slaan

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Patricia27, 4 mei 2010.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Patricia27

    Patricia27 Actief lid

    3 dec 2006
    288
    0
    0
    inpakster
    IJsselmuiden
    onze dochter is 2 en als ze haar zin niet krijgt dan gaat ze slaan, gillen, knijpen, spugen etc. als ze dat doet gaat ze naar de gang of ik waarschuw haar nog één keer .

    nu krijg ik verschillende tips maar negeren lijkt me niet wat want ze slaat iedereen de hond, oma, wie ook en dat willen we echt niet. ik wil ook niet een te strenge moeder zijn maar ook niet dat ze later andere kinderen slaat. ik snap er niks van want mijn man en ik slaan haar nooit. alleen vanochtend waren we bij oma en daar kreeg ze haar zin niet (ik zat op de wc) en toen sloeg ze oma en daarna spugen en toen sloeg oma haar terug.

    heeft iemand nog ideeën?

    groetjes patricia
     
  2. Salapio

    Salapio VIP lid

    15 jan 2007
    13.917
    0
    0
    Zuid-Holland
    1. Niet terugslaan, daarmee geef je namelijk aan dat slaan wel mag. Niemand mag slaan, zij niet, maar oma ook niet (ik zou loeiwitheet worden als iemand mijn kind mept) ...

    2. Slaan mag niet is de regel en dan ben je dus niet te streng als je daar op reageert. Mirre heeft mij vandaag voor het eerst geslagen (en echt pijnlijk ook, met de vlakke hand in mn gezicht) en dat heeft ze geweten ook. Ik heb heel duidelijk gezegd dat ze dat absoluut niet mag doen, dat ze mama pijn doet en haar vervolgens op de gang gezet. Bij kleinere vergrijpen mag ze zelf afkoelen: ze komt dan zelf weer terug, zegt sorry mama en we gaan over tot de orde van de dag. Nu heb ik gezegd dat ik besloot wanneer ze terug mocht komen. In tranen (zij, niet ik :D) uiteindelijk sorry gezegd. Daarna kort nagesprekje: waarom heeft mama je op de gang gezet. Slaan mag niet. Mama houdt van je, ook als je stoute dingen doet.

    3. Negeren zou ik dus niet doen, consequent zijn wel. Slaan mag niet en daar hoef je (wat mij betreft) niet voor te waarschuwen. Slaan = naar de gang. Ieder keer weer. Even op ooghoogte en zeggen: 'je mag niet slaan'.

    Je geeft zelf in je stukje eigenlijk al aan dat je niet consequent bent: naar de gang OF waarschuwen. Maak een keuze in hoe je met dit gedrag omgaat en dat doe je dan altijd. En je man ook. En je (schoon)moeder ook.

    Verder zou ik zeggen: choose your battles. Waarin geef je haar dr zin niet? Als ze de hele dag te horen krijgt dat ze iets niet mag dan is dat frustrerend. Maar tegelijkertijd ook nooit toegeven aan een driftbui. Je dochter is op zoek naar grenzen en heeft die ook nodig. Met twee jaar wordt eigenlijk bepaald hoe je dochter de rest van haar leven omgaat met grenzen. belangrijke fase dus, niet alleen voor haar, maar ook als opvoeder :D

    Succes ;)
     
  3. Jucade

    Jucade VIP lid

    20 jul 2006
    18.229
    1
    36
    Assemblagemedewerkster
    Ten eerste... oma hoort NIET terug te slaan! Wat vind jij daar van??

    Ten tweede, bij dit soort ongewenst gedrag, meteen apart zetten, niet nóg een waarschuwing.

    Ten derde benoemen waarom je haar in de gang zet en haar 2 minuten laten zitten. Als je bij haar terugkomt, moet ze je aankijken als je tegen haar praat. Als ze dit niet doet of ze lacht je uit oid dan zeg je dat als ze wél kan luisteren je dit over 2 minuten van haar wilt zien. Maar dat ze nu goed moet nadenken over wat ze gedaan heeft. Want dat mag gewoon NIET.
     
  4. Jucade

    Jucade VIP lid

    20 jul 2006
    18.229
    1
    36
    Assemblagemedewerkster
    En van mij moet Justin mij in de ogen aan kijken en sorry zeggen.
     
  5. Salapio

    Salapio VIP lid

    15 jan 2007
    13.917
    0
    0
    Zuid-Holland
    Nou ... we zijn het in ieder geval met elkaar eens Patrouschka ;)

    (al vind ik 2 min wel heeel erg lang ... Mirre koelt zelf max 30 sec af en vandaag na het sla-incident misschien 1 minuut)
     
  6. Salapio

    Salapio VIP lid

    15 jan 2007
    13.917
    0
    0
    Zuid-Holland
    Ja inderdaad, aankijken en sorry zeggen + knuffie & kus
     
  7. sidmick

    sidmick VIP lid

    23 jun 2008
    17.203
    3.638
    113
    Was het eerste wat ik dacht, ik zou het echt niet pikken als oma terug zou slaan.
    Hier ook een meisje met losse handjes. En dan alleen tegenover mama en oma, niet bij papa.
    Als ze slaat dan zeg ik "dat mag niet (opstrenge toon) mama is lief en jij moet mama aaien. Vervolgens zet ik haar even apart. Daarna maken we het met een knuffel weer goed. Moet wel eerlijk zeggen dat mijn dochter er niet heel van onder de indruk is maar goed, dat is ze in het algemeen nergens van ;)
     
  8. Patricia27

    Patricia27 Actief lid

    3 dec 2006
    288
    0
    0
    inpakster
    IJsselmuiden
    als ik haar op de gang zet en na 2 minuten terug kom dan gilt ze nog steeds en dan ga ik weer weg.
     
  9. Patricia27

    Patricia27 Actief lid

    3 dec 2006
    288
    0
    0
    inpakster
    IJsselmuiden
    en ik heb tegen oma gezegd dat ik dat niet wil hebben ten eerste dat wij dat ook niet doen ten tweede het helpt niet en ten derde dat ik het niet wil hebben.
     
  10. Aszz

    Aszz Niet meer actief

    Hier gaat ons mini monster DIRECT naar de gang als hij mept.
    Ik zet hem met zijn billen op de 2e tree van de trap, kniel voor hem, kijk hem aan ( en hij moet mij ook aankijken! ) en vertel duidelijk dat slaan pijn doet, en dat hij daarom nu op de trap moet zitten.
    Dan ga ik weg, en doe de deur weg.
    Na 2 minuten ga ik er heen, weer op mijn hurken om hem aan te kijken en nogmaals zeggen dat slaan niet lief is. Vervolgens wil ik een sorry van hem horen, met een kus (en vaak een knuffel )
    Doet hij dit niet ( is 1 keer voor gekomen ) dan moet hij blijven zitten, en ga ik weer weg. Herhaal het weer na 2 minuten.
    Hij heeft dus 1 x 20 minuten in totaal op de trap gezeten. Elke 2 minuten kwam ik weer terug.
    Uiteindelijk zei hij sorry en was het helemaal klaar.
    Ik ga er daarna ook niet meer over door, we gaan dan wat leuks doen, even knuffelen of lekker spelen met de auto's.

    Hij heeft 1 week elke dag even op de trap gezeten ( een paar maanden geleden ) omdat hij in zo'n fase zat. En sindsdien slaat hij echt niet meer. Consequent zijn is echt het belangrijkste.

    Succes!
     
  11. Patricia27

    Patricia27 Actief lid

    3 dec 2006
    288
    0
    0
    inpakster
    IJsselmuiden
    als ik haar na de gang doe en ik probeer haar te vertellen waarom ze op de gang moet dan knijpt, slaat, gilt ze gewoon door. lastig hoor af en toe.
     
  12. Aszz

    Aszz Niet meer actief

    Door blijven gaan, consequent zijn. Continu hetzelfde riedeltje en gewoon door blijven praten. Op dat moment het schreeuwen/slaan/spugen negeren. Zodra ze zit, jij hebt je verhaaltje gedaan en uitgelegd waarom ze daar zit, weglopen en de deur dicht doen.
    Na die 2 minuten terug komen, vragen of ze zich kan gedragen ( of iets in die trant ). Nee? Goed, dan blijft ze nog even zitten.
    Er komt een punt dat ze opgeeft, ook al kan dit erg lang duren.
    Nu neemt ze gewoon een loopje met je, want mama zegt de ene keer zus en de andere keer zo.
     
  13. sidmick

    sidmick VIP lid

    23 jun 2008
    17.203
    3.638
    113
    Ben het met je eens hoor maar ik weet ook dat het heel moeilijk is.
    Nu is mijn dochter pas 20 maanden en snapt nog niet alles maar ze is ook nergens van onder de indruk.
    Zet ik haar op de gang? gaat ze zingen en dansen daar.
    Word ik boos, gaat ze heel hard lachen.
    Soms weet ik het dus neit meer want ik kan haar nergens mee pakken.
     
  14. Aszz

    Aszz Niet meer actief

    Ja misschien heb ik dan wel een 'makkelijk' kind die behoorlijk onder de indruk van een boze mama is :p
    Het is ook een kereltje, misschien zijn die wat makkelijker?
    Bij ons werkt het iig als een trein, hij zit daarom ook amper op de trap omdat het echt het uiterste geval is ( gelukkig! ).
     
  15. Patricia27

    Patricia27 Actief lid

    3 dec 2006
    288
    0
    0
    inpakster
    IJsselmuiden
    nou ik heb goede tips gekregen en daar ga ik mee aan de slag. slaat, knijpt, spuugt ze weer gaat ze gelijk naar de gang. uitleggen en weggaan ik ga het doen. ik zal verslag doen als het werkt hartstikke bedankt. soms denk ik weleens is alleen mijn dochter zo.
     
  16. loetje

    loetje VIP lid

    6 jun 2006
    7.362
    1.763
    113
    1 minuut voor elk levensjaar. Misha staat bij straf 3 minuten, Milan 5 minuten...
     
  17. JA hier net zo hoor.

    Wayne heeft het slaan ook ontdekt, en ook naar iedereen hoor. Vooral de hond moet het ontgelden momenteel. Arm beest.

    Maar ik waarschuw niet, Wayne moet dan meteen 2 minuten in het halletje (wij hebben geen grote gang) op een stoeltje zitten. En hij mag niet spelen dan he. Ik vertel waarom hij daar moet zitten.
    Na 2 minuten ga ik naar hem toe, en vertel ik hem op ooghoogte nog een keer dat hij niet mag slaan, en dat slaan niet lief is. Sorry zeggen, kan hij nog niet, maar ik vraag wel of hij het begrijpt. Meestal knikt hij ja. En dan is het een knuffel of een kus, en mag hij weer spelen.

    Heb het weleens gehad dat hij daarna binnen 3 minuten weer in het halletje zat, maar het heeft dan wel effect, want het slaan wordt wel minder..
     
  18. Mama81

    Mama81 Fanatiek lid

    2 mei 2007
    1.477
    0
    0
    Wat een goede tips zie ik hier voorbij komen! super! hier ook een driftig kereltje dat gaat gillen of slaan als hij zijn zin niet krijgt of als iets niet lukt. Heb de trap ook geïntroduceerd maar maakt er af en toe een spelletje van. ik zet hem altijd op de onderste tree en dan steekt dat koppie om de hoek of te kijken of ik/papa er ben/is. Ziet hij ons, dan gaat ie lachen! Heeft dus totaal niet het effect wat we willen. Behalve vandaag, toen was ik zo boos dat ie het wel doorhad en braaf bleef zitten.
    Ik denk dat ik de 2e tree ga gebruiken voortaan, dat scheelt in ieder geval al het koppie om de hoek steken denk ik.
    Maar pfoe hé, best lastig hoor!
     
  19. monique75

    monique75 Actief lid

    4 mei 2007
    407
    1
    0
    En dat werkt echt, mijn zoontje was bijna 2 en wilde zijn schoenen niet in de gang zetten. Hij heeft toen zeven keer 2 minuten op de trap gezeten, elke keer zei hij dat hij het ging doen en holde er uiteindelijk lachend omheen. Gelukkig ben ik sneller en zat tie zo weer op de trap, na de zevende keer had hij het door en lagen de schoenen netjes in de gang.

    Natuurlijk was het sneller geweest als ik het zelf gedaan had, maar geduld is altijd nog een schone zaak vind ik !!!

    Succes hoor enne de trap is hier nog steeds de beste strafplek, ben alleen gestopt bij de vijf minuten. Mijn dochter is nu acht, ik vind acht minuten wel wat lang, weet zeker dat ze gewoon gaat liggen slapen :D !!

    Groetjes Monique
     
  20. Patricia27

    Patricia27 Actief lid

    3 dec 2006
    288
    0
    0
    inpakster
    IJsselmuiden
    vanochtend uitgeprobeerd en de eerste keer hielp het perfect de tweede keer kwam papa erbij want madam zat al meer dan 20 x keer 2 minuten op de gang. ze had zo'n driftbui dat ik haar niet rustig meer kon krijgen en papa wel. papa heeft uitgelegd dat slaan niet mag en dat ze tegen mij sorry moest zeggen en een kus geven en dat hielp.
     

Deel Deze Pagina