Helaas

Discussie in 'Alleenstaande moeders' gestart door Batchie, 23 mei 2010.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Batchie

    Batchie Fanatiek lid

    6 apr 2006
    1.002
    0
    0
    Juridisch Adviseur
    Rotterdam
    ook ik mag me hier melden, na 5 jaar ups en downs heeft mn man ons op straat gezet.
    Mensen die mij "kennen" of mn posts gelezen hebben weten dat mijn man zijn familie het belangrijkste vind.
    Nu zit ik bij mn ouders.. Leuk zou je zeggen, nou leuk is anders elke keer maar weer gezeur dat dit echt schande is, ik was al schande dat ik ongetrouwd zwanger was, en nu weer alleenstaand..

    Maar goed, ik vroeg me nou af hoe het zit met de alleenstaande ouderkorting ed, volgens mij heb ik nog maar 7 dagen om het aan te vragen maar ik sta nog daar ingeschreven.. Ik ben al dagen bezig met reageren op woningen ed maar elke keer als men hoort dat ik een kindje heb dan gaat het alweer over.. Ik weet niet wat ik moet doen nu..

    Ik heb gelukkig wel meteen kunnen regelen dat mn zoontje naar een andere school kon gaan. (ik ben nl in een andere stad gaan wonen) Maar waar moet ik allemaal op letten..

    De vader had alleen erkend , geen gezag..

    bedankt voor het lezen
     
  2. kleinvisje

    kleinvisje Niet meer actief

    ik denk dat je allereerst daar moet uitschrijven dan
    verder inderdaad kijken op welke toeslagen je recht hebt en idd je alleenstaande ouderkorting gaan aanvragen.

    erkenning betekent dat je recht hebt op alimentatie en hij op omgangsregeling. ik weet niet of jullie getrouwd zijn geweest.
    Verder is het zo dat er tegenwoordig vrijwel altijd gewerkt wordt met een ouderschapsplan waarin de zaken omtrent kinderen worden vastgelegd.

    Als ik jou was zou ik dus nu het volgende doen:
    - uitschrijven vorige adres en nieuw inschrijven
    - toeslagen en ouderkorting berekenen en aanvragen
    - bij een advocate of juridisch loket zaken nagaan omtrent je rechten en plichten en evt noodzaak tot ouderschapsplan
    (wil je ex trouwens je zoon nog wel zien?)
    - zijn jullie getrouwd geweest en zo ja inmiddels al gescheiden?
    - reageren op woningen, op zoek naar nieuwe woning

    en verder... ga alles een plekje geven en met name bezig ook met je zoon en jezelf en het verwerken van dit alles. Dat valt om de duvel niet mee en heeft tijd nodig, maar je komt er wel !
    succes
     
  3. annetske

    annetske VIP lid

    14 sep 2007
    5.112
    1
    0
    Friesland
    Alleenstaande ouderkorting kan je pas aanvragen wanneer je daadwerkelijk alleen met je kindje woont en niet meer bij je ouders... En dat is voor dit jaar voor 1 juli. Je moet minimaal 6 maanden alleen met je kindje wonen in 1 jaar. Ik heb zelf ook een tijd bij mijn ouders gewoond en had toen ook geen recht op deze korting (werk zelf bij de belastingdienst gelukkig wist ik het anders had ik het ook aangevraagd ;) dus denk wijs je er even op) Verder is mijn advies zo snel mogelijk je laten inschrijven voor een huisje, voor jezelf en voor je kindje pas dan kan je echt pas opnieuw beginnen. Ik had het goed bij mijn ouders maar het is erg lekker om mijn eigen plekje weer te hebben. Verder ben ik het mammavaneenzoon eens, het zal zwaar worden maar ga er voor vechten! Uiteindelijk kom je ijzersterk uit de strijdt! Sterkte met alles!
     
  4. kleinvisje

    kleinvisje Niet meer actief

    goed dat je dat even aanvulde annetske van die ouderschapskorting, dat wist ik niet. ik woonde namelijk vrijwel direct alleen (heb mijn ex laten uitschrijven aangezien ik zwanger was en hij bij zijn vader terecht kon) en was dus alleen toen mijn zoontje paar maandjes later geboren werd.

    fijn hier iemand te hebben die die dingen weet en er werkt haha
     
  5. lilia

    lilia Actief lid

    9 mrt 2010
    184
    0
    0
    Geldt alleen voor de alleenstaande ouderkorting dat het aangevraagd moet worden voor 1 juli? Of ook voor de combinatiekorting, kinderopvangtoeslag enz...? En fiscale voordeel ivm ouderschapsverlof?
    Dank je wel voor de info!!! Goed dat je het hier post, want dat wist ik namelijk niet, dacht dat het ieder moment aangevraagd kon worden (ook later dus...).

    En verder... mbt gezag... als de man het nog niet heeft en jij wilt het niet geven, zorg er dan voor dat je geen slapende honden wakker maakt... breng hem niet op ideeen, want gezag ik tegenwoordig vrij vanzelfsprekend voor de vaders als hij het perse zou willen.
     
  6. Batchie

    Batchie Fanatiek lid

    6 apr 2006
    1.002
    0
    0
    Juridisch Adviseur
    Rotterdam
    Bedankt voor jullie reacties..

    De vader en ik waren wettelijk niet getrouwd, hij wilde dat nooit. De reden daarvoor was, dat "mensen" hem aangeraden hadden om dat niet te doen, omdat ik dus zn huis zou kunnen afpakken. Ik zou dat huis geeneens willen, dat heb ik hem vaker aangegeven.

    Ik sta idd nog ingeschreven daar omdat ik me nergens anders kan inschrijven. Ik ben nu hard op zoek naar een huisje, maar elke keer krijg ik nul op het rekest omdat ik een kindje heb (?!) Gaat echt nergens over. Plus ik woon nu zeg maar bij mn ouders in den haag, en woonde hiervoor in Rotterdam waar ik nu ook ingeschreven sta, allemaal lastig dus.

    Over dat gezag, dankzij de bitchy schoonzus die me vanaf het begin niet mocht, is hij al een tijd bezig met gezag.. Die trut gaat zelfs zover dat ze hem opstookt om het hoofdgezag te regelen.. Nou over mn lijk, hij heeft me voor zijn familie in de steek gelaten en als het aan mij ligt mag hij lekker een kind met die heks maken. Dan mogen ze van dat kind het gezag delen.

    Ik weet dat hij recht heeft op een omgangsregeling, en vanaf het moment dat hij meldde dat hij niet meer verder wilde heb ik hem meerdere malen gevraagd om iets op papier te zetten.
    Helaas heeft hij besloten vanaf de dag dat ik eruit ben niet meer met mij te communiceren (op advies schoonzus) want ik ben slecht. Ik ben de oorzaak van de slechte relatie. Nou ze kunnen de pot op. Die hele familie is de oorzaak dat ik daar niet normaal kon functioneren en elke keer na werk al saggo was omdat ik elke dag bij mn schoonouders moest zitten. En dus altijd geirriteerd was, nu ik weer in DH zit heb ik geen enkel irritatie moment gehad en kan ik echt genieten van mn kindje..

    Is het echt zo dat de aanvraaggrens van alleenstaanden ouder korting op 1 juli ligt? Dat geeft hoop! Ik dacht echt dat ik tot 1 juni had omdat de maand juni maand 6 is.. En je tenminste 6 maanden alleen moet zijn..
     
  7. kleinvisje

    kleinvisje Niet meer actief

    Lastig allemaal hoor..... ik hoop dat je er een beetje uit gaat komen. succes
     
  8. annetske

    annetske VIP lid

    14 sep 2007
    5.112
    1
    0
    Friesland
    Wat ik van de toeslagen weet is dat deze naar tijdgelang kunnen worden aangevraagd dus elk moment van het jaar en van het afgelopen jaar achteraf voor 1 april van het nieuwe jaar dus van 2009 voor 1 april 2010. Verder als je in september bijv een huurhuis krijgt kan je vanaf die datum ook huurtoeslag krijgen en zo ook kinderopvangtoeslag e.d.

    Ink.afh.combinatiekorting is ook het 6 maanden termijn. Dus je moet minimaal 6 maanden op jaarbasis een kindje hebben... Ja ik tref ze echt dat een kindje 02 juli geboren is en dan is er geen recht meer op deze korting in het jaar waar het van toepassing is ;) Ook de aanvullende alleenstaande ouderkorting is de 6 maanden termijn weer van toepassing.

    Ik heb zelf bij mijn ouders ingewoond in 2008 dus dit jaar geen recht op alleenstaande ouderkorting. In 2009 wel want ik wist dat ik in maart mijn nieuwe huis kon betrekken en daardoor voor 1 juli 2009 alleenstaande ouder was. Dus kon vanaf 1 januari de alleenstaande ouderkorting krijgen.
     
  9. annetske

    annetske VIP lid

    14 sep 2007
    5.112
    1
    0
    Friesland
    1 juli is de grens dus als je 30 juni alleenstaandeouder wordt heb je recht op deze korting ;) Snap je het allemaal nog een beetje? ;) 6 maanden op jaarbasis zijn dus januari,februari, maart, april, mei en Juni. Als je bijv. op 1 of 2 juli alleenstaande ouder wordt, je krijgt dan bijv de sleutels van je huis en laat je daar inschrijven bij de gemeente samen met je kindje dan heb je in 2010 geen recht meer op deze korting :(
     
  10. lilia

    lilia Actief lid

    9 mrt 2010
    184
    0
    0
    Dat hij alleen het gezag krijgt zal hem alleen lukken als jij door en door slecht bent voor het kind. Dat het kind werkelijk gevaar loopt in jouw beurt. Dat lijkt mij hier dus niet het geval. En als de communicatie tussen de ouders ook nog eens zodanig slecht is dat het niet in het belang van het kind is dat beide ouders gezag hebben, zal hij niet eens medegezag krijgen.

    Mbt omgangsregeling...het is goed dat je in DH zit nu. Dan zal voor hem alleen al uit praktisch oogpunt niet meer dan 1 weekend/ 14 dagen mogelijk zijn. Hij kan hoog en laag springen bij de rechter, maar meer zit er gewoon niet in (ivm school, leefomgeving kind ed).

    Vanaf nu kun je rustig genieten van je kindje. Het gezag ed verder... laat het maar op je afkomen. Het verloop kun je niet helemaal beinvloeden. En in de praktijk heeft het, aangezien je lijfelijk al verhuisd bent, niet een grote impact op jouw leven.

    En trouwens... uiteraard moet hij vanaf nu alimentatie betalen (naar rato inkomen). Gezag of geen gezag.
     
  11. Batchie

    Batchie Fanatiek lid

    6 apr 2006
    1.002
    0
    0
    Juridisch Adviseur
    Rotterdam
    Ja het vervelende is dat hij dus een schoonzus heeft die maatschappelijk werkster is. Dus zij kent de mazen van de wet.

    Zowieso is het lastig nu, ik ben wel verhuisd naar Dh maar sta nog ingeschreven bij hem. Ik kan echt totaal geen woning vinden, ik heb alleen als enige eis dat ik niks hoef te delen (is ook niet handig met een kindje dat net zindelijk aan het worden is)
    Maar overal bij de particulieren zijn zulke belachelijke inkomenseisen dat ik bang ben dat het me niet gaat lukken voor 1 juli :(

    op dit moment word ik er een beetje radeloos van. Ik wil gewoon opnieuw beginnen met mn zoontje. Maar moet wel eerst een plekje hebben :'(
     
  12. lilia

    lilia Actief lid

    9 mrt 2010
    184
    0
    0
    Je moet proberen niet overhaast te verhuizen alleen vanwege de alleenstaande ouderkorting. Mocht het niet bevallen waardoor je later opnieuw zou moeten verhuizen of erg hoge maandlasten e.d. kunnen je meer kosten dan de korting je oplevert.

    Het feit dat je nog bij hem ingeschreven staat, is vanwege de omtandigheden. Dat wil nog niet zeggen dat je verplicht bent om daar te verblijven, ook uit juridisch oogpunt niet. En hetzelfde geldt voor je kind. De vaders hebben veel meer rechten gekregen de laatste jaren, maar kinderen horen in deze maatschappij nog altijd bij de moeder te zijn. Als het je geruststelt zou je toch ook bij je ouders kunnen inschrijven...?Uit financieel oogpunt (voor de alleenstaande ouderkorting) ben je in beide gevallen geen alleenstaande moeder toch? (zelf verblijf ik nu ook bij mijn ouders met mijn kind, in een andere woonplaats dan waar ik mijn woning heb en ingeschreven sta. Ik heb advocaat erover geraadpleegd, mbt tot inschrijving. Hij heeft gezegd dat inschrijving in juridische zin niet samenhangt met verblijf van het kind. Ik, als moeder, ben vrij om te verblijven waar ik wil, zeker zolang er geen medegezag is. Mocht hij het gezag alsnog krijgen, dan is het te laat om te dwingen de leefomgeving te wijzigen)

    Wat betreft die matschappelijk werkster... ja zij zal wel heea weten, maar nog kan ze hem geen informatie verstrekken die hem dichter bij eenouder gezag of iets dergelijks brengt... Maak je daar niet druk over. De positie van de moeder is nog altijd het sterkst (onder gezonde omstandigheden) en de fysieke afstand die je nu gecreeerd hebt, geeft ook extra zekerheid. Er zijn niet zoveel mazen in de wet die hij zou kunnen gebruiken. Familierecht is heel erg afhankelijk van het afzonderlijk geval en minder zwart/wit dan enkel het wetboek.
     
  13. soovi

    soovi Fanatiek lid

    1 nov 2007
    2.456
    572
    113
    Volgens mij is het wel zo dat de vader pas allimentatie hoeft te gaan betalen vanaf het moment dat je officieel niet meer bij hem in huis woont. Mijn ex-vriend is gaan betalen vanaf het moment dat ik ons heb overgeschreven naar mijn ouders.
     
  14. HOG

    HOG Niet meer actief

  15. melliemel

    melliemel Fanatiek lid

    31 aug 2005
    2.081
    0
    0
    had je al even gesproken maar wil je gwoon even laten weten dat ik erg met je meeleef hoor!!!
    dikke knuf en sterkte met alles en mocht ik je mss ergens mee kunnen helpen hoor ik het graag van je:)

    gr
     
  16. Batchie

    Batchie Fanatiek lid

    6 apr 2006
    1.002
    0
    0
    Juridisch Adviseur
    Rotterdam
    Meiden,

    ik heb even niks van me laten horen.. Zat erg in een dipje. Maar ik heb oko goed nieuws.
    Ik heb een woning!! 3 kamer woning in DH op 10 min afstand van mn ouders en het station. Ben echt heel erg blij.
    Verder tsja, hij doet erg moeilijk qua omgang ed.
    Ik weet niet goed wat ik ermee aanmoet. Zn schoonzus dicteert gewoon alles wat hij moet doen.
     
  17. lilia

    lilia Actief lid

    9 mrt 2010
    184
    0
    0
    Gefeliciteerd!!! Wat fijn dat je een woning hebt! En beetje bij beetje zal alles goed komen!

    Qua omgang is het heel schapelijk als je begint met 1 nacht per 2 weken. Bijvoorbeeld van zaterdag tot en met zondag. En dit voor half jaar zeg en maar en dan uitbreiden met 1 nacht. Voorlopig is de kleine nog zo klein dat je hem echt geen hele weken (gedurende vakanties) hoeft mee te geven. Wat dat betreft kun je wel een regeling treffen (in overeenstemming met hem) dat hij gedurende vakanties wat daagjes extra heeft of zo.

    Zoiets kun je voor jezelf opzetten (iets waar jij je ook prettig bij voelt natuurlijk!) en daaraan vasthaar aan jouw wensen vasthouden. Mocht de mediation nergens op uitlopen, dan moet meneer naar de rechter met een advocaat om zijn gelijk te halen. Geloof mij ik heb verschillende mediators en advocaten gesproken en wat ik hierboven schrijf zal hoogstwaarschijnlijk ook door hogere instanties schapelijk geacht worden. Met mediation heb je dan je goede wil getoond en dat zal in een rechtzaak gewaardeerd worden. Daarnaast (mochten ze toch meer omgang voorschrijven) kun je onderzoek van kinderbescherming eisen (en dat mogen ze niet weigeren!). Met alle procedures en onderzoeken ben je 1 jaar verder... Ik neem aan dat de vader dat ook niet wil, dat gaat alleen ten koste van zijn omgang en kost hem bakken vol geld.

    Laat je niet intimideren!!!! Je zult wel water bij de wijn moeten doen, maar je hoeft er echt geen druivensap van te maken! ook jouw wensen en eisen tellen!

    En zijn zus, de maatschappelijk werkster, kan maar beter ophouden met opjutten, want hiermee jaagt ze hem alleen op de kosten, met niet bijzonder meer resultaat dan als jullie zelf onderling tot een overeenstemming komen.
     

Deel Deze Pagina