zoon 3,5 behoorlijk veeleisend

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door missmamsie, 29 mei 2010.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. missmamsie

    missmamsie Fanatiek lid

    18 aug 2009
    1.486
    0
    36
    kinderopvang
    aan de kust
    Buiten het gegeven om dat ik het soms best irritant vind dat ik echt duizend keer per dag 'mama' hoor van mijn zoon van 3,5 jaar (bij alles wat hij tegen me wil zeggen en hij verwacht dan ook nog dat ik hem bij zijn voornaam antwoord gee": 'Ja, ...'?) begint het nu dus ook in winkels, tegen vreemden. Gisteren was ik met hem naar een kledingwinkel gegaan voor shirts, ik denk dat ik daar een half uur ben geweest en dat hij wel tig keer 'mevrouw...' heeft gezegd. Vervolgens met boodschappen, spreekt hij ook bijna iedereen aan 'wat heb jij in je karretje?' 'wat ga jij eten?' 'wat ga je doen?', etc. Meestal zijn het wel bejaarden die hij aanspreekt en ik krijg ook wel veel positieve en vriendelijke reacties... Maar, tjongejonge...je zou hem haast letterlijk een pleister op de mond plakken.
    Op het kdv geven ze ook al aan dat ze hem wel af en toe zeggen dat hij even zelf wat moet gaan doen...

    Aan de ene kant denk ik:
    - Ik moet hem zichzelf gewoon veel meer laten vermaken. Desnoods negeren :)->) als hij tig keer mama zegt, in plaats van uiteindelijk steeds geïrriteerd te raken en toch ja te zeggen?
    - Ik moet hem er op aanspreken dat hij niet steeds vreemden aan kan spreken in de winkel/supermarkt/buiten.
    - Pffff;):(:(

    Aan de andere kant denk ik:
    - hij gaat straks naar school, dan zal het allemaal al zo anders zijn.
    -Laat hem nog lekker kind zijn, zo lekker spontaan. Als je volwassenen die nooit hun mond opentrekken, mag je blij zijn dat hij zo spontaan is.
    - Waarom irriteer ik me eraan? Ben ik misschien alleen moe van combinatie peuter-baby?

    Wat vinden jullie??

    Overigens is hij verder wel heel snel tevreden en niet veeleisend in de zin dat hij alles maar wil hebben. Het gaat alleen om aandacht/gezelligheid (in zijn ogen, denk ik)
     
  2. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.176
    6.710
    113
    Ik vind hetzelfde als jij.

    Misschien kun je hem zeggen dat hij het niet teveel moet doen in de winkels. Gewoon een paar vragen.

    Verder is het de leeftijd en heel normaal dat hij zo is. Dat lekkere spontane vind ik dus ook zo leuk.

    maar irritant kan het ook zijn. Bij Isabella geef ik daar niet aan toe. Heel soms vraag ik haar eens stil te zijn. Want ze kletst zo veel soms, ha ha.

    Verder speelt ze wel heel veel zelf en alleen dus heb ik nog geluk.

    Ik denk dat het een fase is.
     
  3. Jucade

    Jucade VIP lid

    20 jul 2006
    18.229
    1
    36
    Assemblagemedewerkster
    Hier hetzelfde.. alleen vraag ik terug nu ipv iedere x antwoord te geven.. Dus waarom moet je centjes betalen? dan vraag ik terug 'waarom dénk je dat ik geld moet betalen?' etc.. Het spontane wil ik er ook in houden. Zo is Justin nu eenmaal. Maar hij moet ook de grens leren kennen en daar ben ik nu een beetje mee aan het werk. Dus niet iedereen iedere x aanspreken, maar hem afleiden met iets anders dan. Niet iedereen is er van gedient nl. Justin kan zich ook moeilijk vermaken en wil ook alleen maar die aandacht en gezelligheid. Fantasie heeft ie niet erg veel zodat hij met iets simpels gewoon geen uren bezig kan zijn.. Hij is gewoon snel uitgekeken op dingen. Ennn misschien al een beetje toe aan de kleuterschool. Een nieuwe uitdaging voor m. Ben allang blij dat hij op het kdv zit, dat doet m wel goed merk ik! En oja ik irriteer me af en toe verschrikkelijk (schaam) dat ik zeg.. 'ga nu toch eens spelen joh', zoals in de speeltuin, gaat ie bij me op het bankje zitten, er om heen rennen etc ipv op de speelattributen te gaan spelen. Maar mama zegt ie dan, ik speel toch?? sja hij heeft nu eenmaal een andere belevingswereld dan mij denk ik. Heel verhaal, maar meneer wil gewoon geentertaint worden, liefst de hele dag.
     
  4. Luppy

    Luppy VIP lid

    1 dec 2007
    7.023
    2.159
    113
    Heel herkenbaar verhaal. Hier ook eentje van 3,5 die de hele dag door kwaakt. Wat Patroeschka doet, doe ik tegenwoordig ook wel eens, gewoon wat terugvragen. Werkt hier wel, dan is hij zo druk met antwoorden bedenken, dat hij even niets nieuws meer vraagt.
    Hij praat gelukkig niet veel tegen vreemde, maar wel (heel genant) hardop óver andere mensen. Dan zegt hij bijvoorbeeld zogenaamd fluisterend, maar voor iedereen verstaanbaar: "Zo, die mevrouw heeft wel hele lekkere pizza in haar karretje, he mama. Die gaat zeker pizza eten. GAan wij ook pizza eten?" Zoiets..... GElukkig moeten de meeste mensen daar wel om lachen, maar soms voel je je wel een beetje staan.
     
  5. pim

    pim Fanatiek lid

    22 sep 2005
    3.970
    0
    36
    Nijmegen
    Ik zeg soms ook even dat mama even rustig iets wil doen zonder de hele tijd "mama mama" te horen. Dat snapt ze prima en dan houdt het idd wel even op. Op andere momenten vind ik het prima en vind ik het eigenlijk ook wel schattig en gezellig.

    Wat ik weet van onze school is dat ze bi jde kleuters met een verkeerslicht (van karton op het schoolbord) werken. Als het stoplicht rood is mag je de juf niet storen, als het stoplicht groen is wel. Mijn buurvrouw heeft zo'n ding thuis gemaakt en het werkt bij haar prima.

    Pim
     
  6. missmamsie

    missmamsie Fanatiek lid

    18 aug 2009
    1.486
    0
    36
    kinderopvang
    aan de kust
    Hè gelukkig, altijd weer fijn om te horen niet de enige te zijn;) Ik moet zeggen dat het van me afschrijven en jullie feedback al een irritatieverlagend punt is:) (en als je dan over de kinderen van een ander leest klinkt het toch ook wel weer schattig, zo van een afstandje...;))en jullie tips zal ik wellicht eens uitproberen 9terugvragen doe ik af en toe al wel, misschien iets meer doen en het stoplicht neem ik iig in overweging:))
     
  7. missmamsie

    missmamsie Fanatiek lid

    18 aug 2009
    1.486
    0
    36
    kinderopvang
    aan de kust
    Vanmorgen voor broertjelief naar de dokter geweest, in de wachtkamer ging de oudste meteen naar de speelgoedhoek, waar een jongen van een jaar of zestien zat. Mijn zoon begon met hem te kletsen, dit werd uiteindelijk spelen (met van die plastic magneetletters op een schoolbord), allemaal heel leuk... Zoonlief vond later nog een voorleesboek en vroeg aan die jongen of hij het wilde voorlezen, dus die jongen wilde dat wel, klimt mijn zoon zo bij hem op schoot (ik zat aan de andere kant van de ruimte, anders had ik ws. meteen gezegd 'dat doe ik wel', maar hield alles natuurlijk wel goed in de gaten)... Wat moet je dan, zeggen dat hij niet op schoot mag?
    Van de week ook al bij opa, toen hij daarmee aan de wandel was, kwamen ze een kennis (die hij nog nooit gezien had) tegen en mijn zoon vroeg na een tijdje gewoon om een kus. Die heeft hij ook gekregen, op zijn bol (opa was er bij).

    Net ging hij wel zelfstandig plassen en zat hij in zichzelf te praten dat niet iedereen zijn piemel mag zien, maar papa en mama en opa/oma wel:( (ik had m daar een tijdje geleden wat over verteld, dat wij voor hem zorgen en blablabla). Daar kwam een goed gesprekje uit naar voren wat hij moest doen mocht dat ooit een keer anders gaan, dan hij wil... Hij weet dus wel dat dit privé is, maar o'o'o'... in de wachtkamer zei ook nog een papa tegen zijn vrouw dat ze dachten dat hun kind vrij was, maar dat mijn zoon toch wel 'gevaarlijk vrij' is.

    Pffft... ik zou haast maar gewoon bij alles en iedereen gaan ingrijpen;)
     
  8. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Ik zat ook aan zoiets te denken. Op onze school doen ze dat ook zo (om leren gaan met uitgestelde aandacht, leren kleine probleempjes zelf of met elkaar op te lossen) Misschien zou je ook zo'n soort signaal kunnen gebruiken, als je met bepaalde dingen bezig bent. Bijvoorbeeld tijdens het koken of strijken ofzo.
    In het begin maar heel kort hoor, minuutje of vijf. En hem dan de hemel in prijzen als het gelukt is. Als het een paar keer gelukt is met vijf minuten, kun je het wat opvoeren. (Hoewel ik nooit langer dan 15/20 min zou doen.)

    Zorg dan wel dat hij van bepaalde dingen zelf weet hoe hij het op moet lossen. (Bijv. speelgoed pakken / opruimen e.d.)
     
  9. toerist18

    toerist18 VIP lid

    23 okt 2005
    8.317
    1
    0
    ik maak babymutsjes met naam
    Nederland
    Het is de fase dat ze toe zijn aan school.
    Mijn zoon zegt ook constant; mama.
    En comandeerd ook, ik wil graag ranja...nu.
     
  10. Hester

    Hester Niet meer actief


    Dit vind ik echt eentje die ik ga onthouden! Mijn zoontje (net een paar dagen 3) is ook zo eentje die blíjft kletsen en gezellig ALLES samen wil doen. "Mama, jij mag met mijn auto... kijk: deze. En dan neem ik deze auto en dan gaan we samen spelen" Uhmm, tja. Mama heeft niet altijd tijd en zin natuurlijk.

    Soms helpt het om af te spreken dat hij eerst heel even zelf speelt en even stil is en dat we daarna weer samen kletsen/spelen, maar soms wordt hij daar echt verdrietig van en vraagt dan huilend "Zullen we SAMEN spelen? Ik wou zo graag met jou spelen" Dan kan ik natuurlijk gewoon geen nee zeggen ;)

    Ik herken je gevoel, heb dus alleen geen oplossing ;)
     
  11. missmariska01

    missmariska01 Fanatiek lid

    wat fijn om dit allemaal te lezen! dacht al dat wij de enige waren.
    onze zoon is nu 4, zo rond zijn 3 praatte hij ook nog al veel tegen vreemde mensen op straat enzo, en andere kinderen een knuffel geven. heb toen vaak gezegt dat hij dat beter niet kon doen en dat is nu gelukkig wel minder geworden, alleen nu verteld hij van alles tegen de andere bewoners die bij oma en opa in de flat wonen.
    hij verteld bv dat hij nieuw speelgoed heeft gekocht en waar dat het gekocht is.en of als we ergens naar toe geweest zijn, beetje vervelend niet iedereen hoeft dat natuurlijk te weten.

    Patroeschka: dat verhaal van de speeltuin komt me erg bekend voor:D
     
  12. Lise

    Lise Fanatiek lid

    11 nov 2005
    1.343
    0
    0
    Communicatie
    Roden
    Erg herkenbare verhalen! Ons zoontje wordt begin augustus 4 jaar en ik merk aan bepaalde dingen dat hij wel toe is aan basisschool. Hij wil graag alles weten, dus zinnen beginnen vaak met 'waarom', zoals waarom gaan we naar de winke'l?' Of vragen als 'wat betekent dat bord (verkeersbord)? Eigenlijk wel leuke vragen, want zo kan ik hem van alles uitleggen en hij onthoudt het ook! Hij kan ook zo lekker enthousiast reageren als je aankondigt dat je ergens met hem heengaat, zoiets als 'we gaan zometeen even het dorp in'. Waarom dan, is de vraag dan. 'Nou, we moeten even wat boodschapjes halen'. Alleen thuis spelen op de dagen dat hij thuis is (samen met mijn tweelingmeisjes) is niet zijn sterkste punt, ik moet wel eens met ideetjes komen, zoals spelen met lego (lange file of kar of huis maken). Maar als het mooi weer is of in ieder geval droog weer, ga ik vaak met de kids wandelen en hij op zijn trekker. Geregeld zien we dan een echte trekker en hij ook, dus dan is het al gauw: 'kijk mama, een grote trekker, die lijkt op die van mij :)
    Op goede dagen krijgen we hier thuis heel veel kusjes: 'mama, ik vind jou zooo lief' en op de mindere dagen word ik ook wel eens gecommandeerd: 'ik wil nu drinken'. Of ik krijg een por of duw. Dat mag natuurlijk niet, dus dat krijgt hij ook van mij te horen.
    Ach, geen dag hetzelfde (gelukkig niet), maar elke dag weer nieuwe ontwikkelingen, met hoogte-en dieptepunten in kinderformaat ;)
     

Deel Deze Pagina