dan voorgepureerd voer? Vooral ook omdat pureren pas sinds de jaren 50 mogelijk is?

    Anyway, hier mijn dochter alleen potjes gekregen. De ellende is dat ze met 2 jaar nog amper kauwde, en stukken brood gewoon in zijn geheel doorslikte. Nee, dat is fijn. En ga dan maar eens leren kauwen...

    Dus, mijn zoon heeft een beetje gerapleyd. En kauwt dus al wel goed. Hij krijgt ook wel potjes hoor, maar als hij thuis is eet hij gewoon met ons mee. HEt brood gaat al een paar maand dubbelgevouwen en 1 keer doormidden op de tafel, dan kan hij het zelf wel opeten. Ook praktisc ;)
    Wat wel grappig is is dat hij al een tijdje van zijn brood zelf kleine stukjes aftrekt en dat dan opeet. Zijn oog-hand-mond coordinatie is prima ;)
     
  20. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.008
    4.182
    113
    Ja en daarvoor kauwden de ouders gewoon het eten en deden ze het daarna in de mond van de kleine (gebeurt nog steeds zo in arme landen)

    Wat ik wel grappig vind is dat bijna iedereen er meteen van uit gaat dat kindjes die gepureerd eten krijgen dus potjes krijgen.
    Ik ben begonnen zelf ons eten te pureren en ik liet het steeds grover, resultaat hier was ook een kindje dat met 11 maanden gewoon met de pot mee at en ook gewoon de doperwtjes met zijn vingers vastpakte hoor.
    Maar goed 'vroeger' deed je gewoon wat je goed leek en tegenwoordig moet er een 'naampje' aan zitten. En dat is volgens mij het enige verschil.

    Groetjes Anita
     

Deel Deze Pagina