wel tijgeren, niet kruipen

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door Beep, 23 dec 2009.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Beep

    Beep Bekend lid

    26 sep 2007
    505
    1
    18
    Mijn dochtertje tijgert sinds ze ongeveer 9 maanden is. Ze kan dat heel goed, en gaat als een speer door het huis heen. Sinds een paar weken is ze zich ook steeds meer aan het optrekken tot staan. Nu heb ik al een paar keer gelezen dat het niet goed zou zijn als babies de kruipfase overslaan, en dus gelijk gaan staan/lopen. Geldt dat ook als ze wel tijgeren, of is dat niet voldoende? En zo ja, hoe leer je ze dan kruipen?
     
  2. mamavanjill

    mamavanjill Bekend lid

    8 okt 2009
    641
    0
    0
    hoi,
    Jill doet ook alleen tijgeren.
    ik heb gehoord dat tijgeren ook een soort van kruipen is....
     
  3. jada08

    jada08 VIP lid

    14 jan 2009
    7.549
    319
    83
    mijn jongens zijn 15 maanden bijna en tijgerden ook al een hele tijd. Sinds vorige week ging mijn ene zoon ineens kruipen. En vanavond ging mijn andere zoontje ineens kruipend de kamer door. Dus denk dat het vanzelf komt. Ze liepen al om de tafel en staan overal bij op.
     
  4. lob

    lob Fanatiek lid

    27 nov 2007
    2.646
    0
    0
    brabant
    mijn zoontje tijgert al vanaf 7 maanden maar kroop nooit. hij kon het wel, maar deed het niet.
    tot een paar weken geleden.. ineens zag ie het licht en nu kruipt ie de hele dag. ik weet niet waarom nu ineens wel, maar er kan dus heel veel tijd tussen tijgeren en kruipen in zitten.
     
  5. Seilenna

    Seilenna Actief lid

    9 sep 2007
    442
    0
    0
    Flevoland
    Hier ook tijgeren vanaf 9 mnd. Twee weken terug nam ze alleen hoge obstakels kruipend en inmiddels kruipt ze soms gewoon een klein stukje, maar ze vind tijgeren toch sneller gaan. Linde staat en loopt ook al langs te tafel/box, dus gewoon een iets andere volgorde. Geen kindje is gelijk denk ik dan maar!
     
  6. Mikki77

    Mikki77 VIP lid

    17 nov 2007
    5.698
    0
    36
    Noord-Holland
    Hier wordt ook alleen getijgerd...hij kan het wel heel snel, dat wel :) Het is net zo'n zeehondje op het droge...hihi...
    Maar hij is nu ook keihard aan het oefenen op gewoon kruipen. Dan zit hij ineens op handen en knieën, en dan zie ik hem naar voren en naar achteren wiegen, en dan voorzichtig 1 beentje vooruit schuiven...en dan gaat hij toch maar weer op zijn buik verder ;)
    Ik oefen nu met hem, door zijn buikje een stukje van de grond af te tillen met één hand, en zijn beentjes op de goede manier vooruit te bewegen met mijn andere hand. En natuurlijk heeeeel veel aanmoedigen en prijzen. Hij heeft de grootste lol, maar of het werkt weet ik niet... misschien valt het helemaal niet te stimuleren, en gaan ze pas kruipen als ze zélf het licht ineens zien..? Ik weet het niet.
     
  7. Mikki77

    Mikki77 VIP lid

    17 nov 2007
    5.698
    0
    36
    Noord-Holland
    O ja, ik kruip ook zelf regelmatig als een idioot door de kamer om het voor te doen...hij ligt dan heel geamuseerd toe te kijken, en ik denk dan bij mezelf: als anderen me zo zouden zien.....;)
     
  8. lob

    lob Fanatiek lid

    27 nov 2007
    2.646
    0
    0
    brabant
    ha ha ha.. dat heb ik ook een tijdje gedaan.. heb helemaal wite knieen in mijn spijkerbroeken zitten.
     
  9. Mikki77

    Mikki77 VIP lid

    17 nov 2007
    5.698
    0
    36
    Noord-Holland
    aha, ik ben dus niet de enige gek die dit doet ;)
     
  10. Athina

    Athina VIP lid

    31 okt 2007
    23.474
    3.153
    113
    zwemjuf
    zuid-holland
    Ik had een billenschuivertje hier. Tijgeren heeft ze nooit gedaan. Rond de 11 maanden stapte ze langs de tafel en pas na haar 1e verjaardag ging ze alsnog kruipen. Hoewel billenschuiven wel favoriet was en bleef... Kruipen was handig langs smalle stukjes, maar billenschuiven ging een stuk sneller.
    Maar het kan dus zijn dat je kindje alsnog gaat kruipen ;)
     
  11. Beep

    Beep Bekend lid

    26 sep 2007
    505
    1
    18
    Ok, ik hoef me dus geen "zorgen" te maken. Wellicht dat het kruipen dus gewoon nog komt. En misschien valt tijgeren in dat opzicht ook wel onder kruipen. Begin januari moet ik naar het CB, ik zal het daar ook eens vragen.
     
  12. firegirl

    firegirl Niet meer actief

    Sowieso maakt het volgens mij niks uit of een kindje eerst gaat kruipen en dan gaat lopen hoor. Hoor van zat kindjes om me heen die het kruipen overslaan en gelijk gaan lopen. Lijkt me geen probleem.
     
  13. mamavanukkie

    mamavanukkie Fanatiek lid

    2 jul 2008
    3.253
    16
    38
    Brabant
    Hier op het cb vertelden ze dat het wel belangrijk is dat je kindje kruipt, maar het maakt niet uit of dat voor of na het lopen is. Het gaat er meer om dat ze het wel doen.

    Mijn zoontje tijgerde met 6 maanden, met 8.5 maand ging hij ineens kruipen, hij heeft toen nooit meer getijgert. Ieder kindje is anders, als je de richtlijnen volgt hoeft een kindje pas te kruipen na het eerste jaar, dus tijd genoeg....
     
  14. Juffie1984

    Juffie1984 VIP lid

    16 nov 2007
    10.986
    115
    63
    Ik dacht ook dat Nathan kruipen zou overslaan. Hij heeft heel lang getijgerd en ging ook al overal staan.
    Maar opeens besloot hij dat kruipen nog sneller ging en heeft hij niet meer getijgerd:D
     
  15. Sabien99

    Sabien99 Actief lid

    7 feb 2007
    108
    0
    0
    hey meis,

    Mijn zoontje is net 10 maanden geworden en is nu van het tijgeren naar echt kruipen gegaan en heeft tussen door ook steeds willen staan dus denk dat het wel goed komt hoor en die kleintjes doen toch wat ze zelf willen. Ik maak me er niet zo druk om.
     
  16. madelief78

    madelief78 Bekend lid

    26 feb 2009
    561
    63
    28
    ons zoontje tijgerde met 6 maanden en is gaan kruipen met 10 maanden. We waren op vakantie en op het gras was het niet fijn tijgeren en ging hij steeds vaker een stuk kruipen. toen we terug kwamen van vakantie kroop hij alleen nog maar. hij trok zich toen ook op aan vanalles. Hij trok zich toen al een maand op aan vanalles en begon toen ook met het lopen langs de tafel.ik geloof dat kruipen maar ik denk ook tijgeren goed is voor de ruimtelijke orientatie van kinderen. Laatst was ergens een onderzoek dat kinderen die lang kruipen voor ze gaan lopen goed zijn in wiskunde. dus ik ben benieuwd want ons zoontje kruipt nu nog steeds. Hij loopt bijna helemaal maar kruipen gaat op sommige stukken nog sneller denk ik.

    als je kijkt zit er 4 maanden tussen het begin van het tijgeren en het begin van het kruipen en tussen kruipen en lopen ook weer 4 maanden (ik denk dat hij binnen nu en een maand zeker wel los loopt).
     
  17. Chantico

    Chantico Niet meer actief

    Waarom kruipen (dus op handjes en knietjes) belangrijk wordt gevonden, is vanwege de coördinatie die dat vereist: als je kruipt zet je kruislings je handen en knieën naar voren, dus om beurten de linkerknie+rechterhand en daarna de rechterknie+linkerhand. Dit vergt een bepaalde afstemming tussen de twee hersenhelften wat goed is om te oefenen. Ik heb wel eens horen zeggen dat het optimaal is als een kind zo'n vier maanden kruipt.

    Tijgeren (waaronder ik versta: met de buik op de grond voortbewegen, voornamelijk door met handen of armen af te zetten en evt. met één of twee voetjes mee af te zetten) heeft niet die kenmerkende kruislingse coördinatie die kruipen heeft.

    Of niet of maar kort kruipen wel of niet erg is, daar heb ik niet voor gestudeerd. Vraag het inderdaad eens na op het cb of je het kruipen meer moet stimuleren.
     

Deel Deze Pagina