Kat door twee honden doodgebeten- wat te doen?

Discussie in 'De lounge' gestart door carlijn, 3 mei 2009.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. carlijn

    carlijn Actief lid

    24 okt 2005
    440
    0
    0
    zwolle
    Gisteravond hoorden wij een enorm kabaal onder ons huis. Toen we gingen kijken zagen we dat twee herdershonden een kat te pakken hadden en deze aan stukken aan het scheuren waren. Een buurvrouw is er heel dapper tussen gesprongen waarop een van de honden losliet. De kat was toen al dood :( Even later kwam de eigenaar van de honden erbij. Mijn vriend was erg boos dus die zei hem te blijven staan zodat we de politie erbij konden halen. Dat deed de man wel maar hij vond dat het de natuur van de honden was om katten op te jagen. Hij had zelf ook een kat en daar doen de honden niets mee. Later vertelde hij dat de honden de deur al uit waren geglipt voordat hij ze had kunnen aanlijnen.
    Ondertussen was er nog meer buurtbewoners bij gekomen. Daarvan hoorden we dat het al vaker was gebeurt dat de honden katten nazitten en absoluut niet onder appel staan bij de eigenaren. Sterker nog: de eigenaresse had tegen een van de buren gezegd dat ze de honden, ook aan de lijn (!!!), niet aan kan. Ook gaan de honden achter andere honden aan.
    De politie heeft het verhaal aangehoord en de gegevens van de eigenaren van de honden genoteerd. Helaas weten we niet van wie de kat was.
    Ik heb er slecht van geslapen vannacht, ik moet er niet aan denken dat dit vaker gebeurt of dat ze de volgende keer een kindje te pakken hebben (we wonen aan een parkje waar ook vaak moeders met baby's en kinderen spelen). Kan iemand mij antwoord geven op de volgende vragen (wij hebben namelijk totaal geen verstand van honden):

    - kunnen wij, juridisch gezien, iets ondernemen om te zorgen dat dit niet weer gebeurt?
    - kunnen deze honden nog opgevoed worden?
    - is het reeel om bang te zijn dat ze ook kinderen kunnen aanvallen?

    Ik wil zelf in ieder geval de wijkagent bellen om te vragen of de politie iets kan doen.
    Alvast bedankt voor de hulp!
     
  2. marleen4683

    marleen4683 Fanatiek lid

    7 apr 2008
    2.727
    0
    0
    Groepsleidster Knderopvang
    Friesland
    Poeh, moeilijk hoor!
    Ik weet niet of je juridisch gezien iets kunt doen, maar je zou wel bij die mensen aan kunnen geven dat je je zorgen maakt om het feit dat ze eventueel een kindje zouden kunnen pakken ipv een kat.
    En de wijkagent bellen is altijd goed lijkt me, al was het alleen maar voor je eigen gevoel dat je iets gedaan hebt.
    Kan me wel voorstellen dat je slecht hebt geslapen.
     
  3. Dushi

    Dushi Niet meer actief

    Is onder jullie huis - waar de kat liep - het terrein van de honden?
    Zo ja, dan kan ik me iets voorstellen. Ik ken meerdere honden die in hun tuin niets overlaten van een indringer. Beangstigend, maar helaas waarheid.

    Als de honden dit gedrag ook tonen buiten hun terrein dan is het foute boel. Wie zegt dat ze dan alleen katten pakken.

    Ik zou het altijd melden bij de (wijk)agent of politieburo.
     
  4. Ineke1983

    Ineke1983 Fanatiek lid

    30 jan 2009
    3.322
    0
    0
    Limburg, België
    Hoi,
    Mijn ouders hebben thuis altijd honden gehad en hebben vele lessen gevolgd in hondenpsychologie, dus ik denk dat ik je misschien kan helpen...
    Als ik ervan uitga dat de honden normaal zijn opgevoed (zonder slagen en in een evenwichtig gezin), kan hun woede tegenover katten en andere honden als volgt ontstaat:
    De hond zit achter zijn omheining en er loopt door "zijn" tuin een kat. Deze paradeert doodleuk voor zijn hok, de hond kan haar toch niet pakken! Elke dag opnieuw... De hond wordt uiteraard stapelzot en begint te blaffen. Na een tijdje vertrekt de kat en de hond heeft het gevoel dat hij gewonnen heeft met zijn agressieve gedrag!
    Elke keer als hij nu een kat zal zien, wordt deze herinnering opgeroepen en komt het agressieve gedrag weer boven...
    Dit is hetzelfde verhaal als met postbodes ed :(
    Uiteraard is er mits de nodige zorgen iets aan te doen! Maar dan moeten de baasjes wel bereid zijn hier veelvuldig aan te werken (belonen van goed gedrag, oefenen met katten en deze samen negeren, afleiden, ...) er is hier veel over te vinden op internet en er zijn ook veel hondenscholen waar ze hulp hunnen vinden... Maar als deze honden sowieso al niet goed luisteren vermoed ik dat de eigenaars niet veel tijd besteden aan hun opvoeding...
    Ik denk ook niet dat je je zorgen moet maken over kinderen, want deze roepen niet de herinnering op van agressief gedrag, zoals met de katten!
    Ik veronderstel dat de kinderen de honden niet kunnen slaan, stenen gooien,... dus zullen de honden ook geen negatieve gevoelens hebben bij kinderen!
    Maar ik denk wel dat het een goed idee is om de wijkagent te contacteren, misschien zelfs met enkele buurtbewoners samen en te gaan praten met de eigenaars, zodat ze zien dat iedereen achter hen staat om de honden opnieuw sociaal te maken! Zet ze gerust maar wat onder druk want dit gedrag hoort echt niet! [-X
     
  5. Mariekje

    Mariekje Fanatiek lid

    19 nov 2006
    1.014
    0
    0
    De kans is wel aanwezig natuurlijk, want het is en blijft een dier, maar wij hadden vroeger een herder en deze was geen kattenvriend heeft ook ooit een kat te pakken gehad, gelukkig heeft deze het wel overleefd, maar toch, en dit was de grootste kindervriend die je als hond kon hebben.
     
  6. valhalla

    valhalla Niet meer actief

    Pasgeleden is de kat van de buren van mijn ouders dusdanig de stuipen op het lijf gejaagd door een hond dat die kat een paar uur later is overleden. Van een buurtbewoonster die zelf ook een hond heeft hoorden ze dat deze hond al eerder een kat heeft doodgebeten. De buren van mijn ouders hebben toen de politie gebeld en aangifte gedaan.

    Volgens de politie waren er weldegelijk mogelijkheden om hier iets tegen te doen, als er meerdere keren aangifte wordt gedaan tegen een hond (althans, tegen de bezitter lijkt mij) dan wordt er wel onderzoek gedaan naar de hond c.q. de eigenaar.

    Nu weet ik niet zeker of dit allemaal klopt maar het lijkt me zeker de moeite waard om even naar te informeren. Wat een asociaal die man zeg met zijn 'het zit in die hond zijn natuur'. Neem dan geen hond, als je er niet mee om kan gaan! Pf, ik hoop dat je die nare beelden vannacht van je af weet te zetten hoor!
     
  7. miekje80

    miekje80 Bekend lid

    27 apr 2007
    798
    0
    16
    Overijssel
    Elke keer als de honden overlast veroorzaken de politie bellen. Dus als ze weer eens zijn ontsnapt enz. Als ze dingen kapot hebben gemaakt aangifte doen. Op deze manier ervoor zorgen dat er een dossier wordt opgebouwd tegen de baasjes. Op dat moment kan er door de politie wat aan gedaan worden.
     
  8. anniek

    anniek VIP lid

    5 feb 2006
    8.512
    0
    36
    begeleiding
    nl
    tja vind het moeilijk om te oordelen...
    wij hebben een grote enge hond, althans dat vinden andere mensen want hij is nog te dom dat ie het verschil in kat of hond ziet want hij denkt dat alles en iedereen met hem wil spelen...
    meneer weegt rond de 60 kg en zijn hobby is slapen....

    Maar toch hoop ik dat ie elke indringer hier uit huis en tuin houd, helaas voor poesje lief {wij hebben ook een buurt poesje maar heb dat poesie nog nooit in de tuin gezien, big wil er namelijk wel ff mee spelen maar zo verjaagt hij haar/hem dus hahaha} maar zo ook voor mensen, diegene die het waagt hier ongevraagd in de tuin of het huis te komen moet verdreven worden! hahaha... Ik hou me hond ook binnen, mag ik ook van andere mensen met dieren verwachten, das mijn mening!


    overigens vind ik het wel heel ernstig dat 2 honden een kat aan flarden trekken, gelukkig zou mijn sullie dat niet doen {dat weet ik zeker, hij zou met een vogeltje nog spelen hihi}
     
  9. PamPapilio

    PamPapilio Fanatiek lid

    16 dec 2008
    4.736
    1
    0
    Anna Paulowna
    Wat ik wel even wil noemen is dat je misschien via andere wegen wel op zoek kunt naar de eigenaren van de kat, lijkt me toch "fijn" om te weten wanneer t jouw diertje is wat daar aan stukken is gescheurd.. :(

    www.amivedi.nl kun je een gevonden (ook dood gevonden) dier plaatsen en ook kijken of er een kat met dat uiterlijk misschien in jouw regio vermist was.

    Ook zou ik de vorige adviezen opvolgen en dus naar politie of iets dergelijks gaan..

    T hele lullige van t verhaal is wel dat deze man in een deel van zijn stomme opmerking gelijk had, de honden kunnen er eigenlijk niks aan doen! t is aan de eigenaar de hond op te voeden..
     
  10. carlijn

    carlijn Actief lid

    24 okt 2005
    440
    0
    0
    zwolle
    Bedankt voor de reacties tot nu toe. Ik ga zeker een aantal adviezen opvolgen. Amivedi is trouwens al gebeld.
    Nog even voor de duidelijkheid: de kat was niet in de tuin van de honden maar bijna twee straten verderop. Het is dus niet zo dat ze hun terrein aan het verdedigen waren.
     
  11. Ineke1983

    Ineke1983 Fanatiek lid

    30 jan 2009
    3.322
    0
    0
    Limburg, België
    @ anniek: eigenlijk vind ik dit ook wel waar. Als IEDEREEN zijn diertje thuis zou houden, zou zoiets niet gebeuren... Ok de honden waren op straat en zoiets kan absoluut niet! Maar waarom mogen katten zomaar door de hele buurt lopen? Bij mijn grootouders hebben ze de haag stukgeplast en bij mijn ouders komen ze 's nachts lekker janken onder de slaapkamerramen en ze maken ook krassen op de auto's...

    Hopelijk komt hier snel een oplossing voor en voor Carlijn: hopelijk komen de baasjes nu tot inzicht dat ze hun honden nodig moeten heropvoeden...
     
  12. Renate28

    Renate28 Fanatiek lid

    22 mei 2006
    3.334
    0
    36
    Honden die een kat dood en aan flarden scheuren???? Ik kan me niet voorstellen dat zij betrouwbaar zijn! En waarom lopen die monsters onaangelijnd? Ik zou dezelfde zorgen als jij hebben, hoor.
     
  13. anniek

    anniek VIP lid

    5 feb 2006
    8.512
    0
    36
    begeleiding
    nl
    vind het wel een enge gedachten dat honden dat op vor hun 'onbkend" terrein doen.. brr
     
  14. Annemarie76

    Annemarie76 Fanatiek lid

    25 nov 2008
    2.765
    0
    0
    wijkziekenverzorgende
    West-Stellingwerf
    Ik zou zulke honden niet in mn buurt willen hebben..
    Wanneer de eigenaars die dieren zelf al niet onder controle hebben lijkt t me beter dat zij opcrossen met die honden.. Of in ieder geval een cursus gaan volgen om ze wel onder controle te kunnen houden..

    Bij mij staat liefde voor katten veel hoger dan voor honden..
     
  15. chantal26

    chantal26 Fanatiek lid

    25 jun 2007
    4.181
    0
    36
    Dat zien we hier nu ook heel vaak he, Honden de mensen gewoon los laten lopen.
    Dan heb je wel eens kans dat er een ongeluk gebeurd, dat ze bv een kat te pakken krijgen.
    Ik vindt dat echt verschrikkelijk, honden gewoon aan de riem doen als je buiten komt dan gebeuren die verschrikkelijke dingen ook niet.
    Carlijn het was natuurlijk verschrikkelijk om dat aan te zien.
    Maar je vertelde dat er een vrouw tussen sprong? Dat is ook niet echt slim hetzelfde geld hadden ze haar te pakken.

    Wij hebben een labrador, ze is onwijs kind vriendelijk, vindt kinderen helemaal leuk.
    Maar ik laat haar nooit met kinderen alleen, je weet maar nooit.

    Vorige week had ik boodschappen gedaan, we hebben voor een groot grasveld en toen ik mijn boodschappen uit de auto aan het halen was, wist mevrouw te ontsnappen, ze wilde graag spelen.
    Maar toen zag ik een kat lopen, ik dacht shit.
    Ik wist totaal niet hoe ze erop reageert, en aangezien dat onze hond nooit blaft :) .
    Nou ik roepen, en ze kwam meteen toen ze die kat zag, met staart tussen de benen.
    Dus ik hoef gelukkig niet zo bang te zijn dat ze op katten af springt.
     
  16. kleinesam

    kleinesam Fanatiek lid

    15 mrt 2009
    1.409
    0
    0
    Ik zou contact opnemen met de wijkagent en alles aangeven wat je dwarszit. Wij hebben zelf 2 labradors en deze lopen hier in de wijk altijd aan de lijn. Ik ben verantwoordelijk voor wat ze doen en ook al heb ik ze nog zo onder apél, een ongeluk zit in een klein hoekje. Aan de lijn heb ik alle controle. Als ik met de honden los wil lopen zoek ik een losloopgebied op.
    Onze buren hebben 2 honden en deze liggen altijd los op de oprit. Ze vallen alles en iedereen lastig. Je moet gewoon uit je auto stappen om zo´n hond van de straat te sturen, want ze blijven gewoon liggen. Hier zijn nog geen kinderen, maar als die komen zal hier wel ruzie over komen. Honden en kinderen zonder toezicht gaan niet samen! Hoe lief en schattig de hond ook is.
     
  17. nanni1996

    nanni1996 Fanatiek lid

    23 jul 2008
    3.631
    320
    83
    Tsja dit is nu helaas al gebeurd, dus je kan er verder weinig aan doen denk ik..
    Wel zou ik in de gaten houden of de honden voortaan wel vast zitten, zo niet zou ik er wat van zeggen.. Desnoods bij de wijkaggent..
    Het kan best om 1 incident gaan.. (hoop ik)
    Oké een hond kan (en ik vind mag) een jachtinstinct hebben, maar geen beesten dood bijten..
    Maar misschien heeft deze poes hun wel "getreiterd" toen ze wel op eigen terrein waren, en een hond is natuurlijk niet gek.. (dan nog is dood bijten niet goed natuurlijk)

    Maar ik denk niet dat ze daarom ook ineens kinderen gaan bijten hoor.. Poes en kind is wel een erg grootverschil..

    En 2 grote honden niet kunnen houden herken ik helaas wel..
    Heb zelf 2 herders, waarvan 1 niet altijd makkelijk is met andere honden.. Dus altijd aangelijnd en anders met een muilkorf.. Als ik dan vriendelijk vraag of mensen hun hond even willen bijhouden krijg ik de boze blikken, terwijl ik het juist wil voorkomen dat er wat gebeurd.. Ook is me teef nu loops dus helemaal oppassen geblazen met reuen, en dan nog zijn er mensen die het wel "leuk" vinden om mij te pesten.. althans zo komt het bij mij over..
     

Deel Deze Pagina