Wie ook een baby met heupafwijking?

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door kipkip, 7 okt 2009.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. kipkip

    kipkip Fanatiek lid

    11 feb 2008
    2.578
    0
    36
    Afgelopen maandag moest ik naar het cb en daar is geconstateerd dat ons meisje waarschijnlijk een heupafwijking heeft, haar ene beentje is langer dan de ander en bewoog minder goed. Nu moeten we aankomende week een echo laten maken en krijgt ze daarna waarschijnlijk een spreidbroekje. Wie heeft hier ervaring mee? Ik heb wel gehoord dat het voor de baby niet zo erg is maar het lijkt mij zo vervelend dat ze dan een achterstand met kruipen en lopen oploopt :(
     
  2. kikker2

    kikker2 Bekend lid

    8 jun 2009
    760
    0
    0
    somewhere
    Hoi, mijn dochter had een hele ernstige afwijking, en kreeg met 3 maanden een beugeltje, met 6 maanden tractie en gips en met 9 maanden een ander beugeltje tot ruim een jaar.
    (dit is niet om jou bang te maken, hoor, maar meer om aan te geven hoe het bij ons verlopen is)Wat ons opviel was dat ze ging compenseren, ze was heel vroeg met praten, had al heel vroeg een goede fijne motoriek enz.
    Met 18 maanden liep ze, dus met haar geschiedenis best snel!
    Ik zou me dus geen zorgen maken, leuk is het natuurlijk niet!
    Onze dochter is helemaal genezen, wel moet ze ieder jaar tot haar 18e op controle komen.
    Als je nog tips wil, bijv. praktische oid. PB me nog even dan.
     
  3. LovelyDK

    LovelyDK Niet meer actief

    Hier zeiden ze op het CB precies hetzelfde... mijn zoontje had wss een heupafwijking en moest hoogstwaarschijnlijk een spreidbroekje... Hij was toen ruim 9 maanden (!!)

    Na de echo bleek er niets aan de hand te zijn...

    Ik wil niet zeggen dat je meisje géén afwijking heeft, maar probeer jezelf nog niet té druk te maken tot je de echo gehad hebt...

    Overigens kan een heupafwijking ook minimaal zijn en dan kom je er met breed luieren vanaf (heeft een vriendin van mij nu toevallig, haar kleintje is 12 weken en wordt al vanaf dat hij 7 weken oud was breed geluierd.. hij hoeft nu wss nog maar 5 weken en is dan al zo goed als klaar)
     
  4. marilouise

    marilouise Niet meer actief

    Ik heb zelf als kind een heupafwijking gehad!

    Met 3 maanden ben ik in een spreidbroek beland, en daar heb ik in gelegen totdat ik 9 maanden oud was.
    Een achterstand was niets van te merken bij mij dus dat hoeft echt niet ik kon mezelf draaien met spreidbroek en ook kruipen deed ik ermee. Met 9 maanden ging ik eruit en met 9,5 maand begon ik te lopen en met 11 maanden liep ik los en goed.

    Dus wil het echt niet zeggen dat je kindje er een achterstand van oploopt.

    Neemt niet weg dat ik het erg spannend vindt allemaal nu ik zwnager ben ofdat ons kindje het misschien ook heeft !

    Succes
     
  5. chacha

    chacha Fanatiek lid

    20 jan 2006
    4.918
    0
    0
    Mijn dochter had luxatie (heup uit de kom) en dysplasie (ondiepe heupkom). Pas ontdekt met 5 maand (hoe eerder je er bij bent, hoe "makkelijker" het te verhelpen is)
    Het was even spannend of ze in tractie en in gips moest, maar de behandeling sloeg goed aan.

    Toen ze 5 maand was, heeft ze de pavlikbandage gekregen. Hier moest ze 24 uur per dag in, hij mocht absoluut niet af (dus ook geen badje voor haar) Dit hebben we 3,5 maand zo moeten doen. Daarna mocht ie 1 uurtje per dag af.
    Toen ze 9 maanden was, kreeg ze de campspreider (ook voor 23 uur per dag). Met 11 maanden was de heup zo goed, dat ie alleen 's nachts om hoefde. Nu is ze er af en we moeten terug wanneer ze kan lopen. We blijven wel tot haar 16e onder controle.

    Voor de baby is het niet heel erg. Alleen de eerste 2 weken waren wel erg voor haar. Ze moest echt wel wennen en huilde veel. Daarna wist ze niet meer beter. Voor de mama's is het echt erger, mijn hart brak toen ik haar voor het eerst in de spreidbroek zag.

    Mijn dochter is gaan tijgeren gewoon met de spreidbroek om.
    En ze is zich op andere gebieden sneller gaan ontwikkelen. Vooral fijnmotorisch en communicatief.

    Toen de spreidbroek 2 weken af was, kroop ze al. En nu trekt ze zich op en loopt al aan je hand. Ze is iets trager, maar ze haalt het heel snel in.

    Onze orthopeed zegt dat neurologisch die ontwikkeling wel doorgaat, dus dat ze dat echt zo hebben ingehaald

    Succes, hopelijk valt de uitslag mee en is het loos alarm! Een handige site is www.heupafwijkingen.nl Staan veel tips op.
     
  6. schaapie123

    schaapie123 Niet meer actief

    been lengte verschil zegt niks, heb ik ook en niks met de heupen aan de hand.
    mijn dochter heeft wel een heupafwijking(stuipligging) en ligt nu nog 2 week in spreidbroekje en dan hangen we hem in de wilgen

    zij heeft GEEN achterstand met kruipen , ze staat en loopt in de box, langs de poef en bank ze is bijna 9mnd oud nu.
    enige belemmering wat het broekje geeft is het tempo van kruipen, en het omrollen, maar als ze dat eenmaal door hebben, is het broekje echt geen belemmering. ze heeft ookk nooit getijgerd.
    een spreidbroekje is voor je kind geen handicap, voor je zelf wel, vooral als je luier gaat verschonen, eerst gaan ze lekker strekken en daarna spartelen hahahhahaa, helemaal in bad.
    oja en het lekker knuffelen,dicht tegen je aan houden dat is iets minder, en even wenne hoe je moet tillen.
    maar alles viel me mee, en de tijd vliegt ook vrij sne( hier 3mnd fulltime, daarna 4 week minder vaak en nu nog 2 week alleen snachts)
     
  7. kipkip

    kipkip Fanatiek lid

    11 feb 2008
    2.578
    0
    36
    Bedankt voor jullie reacties. Veel verschillen lees ik, afhankelijk van de ernst van de afwijking. Ik probeer me ook nog niet druk te maken, maar je staat toch wel even raar te kijken als er na een half jaar opeens zoiets geconstateerd wordt. Maar goed, we wachten de echo dinsdag af en misschien valt het allemaal wel mee en is er niks aan de hand. Ik vind het in ieder geval fijn om te lezen dat de meeste baby's de eventuele achterstand zo inhalen.
     
  8. mikki

    mikki Actief lid

    1 okt 2007
    293
    1
    0
    Rotterdam
    Met het blote oog valt moeilijk te zien of er sprake is van een heupafwijking. Het WKZ in Utrecht is daarom begonnen met een onderzoek om baby's van 3 maanden standaard met een echo te screenen, omdat er toch te veel kinderen doorheen glippen. Behandeling is vrij eenvoudig, mits je er op tijd bij bent. Hoe ouder een kindje is, hoe harder de botten en dus hoe moeilijker om de heup goed te vormen.

    Bij onze dochter was er niks te zien, volgens het CB waren haar heupen prima. Ze had echter een voorkeurshouding, waardoor de fysio zei: laat voor de zekerheid toch maar een echo maken. Het CB deed daar heel cynisch over, vond het erg overdreven. Maar wat bleek: heupdysplasie.
    Ze heeft vanaf 3,5 maand tot 9 maanden in de pavlikbandage gezeten, 24 uur per dag. En daarna tot haar eerste verjaardag in de campspreider, ook 24 uur per dag. Met die campspreider rolde ze gewoon om, ging er op het laatst ook mee staan. Zelf had ze er eigenlijk geen last van. Het is meer lastig ivm kleding, autostoeltje en kinderwagen. Toen de spreidbroek eenmaal af was ging haar ontwikkeling heel snel, ze ging vrij snel staan en lopen. Het enige 'probleem' dat deze kindjes hebben is dat de beenspieren zwakker zijn door de spreidbroek. Daardoor duurt het iets langer voordat ze goed gaan staan en lopen, maar da's een kwestie van tijd.
     
  9. mamarenata

    17 sep 2008
    72
    0
    0
    Bekent bericht ik ben maandag ook op het cb geweest en ik moet naar de huisarts voor een verwijzing voor een foto. Ook van mijn dochter is haar ene beentje langer dan de ander(heeft haar vader ook) en haar bilplooi is ook niet symmetrisch. Volgens het cb kan het zijn dat ze gwoon een langer been heeft en dat er niets aan de hand is maar toch even na laten kijken.
    ik vind het wel vreemd dat ze nu pas wat zien na 6 maanden daar voor was het altijd goed.
    Het lijkt mij ook niets zo'n spreidbroek maar wat moet dat moet.
     

Deel Deze Pagina