Dysmatuur

Discussie in 'Prematuur' gestart door sweetangel100, 22 feb 2007.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Platliggertje

    Platliggertje Fanatiek lid

    11 dec 2006
    1.683
    0
    0
    huismama
    Vilvoorde
    Mijn oudste zoon was met 2.310 kg en 44.5 cm ook dysmatuur, hij werd geboren op 40.1 weken.
    De moederkoek was nagenoeg helemaal verkalkt en de navelstreng kon je geen navelstreng meer noemen.
    Hij heeft echt wel voeding tekort gehad.
    Ondertussen is hij bijna 7 jaar. Het gaat zo snel...
    Dat van die ADHD kan wel kloppen hoor, hij heeft vorige zomer die diagnose gekregen na een hele resem testen.
    Brecht is na 4 maand in de curves geraakt en is sterk en pienter.
    Wel nog steeds de kleinste van de klas, ookal zit hij voor de 2de keer in de derde kleuterklas.
    Hoewel hij al een tijdje een groeischeut heeft.
    Week na week worden er steeds meer kleren te klein.
     
  2. melliemel

    melliemel Fanatiek lid

    31 aug 2005
    2.081
    0
    0
    hi hi,

    hier dan ook een dysmature kindje. orlando is met 36wk2dg geboren en was 2265gr en 43cm. hij ontw zich goed. hopelijk geen adhd of iets anders wat beschreven werd. ik had ook een kleine placenta maar deze zag er verder goed uit.

    gr saskia
     
  3. danili

    danili Bekend lid

    22 mei 2006
    808
    0
    0
    ferron hebben ze in het ziekenhuis ook niet gemeten hoorm tenminste niet meteen, pas na 3 dagen. En bij het CB meten ze hem wel iedere keer.

    vinden jullie het ook zo'n ellende dat iedereen nog steeds zegt dat ie zo klein is en zo licht? pfffff......voor je eigen gevoel groeit je kindje waar je bij staat, maar anderen bekijken het blijkbaar op een andere manier!
     
  4. Kiz

    Kiz Bekend lid

    21 nov 2005
    973
    0
    0
    Hoe vaak ik de opmerking: 'Die is zeker pas net geboren?' Heb gehoord?
    Kwam echt mijn neus uit!
     
  5. sweetangel100

    sweetangel100 Niet meer actief

    Jep... toen Iman al bijna anderhalve maand was zei in de supermarkt iemand: ohhh pas geboren en nu al mee naar buiten :)
     
  6. Beheer

    Beheer Administrator
    Medewerker

    11 feb 2005
    16.126
    2.853
    113
    Dit herken ik wel! Totdat ze 3 a 3,5 maand oud was hebben de mensen gedacht dat ze net geboren was. Soms werd ik er wel moe van. Maar mensen bedoelen het goed. Echt!

    Groetjes, Lotte
     
  7. Kiz

    Kiz Bekend lid

    21 nov 2005
    973
    0
    0
    Mijn man is afkomstig uit Turkije en heeft hier helemaal geen familie (is hier pas 2,5 jaar geleden naar toe gekomen). Toen Sibel 9 weken was, zijn wij op vakantie gegaan naar Turkije, want een trotse papa wil uiteraard ook met z'n dochter showen.
    Werd ik hier in NL al sjacherijnig van de opmerkingen ('Oh kijk daar nou, wat een mooi KLEIN ding"), in Turkije werd het nog erger! Hier kleden we een zin nog mooi aan, de Turkse taal is stukken meer 'to the point', dus ik heb 2 weken lang, alleen maar de opmerking: 'Çok küçük', gehoord, wat 'erg klein' betekent. Hier riepen de mensen tenminste nog dat het een MOOI klein ding was! :rolleyes: :)
     
  8. Jolanda

    Jolanda Fanatiek lid

    26 jul 2005
    3.281
    0
    0
    Noordwolde Friesland
    Ik ben hier zo aan het lezen en als ik het zo lees dan moet mijn dochter ook dysmatuur zijn geweest of niet?

    Ze is met 38 week en 1 dag geboren, was geschat op 44 cm, en ze woog 2380 gram.
    Ik vond haar wel klein, maar heb er nooit bij stil gestaan dat ze dysmatuur zou zijn eigenlijk.
    Een huilbaby is ze niet geweest, en ze is nu vier jaar oud en net zo groot als alle andere kinderen van haar klasje.
    Wel is ze druk, maar goed welk kind is dat nou niet.
    ( foto's van Manon staan in mijn album, van jong naar nu, en echt geen enkele achterstand hoor)

    En mijn zoontje is die ook dysmatuur?
    Hij is geboren met 39 weken en 5 dagen, word geschat op plus minus 48 cm, maar hij paste de kleertjes van maat 44 van Manon prima, het was zelfs nog te groot, en hij woog 2870 gram.

    Wanneer is een kindje eigenlijk dysmatuur?
     
  9. sweetangel100

    sweetangel100 Niet meer actief

    Een kindje is dysmatuur als hij/zij te klein is voor de zwangerschapsduur. Ernstig is het als n kindje meer dan 10% kleiner is dan wat ue had moeten zijn. Dit vertelde mijn gyn me toendertijd :)

    Welkomhier dus Jolanda hihi ;)

    Lotte; ik weet dat de mensen t goed bedoelen maar jeeeeeeetje ik werd er n beetje moe van op n gegeven moment. Trouwens ook van:'wat n haaaaaaren' hahaha
     
  10. moniekje

    moniekje Actief lid

    11 feb 2006
    485
    0
    0
    Anouk is geboren bij een zwangerschapsduur van 38wk en 3dagen. Ze was ook dysmatuur. Anouk woog 2380 gram bij de geboorte. Ze hebben haar niet gemeten bij de geboorte maar ik denk zo'n 47cm. (48cmwas week later door de kraamhulp gemeten). Ze is gehaald met de keizersnede.
    En toen het dus eenmaal zover was en ik met weeen naar het ziekenhuis ging, wilde Anouk er wel heel graag uit.
    Haar hartritme was helemaal niet goed meer. Ze bleek ook nog eens gepoept te hebben in het vruchtwater. Ik had maar drie a vier cm ontsluiting en de gyneacoloog vond het niet meer verantwoord om te wachten anders zou ze het niet halen. Dus een spoedkeizersnede.
    ik wist dat Anouk niet heel erg zwaar zou zijn want dat hadden ze me verteld tijdens een echo die twee weken daarvoor werd gedaan. De gyneacoloog schatte haar gewicht toen op 2370gram! Ze zou bij de geboorte ongeveer tussen de 5 en 6 pond wegen zei ze. Maar ze is in die twee weken helemaal niet meer gegroeit.
    Gelukkig ging de keizersnede goed. Ze heeft twee dagen op de kinderafdeling gelegen. Onder de warmte lamp en nog een infuus gehad om haar glucose omhoog te krijgen want die was wat gezakt. Ze is na twee en halve dag bij mij komen liggen op de afdeling en na 5 dagen ziekenhuis mochten we weer naar huis.
    Ik moest in het ziekenhuis bevallen omdat mijn bloeddruk te hoog was en heel klein spoortje eiwit in de urine zat. Of dit nou de redenen is dat ze dysmatuur is weten ze niet maar maandag ben ik dus naar de gyneacoloog geweest voor nacontrole. De moederkoek hebben ze na de operatie opgestuurd voor onderzoek en er is wel uitgekomen dat er een lichte ontsteking in zat maar of het hier door komt kon ze niet met zekerheid zeggen. Ach ze doet het goed dus dat is belangrijker en ze is gezond!
    En.. het is ook nog een kerstkindje geworden!
     
  11. Angel79

    Angel79 VIP lid

    14 jan 2006
    5.090
    0
    0
    Lekker mama zijn
    Limburg
    Hallo, hier nog een mama van een dysmatuur-beebje.
    Toen ik 30 weken zwanger was vond de vk dat mijn buik veel te klein was voor de duur van de zwangerschap (werd geschat op 25 weken) dus moest ik door naar het zkh voor een echo.
    Daar werd gezegt dat Jordy inderdaad achter liep qua groei en gewicht en werd geschat op 27 weken ipv 30 dus, ook het vruchtwater was erg minnetjes, maar nog niet te min.
    daarna had ik een gesprek bij een co-assistent en die vertelde me doodleuk, met precies de volgende woorden: we willen even uw bloed controleren en uw urine, want we kunnen het natuurlijk niet hebben dat u organen gaan uitvallen :confused: Ik wist niet wat ik hoorde en was daar toen heel overstuur door, want zag me dus al begraven worden :(
    Gelukkig was hier alles goed mee, maar had wel wat eiwitten in mijn urine, maar niet zorgwekkend en dus mocht ik naar huis, maar mocht niet meer terug naar de vk, stond toen dus onder controle van het zkh.
    Ik moest iedere week gaan voor een ctg en om de week voor een echo. Iedere week had ik een andere gyn en niemand die ook maar 1x tzelfde zei, iedere gyn had weer een andere conclusie. Bij 39 weken weer ctg en echo en daarop werd Jordy 2670gr geschat. Volgens de gyn had Jordy niks meer te winnen en zou ik op dinsdag 21 november worden ingeleid.
    Op 20 november had Jordy zoiets van dat hij toch liever uit zijn eigen kwam en ben ik hals over kop naar het ziekenhuis moeten gaan (hele snelle bevalling ;) ).
    Kwar over 2 's nacht was ik in het ziekenhuis en om half 4 had ik hem op mijn buik :D
    De couveuse stond al klaar en de kinderarts was standby, maar Jordy was 2715gr en 48cm en bij 2700gr mogen ze hier mee naar huis als zehet goed doen. Gelukkig was dit het geval en was ik om half 6 alweer thuis. Ze spraken wel van een dysmatuur-kindje, maar volgens mij valt dat wel mee ;) Hij hoeft ook niet meer terug naar het zkh voor controle. Nu is t een lekkere stevige kerel van 60cm en 5,5kg en heel wat kinnetjes en spekjes :)
    Hier Jordy toen hij net geboren was:
    [​IMG]

    Liefs Angela.
     
  12. danili

    danili Bekend lid

    22 mei 2006
    808
    0
    0
    Als ik het zo allemaal eens zit te lezen, vindik wel dat ik slecht gecontroleerd ben in mijn zwangerschap door de verloskundigen.
    Ik had 4 verschillende verloskundigen, en eentje daarvan heeft een keer gezegd dat ik een te smalle baarmoeder had. Ik vroeg toen nog, of dat last kon, of schadelijk was voor de baby.
    Niet waar volgens haar.
    Maar ze konden toch we op een of andere manier zien dat de baby in mijn buik veel te licht was voor zijn leeftijd, of kan dat niet. Als ik jullie verhalen zo lees, dan wisten de vk het bij jullie.
    Nou ja het is gebeurd en het is nou eenmaal zo.
    Gister wezen wegen met Ferron bij het CB.
    Hij weegt nu 4880gram..lengte weet ik niet, want dat meten ze niet altijd als je er naar vraagt ivm drukte. maar ik schat 57cm.


    19-2-'07: 4400gr
    5-3-'07: 4880gr
     
  13. liefje

    liefje Actief lid

    12 okt 2005
    404
    0
    0
    verpleegkundige
    willebroek
    ik ben vorige week bevallen van een dysmatuur op 40w3d hij meet 45cm en was maar 1.960kg, ondertussen is er al 100gram bij.
     
  14. juudje

    juudje Fanatiek lid

    7 mrt 2006
    1.854
    0
    0
    helmond
    Ik ben ook een mama van een dysmatuur en prematuur kindje. Lynn is geboren na een zwangerschap van 36,6. Ze woog 2400gr en was 43 cm. Het klopt wel dat ze de eerste 6 maanden de schade inhalen. Nu weegt ze 6800gr en is 63 cm.

    Verder heeft ze al 2 keer een luchtweginfectie gehad.
     
  15. livje

    livje Nieuw lid

    13 mrt 2007
    3
    0
    0
    Hallo allemaal,

    Ik heb even een vraagje. Ik ben nu 20 weken zwanger en kreeg deze week te horen dat mijn kindje 2 weken achter loopt in groei. Nu hoeft dit natuurlijk helemaal niets te betekenen maar soms ben ik bang dat de groeiachterstand alleen maar groter wordt.

    Wanneer wisten jullie dat er een achterstand was? Ik had namelijk 19 dagen geleden een echo waarop te zien was dat ik 3 dagen achterstand had. Nu 19 dagen later was er ineens een achterstand van 14 dagen.
    Iemand van jullie ervaring met dit soort metingen?
     
  16. Setteke

    Setteke Niet meer actief

    Bij mij is nooit opgemerkt dat Tymen een groeiachterstand had van 4 tot 5 weken. Dat is pas gezien op de echo die gemaakt werd op de dag dat ik uiteindelijk bevallen ben.

    Dat jouw kindje nu wat achterloopt in de groei zegt niets over de geboorte. Je moet maar zo denken, ze hebben het nu gezien, weten er dus van en grijpen indien nodig wel in. Ik denk dat ze eerst gaan kijken of deze achterstand uit zichzelf weer bijtrekt gedurende de weken. ik zou me nog maar niet teveel zorgen maken. Als de verloskundige/ gynacoloog zich zorgen maakt ondernemen ze wel actie.
     
  17. Kiz

    Kiz Bekend lid

    21 nov 2005
    973
    0
    0
    Sibel heeft tot de echo met 25 weken (en misschien wel iets langer, mar dat weten we niet omdat ik toen geen echo's meer heb gehad) VOOR gelopen op de groei!
    Ik wist helemaal niet dat ze klein was, dat hoorde ik pas toen ik voor stuitligging doorgestuurd werd naar de gyn en direct opgenomen werd in het ziekenhuis. Ik was toen 34.1 week en de gyn schatte haar op 3 pond. Daar schrok ik toen wel van hoor!

    Maar zo vroeg in de zwangerschap als bij jou, kan het (zoals mij verteld is ) nog alle kanten op. Zaak is gewoon dat het goed in de gaten gehouden wordt....
     
  18. Angel79

    Angel79 VIP lid

    14 jan 2006
    5.090
    0
    0
    Lekker mama zijn
    Limburg
    Hoi Livje,

    Met 19 weken ben ik voor een pretecho gegaan, officieël was ik 24 november uitgeteld, volgens de pretecho was dit 30 november (6 dagen achterstad dus) en met 20 weken kreeg ik de screeningsecho die aangaf dat ik pas 5 december was uitgeteld ( 11 dagen achterstand dus). De echoscopiste verzekerde mij geen zorgen te maken, dit kwam meer voor dan men verwachte en wou zeker niet zeggen dat ze helemaal juist zaten aangezien zij het ook niet precies kunnen nameten in die duur van de zwangerschap.
    Verder kreeg ik dus ook geen extra controles of iets dergelijks. Met 30 weken vond mijn vk mijn buikje toch wel erg klein voor de duur van de zwangerschap en sindsdien moest ik dus bij de gyn onder controle blijven aangezien Jordy volgens hun toch niet goed groeide. Uiteindelijk is Jordy niet 24-11, niet 30-11 en niet 5-12 geboren maar 20-11, zelfs 4 dagen eerder dus dan de eerste datum ;)
    Zolang er dus verder geen tekenen komen van een groeiachterstand en je loopt gewoon bij de vk, zal er naar alle waarschijnlijkheid niks verder gebeuren. Als je bij de gyn loopt kan t zijn dat hij misschien nog een keer een extra echo zal maken, maar goed dit weet ik natuurlijk niet zeker.
    Probeer je geen zorgen te maken en zorg goed voor jezelf, dan komt t vast wel goed :thumup:

    Liefs Angela.
     
  19. livje

    livje Nieuw lid

    13 mrt 2007
    3
    0
    0
    Lieve meiden,

    Bedankt voor jullie berichtjes. Ik loop idd bij de gyn en die heeft gisteren nog even een extra echo gemaakt. Zij kwam op andere metingen uit dan de specialist die de medische echo had gemaakt. Ik liep wel wat achter maar niet de 14 dagen die hij voor ogen had. volgens haar liep het kindje nu 6 dagen achter in groei. Wat niets verontrustends hoefde te betekenen. Ik ben doordat ik geschrokken was wel wat rustiger aan gaan doen werk normaal 4 dagen (zelfstandig ondernemer) en heb een dochtertje van 14 maanden. De komende weken tot de volgende meting houd ik me wat rustiger eet ook wat meer en dan hopen we maar dat het allemaal bij trekt misschien toch iets te veel hooi op mijn vork genomen en te weinig gerust.

    Verder wil ik nog even zeggen dat jullie echt allemaal schattige kindjes hebben wat een vrolijke snuiters zeg! heel veel succes met jullie "kleine" grote dreumesen.
     
  20. danili

    danili Bekend lid

    22 mei 2006
    808
    0
    0
    ik heb een 20 weken echo gehad met 22 weken, en toen was ferron wel een paar daagjes op achter, maar niet verontrustends.
    Ik had ook tot de 30 weken amper een buik.
    Hoefde ik ook niet ongerust om te wezen...
    Bij mij was er niets duidelijks aan dat ferron te licht was.
    Hij had gewoon te weinig ruimte in de buik, en daardoor ook weinig eten binnengekregen blijkbaar.

    * jeetje lievje....Harco zje zoontje was dan echt een lichtgewichtje voor een zwangerschap van 40 weken! Hoe is net nu met hem?


    Krijgen jullie ook allemaal speciale voeding of geven jullie borstvoeding?
    Lukte dat ook met voeden?
    Ferron krijgt sinds zijn geborte 23 nov 2006 Nutrilon Nenatal1. ik wilde van tevoren al geen bv gaan geven, achteraf "maar goed" ook, want hij dronk heel slecht, kon heel slecht zuigen en slikken.
    Ik mag de Nutrilon nenatal1 nog tto 31 mei gebruiken, heb het ook vergoed gekregen van de verzekering, dat scheelt ook, zijn dure blikken, 22.50 euro per blik!
     

Deel Deze Pagina