baby van 11 maanden veel te licht

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door bambi82, 5 feb 2010.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. bambi82

    bambi82 Actief lid

    13 jul 2007
    252
    0
    0
    Hallo,

    mijn nichtje van 11 maanden oud is gisteren op het cb als veel te klein en veel te licht bevonden.
    69 cm en 6950 gr...Ik schrok daar behoorlijk van..
    Mijn vraag aan jullie is of iemand iets soort gelijks heeft meegemaakt en dat dat allemaal goed gekomen is, of dat ik me toch wel degelijk zorgen mag maken..
    Ik weet echt niet of het aan haar voeding ligt..ik kan niet zien wat ze binnenkrijgt, maar ga er van uit dat haar mama daar wel op let.
    Kan door stress of een negatieve sfeer in huis ook het gewicht beinvloed raken ?

    Ik ga niet hier hun hele thuis situatie schetsen, maar ik maak me er druk genoeg over om dus even hier te posten..
    Ik hoop wat meer info te krijgen wat we het beste kunnen doen..
     
  2. teigetje1

    teigetje1 Fanatiek lid

    18 jun 2009
    2.299
    116
    63
    Zuid-oost brabant
    Wij hebben ook een klein en licht poppetje. Over een uur moet ik weer naar het cb, maar volgens mij moet ik blij zijn als ze de 7 kilo redt en ze zal denk ik ongeveer 68 cm zijn (ze is 10 maanden).

    Maar goed, ik ben ervan overtuigd dat als een kind genoeg eet en drinkt en genoeg poept en plast en allert en vrolijk is dat er niet veel aan de hand is. Groeit zij wel in een mooi (eigen) lijntje? Als ze dat doet dan zou ik me persoonlijk niet zo'n zorgen maken. Onze meid zit ook onder de curve maar groeit mooi in een eigen lijn. Onze oude cb heeft daar wel moeilijk over gedaan, maar daar heb ik geen gehoor aan gegeven. Het cb waar we nu bij zitten (we zijn enige maanden geleden verhuisd) vind ook dat we een klein poppetje hebben maar maken zich verder geen zorgen omdat ze gewoon gezond en vrolijk is.

    Ik weet niet wat haar thuissituatie is, maar teveel stress en negativiteit is niet erg goed voor zo'n kleine, maar of dat het gewicht beinvloed??? Eet ze wel voldoende/goed? En wat heeft het cb nog meer erover gezegd dan alleen dat ze te weinig weegt en te klein is?

    En kun je het er niet over praten met de mama van je nichtje, als je je er zorgen over maakt?
     
  3. mikki

    mikki Actief lid

    1 okt 2007
    293
    1
    0
    Rotterdam
    Volgens mij gaat het niet puur om de getallen. Het gaat er om of een kindje zijn eigen lijntje op de groeicurve goed blijft volgen. Mijn dochter is ook een lichtgewicht (met 12 maanden 8,2 kilo), maar ze volgt prima haar eigen lijn, eet goed, ontwikkelt zich goed. Dan is er niks aan de hand. Als beide ouders ook klein en licht zijn is het nog minder een probleem. Mits de lijn zich dus voortzet zoals het zou moeten.

    Als de lijn is afgebogen dan is er zeker wat aan de hand. Dan krijgt een kind te weinig of is het bijvoorbeeld ziek. En tja, wat de stress betreft... Gezond is het natuurlijk niet voor een kind! Of dat invloed heeft op het gewicht weet ik niet. Misschien kan je je eigen cb eens bellen met die vraag? Dan kan je in het midden laten om wie het gaat, maar zij zullen er wel meer kijk op hebben.
     
  4. adi

    adi Niet meer actief

    Ik weet niet of de ouders van je nichtje wel willen dat jij er iets aan doet, maar het is wel begrijpelijk dat je je zorgen maakt.

    Het is zorgelijk als een kindje gaat afvallen. En een gewicht op een bepaald moment zegt niet zoveel. Was ze altijd klein en licht? Hoe groot was ze bij de geboorte, enz? Wat voor voeding krijgt ze?
    Als zij 9 pond woog bij de geboorte zou ik me zorgen maken, als ze maar 5-6 pond woog, dan niet, snap je?
     
  5. bambi82

    bambi82 Actief lid

    13 jul 2007
    252
    0
    0
    hoi bedankt alvast voor de reacties..
    Het gaat hier over het kindje van me zusje..en mijn zusje is nogal een gevoelig persoon, dus ik wil zeker met haar hier over praten, maar wilde alvast wat info inlichten, heb geen zin in ruzie..ik weet haar voedingschema niet, maar wel dat ze altijd heel laat wakker word en pas rond 10 uur haar ontbijt krijgt..ik heb begrepen dat dat ook problemen kan geven..
    Mijn nichtje was heel klein bij de geboorte..2700 gr en 48 cm..dus het is wel logisch dat ze iets kleiner is in de lengte..maar kwa gewicht vind ik het wel wat laag..vooral omdat ze na de laatste keer met 9 maanden is afgevallen..ik weet niet presies hoe veel..maar dat kan toch niet goed zijn ?
    Wel is mijn nichtje de afgelopen maanden gaan staan en tijgeren en kan nu al een beetje achter een loopauto lopen..der ontwikkeling loopt redelijk gelijk met mijn dochter van nu 1.5 jaar..die ook fijn van stuk is..net 10 kilo nu, maar zo licht als me nichtje is wel uitzonderlijk lijkt mij..althans ik hoor en zie het maar zelden..
    Ik ga zeker het eetschema eens bespreken, of met mijn ouders, want daar wil ze nog wel eens naar luisteren, naar mij meestal niet, want ik ben dan de beterwetende grote zus he...
    Dat ik mij er druk om maak komt denk ik toch door de relatie tussen de papa en mama, die is naar mijn inziens nogal gespannen en druk ik me zeeer licht uit...altijd al geweest ook voor dat mijn nichtje erwas...
    Ze moet over 3 wk weer naar het cb voor een extra controle..wat ze er verder aan gaan doen hoor ik vandaag denk ik via me moeder, want die heeft me zusje nog gesproken..
    ben benieuwd..
     
  6. yinte

    yinte Fanatiek lid

    28 jul 2008
    4.513
    1
    0
    mama en huismanager
    omgeving breda
    ik ken iemand die een kindje van anderhalf hebben die 7 kilo weegt en vrolijk en druk en ondernemend is. en zich verder prima ontwikkeld. wat zegt het cb er zelf van dan.
     
  7. bambi82

    bambi82 Actief lid

    13 jul 2007
    252
    0
    0
    het cb zegt verder dat ze genoeg voeding binnen krijgt aan de hand van de informatie van me zusje.., maar ze moet over 3 wk terug komen en we zullen het dan wel zien...
    Ik heb het geprobeerd bespreekbaar te maken met me ouders, maar ik geloof dat ik de enige ben die zich druk maakt hierover..die vinden het maar normaal dat een kindje van bijna een jaar nog geen 7 kilo weegt...dat verhaal van hierboven van dat kindje van 1.5 en 7 kilo..dat vind ik ook niet normaal/....
    ik snap wel dat we ze niet groter en zwaarder kunnen kijken...maar door de stress thuis situatie vraag ik me wel af of er bepaalde dingen de groei kunnen remmen..
    mijn ouders zeggen dat me nichtje gewoon dun en klein is, en dat als ze met deze lengte een kilo zwaarder was geweest een dik proppie was...nou sorry maar een baby hoort toch wat vet te hebben..pas vanaf een maand of 14 worden ze slungelig en dunner en dan nog niet altijd...ik hou het wel in de gaten en doe er denk ik niks mee momenteel..ik zal me wel te druk maken....
     
  8. liebrando

    liebrando Niet meer actief

    mijn meisje woog nog geen 7 kilo met 1 jaar en was ook maar 68 cm, ze hebben nooit gezegd dat ze te licht is of te klein. Ze is nu bijna 15 maanden en weegt nog maar 8,6 kilo en 72cm (van de week cb geweest) en ze vinden het heel mooi. Ja ze zit op de onderste lijn ze heeft er tot 1 jaar onder gezeten maar nooit druk omgemaakt, het ene kind is het andere niet. Ons meisje is een klein fijn meisje maar wel een met pit en die al liep met 10 maanden, getallen zeggen niks.....

    dus zorgen maken nee hoor!
     
  9. debbie2007

    debbie2007 Fanatiek lid

    18 sep 2007
    1.397
    3
    0
    Wees voorzichtig hoor, met dit aan te kaarten.

    Wij hebben ook een erg klein poppetje, zit onder de onderste lijn. Maar onze dokter vindt het helemaal geen probleem: ze ontwikkelt zich prima. Ging ook vroeg lopen en is altijd bewegelijk, sliep/slaapt relatief weinig, en dat alles kost energie, dus heel erg veel spekkies heeft ze niet. tIs nooit een dik rond babietje geweest, en al vrij snel waren de rolletjes die ze had verdwenen.
    Ze is nu anderhalf en draagt 68/74 van kleren. Weegt nog geen 8.5kg nu.

    Wij hebben vrij vaak commentaar aan moeten horen, en 1 keertje was het kritiek van een niveau dat we ons aangevallen voelden. Hoewel ze het aardig bracht is het voor ouders niet makkelijk te accepteren als iemand vertelt dat je je kindje niet voldoende/het verkeerde eten geeft. We waren toen erg van ons stuk na die lange preek en een reeks adviezen, en het duurde dagen voor we ons realiseerden dat we verdorie wel degelijk goed voor ons kindje zorgen.

    Ik denk dat het cb je nichtje voldoende in de gaten houdt, en je misschien voor de goede vrede er niet meteen bovenop moet springen (met alle respect hoor, ik weet dat je het goed bedoelt!! ;))
     
  10. Agatha

    Agatha Fanatiek lid

    16 sep 2007
    1.382
    0
    0
    #10 Agatha, 6 feb 2010
    Laatst bewerkt: 6 feb 2010
    Ik heb het even opgezocht: ons ukkie was bij 11 maanden 7500 gram en 70 cm. Voor haar was dat prima, ze was 44 cm bij de geboorte en nog geen 2,4 kg. Zoals al werd geschreven: als ze maar groeit en de lengte en gewicht moeten in evenwicht zijn (niet te mager of te dik).
    Alle kinderen hebben af en toe wel een dipje in hun curve, b.v omdat ze even wat minder eten, ziek zijn geweest of gaan lopen. Bij lopen worden ze vaak lang en dun.
    Met onze dochter gaat het prima, consultatiebureau is altijd dik tevreden over haar. Ze is nogsteeds een klein poppetje en dat zal ze altijd blijven, maar ze is in verhouding (lengte en breedte) en volgt keurig het onderste lijntje.

    Wat ook nog helpt: de grafiek in het groeiboekje geeft de gemiddelde groei voor jongens en meisjes, maar meisjes zijn gemiddeld kleiner. Zelf gebruiken ze op het c.b. een aparte grafiek. Ik heb toen gevraagd om een kopie daarvan, want ze pastte niet eens in de grafiek van het groeiboekje, zo klein en licht begon ze.

    En het ligt ook aan de genen. Als de ouders alletwee heel lang zijn is het vreemd als het kind heel klein is, maar mijn man is ook een ukkie, mijn hele schoonfamilie, dus dan zou het juist vreemd zijn als ze als tienponder geboren was.
     
  11. bambi82

    bambi82 Actief lid

    13 jul 2007
    252
    0
    0
    he bedankt voor de laatste 3 reacties...dat helpt echt een boel..nu ik zie dat er dus veel meer kindjes zijn met een laag gewicht en de uitleg erbij heb ik er al een veel beter gevoel bij..me nichtje doet het verder ook gewoon goed kwa ontwikkeling, papa en mama zijn allebij onder de 1.70 dus groot zal ze niet worden...kwa gewicht zijn wij allemaal van moeders kant met overgewicht...maar dat zegt niks over een baby natuurlijk..mijn dochter heeft ook nooit baby spek gehad en is nu met 1.5 jaar ook net 10 kilo..maar het kan dus nog lager zie ik bij me nichtje..ach als alles over 3 wk de goeie kant op gaat, ga ik dit verder niet aankaarten ofzo..me zusje kan niet tegen kritiek dus ik begin er niet over...ik hou het van afstand even in de gaten zeg maar...en als ze onze genen heeft dan haalt ze dat gewicht hellaas op latere leeftijd wel in...niet te hopen hoor..
     
  12. mora27

    mora27 VIP lid

    25 nov 2009
    6.381
    0
    36
    webwinkel eigenaar
    in een huis
    jeetje dat is wel heel licht zeg...
    mijn dochter woog toen al bijna 10 kilo...
    hier zijn ze ook pas rond 10 uur wakker en ontbijten ze altijd later... maar daardoor hoef je dus niet te licht te zijn... misschien is het voedingsschema niet in evenwicht? ik zou eens proberen het voorzichtig te brengen naar je zusje en misschien dat je haar ermee kan helpen?? tuurlijk zal ze eerst boos worden en zich aangevallen voelen maar misschien dat ze daarnma je hulp wel wil aanvaarden.... snap dat je je een beetje druk maakt hierom! mijn dochter van 6 maand is zwaarder en langer dan je nichtje.. dus ik schrok er wel een beetje van...

    vroeg me ook af hoe lang de ouders zijn van je nichtje en of ze ook dun zijn?? dat kan ook meespelen! ken een stelletje die allebei erg klein zijn en dun.. en hun kindjes zijn dat ook en groeien wat langzamer.... maar eten heel goed....
     
  13. bambi82

    bambi82 Actief lid

    13 jul 2007
    252
    0
    0
    de ouders zijn allebij dus vrij klein..net als ik en mijn ouders..zijn we allemaal onder de 1.70 m...kwa gewicht is de vader normaal maar mijn zusje heeft behoorlijk overgewicht..net als ik en mijn moeder..is wel een beetje een familie ding...we worden gewoon sneller dik ofzo...
    lastig is het he.kan het nou kwaad of niet.... voor nu doe ik er dus even niks mee...
     

Deel Deze Pagina