Wanneer bijvoeden?

Discussie in 'Voeding' gestart door appeltje, 8 mrt 2010.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. appeltje

    appeltje Niet meer actief

    Wanneer ging/ga jij bijvoeden? En waarom ging jij (vroeg) bijvoeden? Kwam je kindje steeds vaker voor een borst/flesvoeding en concludeerde je daar honger uit? Zat je op de max flesvoeding (liter) en bleef hij/zij hongerig? Of begon je omdat je kindje een bepaalde leeftijd was? Kortom, wat zijn jouw beweegredenen (geweest)?

    Ik vraag me dit af omdat ik als enige binnen mijn vriendinnenkring met 6 maanden begin. Hun cb's adviseren al 4 maanden (wat ik gek vind, de mijne pas bij 6 maanden) en zijn er ook op gebrand om zo snel mogelijk zo min mogelijk bv/fv nog te geven.

    Mijn zoontje begon met 6 maanden ook pas wat interesse te tonen. Oke, hij sabbelde op zijn handjes, maar dat was meer ontdekkingsdrang dan honger mijn inziens.
     
  2. Shaylen

    Shaylen Niet meer actief

    ik ben met 4 maanden begonnen met fruit vanwege verstopping en dat hielp, als ze daar geen last van had gehad dan had ik gewacht tot 6 maanden.
    bij ons raad het CB ook aan vanaf 6 maanden trouwens, wel gek dat dat overal weer anders is.
     
  3. Ennas86

    Ennas86 VIP lid

    19 jul 2008
    5.468
    1
    36
    wij zijn met 4, 5 maand begonnen met een paar hapjes fruit. Ik merkte dat Finn er aan toe was. Keek ons eten van ons bord en kwam idd steeds sneller voor een fles. Daarna werd het gewoon 1 potje vanaf4mnd.
    Met 5 maand zijn we een paar hapjes groente erbij gaan geven.
    En sinds 6 mnd krijgt ie de grotere potjes, die gaan er dan ook helemaal in!
     
  4. Terra

    Terra Bekend lid

    22 dec 2008
    668
    0
    0
    Medewerker gehandicaptenzorg
    gelderland
    ik ben afgelopen week begonnen met fruit, en nu vanaf vandaag rijstebloem in 1 fles.
     
  5. deepfreeze

    deepfreeze VIP lid

    29 nov 2007
    11.895
    42
    48
    Ons CB raadde groente aan bij 5,5 maand, omdat ze vanaf 6 maanden ook over moeten op nr2 melk, en fruit. Dan veranderd er zoveel, dat ze liever de groente 2 weken eerder deden.

    En dat was voor ons jochie een mooi tijdstip. Hij kreeg al wat rijstebloempap met de lepel rond ons etenstijd vanaf 4,5 maand. Ook een soort van bijvoeding, maar wel anders dan fruit/groente. Ik had uit mezelf tot 6 maanden gewacht, maar de beredenering klonk ook wel logisch:
    - ze moeten van max 1000cc naar max 800cc en ons jochie dronk de max, dus als hij goed groente at, was dat een kleiner probleem.
    - Er veranderd al zoveel bij 6 maanden, dus liever een beetje spreiden
    - We wilden ons jochie van Forte1 met nutriton naar standaard 2 doen, en dat was een grote stap (maar prima gelukt)


    Bij BV heb je de verandering van melk weer niet. En heb je geen max, dus is die 6 maanden grens ook beter haalbaar. Dan had ik nog wel die 2 weken gewacht..
     
  6. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.813
    32.716
    113
    Mijn dochtertje is zaterdag 6 maanden en dan gaan we langzaam ook beginnen met bijvoeding. Reden om te wachten is dat het mi niet nodig is voor de 6 maanden en ik vind het ook snel genoeg gaan eerlijk gezegd.

    Het cb gaf hier met 3 maanden al aan wel met 4 maanden te kunnen beginnen met rijstebloem. Heb ze direct heel duidelijk gemaakt dat ik met 6 maanden pas begin met iets anders dan borstvoeding en dan a la rapley. Heb ze daarna er niet meer over gehoord.
     
  7. Devy

    Devy Fanatiek lid

    23 aug 2008
    3.437
    1
    0
    Tilburg
    Wij zijn iets voor de zes maanden begonnen via de Rapley-methode. Dit heb ik vanaf het begin af aan al gezegd tegen de wijkverpleegkundige en ik heb haar er verder ook niet meer over gehoord. Mede door alle allergieën en de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa bij ons als ouders en de zeer naaste familie vond ik het beste om strict met Kyra's voeding om te gaan en zo lang mogelijk volledig bv te geven. Dit heb ik ook meteen zo aangegeven op het CB, dus waarschijnlijk dat ik daarom ook geen extra informatie heb gekregen (ik zocht het zelf wel op).
     
  8. MG2009

    MG2009 Niet meer actief

    Wij zijn bij 6 mnd begonnen met bijvoeden. Dit omdat er in mijn familie allergieën voorkomen en omdat het volgens mij (zeker bij allergieën) het algemeen geldende advies is, zie bijv. borstvoeding.com. Ook mijn CB adviseerde om te wachten tot 6 mnd.

    Zoonlief sabbelde eerder al wel op zijn handjes etc, maar ik zag dit niet als een teken om te gaan bijvoeden. Als manlief een flesje bier had, wilde hij dat nl ook pakken en dat hebben we ook maar niet gedaan ;).

    Heb altijd goed en duidelijk advies gekregen van het CB, krijg vaak een veer in mijn achterste als ik aangeef dat ik nog BV geef :D en ook over Rapley (ben ik mee begonnen, maar na een tijdje toch gaan prakken) waren ze goed te spreken.
     
  9. Kimmeding

    Kimmeding VIP lid

    13 mrt 2008
    6.167
    1
    38
    begeleidster verstandelijk gehandicapten
    lelystad
    Ik ben met 5 maanden wat hapjes fruit gaan geven omdat ze gewoon heel ontevreden was.
    Ik gaf toen nog bv en ondanks dat ik meerdere dagen elke keer heb geprobeerd aan te leggen werd het een strijd.
    Ik heb toen een potje fruit gehaald en dat gegeven en vanaf die tijd werd ze weer haar vrolijke zelf.
    Ik merk het nu trouwens ook dat als ze door omstandigheden wat met haar voedingen gaat gooien ze op den duur toch echt wel haar hapjes wil hebben.
    Ze heeft daar gewoon behoefte aan.
     
  10. yake

    yake Fanatiek lid

    25 jun 2006
    2.791
    0
    0
    Bij mijn oudste heb ik keurig gewacht totdat ze precies 6 maanden was. Waarom? Tsja, omdat het 'moest'... Ik had niet echt het idee dat ze er super aan toe was.

    Bij mijn jongste ben ik vorige week begonnen, een weekje voordat ze 6 maanden werd (vandaag!) met pap van een bordje. Waarom? Tsja, ook niet omdat ik dacht dat ze er zo erg aan toe is. Meer omdat ik het belangrijk vindt dat ze haar melk ook eens van een ander kan krijgen (is fervent fles/speenweigeraar, ik geef het haar dus met een lepeltje). Niet dat ik vaak weg moet, eigenlijk zelden, maar je weet maar nooit.
    Vandaag gaan we beginnen met wat worteltjes.
     
  11. EmyD

    EmyD Niet meer actief

    Vanaf 4 maanden regelmatig rijstebloempap met een lepeltje, omdat ze slecht melk dronk en zo toch behoorlijk wat binnenkreeg. Omdat ze slecht melk dronk ook niet te vroeg begonnen met bijvoeden, ik was bang dat ze anders nog minder melk zou drinken. Met 5,5 maand begonnen met groente, met 6 maanden met fruit. Ze is toen ook beter melk gaan drinken.
    Ik geloof dat ons cb adviseert met 6 maanden te beginnen...
     
  12. WesDaan

    WesDaan Fanatiek lid

    10 sep 2009
    2.358
    6
    38
    wij zijn met 4 maanden begonnen met groente op advies van het CB.
    Mijn zoontje had volledige forte voeding en kreeg het maximale dus 1 liter en hielt max maar 3 uur tussen zijn voedingen.
    dus met groente ging het daarna een stuk beter.
     
  13. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    Met even meer dan 4 maanden een beetje rijstebloem (fles en daarna uitlepelen)

    Met even meer dan 5 maanden groente.

    Ik heb geen advies gekregen van het CB. Ze vragen hoe het gaat (goed) en of ik nog vragen heb (geen). Met 7 maanden vroegen ze of hij al vaste voeding kreeg en het antwoord was ja. Geen vragen? Geen vragen. Dag!

    Waarom? Omdat ik de indruk had dat mijn zoontje er aan toe was (geen bv). Bij dit kindje gaan we weer goed kijken wanneer ze er aan toe is. Ik ga weer voor de bv maar voor mij is het belangrijkste dat ze een gezond voedingspatroon ontwikkelen wat past binnen het ritme van het gezin (ja, hier dus niet op verzoek, De eerste weken wel trouwens). Is dit kindje er met 5 maanden aan toe... dan beginnen we... is het 6 maanden dan beginnen we dus later.
    Voor mij is er aan toe zijn: 4 voedingen per dag, goed doorslapen etc etc.
     
  14. appeltje

    appeltje Niet meer actief

    Ik ben bij de eerste met 6 maanden gaan bijvoeden. Ik heb een heel voorzichtig introductieschema gehanteerd (van kinderdietist Kleintjes van de website van borstvoeding.com). Ik wilde stukjes (rapley) geven, maar daar stond mijn man niet zo achter. Dit keer ben ik het wel van plan, omdat mijn peuter van bijna 2,5 jaar zich nog aardig laat 'bedienen' aan tafel (lees: voeren). Al gaat het inmiddels al iets beter. Ik heb het idee dat met Rapley mijn kindje op den duur sneller en zelfstandiger kan eten. Bovendien gaat dan alles in zijn tempo.

    Mijn oudste gaf bij 6 maanden aan dat hij er wel aan toe was. Greep steeds mijn glas uit mijn hand en stuurde het naar zijn eigen mondje. Toch blies hij alles tot 8,5 maand uit... kreeg net tanden in die periode. Beetje ongelukkig qua timing, want ik denk dat er daardoor een eet/pijnassociatie is ontstaan. Mocht hij bij 6 maanden weer net last krijgen van zijn tanden, dan wacht ik even tot ze door zijn.

    Cygnet2.... 4 voedingen per dag met bv bij 5 maanden is denk ik geen haalbare kaart. ;)
     
  15. mh81

    mh81 Bekend lid

    29 jan 2009
    748
    11
    18
    hier zo'n 1,5 week (op advies CB) geleden begonnen met groente. Toen was Faye 4,5 maand. Ik mag na 5 mnd beginnen met fruit.
    Ze dronk ook al de max (4x 210cc/7schepjes, laatste fles rijstebloem) en kwam steeds weer eerder. Nu met groente zit ze weer goed (laatste fles 18.30).

    De groente vindt ze zo ontzettend lekker dat ze een pruillipje opzet als het potje leeg is. Ze is echt een kleine vreetzak (net der vader)
     
  16. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.813
    32.716
    113
    4 voedingen en doorslapen is hier voorlopig nog lang niet aan de orde. Toch denk ik wel dat mijn dochtertje eraan toe is.
     
  17. Devy

    Devy Fanatiek lid

    23 aug 2008
    3.437
    1
    0
    Tilburg
    Het verschilt denk ik erg hoe je voedt (op verzoek of niet). Want anders zou Kyra nog steeds niet toe zijn aan 'bij'voeding. :)
     
  18. misschienmama

    misschienmama Niet meer actief

    De enige bijvoeding die Amy hier momenteel krijgt is af en toe een hap sop uit haar badje :D

    Ik ben van plan te beginnen wanneer Amy een maand of 7 is, dan is ze gecorrigeerd een maand of 5. Amy heeft een koemelkallergie en dan word er zoiezo aangeraden om ze lang mogelijk te wachten met bijvoeden.

    Van de week vroeg het CB er toevallig naar en toen ik haar vertelde wat mijn plan was was ze het hier volledig mee eens.

    En voorlopig is ze nog erg tevreden met haar flesjes!
     
  19. Lon enTijn

    Lon enTijn Fanatiek lid

    23 mrt 2007
    1.783
    0
    0
    Ik ben bij allebei met ruim 5,5 maand begonnen met wat bijvoeding. Mijn zoontje vond het echt al meteen lekker. Ik gaf niet iedere dag, maar een paar keer per week. Hij kreeg flesvoeding trouwens.

    Dochterlief krijgt bv en bij haar ben ik begonnen met wat groente.
    Ook met ruim 5,5 maand. Boontjes of worteltjes zo uit het vuistje, om te proeven. Ze at er nog niet echt van, pas met ruim 7 maanden is ze echt begonnen met eten.
     

Deel Deze Pagina