wanneer gaat ze nou eens praten?

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door angel81, 8 mei 2009.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. angel81

    angel81 Bekend lid

    10 apr 2007
    920
    0
    0
    Wat de titel al zegt: mijn dochter weigerd ook maar iets te zeggen! Ze kan er "die" uitkramen en weet bij alles wat ik zeg en aanwijs precies wat ik bedoel. Maar zelf praten? Ho maar... Wel weet ze feilloos veel dieren na te doen. Nu denk ik dat het probleem een beetje bij ons ligt. Ze wijst alles aan en komt ons halen door ons bij de hand te nemen en mee te sleuren. Zo kan ze dus alles heel goed duidelijk maken.

    Dilemma, want moet ik nu gewoon doen alsof ik haar niet snap of gewoon lekker afwachten tot ze de moeite neemt om eens te gaan kletsen? Aangezien sommige kindjes hier al bijna de hele dikke van Dale op kunnen lezen ;) begin ik me toch wel een beetje zorgen te maken!
     
  2. annetske

    annetske VIP lid

    14 sep 2007
    5.112
    1
    0
    Friesland
    Mijn zoontje is bijna 1 jaar, maar praat ook zeer weinig hoor. Ik hoor om mij heen ook dat andere kinderen van zijn leeftijd al woordjes kunnen zeggen maar mijn zoontje niet ;) alleen mama en Uma (oma). Hij probeert mij wel na te zeggen, maar dat is dan meer brabbelen wat er dan uit komt, het lukt hem gewoonweg nog niet... komt vanzelf denk ik... hij is gewoon veel sneller in andere dingen zoals zelf lopen enzo. =D>
     
  3. Lovelylonnes

    Lovelylonnes Fanatiek lid

    3 jul 2007
    2.208
    1
    0
    Nagelstyliste en incassomedewerker.
    Justin is 11 maanden en verder dan mama, papa, oepa (opa), ja en tieten (ja sorry, waar ie dat vandaan heeft!!) komt het niet hoor... maar ik maak me nu nog niet echt druk...
     
  4. annetske

    annetske VIP lid

    14 sep 2007
    5.112
    1
    0
    Friesland
    hahaha tieten? :) heeft die vast van zijn vader geleerd ;)
     
  5. ikke1981

    ikke1981 VIP lid

    14 apr 2006
    13.689
    0
    0
    Den Haag
    Hier ook nog weinig woorden hoor, komt echt van zelf
    Veel benoemen, boekjes lezen, praten enz enz
    Straks praten ze zoveel dat je de tijd zou willen terug draaien hahaha
     
  6. wendyp

    wendyp Niet meer actief

    Nou hier ook niet echt veel...

    Mama, papa, een keer owpa, nee en ja. Maar dat zijn meer per ongeluk woordjes. Soms heb ik het gevoel dat ze papa bewust zegt en soms mama bewust, ze weet wel als ik of papa het over mama of papa hebben, dat ze precies weet waar het is. Maar bewust, nee, meer gebrabbel.
     
  7. suus02

    suus02 Fanatiek lid

    30 jan 2009
    3.215
    751
    113
    home sweet home
    Gewoon alles benoemen wat je doet of aan haar geeft. Onze dochter is 18 maanden en papagaait nu alles na qua intonatie. Ook kan ze steeds meer woordjes zeggen.
     
  8. Wilma

    Wilma VIP lid

    22 mei 2006
    6.396
    0
    0
    Uithoorn
    dat ze je bij de hand neemt en "die" zegt is niks mis mee. Zolang je als ouder dan het ding maar benoemt.

    kind neemt je mee naar de koekjes trommel en wijst en zegt "die"
    Jij wijst ook en zegt "Wil jij een koekje?"

    Verder idd veel praten en benoemen terwijl je dingen met en voor hem doet. Komt t vanzelf goed. Als ze het over n paar maandjes nog doet Dan word het zaak net te doen of je niks snapt tot ze wat zegt :p
     
  9. raspberry

    raspberry Niet meer actief

    Hoi,

    je mag het idd best wat gaan stimuleren. Dus met simpele woordjes toch echt vragen dat je kleintje het zelf gaat zeggen. Geen koekje voordat ze zelf iets in die geest geroepen heeft bijvoorbeeld. Doe idd maar net alsof je oostindisch dom bent, ;)
    Je hoeft het niet te overdrijven natuurlijk, maar kies een paar dingen uit waarvan je zegt: OK, dit zou toch moeten kunnen. Het hoeft ook niet goed te gaan, mag allemaal nog lekker onbeholpen, maar je kleintje kan echt wel meer dan 'die' en dat mag je stimuleren. Als je dan merkt dat het toch niet gaat, dan zij dat zo en komt het vanzelf nog wel, maar nu lijkt het er meer op dat er net niet voldoende stimulans is om de woordjes echt zelf te gaan zeggen, :)
    Verder is het erg goed om je kleintje veel voor te lezen, boekjes met plaatjes erbij te pakken en alles benoemen, (en het je kleintje ook laten doen). Doe zelf eens dierengeluiden na en laat je kleine zeggen welk dier het is, enz.
    Succes!
     
  10. MariekeV

    MariekeV Fanatiek lid

    28 mei 2007
    1.189
    0
    0
    Ambulant Jongerenwerker /jeugd hulp verlener.
    Stockholm
    Die van ons zegt ook nog niet zoveel hoor. Ja, hij praat continu in zijn eigen taal maar veel begrijpbare woorden komen er nog niet echt uit. En dierengeluiden doet hij al helemaal niet. Ik probeer het hem wel bij te brengen maar hij vindt het vooral leuk als ik het doe maar verder nadoen? Neuh... alleen de ssssss van slang vind hij wel grappig om na te doen.
    Maar wij voeden hem tweetalig op dus ik moet geduld hebben denk ik...
     
  11. guppie81

    guppie81 VIP lid

    13 sep 2006
    12.334
    1
    0
    mijn dochter probeert een hele boel, maar wat vandaag nog lukt kan morgen weer anders zijn. Op een dag zij ze auto en wees ook echt naar een auto, maar nu maakt ze weer een brabbelwoord voor auto. Ze kon papa en mama zeggen, maar ze noemt iedereen nu mama.
    Sommige kinderen verwerken de woorden eerst in zichzelf. Je moet nogal wat zelfvertrouwen hebben om die geluiden na te gaan doen!
     
  12. sonja

    sonja VIP lid

    5 mrt 2006
    5.270
    0
    0
    bejaardenzorg
    DenHelder
    het ligt er aan per kind.
    een kennisje heeft een zoontje die is bijna net zo oud als Esmee en die zegt maar een paar woordjes en Esmee is net een papagaai als ze 1 of 2x het hoord kletst ze het na ,we moeten ook erg oppassen met wat we zeggen.
    Esmee kent nu ongeveer zo een 75 woordjes ,niet alles spreekt ze heel goed uit maar het is wel te verstaan wat ze zegt.

    zou me er geen drukte over maken de 1 is sneller met bijv. lopen en de ander met kletsen.
    het komt allemaal van zelf wel.
     
  13. angel81

    angel81 Bekend lid

    10 apr 2007
    920
    0
    0
    Dank jullie wel voor jullie reactie en tips. Kinderen zijn grappige wezentjes want vandaag wreef ze met twee handjes over mijn gezicht en zei: Booi! Dat doen ik altijd bij haar en zeg dat ze mooi is! Ze bedoelde dus mooi! Zo lief...
     
  14. maartjev

    maartjev Fanatiek lid

    9 mrt 2009
    1.534
    0
    0
    Ik zou veel gaan voorlezen en oefenen. Je zou eens kunnen kijken wat voor 'hulpmiddelen' er zijn om te stimuleren. Even googlen misschien?
    Wij hebben hier bijv. een map geleend voor de stimulering van onze uk wb de gehele ontwikkeling, het heet Kleine Stapjes. Deze kun je lenen bij stichting MEE. Klinkt heel drastisch, maar we halen er tot nu toe voornamelijk tips uit en het werkt!
     
  15. Lucia

    Lucia VIP lid

    6 sep 2005
    12.287
    6
    38
    Thuishulp
    Belgiƫ
    Alyna zegt ook alleen mama en papa.Voor de rest vooral gebrabbel.(tata, wawa enzo)

    Misschien is ze fysiek sneller, dat kan natuurlijk ook, dat ze zich daarop 'focust' zeg maar.
    Alyna kan bijvoorbeeld wel al redelijk lopen.
     
  16. laatje

    laatje Fanatiek lid

    5 nov 2006
    1.058
    0
    0
    Schoonhoven
    Vanaf dat Noortje 1 dag oud is benoem ik altijd al alles wat ik doe. Nu nog steeds. Ze leest heel graag boekjes (plaatjes kijken en alles benoemen). Ze is af en toe net een papagaai maar onthoud het wel heel goed. Woordenschat is nu dan ook enorm. Ik hoef maar 1 of 2x het woord te noemen en deze dame weet het gewoon. We praten dan ook de hele dag met elkaar. Veel oefenen dus..
     
  17. deepfreeze

    deepfreeze VIP lid

    29 nov 2007
    11.895
    42
    48
    Mijn zoontje praat ook nog amper. Hij babbelt wel, maar echt nederlandse woorden zijn er weinig.. Papa, mama, hap, hebben, die..
    Of het CB hebben ze er ook niks over gezegd. Ik dacht dat ze met 18 maanden 3 woordjes "moeten" kennen.

    Wij lezen ook dagelijks voor, benoemen alles wat hij "die" noemt of aanwijst. En hij lijkt er nu wat meer interesse in te krijgen.
    Daarentegen snapt hij vrij veel van wat wij zeggen. Dus passief kent hij veel woorden, alleen het actief gebruiken is nog iets wat niet zo snel gaat.

    Maar hij is net druk geweest met leren lopen, en ik zie hem nog steeds motorisch vooruit gaan, en ook op andere gebieden zich ontwikkelen. En je kunt nou eenmaal niet alles tegelijk leren.
     
  18. kimsch

    kimsch Bekend lid

    13 feb 2007
    517
    1
    18
    Wormerveer
    Hoi hoi,

    Hier ook een kleine man die alleen maar die, pap, papa, mama zegt. Hij heeft het veels te druk met klimmen, rondlopen, blokjes stapelen en kletsen in zijn eigen taal.

    Ik maak me er geen zorgen om. Het komt vanzelf wel.

    Ik lees voor het slapen gaan wel een boekje met hem, waarin hij alles aanwijst en die benoem ik dan.

    We zien vanzelf wel wanneer hij gaat babbelen, waarschijnlijk sneller dan ik, want het praten begon bij mij pas op me 5/6e :oops:
    Geen verdere last van gehad, iedereen verstaat me nu duidelijk :)

    Groetjes,

    Kim
     
  19. Kien

    Kien Actief lid

    7 jul 2008
    284
    0
    0
    onderwijsassistente
    Overijssel
    Hoi,

    Hier ook veel dierengeluiden, maar nog "maar" een paar woordjes. Ik werk op een school met slechthorende kinderen en kinderen met spraaktaalmoeilijkheden. Dus ben ben erg bewust van alles benoemen, enz. Ha ha ha Maar madam kletst in haar eigen taaltje alles bij elkaar. Soms zegt ze woorden om ze later nooit meer te zeggen.
    Ik weet dat het helemaal goed komt, want haar nichtje zei op die leeftijd nog helemaal niks. Deed alleen ooooohhhh en trok je dan aan de haren, want meekomen moest je! En dat is helemaal goed gekomen. Vanaf dat ze twee was ging ze steeds meer praten en nu is ze vijf en kletst ze je de oren van het hoofd, kan ook heel vermoeiend zijn ;)
    Komt wel goed, gewoon dingen blijven benoemen. Kinderen richten zich vaak ook op een aandachtsgebied, en bij onze dochter is dat duidelijk motoriek :)
     
  20. jessica1

    jessica1 Niet meer actief

    mijn dochter die zegt per ongeluk ja (dat is wat wij er uit op kunnen maken
    maar het praten) denk dat dat nog wel even duurt
    ik zeg wel constant papa en mama en dan gaat het mondje mee op en neer maar geluid komt er niet uit
    en dat gebeurt ook al ik het liedje van k3 op zet van papapa
    dan gaat het mondje ook op en neer maar weer zonder geluid
    hahah dat is echt een grappig gezicht om te zien
     

Deel Deze Pagina