Mijn zoontje eet zo ontzettend veel!

Discussie in 'Voeding' gestart door Yukl, 28 mrt 2010.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Yukl

    Yukl Niet meer actief

    Mijn zoontje is bijna 15 maanden. Al sinds zijn geboorte is het een vreetzakje, maar wel altijd netjes op gewicht gebleven. Nu is het sinds een week echter ontzettend extreem. Hij heeft toen een paar dagen buikgriep gehad en weinig gegeten maar nu is het de hele dag een grote strijd. Als hij ook maar iets van eten ziet, dan gaat ie keihard schreeuwen en houdt pas op totdat ie iets te eten heeft. Hij ontbijt met een vol bord pap, maar daarna eet ie nog zo 2 plakken ontbijtkoek op. Al snel daarna krijgt hij fruit, en dan maar liefst 2 stuks. Weer snel daarna heeft ie nog steeds honger en krijgt ie een koekje. Tussen de middag eet ie vervolgens weer met gemak 3 boterhammen op en daarna nog wat fruit. En zo gaat het maar door.

    Hij is echt ontzettend gelukkig en vrolijk zodra hij wat te eten krijgt. Daarna is ie wel altijd even verzadigd, maar al snel begint ie weer te jammeren. Het is dat hij altijd gewoon een net gewicht heeft (zowel qua lengte als qua gewicht zit ie 1 standaarddeviatie boven het gemiddelde), anders had het me nog onzekerder gemaakt. Ik ben zo bang dat ik hiermee straks een kind met overgewicht creëer. Ik probeer al niet aan iedere kick gehoor te geven, maar hij voelt zich ECHT ellendig als ie behoefte heeft aan eten. Afleiden werkt vaak maar nauwelijks. Het CB heeft er nooit om gemaald omdat zijn gewicht goed is. De laatste keer heeft ze nog wel naar zijn buikje gekeken omdat ik mijn zorgen uitte, maar die zag er goed uit (overgewicht is bij kinderen goed aan de buik te zien).

    Moet ik me overgeven aan de eetgrillen van mijn zoontje omdat ie het blijkbaar (?) gewoon nodig heeft? Of moet ik toch gaan temperen? Wat is wijsheid? Wie ervaart dit ook?
     
  2. Yukl

    Yukl Niet meer actief

    Hij krijgt overigens om deze reden nog steeds een fles warme melk voordat ie naar bed gaat. Hij wordt namelijk rond een uur of half 6 's ochtends wakker van de honger en dus nog eerder als ie die melk niet krijgt.
     
  3. Druif78

    Druif78 VIP lid

    11 feb 2008
    9.724
    0
    36
    Ik denk dat ie een inhaalslag aan het maken is omdat hij buikgriep heeft gehad! Misschien in combinatie met een groeispurtje? Ik zal er tijdelijk even in mee gaan, waarschijnlijk is het met een week of 2 wek weer "normaal". Zeker omdat ie niet te dik is zou ik het even aankijken. Meestal geven ze zelf wel aan waar ze behoefte aan hebben. Met gezonde dingen kun je een kind nauwelijks overvoeden dus zolang hij zich vol eet aan fruit en brood ed is het goed. Ik zou hem niet gaan vullen met koekjes, liga's etc, maar idd gewoon een boterham.
    Ons zoontje was ook een vreselijk vreetzakje tot ca 11 maanden. Toen werd er op het CB gezegd dat het meestal na 1 jaar wel wat minder zal worden omdat ze dan minder hard gaan groeien. Ons zoontje houdt er nog steeds wel van, maar meer dan 2 boterhammen tussen de middag eet hij niet. Daarbij begint ie ook eigenwijze nukken te krijgen en weigert hij zn avondeten. Dussss... nog even genieten van je veelvraatje. Ik denk dat het gezien zn leeftijd zo kan omslaan! ;)!
     
  4. Yukl

    Yukl Niet meer actief

    Ja daar ging ik dus ook wel vanuit dat het minder zou worden, maar tot nu toe is dat dus niet het geval. Hij heeft wel af en toe een kleine fase waarbij ie inderdaad zijn avondeten weigert, maar dat duurt altijd maar een paar dagen. Ik vind het vooral zo opvallend dat ie zo gelukzalig is als ie wat te eten krijgt. Eerlijk gezegd hoop ik het wel dat zijn vreetbuien straks verdwijnen want het is aardig vermoeiend. Ik kan zelf ook geen hap meer eten zonder dat ie ook wil. Hij at overigens voor zijn buikgriep al tussen de middag 3 boterhammen, maar dan was ie daarna wel verzadigd.

    Het is niet erg om hem tegemoet te komen, het blijft alleen door mijn hoofd spoken dat ik straks een kind met overgewicht creëer.
     
  5. MissMom

    MissMom Fanatiek lid

    30 okt 2009
    1.346
    0
    0
    NULL
    NULL
    Hier ook een dochter die aardig kan bunkeren en bij ziek zijn laat ze ook niets staan.(er zijn dagen dat ze even de pan uit rijst met eten maar dan zal het wel een groeispurt zijn)
    Nu is ze ongelooflijk actief dus het zal gauw verbranden ook of haar schildklier werkt gewoon goed, geen idee.
    Maak me er ook niet druk om meer want ze volgt keurig netjes de lijnen.
    Ik geef wel vaak als tussendoortjes(naast de gewone tussendoortjes) crackertje, schijfje komkommer of een schijfje appel.
    Misschien een tip om ipv 2 plakken ontbijtkoek te geven een schaaltje komkommer?
    En daarna 1 stuks fruit en een cracker ipv 2 stuks fruit? Zodat je in de middag ook nog een stukje fruit met cracker kunt geven?
    2 stuks fruit per dag is de richtlijn toch dus als je daar iedere dag erg overheen gaat lijkt me dat ook niet erg goed ivm de natuurlijke suikers?
    Geen idee hoor en ik denk gewoon even met je mee.
    Dit is iig zoals ik het een beetje aanpak hier.
     
  6. Druif78

    Druif78 VIP lid

    11 feb 2008
    9.724
    0
    36
    Zolang je verantwoorde, gezonde produkten aanbied creëer je echt geen kind met overgewicht hoor!
    Eventueel kun je misschien wat te drinken aanbieden, zoals thee of water? Vult wel maar er zit "niks" in. Net zoals rijstewafel, schijfjes komkommer, soepstengel.
     
  7. EmyD

    EmyD Niet meer actief

    Hier geen ervaring met een vreetzakje. Maar een paar weken geleden is onze meid goed ziek geweest, waarbij ze niks binnenhield. Toen ze weer beter was at ze (zeker voor haar doen) ineens enorm veel. 's Ochtends werd ze vroeg wakker, gewoon van de honger. Dat waren we helemaal niet gewend van haar. Dit heeft 1,5-2 weken geduurd. Inmiddels eet ze weer normaal.
    Maar je geeft alleen maar gezonde dingen, dus dat lijkt me wel prima hoor. Beweegt je zoontje veel???
     
  8. Nadia77

    Nadia77 Actief lid

    24 dec 2007
    286
    0
    0
    Oh dit is zo herkenbaar!! Timo lijkt ook echt door eten geobsedeerd, zodra ik naar de keuken loop, ook al is het maar om een glas water te pakken, denkt hij aan eten en moet hij ook eten. Ik probeer het elke keer te rekken tot het "tijd" is voor zijn tussendoortje of maaltijd, maar soms blijft hij huilen tot ie iets in zijn mond heeft. Ook hij eet tussen de middag makkelijk 3 boterhammen op en bij ziekte eet ie gewoon door, zelfs met keelontsteking geeft ie geen kik tijdens het eten. Timo is ook erg actief en snel voor zijn leeftijd (hij liep al met 10 maanden) en is al vanaf de geboorte zo'n vreetmonster. Af en toe is het wel vervelend, ik kan nooit normaal rustig koken omdat meneertje zo ongeduldig is dat hij niet wil wachten. Geef hem meestal een soepstengel of stukje tomaat, maar ja, soms zou ik willen dat hij iets meer geduld had. Wat ik ook vervelend vind is dat we nooit een keer een bakje met chips op tafel kunnen zetten als we visite hebben want hij wil en zal er van eten. Maar ja, aan de andere kant, hij is niet te dik, dus, zoals Druif ook zegt, probeer hem gezonde dingen te geven en nog even genieten tot dat ie niets meer lust? :)
     
  9. Yukl

    Yukl Niet meer actief

    @ nadia77: haha heel herkenbaar! Hier dus precies zo :)

    Ik heb komkommer en tomaat ook al eens geprobeerd als gezonde snack, maar dat wil ie beide niet. Crackers heeft ie wel heel lang gegeten, maar hij is ze inmiddels een beetje zat. Evenals beschuit en soepstengels, mijn andere redmiddelen. Het wordt dus steeds lastiger om hem gezonde dingen te blijven aanbieden.

    Mijn zoontje beweegt trouwens wel veel, maar hij loopt nog niet. Naja, in ieder geval wel goed om even van jullie te horen dat hij echt niet zomaar overgewicht zal krijgen en dat het waarschijnlijk minder wordt. :) En dat hij dus niet de enige is ;)
     
  10. marjan72

    marjan72 Actief lid

    3 sep 2005
    162
    0
    0
    Leeuwarden
    Oh ja wat herkenbaar. Mijn zoontje is bijna anderhalf en doet dit al vanaf zijn geboorte. Ik geef hem echter niet meer dan hoogst nodig is, want hij is wat lengte en gewicht betreft prima in verhouding en zit ruim in zijn babyvet, zeg maar. Ik durf hem dus echt niet meer te geven.

    Nadeel bij Sander is dat hij ook nog eens verschrikkelijk snel eet (soms denk ik dat hij niet kauwt, hij eet sneller dan ons) en als het op is, dan eten wij nog en is hij er niet klaar mee, altijd gezellig dus bij ons aan tafel (not...)

    Ik kan er echt niet blij van worden dat hij dit zo doet, ik vind het ook niet normaal, maar ieder ander om ons heen blijkbaar wel.

    Sander is daarnaast kwa karakter ook al erg ongeduldig en dat zie je in zijn manier van eten dus ook terug, niet leuk en ik weet echt niet wat ik er mee moet.

    Hij heeft overigens ook reflux, meestal groeien ze daar met een jaar wel overheen, maar hij dus nog niet. Hij heeft hier al sinds hij 3 maanden was medicijnen voor. Dat snelle eten is dus ook absoluut slecht voor hem
     
  11. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    Hoi!

    Eten is hier ook een hobby maar wel in een stuk mindere mate. Ik let er hier wel heel goed op dat koekjes (dus ook ontbijtkoek) e.d. heel erg beperkt worden. Rozijntjes zijn naast gezond ook een aardige uitdaging door het doosje.. werkt hier goed. Daarnaast gaat er veel fruit in en crackers (ik heb verschillende soorten in huis).

    Waar je op kunt letten is:
    - eet je kindje niet voor de lol (veel kindjes vinden eten ook vooral heel leuk (en lekker). Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je ipv 3 boterhammen, 2 boterhammen geeft. Of een boterham en daarna een geroerbakt eitje? etc etc
    - goed letten op suikers en vetten. Een koekje per dag is helemaal prima maar als hij vooral dat koekje wil en geen cracker.. tja, hebben we het dan nog over 'honger' of over 'lekkere trek'.

    Hier is het punt dat er ongelofelijk veel gedronken wordt. De deal is hier dan ook: twee grote rietjesbekers sterk aangelengde diksap (bij elkaar zo'n 650 ml), 250 ml melk, 120 ml yoghurt (dan zitten we dus al aan een liter) en als meneertje daarnaast nog meer wil (moh, moh = meer meer) dan kan hij water of thee krijgen. Ik zie dan snel genoeg of hij echt nog dorst heeft of dat he lekkere trek was (vaak van beide een beetje)

    Het zien eten, doet eten principe is hier ook aan de orde. Volgens mij is dat ook heel normaal voor een dreumes. We eten dan ook netjes samen. Maar eet ik een stroopwafel dan krijgt hij een rijstwafel (en soms een hapje van mama).
     
  12. marjan72

    marjan72 Actief lid

    3 sep 2005
    162
    0
    0
    Leeuwarden
    @ Cygnet2, dat doen wij inderdaad ook met ons zoontje. Sander drinkt ook erg veel, wij beperken het dan ook tot melk, diksap (heel erg verdund, dat het meer water is), en roosvicee/karvancevitan.

    Bij Sander is het ook zeker een kwestie van "zien eten, doet eten", zodra we klaar zijn en alles op is en we van tafel gaan dan hoor je hem er niet meer over.

    Rozijntjes is inderdaad een heel handige uitkomst, geeft ze lekker bezigheid.

    Eet die van jou ok zo snel?
     
  13. Athina

    Athina VIP lid

    31 okt 2007
    23.474
    3.153
    113
    zwemjuf
    zuid-holland
    en om het snel eten te remmen (als je kindje het al kan) in plaats van stukjes fruit, een peertje of appeltje in de handjes? Dat ze moeten afhappen dus? Dan duurt het allemaal wat langer -mijn dochter vond het leuk ;) - en hij krijgt toch het fruit binnen maar is misschien iets langer verzadigd omdat het ook langzamer gaat?

    Verder herken ik ook wel de spurtjes na ziekte hoor.. En onze dochter eet vanaf haar 18 maanden juist alles wat los en vast zit. Nu was ze nooit heel groot, maar ik denk dat ze inmiddels aardig naar het gemiddelde 'lijntje' aan het gaan is. Maar oke.
     
  14. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    Meestal wel. Maar nu hij alles echt zelf wil doen (en het lukt ook steeds beter) kan het wel even duren maar over het algemeen gaat het lekker snel. Kick vindt eten heel gezellig. Geeft duidelijk aan wanneer hij klaar is met eten maar hoeft dan nog niet van tafel af. Misschien dat het bij Sander ook te maken heeft met de reflux?
    Trouwens hij eet nu alles zelf.. ook een hele appel (al vindt hij die velletjes op een gegeven moment niet zo lekker meer :D)

    Wat ik vreemd vind bij mijn zoontje dat hij al heel vroeg bedacht heeft dat peer en meloen niet zijn ding is. De smaak lust hij wel (gepureerd of geprakt) maar de consistentie vindt hij niets... bijzonder toch?
     
  15. xxxxx1974

    xxxxx1974 Fanatiek lid

    29 mrt 2008
    1.553
    0
    0
    herkenbaar hoor! Ik heb me ook vaak genoeg afgevraagd of onze kleine man niet te veel eet. Verschillende mensen die er 'verstand' van hebben hebben altijd gezegd tegen ons dat baby's kinderen zelf aanvoelen wanneer ze vol zitten. Alleen duurt dat wel 15 minuten of zo. Als je wat uitdaging geeft in grovere stukken of zelf laten doen zijn ze sneller verzadigd dan als alles er zo inglijd.
    We hebben wel altijd gezond eten aangeboden op vaste momenten, dan weet ie waar ie aan toe is. Consequent 'nee' zeggen bij een 2e koekje werkt op den duur ook gewoon. Om een voorbeeld te geven wat hier in een dag naar binnen ging:
    Ontbijt: 2 a 3 boterhammen, beker melk
    Tussendoor 2 stuks fruit + beker water/thee
    lunch: 2 a 3 boterhammen + beker melk
    tussendoor: rijstwafel, kaakje, rozijntjes of fruit + beker verdund sap
    voor het eten: 1 volkoren soepstengel
    avondeten: 4 opscheplepels stampot oid + schaaltje yoghurt + water

    Ik heb me altijd afgevraagd wanneer het eten nu minder zou worden, nu met 1 jaar en 9 maanden lijkt het moeilijker te gaan. Hij wilt soms niet eten of alleen een hapje. Dat is ook weer een lastige periode omdat ie altijd zo goed heeft gegeten (geniet er nog maar van..). We hebben nu zo iets dat ie kan eten wat we aanbieden en anders niet. Hij wil dan bv geen groente maar wel een koekje, daar begin ik niet aan.... Het schijnen ze met deze leeftijd genoeg hebben aan wat ze overdag eten en niet veel meer nodig hebben.
     
  16. marjan72

    marjan72 Actief lid

    3 sep 2005
    162
    0
    0
    Leeuwarden
    zo xxxxxx74, dat is wel veel zeg. Sander krijgt 's morgens en 's middags maar 1 boterham en een fles melk, hij eet vaak wel fruit er bij en natuurlijk ook zijn tussendoortjes en een flinke warme maaltijd met yoghurt en diksap er door als toetje, maar hij groeit er heel flink op, dus ik durf hem ook echt niet meer te geven.

    Sander kauwt zijn eten ook erg slecht, ik durf hem daarom ook niet t egrote stukken fruit ofzo te geven, want hij propt hele stukken in zijn mond.
     
  17. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Jij bent zijn mama en jij bepaalt dus wat en wanneer je je zoontje te eten geeft!
    Hij groeit dus niet de curve uit, da's mooi, maar 2 plakken ontbijtkoek na een vol bord pap dat heeft geen enkel kind nodig! Ontbijtkoek bevat relatief veel suiker/koolhydraten en is dus helemaal geen gezond tussendoortje. Zeker niet iedere dag en al helemaal niet na een vol bord pap en al zeker niet twee plakken achter elkaar!!!
    Als het echt honger zou zijn, zou hij die rijstwafel of dat plakje komkommer ook pakken.
    Als je nu geen grenzen stelt, wordt het van kwaad tot erger en waar eindigt het dan?

    Het is dus aangeleerd gedrag wat ik persoonlijk zo snel mogelijk weer af zou leren. Tsja, kan even lastig zijn, maar hij is nog erg jong en dat gaat je zeker lukken! Als jij voet bij stuk houdt, komt het goed!

    Zien eten doet eten, die kleintjes doen alles na wat jij doet. Ik weet niet of jij bij de koffie ook twee plakken ontbijtkoek neemt? Daar zou je dan tijdelijk even mee kunnen stoppen. Tuurlijk mag jij als moeder iets bij de koffie wat je kind niet hoeft, maar stop daar even mee en ga samen een volkorencracker eten of een rijstwafel of maak een bakje rauwkost met verschillende kleurtjes en vormen en smaken (paprika, wortel, komkommer, radijs) en ga daar samen uit "snoepen" of schil een appel en eet daar samen van. Van dat gezellig samen doen met mama kan hij ook heel gelukkig worden hoor dat zit hem echt niet alleen in een zoete plak koek!

    Succes!
     
  18. Yukl

    Yukl Niet meer actief

    Ja natuurlijk bepaal ik dat zelf, dat weet ik ook wel. En dat doe ik ook. Ik geef zeker lang niet altijd gehoor aan zijn nukken.

    @ cygnet: ik ga je tip van de rozijntjes eens uitproberen. Die heb ik nog nooit geprobeerd bij hem. Misschien dat het inderdaad werkt als ie er wat langer mee bezig is.

    Stukjes appel probeer ik zo nu en dan weer uit. De laatste keer ging dat redelijk. Hij heeft nog geen kiezen en vaak komen de ongemalen stukken er vanzelf weer uit.

    En gelukkig heeft ie de crackers herontdekt en kan ik daar zijn honger de laatste tijd weer goed mee stillen. Sowieso is het de laatste dagen weer wat minder extreem geworden sinds die buikgriep.

    Ik twijfel ook of ik misschien in plaats van een bord pap, boterhammen moet gaan aanbieden 's ochtends? Daar is ie misschien ook wat langer mee bezig. Ik heb alleen geen idee hoeveel boterhammen vergelijkbaar zijn met een bord pap van 200cc. Iemand een idee?
     
  19. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Begin eens met 1 zou ik zeggen. Volkoren uiteraard. Vult ook beter. Gewoon met wat margarine. Ik zie dat je 's middags ook al 3 boterhammen geeft, dan is 4 echt wel de max. Brood bevat namelijk veel zout. Crackers en bijv. soepstengels ook, alle soorten en maten. De enige cracker die geen zout bevat is een rijstwafel.
    Laat hem zelf zijn brood naar binnen werken. Sommige kindjes vinden het leuk om met eten bezig te zijn en het geeft een bevredigend gevoel. Na 15 minuten krijg je pas een verzadigd gevoel, omdat het eten dan in de maag is aanbeland. Een kind dat na 5 minuten zijn pap of potje al binnen heeft, kan dus nog 10 minuten door blijven eten.
    Geef af en toe een slokje drinken tussen door.
     
  20. Yukl

    Yukl Niet meer actief

    Bedankt voor de tips. Hij eet zijn brood al zelf, maar nog steeds heeft ie zijn boterham in 2 minuten op ;) Drinken (water) staat er standaard bij en daar drinkt ie ook altijd regelmatig uit tijdens het eten (normale hoeveelheden).

    Maar met 1 boterham 's ochtends gaat ie het absoluut niet redden. Hij is 's ochtends ongelofelijk hongerig, meer dan gedurende de rest van de dag. Pfff ik vind het maar lastig hoor. Hij kan echt overstuur raken als ie honger heeft. En dan is het echt honger want na bijv. een stuk fruit is ie helemaal verzadigd en dan gaat ie pas lief spelen. Tot die tijd is ie alleen maar aan het huilen (zoals vanochtend het geval was).

    Ik ga vandaag direct die rozijntjes halen. Ik kan me niet voorstellen dat hij die er wel in 2 minuten uitgepulkt krijgt ;)
     

Deel Deze Pagina