Pureren vs. Rapley

Discussie in 'Voeding' gestart door Joveli, 16 feb 2009.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
?

Pureren of Rapley?

  1. Pureren omdat..

  2. Rapley omdat..

Meerdere stemmen zijn toegestaan.
De resultaten zijn alleen zichtbaar na stemmen.
  1. Bluesky

    Bluesky VIP lid

    1 okt 2007
    5.941
    0
    36
    Verzorgende-IG
    Heerewaarden
    Ik ben begonnen met potjes, maar al vrij snel dingen in stukken gaan geven. Jelle at om 17.00 en wij pas tegen 18.00 en dan at hij nog een paar stukjes groente met ons mee... Heerlijk om zo'n ventje lekker te zien knoeien met zijn eten! :D En tja, dat er dan toch voor een heel weeshuis op de grond beland... Jammer dan, daar hebben ze allesreiniger en doekjes voor uitgevonden... :)
     
  2. jingels

    jingels VIP lid

    8 jul 2006
    7.742
    1
    0
    Een vieze vloer lijkt mij idd geen reden om niet te gaan rapley-en.
    Hier een oude krant op de vloer tot 13 maanden,daarna was het al niet eens meer nodig....
     
  3. Suya

    Suya Actief lid

    26 dec 2008
    235
    0
    0
    Ik heb niet de Rapley-methode gedaan, omdat ik me er zeker niet prettig bij zou voelen.

    Nu ik de argumenten lees waarom Rapley goed zou zijn, ben ik ook niet overtuigd, en wel om de volgende redenen:
    - oog/hand coordinatie: is prima bij ons meisje en zoals al is aangegeven, kun je dit ook op andere manieren oefenen

    - leren herkennen van fruit en groenten: mijn meisje kan echt wel verschillende soorten fruit, groenten en ander eten benoemen als ze het ziet zoals peer, appel, mandarijn, banaan, brood, vlees, etc.

    - kindjes geven aan wanneer ze genoeg hebben van eten en worden dus niet 'volgestopt' met eten: nou, dat geeft mijn meisje zelf echt heel goed aan! Nou kan ze nooit genoeg krijgen van eten, hehe....maar ze geeft het echt wel aan als ze niet meer wilt. Ik heb haar dus nooit volgestopt met eten!

    - kindjes van Rapley eten veel gevarieerder en vinden meer dingen lekker: ons meisje is nu anderhalf en eet zo goed als alles wat wij ook eten. Met 7 maanden at ze al lekker gegrilde zalm met ons mee!

    - potjes zijn vreselijk: helemaal mee eens! Maar je kunt ook vers eten geven in plaats van potjes

    - uittesten van allergieen: hoeft ook helemaal niet met potjes, maar kan dus ook met vers!

    - herkennen van structuur van eten: dat kunnen ze altijd nog leren en ik denk dat anderhalf jaar ook een heel goede leeftijd is om dat te leren! Ik zou namelijk niet weten wat het voordeel is als ze dit al met 6 maanden weten.

    - betere kauwtechniek: dat zou denk ik voor mij het enige voordeel van deze methode zijn, dat ze eerder goed leren kauwen. Van de andere kant, hoeveel kindjes die geen Rapley hebben gedaan (en dat zijn er toch nog steeds veeeeeeeel meer dan kindjes die het wel hebben gedaan) hebben met 3 of 4 jaar nog problemen met kauwen?

    Dus nogmaals, het zou niets voor mij zijn omdat ik denk ik het niet zou kunnen zien als mijn kindje kokhalsbewegingen zou maken, maar ook de argumenten overtuigen mij niet.
     
  4. stranger

    stranger Fanatiek lid

    28 mrt 2006
    3.412
    0
    0
    Ja dat viel mij inderdaad ook op. Dat hoeft natuurlijk helemaal niet, er zijn wel meer mogelijkheden, zoals zelf pureren, prakken.

    Misshcien was mijn post daarin niet duidelijk, maar wijwij hebben dus gekozen tussen zelf maken/prakken/pureren enerzijds en rapley anderzijds.
     
  5. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.711
    32.572
    113
    Ja, dat snap ik dus ook niet.

    Mijn zoontje kreeg het dus geprakt en heel in het begin misschien gepureerd, maar eigenlijk altijd vers, op een uitzondering na.
     
  6. mamatje24

    mamatje24 Fanatiek lid

    10 sep 2008
    1.236
    0
    0
    De meeste cb’s raden het in ieder geval niet aan (gelukkig), maar feit is dat elke cb anders handelt en adviseert daar zijn wel zelf zeker hier op het forum getuige van ;)

    Zo grappig is dat niet hoor beccaatje, dat is een vaststaand feit :)
    Dhr Gill Rapley en Stefan Kleintjes hebben het gebombardeerd tot een natuurlijk iets ;)

    Een andere reden waarom ik zelf geen voorstander van rapley ben is dat ze vaak 1 soort van iets krijgen voor ze een volgend iets voorgeschoteld krijgen, terwijl in een volledig geprakte maaltijd alle voedingsstoffen zit die een kind nodig heeft bij zijn melkproducten. Als ik zie en lees hoe lang het vaak duurt voor een kindje eindelijk eens een beetje goed mee eet, en met mee eten bedoel ik nagenoeg een volwaardige maaltijd (dus aardappel-broccoli oid) ben je maanden verder en zit je vaak al tegen de 9-10 maanden aan. Al die tijd heeft de kleine dus alleen melk gekregen en wat kleine hapjes groente-fruit, dat is ook een van de redenen waarom het ook niet promoot wordt, en waarom het voedingscentrum (o.a.) blijft stellen dat de beste manier om een kind voor te bereiden op andere voeding dan melk is door het in het begin te pureren, en later te prakken, en na het prakken krijg je automatisch hetzelfde als wat met rapley gebeurt, maar dan zonder de voorgaande periode waarin je je kindje vaak half laat stikken en het verwonderlijk mooi vind dat het lichaam zoiets prachtigs heeft ontwikkeld als die kokhalsreflex :)

    En ook wat dat oog-hand-mond coördinatie ben ik zeker van mening dat dat niets te maken heeft met wel of geen rapley maar alles met de manier hoe jij je kindje voed en daarin stimuleert. Kleine van mij at met 9 mnd bijna volledig met de pot me, en ja ook gewoon stukjes fruit-komkommer e.d. zonder daarvoor te beginnen met 6 mnd. Daarbij was zij evenals de andere kinderen aardig vlot in het zelf eten van een broodje e.d. dus tja dat gezever over oog-hand-mond coördinatie is voor mij persoonlijk volledig uit de lucht gegrepen, maar goed dat is maar net wat je zelf gewent bent, en terug ziet van je eigen kinderen.

    Anyway, voor ons geen rapley ;) ik ben het wat dat betreft ook volledig eens met die lactatiedeskundige die zo’n presentatie daarover zelf bijgewoond heeft en stelt dat die methode niet onderbouwd is omdat het enkel berust op een onderzoek bij 7 kinderen. Het is onnatuurlijk omdat zelfs voordat wij alles gingen pureren (dus voor de staafmixer in beeld kwam) onze kinderen ook geen hele stukken gaven. Vroeger werd het ze gewoon voorgekauwd :)

    Niet verantwoord omdat een kind met 6 mnd echt nog niet kan kauwen, daarbij opgeteld nog eens dat het geven van voeding op de rapley manier aardig wat keren zorgt voor het kokhalzen en het risico dat ze zich verslikken is er wel degelijk, net zo goed als dat het niet natuurlijk is dat als ze zich al verslikken er vaak genoeg nog wat ouds mee naar boven komt (zuur uit de maag) nee dat is allemaal zo lekker natuurlijk :)

    Het is wel heel simpel te stellen dat kinderen van die leeftijd die voeding krijgen op de rapley manier een betere hand oog coördinatie zouden hebben, alle kindjes pakken datgene waar hun interesse ligt, of wat er voor hun ligt (appel-aardappel-shag-nootjes etc etc etc), en stoppen dat ook in hun mond, en kauwen daar zelfs ook op, dat wil nog niet zeggen dat het natuurlijk is wat ze naar binnen werken. Als mij man zijn pak shag laat liggen zal ze het ook pakken, ligt er een pluk los, zou ze het ook in de mond stoppen, denk alleen niet dat ze het lekker zou vinden ;) naya, een ding is zeker mijn ding is het niet hahaha :D
     
  7. Beccaatje

    Beccaatje Fanatiek lid

    29 mrt 2007
    2.958
    0
    0
    fijngekauwd zal het inderdaad, maar niet zo fijn als het 4 maandspotje denk ik toch? Die brij is namelijk niet meer over te geven (of juist wel....).

    Je hebt gelijk dat het geen volwaardige voeding is, maar volgens mij hoeft dat toch ook nog niet? Het is juist bijvoeding omdat het de (in mijn geval) moedermelk aanvult, en na 7 maand de fles. Inmiddels is hij bijna 11 maand en een moeilijke avond-eter, zowel olvarit als eigen fabriek. Brood is geen probleem, fuit ook niet, maar de warme maaltijd...ach, ieder zijn ding.
     
  8. stranger

    stranger Fanatiek lid

    28 mrt 2006
    3.412
    0
    0
    Ik weet niet hoe het zit met kv. Maar in bv zitten voldoende voedingsstoffen tot zeker de 1e verjaardag. Dus dat is echt geen probleem.
    Bovendien doen niet alle kindjes er zo lang over, de mijne at met 7 maanden al aardappelen en groenten (vlees/vis zijn we later mee begonnen).
    En lang niet ieder kindje heeft last van die kokhalsreflex. Bij ons bijvoorbeeld is het 2x voorgekomen. Maar ik weet ook van kindjes die er geen last van hadden.
    Dus het valt best wel mee hoor ;).

    Niet kunnen kauwen? Ze kunnen prima kauwen, ook zonder tanden hoor! Hier althans werd er zeker wel gekauwd, en ik lees in ieder geval bij Jingles hetzelfde. En ik zie het in mijn omgeving.
    Wat betreft dat zuur, dat heb ik nog nooit hier gezien met het vaste voedsel. Wel met de melk.

    Kijk, ik snap dat het niet jouw manier is en dat is prima, dan doe jij het toch mooi op een andere manier. Maar ik vind dat je wel overdrijft hoor, en dingen veel erger voorstelt dan het in werkelijkheid is. Mijn ervaring, en de ervaring van andere mensen, is helemaal niet zo eng als jij het nu doet voorstellen.
     
  9. Nynke

    Nynke VIP lid

    30 sep 2006
    8.087
    0
    0
    Frankrijk
    Rapley is een keuze die je maakt, net als je voor fles/borstvoeding kiest. Er is geen foute keuze, potjes, gepureerd, gestampt etc, het zal allemaal even goed/slecht zijn.

    Marijn had het rapley-en snel door en at met 7 maanden groente en aardappelen. De benodigde voedingstoffen kreeg hij binnen door mijn bv. Kokhalsen kwam wel voor maar niet in die mate dat we ons het apezuur schrokken.

    Ieder zijn ding, gelukkig niet allemaal hetzelfde, is zo saai nl.......... :)
     
  10. mamatje24

    mamatje24 Fanatiek lid

    10 sep 2008
    1.236
    0
    0
    @Beccaatje,
    Het is inderdaad niet zo fijn als dat, dat is gewoon sinds de introductie van de staafmixer en van die potjes. ik denk dat ik niet alleen voor mezelf spreek als ik zeg dat ik toch vaak genoeg blij was, en nog steeds ben met die potjes hoor ;) (wat bedoel je eigenlijk met overgeven? spugen? want ze spugen dat net zo uit zoals ze ook melk uitspugen of andere voeding die ze krijgen)

    ikzelf gooide er vroeger altijd wat melk doorheen om het eten zo glad mogelijk te maken, daar had ik geen staafmixer voor nodig ;) later liet ik de melk gewoon weg en prakte het gewoon.

    de potjes zoals je die kant en klaar koopt en zoals je die maakt als je begint met bijvoeding en je geeft het zelf dat zijn in principe vaak 2-3 soorten ineen (aard-groente-vlees) en dat zijn in principe volwaardige maaltijden zoals ook bedoelt is. vanaf de 6 mnd verbruiken ze nou eenmaal meer, en hebben nou eenmaal (vaststaand feit) meer voedingstoffen nodig, en de tegenstanders van rapley spreken er dan ook over dat ze lang niet alle voedingstoffen binnen krijgen die ze vanaf 6 maanden nodig hebben.

    maar net wat je zegt, ieder zijn eigen ding ;)
     
  11. jingels

    jingels VIP lid

    8 jul 2006
    7.742
    1
    0
    Mama24 dat dit jouw ideeen zijn prima, maar je maakt er weer eens een POTJE van qua waarheden.
     
  12. mamatje24

    mamatje24 Fanatiek lid

    10 sep 2008
    1.236
    0
    0
    @stranger
    Of dat een probleem is of niet, o.a voedingscentrum stelt zelf dat kinderen door die methode lang niet alle benodigde voedingstoffen binnen krijgen die ze nodig hebben.

    tuurlijk zitten er in bv genoeg voedingstoffen, maar ook met het geven van bv wordt geadviseerd te starten met bijvoeding vanaf 6 maanden omdat de moedermelk niet meer toereikend zou zijn, zelfs WHO raadt om die reden aan vanaf 6 maanden daarmee te starten, maar goed, dat is ook weer een discussie mij, en daar kun je alles over vinden zoals jij(of ik) het willen vinden ;)

    Ook daar zijn de meningen over verdeeld, ze lijken wel te kauwen, maar kauwen zoals jij en ik kunnen ze op die leeftijd echt nog niet, ze pletten het met de toch, ze halen het van de ene kant naar de anderen kant heen en weer, en ja dat lijkt inderdaad op kauwen ja. grootste reden om aan te nemen dat ze ook echt nog niet kunnen kauwen op die leeftijd is simpelweg het feit dat er menig moeders op diverse forums vertelden dat hun kind zo heerlijk aan het eten was (en ja ook kauwen op lekkere brocolli) maar nadat ze het inslikte de kinderen leken te stikken, en het stukje dat ze er even ervoor eraf hadden geknabbeld bleek nog net zo groot te zijn :( als je kauwt, dan maal je iets fijn, en dat gebeurt dus niet, dat is mijn angst ook direct dat ze datgene inslikken wat ze afhappen, en dat dat de luchtwegen afsluit waardoor ze stikken.

    dat jij dat geen enge gedachte vindt is jouw ding, maar ik vind het ontiegelijk beangstigend, en daarom zijn er nu nog steeds dingen die de kleine niet krijgt en jouw kindje misschien wel, uit angst voor. ik houd me liever de spreuk voor de ogen, voorkomen is beter dan genezen wat dat betreft ;)

    net zo goed als dat zuur, hoevaak kinderen hun zure voeding van pakweg 2-3 uur daarvoor wel niet mee terug omhoog gooien wil je niet weten, zo lekker is dat niet voor de slokdarm hoor :)
     
  13. mamatje24

    mamatje24 Fanatiek lid

    10 sep 2008
    1.236
    0
    0
    ehm Jingles, dat het niet jouw waarheid is wil niet zeggen dat het niet de waarheid is. Het is simpelweg mijn mening, mijn idee zoals ik die zie, het is simpelweg de mening van andere deskundige (lactatiedeskundige-voedingscentrum) waar ik me heel goed in kan vinden.

    Jij daarentegen hangt naar de waarheid (ideën) van gill rapley en stefan kleintjes, en dat mag hoor, maar ga niet zeggen dat ik er een POTJE (je hoeft niet te schreeuwen) van maak qua waarheden, want de pot verwijt de ketel zou ik zeggen.
     
  14. mamatje24

    mamatje24 Fanatiek lid

    10 sep 2008
    1.236
    0
    0
    @Nynke,
    Dat zeg je nou heel mooi. :thumup:

    Er is inderdaad geen foute keuze te benoemen, maar zoals zij die wel de rapley methode aanhangen en daarin geloven, mogen degene die daar niets in zien ook hun visie,mening (onderbouwd door dergelijke specialisten) daarop geven, lijkt mij niet meer dan eerlijk toch :)

    en met je laatste zin ben ik het helemaal eens,wat zou de wereld ontzettend saai zijn als we het allemaal met elkaar eens zouden zijn zeg ;)
     
  15. jingels

    jingels VIP lid

    8 jul 2006
    7.742
    1
    0
    LactatieDESkundigen bestaan niet, het zijn lactatiekundigen. Mensen die de titel IBCLC mogen voeren. Mensen die afgestudeerd zijn van de HBO- opleiding.

    Net zoiets als een voedingsdeskundige en een dieeetist, een behoorlijk verschil.

    En wat die ketel betreft.... daar ga ik maar niet op in ,want we komen er toch niet uit.
     
  16. mamatje24

    mamatje24 Fanatiek lid

    10 sep 2008
    1.236
    0
    0
    En wat die ketel betreft.... daar ga ik maar niet op in ,want we komen er toch niet uit
    god oh god oh god. voel je je iq alweer met een 0,5 procent stijgen dat je je zo drukt maakt om een naam dat je dat verbeterd wilt zien, terwijl echte lactatiekundigen hier zelf ook de fout mee in gaan, sterker nog, zelfs het academisch ziekenhuis maastricht die op zoek zijn naar lactatieDESkundigen :)
    http://www.azm.nl/info/werkenbijhetazm/vacatures/2009004EVK?view=Standard :)

    Binnen RVE Erfelijkheid, Voortplanting en het Kind bestaat in het kader van de bevordering van de kwaliteit van zorg rondom borstvoeding per 1 maart 2009 plaatsingsmogelijkheid voor een Lactatiedeskundige. Het betreft een functie in vaste dienst voor gemiddeld 14,4 uur per week.

    zodat je het eigelijk niet eens kunt zien als fout, en dus ook niets hoeft en hoort te verbeteren :( maar goed, voel je eigen verheven hoor, ik ben toch echt niet zo kinderachting om jou dat lolletje te misgunnen :D

    enne die ketel, inderdaad daar kun je maar beter niet op ingaan, want daar komen we zeker niet uit.

    misschien nu weer over op de orde van de dag en on topic? wel zo netjes na deze blunder :D
     
  17. valhalla

    valhalla Niet meer actief

    Heb hier een beetje beide dingen gecombineerd en dat ging prima. Tomaat met ei geef ik grof gepureerd, aardappel, komkommer, peentje en courgette enzo daar mag ze lekker zelf mee spelen :D

    Wat goed is? Het interesseert me niet zo veel, 'deskundigen' roepen zo veel. Sonja Bakker roept ook zo veel en verkoopt veel boeken maar naar mijn mening schrijft zij boeken op de zelfde manier als ze praat: niet netjes.

    Moet zeggen, door me een beetje te verdiepen in Rapley, schrok ik niet zo toen Lena een paar keer ging kokhalzen, dus voor zover thanx to Rapley! Mijn ma vond haar fijne motoriek zo goed, tja, dat komt omdat ze haar eigen eten beet moet pakken, en in haar mondje stoppen.

    Dus hier heb ik echt wel wat gehad aan de ideeen erachter, maar ben zeker geen 'hard core' volgster. Lena ook niet trouwens. Ik kijk gewoon wat ik denk dat Lena wil.
     
  18. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    24.555
    3.456
    113
    Wij hebben gekozen voor gepureerd en geprakt eten. Naarmate ze ouder werd gewoon steeds meer structuur erin gelaten.
    De eerste maanden heb ik alles zelf gemaakt, daarna kreeg ze ook regelmatig een potje. Soms ook gewoon een stukje fruit of gekookte groente.
    Waarom ik hier voor heb gekozen? Ik denk dat het weinig verschil uitmaakt als het puntje bij paaltje komt. Voor de fijne motoriek vond ik het weinig toegevoegde waarde hebben, daar is nooit iets mis mee geweest. Fruitsoorten kent ze heel goed en wijst ze vrolijk aan. Mijn dochtertje lust bijna alles en is een prima eter. Zet rapleykinderen en pureer/prak kinderen naast elkaar en ik denk dat je echt geen verschillen ziet in hun (eet)ontwikkeling.
    Wat iemand al zei, vroeger werd eten vaak voorgekauwd (en dat komt nog voor in landen waar ze geen staafmixer hebben) en bij veel diersoorten zie je dit ook als ze hun jongen voeren, dus zo onnatuurlijk is het niet.
    Gewoon doen waar jij je lekker bij voelt en je kindje natuurlijk!
     
  19. stranger

    stranger Fanatiek lid

    28 mrt 2006
    3.412
    0
    0
    @ Mamatje: ik was van plan om nog te antwoorden op een paar posts terug, maar nu jij zo reageert naar Jingels toe zie ik daar maar vanaf.
    Hier ga ik mijn tijd niet langer aan verspillen. Heel erg kinderachtig.
     
  20. mamatje24

    mamatje24 Fanatiek lid

    10 sep 2008
    1.236
    0
    0
    Jammer Stranger, maarre

    Is ook zo'n lekkere volwassen reactie van Jingels :confused:
    :(
     

Deel Deze Pagina