speen afleren...drama

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door missX, 22 mei 2010.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Lise

    Lise Fanatiek lid

    11 nov 2005
    1.343
    0
    0
    Communicatie
    Roden
    Ik heb de meeste verhalen gelezen, nu de mijne:
    Mijn zoontje, inmiddels 3 jaar en 10 maanden, was vanaf zijn geboorte een hardnekkig speengebruiker. Had een erge zuigbehoefte, dus prima in eerste instantie. Totdat wij een speen voor op de creche, eentje voor bij oma, een op reserve etcetera moesten gaan kopen en natuurlijk niet te vergeten al die verloren, door hem weggegooide spenen moesten vervangen (Bibi spenen). Daarbij praatte ons zoontje ook wel eens met speen in en had hem af en toe overdag in, maar vooral 's nachts (vooral om in te slapen). De belemmering van spraak, de kosten (!!!) en de ergernis van ons als we voor de zoveelste keer 's nachts ons bed uit moesten om de speen te zoeken (tuurlijk weggesprongen ;) ) heeft bij ons de knoop doorgehakt; resoluut stoppen met die plastic fopjes. Dus ik heb ons zoontje er een aantal dagen op voorbereid met het volgende verhaal (volgens mij indertijd gevonden op dit forum): je bent nu een hele grote jongen en de speentjes zijn voor kleine kindjes. Dat ben jij natuurlijk al lang niet meer. We gaan samen de speentjes (alle speentjes, dus niets op reserve houden!) weggooien in de prullenbak. En dinsdag komt de vuilniswagen en de speentjes gaan met zak en al met de vuilniswagen mee. Het heeft volgens mij 2 dagen geduurd (af en toe vroeg hij er nog naar, maar vertelde ik steeds hetzelfde verhaal) en toen was het gedaan. Met 2 jaar en 2 maanden was hij er helemaal vanaf. Hopelijk heeft iemand hier iets aan. En wat sommigen van jullie al zeggen; elk kind is anders, maar een speen is aangeleerd, kan je dus afleren en dat kan helaas gepaard gaan met wat tranen. Maar beter dat, dan bijv. later moeite met goed praten.
    Groetjes,
    Lise
    PS Ik heb ook een tweeling, 2 meisjes van bijna 2 jaar en die hebben alleen de eerste week na hun geboorte een speentje gehad, maar wilden pardoes daarna nooit meer een speen :0 Wij uiteraard heel blij, scheelde dubbele spenen ;)
     
  2. missX

    missX Fanatiek lid

    2 mrt 2006
    1.226
    0
    36
    #22 missX, 19 jun 2010
    Laatst bewerkt: 19 jun 2010
    hallo dames,
    Nu ruim een maand verder en ik kan zeggen dat het super gaat! Indy heeft nu dus al ruim een maand haar speentje niet meer en toegeven het was even doorbijten maar ben zo blij dat we doorgezet hebben! Het enige is alleen dat het inslapen niet zao heel snel meer gaat als voorheen...maar als ze eenmaal slaapt slaapt ze heerlijk! Ben heel trots op m´n meisje en zij zelf ook. Ben benieuwd hoe het de andere afwenners inmiddels is vergaan??
     
  3. Iemand van 16 die nog duimt... nou en? Hmmm, ik besef heel goed dat het afleren van duimen heel erg lastig is, omdat je een duim niet af kunt pakken. Maar 'nou en?'... heb je de stand van de tanden van je oudste al eens bekeken? En ook de kaken groeien niet normaal als er telkens een duim in de mond zit. Ik was erg blij dat Jelle niet ging duimen. Nou was ie ook met zijn speen niet al te fanatiek gelukkig, hij gebruikte hem al heel snel alleen in bed, en ook dat hebben we afgeleerd toen hij ongeveer 1 jaar en 8 maanden was. (Z'n neefje was toen net geboren, en die heeft zijn speentje meegekregen)
    Want ja, ook een speentje heeft een foute tandenstand tot gevolg, dat lijkt me logisch. En bij veel 'tutten' overdag zal de spraak er ook onder lijden. Verder vind ik het gewoon geen gezicht, zo'n kind dat overal met een speen in z'n mond rondloopt.

    Nouja, ik kon het niet laten hier nog eens op te reageren, hoewel ik geloof dat Lotte39 niet meer verder gereageerd heeft hier.

    Topicstarter, fijn dat het afleren van de speen ondertussen gelukt is! Inderdaad een kwestie van doorzetten, maar zeker als je kindje wat ouder is lijkt me dat lastig. Toen we het Jelle gingen afleren begon hij net met het slapen om zijn 'tutje' te vragen, dat was voor mij ook de reden om er toen mee te beginnen. Omdat het dus echt een gewenning leek te gaan worden, en ik wilde voorkomen dat ie er standaard om ging zeuren als ie hem niet had.
     
  4. Dretjuh

    Dretjuh VIP lid

    12 okt 2007
    8.240
    85
    48
    Vrouw
    Visagiste voor MAC Cosmetics, eigenaresse webshop
    Brabo in België
    Mijn dochter had met 9 maanden de speen al niet meer, dus kan je eigenlijk niet helpen.

    Ze was toen zo jong, dat ze er geen waarde aan hechte.
    Steeds als ze sliep deden we haar speen uit haar mond en overdag kreeg ze hem alleen als ze huilde of als ze moest slapen

    Dit doen we nu bij Dani ook, dus die zal rond 8 a 9 maanden ook geen speen meer nodig hebben
     
  5. chantalk

    chantalk Fanatiek lid

    Wat fijn dat het zo goed gaat!
    Hier gaat het ook heel goed. Hij vraagt er soms wel nog naar als hij heel veel verdriet heeft, maar na een dikke knuffel van mama is ook weer alles goed ;)

    Het inslapen gaat hier ook moeilijker. Nu hij zijn speen niet meer in zijn mond heeft roept hij ons steeds ;)
     
  6. Foxter

    Foxter Niet meer actief

    Sterre is nu anderhalf en heeft ook nog steeds haar spenen. Ze krijgt ze wel alleen in bed. En daar blijven ze ook.
    Eerst kreeg ze ze wel als ze ziek was of iets anders. Maar sinds een tijdje echt alleen nog maar in bed.
    Hoe lang ze dat wil moet ze zelf weten, ik lag toen ik 6 was nog met spenen in bed, maar had ze nooit in mn mond. Ze moesten er gewoon zijn :)
     
  7. Minimuisje

    Minimuisje VIP lid

    8 jul 2006
    8.361
    0
    0
    Zuid - Limboland
    Fijn dat het nu goed gaat.

    Hier was het ook met voorbereiden, weggooien, meteen in de container gooien, redelijk goed gegaan. Duurde een dikke week en hij ging weer lief slapen.. Ieder kind is anders, idd.

    Maar nog langer de speen? Nee echt niet. Vooral zijn tandjes stonden steeds meer naar voor (zo hard zoog hij nog eraan) en nu een paar maanden zie je de tanden steeds verder weer naar achter gaan. Dus ben heel blij, alleen al voor de tandenstand!
     
  8. MamaSon

    MamaSon Niet meer actief

    Ah, daar ben ik dan heeeeel benieuwd naar...is dat verbeterd toen de spenen weg waren??? (hier nog steeds 's nachts eruit voor zoekgeraakte speen)
     
  9. mier47

    mier47 Lid

    5 dec 2008
    22
    0
    0
    leidster kinderdagverblijf
    puttershoek
    hallo allemaal,

    jeetje zeg wat een kritiek op iemand anders zeg, iedere moeder doet het weer anders en dat hoeft niet verkeerd te wezen,
    ik ben ook niet voor al die regels en het kind zo snel in de volwassen stijl te brengen, ook al werk ik op een kdv!

    mijn dochter 2,5 heeft ook een speen, ook overdag, behalve op de creche, maar als we vrij zijn mag ze best spenen, ze MOETEN al zo veel!
    en zij is getest in het ziekenhuis omdat ze zover is in haar spraak en zo'n goeie uitspraak heeft, dus kan je nagaan.

    kijk en het roken bij volwassenen mag ook niet maar voorlopig roken er nog zoveel miljoenen nederlanders omdat ze niet kunnen stoppen!!!!!!!!

    laat ieder zijn eigen mening aub geven, het is zo makkelijk om te oordelen over een ander!
     
  10. Nora86

    Nora86 Fanatiek lid

    17 mrt 2006
    4.738
    0
    36
    Hier eentje die zijn speen normaal gesproken alleen gebruikt als hij heel moe is , in de auto , of als hij slaapt. Als hij hem in de auto heeft en ik vraag hem om de speen uit te doen , doet hij het ook , maar snachts kan hij nog niet slapen zonder..
    Ik zou heel graag willen dat hij zonder speen kan slapen , want als hij hem snachts kwijt raakt is het paniek , hij houd niet op tot hij hem weer heeft (en geloof maar niet dat luie zoon hem zelf pakt , of gaat zoeken.) dus ik ren me in het zweet.
    Ik wil er ook geen druk achter zetten of drama van maken verder , maar ik vind het toch vrij vervelend worden nu.
     
  11. sweetdushi

    sweetdushi Bekend lid

    24 jun 2007
    685
    0
    0
    Jayden krijgt als sinds ie net 2 is geen speen meer.
    Heb hem gewoon ineens niet meer laten zien.
    Soms zei ik gewoon als je lief gaat slapen komt de speen er wel aan.Of zei dat ie weg was. Hij was er echt wel aan gehecht maar tis me alles mee gevallen.
     
  12. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.179
    6.711
    113
    Isabella mag de speen alleen nog in bed. En in de auto als we heel ver gaan.

    Maar laatst zei ze ineens; ik hoef geen speen meer hoor, ik ben al groot. Dan pakt ze hem ook helemaal niet. Ook niet bij het slapen.

    Ik laat het haar dus helemaal zelf regelen. Blijkbaar kan ze dat heel goed zelf bepalen.

    Net als ineens zelf aankleden en uitkleden en alleen de billen afvegen. Ineens wil ze dat zelf. Lekker makkelijk zo dus, :D
     
  13. Sas26

    Sas26 Fanatiek lid

    14 jan 2008
    3.291
    1
    36
    Onze dochter is bijna 1,5 jaar, en dol op haar speentjes. Van t uit bed vallen hebben we bijna nooit last, heel simpel opgelost met 2 spenen aan een knuffeldoekje. kan ze ze zelf snel vinden ook.

    Ik vind het voor een peuter nogal wat, 's middags kunnen toezeggen dat je 's avonds je speen niet meer hoeft voor n pop.... Ja dan zegt ieder kind denk ik wel ja.... En dan, als het na 2 dagen toch weer een speen heeft omdat het echt niet ging...pak je die pop dan af? Denk t neit, dus dan is t pop en speen en kun je weer wat nieuws bedenken.

    Ik snap het hoor, t is lastig en ik denk er ook wel eens aan hoe dat straks moet als ze ouder is. Maar mij lijkt het slimmer om t af te bouwen. En met een soort stickersysteem, met aan t einde een graag gewild cadeautje: iedere nacht zonder speen = een sticker en na .... stickers het cadeautje en de speen wegbrengen... Dan heeft je kind al ene aantal nachten zonder speen gehad, en als t een keertje niet lukt is er gewoon weer een volgende dag met n nieuwe kans. Kaart vol geeft aan dat je kind het een heleboel nachtjes zonder heeft gekund. Benoem dat dan ook: wat goed van je, kijk eens je hebt al ... stickers! En maak ook duidelijk dat de speen dus weg blijft, dat als je kind heeft laten zien dat ie het zonder speen kan, dat je dan naar de winkel gaat om het cadeautje te kopen en de speen daar te laten. Zo verdient ie het cadeautje bij elkaar, train ie het slapen zonder speen en heb je meer kans dat het lukt.


    Succes!!
     
  14. MG2009

    MG2009 Niet meer actief

    Buiten dat het slecht is voor het gebit, is het toch ook geen porem om een kind overdag met een speen te laten lopen? Met in slaap vallen kan ik het begrijpen, maar waarom overdag? Het is geen babietje meer die zuigbehoefte heeft?
     
  15. Sas26

    Sas26 Fanatiek lid

    14 jan 2008
    3.291
    1
    36
    mee eens. Ieder moet t zelf weten dat absoluut, maar als we moeten kiezen tussen onzinnige dingen die kinderen moeten en zinnige dan vind ik niet de hele dag met een speen wel horen bij de zinnige. Net als genoeg rusten/slapen en gezond eten. De hele dag een speen is niet goed voor t gebit en de spraakontwikkeling en er zullen vast uitzonderingetjes zijn ja... maar die tips komen ook niet uit de lucht vallen. Doe wat je ermee wil doen, dat is ieders eigen afweging. Ik vind het zelf geen gezicht, een peuter met een speen de hele dag. Beperken tot troost/slaap momentjes lijkt me dan beter.
     
  16. mama van chayenna

    mama van chayenna Bekend lid

    25 jun 2009
    836
    20
    18
    Vrouw
    Wij hebben bij onze kleine meid al met 11 maanden de speen afgepakt en in de prullebak gegooit het was een week huilen en gejammer, maar daarna sliep ze als een roos en geen gehuil en gejammer meer, gewoon niet aan toe geven en laten huilen dan maar, het is zo over.
     
  17. Hester

    Hester Niet meer actief

    Ligt ook een beetje aan je kindje en hoeveel behoefte hij heeft aan een speen hoor.

    Mijn zoon vindt zijn speen zo heerlijk als hij gaat slapen - hij krijgt hem dus ook alleen maar 's avonds wanneer hij gaat slapen - en wanneer hij slaapt, haal ik de speen uit zijn mond: iedereen tevreden :-D
     
  18. kylain

    kylain Bekend lid

    7 mei 2008
    928
    0
    16
    Orthodontistassistente
    Zoetermeer
    Hoi hoi,

    Mijn zoontje is dan wel pas anderhalf maar kom toch vast kijken hier. Iedereen moet zelf weten wat hij of zij doet met de speen hoor.Maar een forum is om je mening te geven dus doe ik dat nu ook. Wat betreft de vraag...ik zou je meisje toch laten huilen. Ook al is het voor jullie dan even drama voor haar zou het goed zijn. Toen ons zoontje in zijn 15 maanden sprong zat hebben wij het speentje cold turkey afgeleerd. Zijn tandjes gingen doorbreken en aangezien ik werk als orthodontistassistente en dagelijks de gevolgen zie van wat duimen en de speen met de tanden doet(bij de een erger als bij de ander) Was dat voor mij een teken om de speen weg te doen. En ja hij werd om 5 uur wakker 2 weken lang en dan had ik ook nog een kleintje van een maand die om 4 uur begon....maar sorry ik heb dat er wel voor over om te voorkomen dat hij niet meer zonder zijn speen kan en zodat zijn tanden niet extreem slecht gaan staan (helemaal voorkomen dat ze slecht gaan staan kan toch niet) .Nu is jouw kindje al wel weer veel ouder maar ik zeg altijd maar de aanhouder wint.....dus als je echt wilt dat ze ervan afkomt niet meer geven en als je denkt ik vind het toch zielig dan geef je hem wel. Het is jouw kindje en jouw keuze....

    Succes,

    Groetjes Lysanne
     
  19. MissFlower

    MissFlower Fanatiek lid

    17 nov 2008
    4.166
    397
    83
    mijn dochter had tot vorige week nog een speen.. ze had hem veelste vaak in (ook overdag) omdat ik het moeilijk vond om nee te zeggen (geef ik eerlijk toe) tot ik op een avond werkte en mijn man de speen niet kon vinden. Hij had geen zin meer om te zoeken en zei dat ie weg was en ze zonder moest gaan slapen. Toen begon ze natuurlijk dwars te doen en hij heeft haar even streng toegesproken, toen heeft ze nog een minuutje gejammert en toen was ze gaan slapen.

    Sindsdien is ze dus van de speen af!!!! wonder boven wonder!!!

    Inmiddels heb ik alle 3 (!) de spenen weer gevonden maar weggegooid. 1 a 2x per dag vraagt ze wel eens waar die is maar als ik zeg dat ie weg is dan is het klaar. Ik heb wel met haar een cadeau gekocht omdat ze zonder slaapt en dat begrijpt ze wel heel goed.

    Ik heb echt mazzel gehad want zag er al enorm tegen op om het af te moeten leren
     
  20. Bluesky

    Bluesky VIP lid

    1 okt 2007
    5.941
    0
    36
    Verzorgende-IG
    Heerewaarden
    Toevallig heb ik het hier laatst met onze tandarts over gehad en hij vertelde dat de stand van de tanden nu nog niet zoveel uitmaakt omdat het nog het melkgebit is. Pas als ze gaan wisselen en dan nog duimen of een speentje hebben, loop je het risico op een beugel. (ik heb zelf altijd geduimd en een beugel gehad, mijn man heeft ook geduimd en heeft keurig rechte tanden, dus het wil niet altijd wat zeggen)

    Ook zei de tandarts dat dit (zo rond de 3 jaar) een lastige leeftijd is om een speen af te leren. Ze kunnen overdag heel goed snappen dat een speentje niet goed is, maar 's nachts is alles anders... ;) NEt wat een ander al zei, het geeft troost en rust. En als mijn kind daardoor beter slaapt (en als prettige bijkomstigheid, ik ook) wie ben ik dan om dat ding af te pakken... Rond een jaar of 4/5 snappen ze het beter en is het makkelijker af te leren.

    Jelle heeft ook een speentje en hij wil hem echt niet kwijt. Hij heeft er 2, 1 in zijn mond en 1 in zijn hand. Eerst had hij er 3 maar dat werd een beetje te gek, dus ik heb er 1 weggehaald. Jitte wilde nooit een speentje, en zij duimt nu. Tja, ik kan moeilijk een duim weghalen... (het ziet er ook zo schattig uit, duim in de mond en met de andere hand zit ze aan haar oor te friemelen... :D)

    Overigens heb ik bij Jelle vrij snel, ik dacht met een maand of 6, het speentje overdag weggehaald. Hij krijgt ze alleen in bed, dus ook niet als troost als hij verdrietig is. De enige uitzondering op die regel is als we op vakantie gaan, dan mag het speentje de hele dag mee in de auto en dat vind hij dan helemaal geweldig... :D
     

Deel Deze Pagina