Ruggeprik ja of nee? Jullie ervaringen a.u.b.!

Discussie in 'Zwangerschap' gestart door ariel3, 19 apr 2009.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. ariel3

    ariel3 Actief lid

    27 mrt 2009
    477
    0
    0
    Frankrijk
    Ik ben nu zwanger van ons derde kindje. Mijn eerste kindje is in Nederland geboren en toen heb ik tijdens de bevalling een spuitje gekregen in mijn been als pijnbestrijding. (Ik weet niet meer precies wat dat voor spuitje was) Mijn tweede kindje is in Frankrijk geboren. Hier kon ik kiezen tussen de ruggeprik of helemaal niks en heb toen voor niks gekozen omdat ik toch wel bang was voor het zetten van de prik en mogelijke bijwerkingen. Ik heb echter behoorlijk afgezien tijdens de weeen, het deed echt vreselijk veel pijn. Mijn derde zal als alles goed gaat ook weer in Frankrijk geboren worden en nu sta ik dus weer voor dezelfde keuze. Een ruggeprik of niks :( Ik ben nu toch wel aan het twijfelen of ik dit keer niet toch een ruggeprik zal nemen want naturel bevallen doet wel heel erg pijn....Wat zouden jullie doen en wat zijn jullie ervaringen met de ruggeprik? Kregen jullie bijwerkingen? Ik ben ook bang voor mogelijke gevolgen als verlamming e.d.
     
  2. evitaaa1983

    evitaaa1983 Actief lid

    5 dec 2007
    397
    0
    0
    Belgiƫ - Lebbeke
    wel mijn mening is de volgende :
    als je toch al ooit bevallen bent zonder ruggeprik, waarom dan nu niet opnieuw? ok het deed pijn, maar je leeft toch nog !
    ikzelf ben ook als de dood voor bijwerkingen van een ruggeprik en ik hou gewoon in mijn achterhoofd dat "vroeger" niemand voor een ruggeprik KON kiezen...

    misschien moet je gewoon afspreken met de gyn dat je graag een ruggeprik achter de hand houdt, mocht je het echt niet meer aankunnen van de pijn
    succes !
     
  3. Duimelijn

    Duimelijn Bekend lid

    23 okt 2008
    532
    7
    18
    ver weg
    Hoi ariel
    Helaas kan ik je geen tip geven omdat ik nog moet bevallen maar ik woon wel in frankrijk (eiland wat bij frankrijk hoort). Ik had het er afgelopen week met de gyn over en riep overenthousiast dat ik absoluut geen ruggeprik wilde. Toen vertelde hij me dat je moet oppassen met zulke uitspraken want als je nee zegt en tijdens de bevalling wil je toch wel een ruggeprik, heb je pech.
    Dus ik wil je alleen even waarschuwen. De gyn zei tegen mij, beter om te zeggen, ik begin zonder en als het niet lukt, dan wil ik wel. Dan heb je tenminste altijd een slag om de arm..

    Liefs
     
  4. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.710
    32.571
    113
    Ik wilde thuis bevallen zonder pijnstilling. Werd uiteindelijk ingeleid in het ziekenhuis en kwam direct in een weenstorm. Er werd gevraagd of ik een ruggeprik wilde en heb toch maar ja gezegd. Jeetje, wat een opluchting! Vond het heerlijk. Ik kreeg eerst een klein verdovingsprikje en daarna de ruggeprik zelf. Ik kon nog wel gewoon bewegen, maar de echte pijn was weg. Ik heb geen last gehad van bijwerkingen. 's avonds kreeg ik opnieuw een ruggeprik voor de ks die uiteindelijk nodig was.
     
  5. kwebbels

    kwebbels Niet meer actief

    Ik heb een ruggeprik gehad omdat het heel lang bij mij duurde tot de ontsluiting vorderde. Ik was ontzettend moe en wilde graag thuis bevallen. Maar omdat het al zo lang duurde Ć©n ik zo moe was zei de vk dat het misschien beter was om naar het ziekenhuis te gaan als het namelijk nog zo lang duurde voor ik 10 cm had Ć©n daarna nog moest bevallen was ik uitgeput.
    Met de ruggeprik heb ik even wat bij kunnen slapen en kon ik fris en fruitig bevallen ;) Enne bijwerkingen heb ik geen last van gehad. Het enigste wat ik vervelend vond was het plassen daarna. Doordat je gekatheterd word is de kans groot op blaasontsteking omdat er bacterieen in je urinebuis kunnnen komen.
     
  6. Loezzz

    Loezzz Fanatiek lid

    5 feb 2009
    2.226
    0
    0
    overijssel
    Ik vind het een beetje raar als mensen zeggen dat je vroeger toch ook geen ruggeprik had. Nee tuurlijk had je dat niet, de ruggeprik is niet voor niets uit gevonden. Vroeger moest je persƩ de vreselijke pijn van weeƫn doorstaan. In deze tijd hoeft dat niet als je dat niet wilt. Ik vind het jammer dat mensen je raar aankijken als je voor een ruggeprik kiest, alsof je dan faalt omdat je de pijn niet wilt hebben of niet aankan.
    Als je keelontsteking hebt vraag je toch ook een antibioticakuurtje, of ga je dan ook weken ziek zijn en zielig doen omdat ze vroeger ook geen antibiotica hadden.
    Zelf weet ik nog niet of ik voor een ruggeprik kies, als ik de pijn te doen vind doe ik het zonder, als het me te veel pijn doet wil ik een ruggeprik. We leven toch zeker niet meer in de middeleeuwen?
     
  7. Amfy

    Amfy Niet meer actief

    als ik moet kiezen. nee nooit meer.

    ze hebben bij mij 2 keer mis gestoken een keer in een bloed baan daardoor heb ik 6 dagen met een dood been gelopen en de 2de keer door een andere anestesist dwars door een zenuw waardoor ik nog meer pijn kreeg. het heeft mijn pijn absoluut niet af genomen. hij was verplicht omdat ik al 43 uur bezig was en ingeleid werd maar nee nooit meer.ik heb nog steeds nu al 11 weken last van pijn scheuten door die zenuw en het kan zijn dat het niet meer goed komt.dus als ik moet kiezen echt niet.

    wat iemand hier ook al zei je hebt het al eens zonder gedaan dus je weet wat het is
     
  8. Linda86

    Linda86 VIP lid

    Ik heb geen ruggeprik gehad en dat is me prima bevallen. Ik hoop echt dat ik 't bij Milan weer niet nodig heb. Liever wat meer pijn, dan kans op vervelende bijwerkingen. Maargoed, ik denk niet dat wij die keuze voor jou kunnen maken!
     
  9. Moesje78

    Moesje78 Fanatiek lid

    26 apr 2006
    2.177
    1
    0
    Ik ben 1 keer met en 1 keer zonder ruggeprik bevallen. Mijn mening is als je het kunt, doe het fijn op eigen kracht. Maar soms lukt dat niet meer, en dan is een ruggeprik erg prettig om inderdaad weer even wat krachten te verzamelen. Ik vind dus dat het niet standaard gegeven moet worden, maar per situatie bekijken of het nodig is.
     
  10. Gezond

    Gezond Niet meer actief

    Ik wilde uberhaupt niet meer zo bevallen ook niet met ruggenprik en gelukkig hoefde dat ook niet van de gynaecoloog.. Ik had genoeg redenen voor een keizersnee... En nee ik heb niet gefaald.. Niet als moeder en niet als barende vrouw... Sterker nog... Ik ben een sterke vrouw die weet wat ze wil en gaat daar ook voor!
    En wat er vroeger allemaal niet was... Iedereen die daar naar terug wil... be my guest... Vroeger waren er ook geen wasmachines... Veel plezier met de was dames!

    De verdoving is uitgevonden dames... en met een reden.. Wil je verdoving... waarvoor dan ook... Neem het!

    Voor TS... de verdoving die je gehad hebt in je been is waarschijnlijk Pethidine geweest... Haalt de scherpe randjes van de wee af en het maakt je slaperig...

    De ruggenprik... Heb ik heeeelemaal niets van gevoeld... De anesthesist gaf bij het zetten van het verdovingsprikje en de ruggenprik zelf met de duim tegendruk zodat ik niets gevoeld heb... Heeeerlijk zo een ruggenprik! Jammer dat ie er nu pas voor elke vrouw is die dat wil!
    Ik heb totaal geen bijwerkingen gehad... er is niet misgeprikt... heeeelemaal niets... Gewoon goed!
    Vaak is het moeilijker om stevigere mensen te prikken... Ben je redelijk op gewicht gaat het meestal wel goed...
     
  11. ariel3

    ariel3 Actief lid

    27 mrt 2009
    477
    0
    0
    Frankrijk
    Als eerste bedankt voor jullie reacties!!
    Ik heb nu toch besloten om weer te proberen zonder ruggeprik te gaan bevallen. Dit vanwege de mogelijke bijwerkingen die ik wil vermijden. Ik heb immers erg veel pijn gehad tijdens de bevalling, met name tijdens de weeenstorm op het einde :( maar zodra mijn zoontje eruit was, was dan ook echt alle pijn voor bij. Ik zeg proberen omdat mijn man misschien niet bij de bevalling kan zijn omdat dat een beetje afhankelijk is van een oppas die we dan op stel en sprong nodig zullen hebben voor onze kindjes. En aangezien ik liever alleen beval dan mijn kindjes bij de eerste beste achterlaat zal dat een beetje afwachten geblazen zijn. Ik heb besloten dat ik in ieder geval geen ruggeprik zal nemen als mijn man bij de bevalling kan zijn en waarschijnlijk wel een ruggeprik zal nemen als mijn man niet bij de bevalling kan zijn. Ik kan veel pijn verdragen als mijn man me steunt en aanmoedigt maar als ik echt alleen moet bevallen dan is dat toch wel een ander verhaal :(

    @ Duimelijn
    Vreemd dat jouw gyneacoloog je dat heeft gezegd, want het consult bij de aneasthesist aan het einde van de zwangerschap is sowieso verplicht of je nou een ruggeprik wilt of niet. En zodra je de maternite binnenkomt met weeen vragen ze je zodra de weeen wat verder gevorderd zijn ter plekke nog eens wat je wilt. Ik heb bij de laatste bevalling steeds aangegeven dat ik geen ruggeprik wilde maar de anaesthesist kwam wel regelmatig langs om te vragen of ik nog niet van gedachten veranderd was. Toen ik eindelijk een ruggeprik wilde omdat ik het echt niet meer uithield van de pijn, bleek het al te laat om hem nog te prikken.
     
  12. Duimelijn

    Duimelijn Bekend lid

    23 okt 2008
    532
    7
    18
    ver weg
    Hey ariel
    Dat verplichte consult dat weet ik, maar juist daarvoor waarschuwde de gyn van pas op wat je tegen de anesthesist zegt. Je kunt later niet meer op je uitspraken terug komen. Maar misschien scheelt dat ook wel per ziekenhuis en anesthesist hoor. En het ziekenhuis waar ik in ben is wat ouderwetser dan in frankrijk zelf, dus daar ligt het misschien ook aan.
    Maar fijn dat jij wel op je besluit terug kan komen. Dat geeft toch een beetje meer rust!
    En dapper dat je het toch zonder gaat proberen hoor!!

    Liefs
     
  13. wendelaa

    wendelaa VIP lid

    30 nov 2008
    8.641
    0
    0
    Noord Brabant
    Ik ben van Eva bevallen met ruggeprik.
    Ben ingeleid en na 10 uur heftige weeen, vaak zonder tussenpauze, had ik nog haast geen ontsluiting. De gyn heeft er toen voor gekozen en mij kon t weinig schelen op dat moment.
    Bij mij is het goed gegaan en ik teken er dan ook zo weer voor!
     
  14. MamaKitty

    MamaKitty VIP lid

    26 mei 2008
    9.749
    0
    0
    Bevallen met ruggenprik, maar wel met een keizersnee, maar het zetten van de prik stelt niets voor! Niets om bang voor te zijn.
    Ik was dood nerveus en vond het zo'n enge gedachte, maar echt het is me 100% meegevallen! Dus DOEN! Je moet niets, maar waarom niet joh...als jij dat wilt lekker doen en trek je maar niets aan van die meiden die verkondigen dat je het zonder ruggenprik kon, dus nu ook kan. Wat een onzin zeg! (hou me ff in, maar word hier heel pissig van, van zulke domme domme opmerkingen!!!)
    Ennuh ik heb geen bijwerkingen gehad hoor.......geen hoofdpijn oid..niets!
     
  15. Gezond

    Gezond Niet meer actief

    Ik heb van die bijwerkingen ook heeeelemaal niets gehad! Het kan ja dat je hoofdpijn krijgt... Maaaaaaaaaar dat is heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel zelden en daar is ook wat aan te doen! Ik heb de anesthesist heeeeeelemaal uitgevraagd hahahahah

    Maar TS schreef al dat ze het weer zo wou proberen... En dat kan ik me ook voorstellen hoor... Als het niet hoeft en je kan het zo aan dan is daar natuurlijk ook iets van te zeggen... maar als het niet gaat of je wilt het niet.... Gewoon ruggenprik doen... Je moet het jezelf ook niet moeilijker maken dan dat het is...
    Kwaad kan het zeker niet! En het is er!

    Nog even voor TS: Hou er wel rekening mee dat er niet in alle ziekenhuizen 24 uur op 24 een anesthesist aanwezig is en dat je dan ook geen ruggenprik kan krijgen als de anesthesist er niet is...
    Zou ik even navraag naar doen in het ziekenhuis waar je wilt bevallen als ik jou was...
     
  16. esmeralda84

    30 mrt 2009
    60
    0
    0
    Mijn vriend wou dat ik in het ziekenhuis ging bevallen omdat ik een nogal aanstellerig tiepje ben qua pijn :). Als ik dan een ruggenprik zou willen dat ze dat zo bij de hand hadden.

    Ik ben uiteindelijk zonder ruggenprik bevallen omdat ik er helemaal niet bij nagedacht heb om het te vragen. Ik was enorm met me zelf bezig tijdens de weeen. Vind het wel knap van me zelf dat ik zonder pijnbestrijding ben bevallen.
     
  17. aukje86

    aukje86 Actief lid

    6 jan 2009
    366
    1
    0
    Jongerenwerkster
    Zuid Holland
    Ik denk er ook over om met een ruggenprik te gaan bevallen. Dus lees er veel over. Nou las ik een artikel van recent onderzoek (januari 2009) naar de bijwerkingen van de ruggenprik bij bevallingen; conclusie, de onderzoekers willen benadrukken dat zwangeren vrouwen niet bang moeten zijn voor de ruggenprik, slechts bij 1 op de 80.000 is er permanente schade. Dus de kans dat er iets gebeurd is zo klein. Uit het onderzoek kwam trouwens ook dat de ruggenprik dus veeeeel veiliger is dan altijd werd gedacht.

    Succes met je bevalling!!!

    Groet Aukje
     
  18. Judi

    Judi Actief lid

    27 mrt 2008
    236
    0
    0
    Bij alles kan wel iets mis gaan. Dat blijft zo.
    Ons kindje is middels een keizersnede geboren, dus een ruggenprik.

    Nou ja na een paar maal geprikt te hebben, was die uiteindelijk juist geprikt.
    Dit niet omdat hij niet kon prikken, maar gewoonweg omdat ik ONWIJS veel vocht vast hield en dus ook op DIE plek.

    Mijn ervaring: Ik vond het dood eng (ben vrij stoere tante die dit dus niet van haarzelf verwacht had, misschien mede om de spanning dat ons kindje binnen no-time op de wereld zou zijn gebracht. Wel een confron hoor ... PATS BOEM van de een op de ander moment ben je ouder.
    Ik vond het prikken niet echt fijn, maar ook geen crime.
    De crime vond ik de pijn na de keizersnede.

    Het was trouwens heel vreemd door de ruggenprik verdoving. Ik zag mijn benen kanten opvliegen, terwijl ik nog steeds het idee had, dat zij op de plaats lagen, waar zij ook lagen voordat ik geprikt werd.

    Oja. Het lastige is dan nog dat je diep voorover moet buigen voor de prik.
    Dat valt niet mee als je ONWIJS veel vocht vast houd en ONWIJS groot ook nog van de zwangerschap zelf bent met mijn 1.68m.

    Enfin:

    Ik blijk nu weer zwanger te zijn.
    Ik ga meteen bespreken met mijn gyn dat ik liever WEL een keizersnede wil en zoizo dus een ruggenprik.

    SUcces met beslissen.
     
  19. Vlinder78

    Vlinder78 Bekend lid

    13 nov 2006
    514
    0
    0
    lerares
    Bovenkarspel
    Ik ben ook bevallen met een keizersnede en dus een ruggeprik. Ik heb van de prik zelf niks gevoeld, want ze prikten in een wee, die veel meer pijn deed!!
    Het was een verademing om na 12 uur geen pijn meer te voelen.
    Ik heb m'n best gedaan, maar kreeg Keira er niet zelf uit. Ik was erg ziek (hellp) en had gewoon de kracht niet meer na 4 weken plat liggen in het zh.

    Als ik nu 36 weken ben word ik overgedragen aan de gyn, mits ik niet eerder ziek word. Ik zou het niet erg vinden om weer een ks te ondergaan. Als ik natuurlijk ga bevallen en ik heb weer zoveel pijn, dan zeg ik "ja" tegen een ruggeprik!!!
     
  20. Mamavanjoshua

    Mamavanjoshua Actief lid

    3 mrt 2009
    211
    0
    0
    Bij mijn eerste bevalling heb ik een ruggeprik gehad bij een spoed keizersnede. daarvoor heb ik de bevalling, nou ja de weeen tot 10 cm gedaan met alleen wat lachgas. Omdat de bevalling totaal niet wilde lukken kreeg ik een keizersnede.

    Ik heb echt niets van de ruggeprik gevoeld en dus ook niet van de keizersnede.

    Ik weet niet hoe het nu met de volgende bevalling zal gaan, of ik dan een ruggeprik zou willen of niet, maar angst heb ik er niet voor!!!
     

Deel Deze Pagina