Zoon eet geen groenten en fruit...

Discussie in 'Voeding' gestart door Druif78, 2 jan 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Druif78

    Druif78 VIP lid

    11 feb 2008
    9.724
    0
    36
    Misschoen herkenbaar? Maar mijn zoontje is een echte kliko, eet en drinkt altijd erg goed. Haast nooit fases gehad van slecht eten of wat dan ook. Nu heeft hij sinds een half jaar wel een voorkeur voor vlees boven groenten. Hij eet ook al maanden met de pot mee, maar eet dan praktisch alleen het vlees op.
    Zolang hij fruit eet vind ik dat geen drama. Ik maak er ook nooit een heisa van ( negatieve aandacht). Paar keer in de week pasta met saus met verstopte groenten en af en toe een olvaritpotje en de vitaminen zijn weer binnen.
    Maar nu gaat het eigenlijk steeds slechter. Fruit eten doet ie al een paar weken niet meer ( dus ik geen hem een knijpfruitje om toch aan de vitamine te komen, of is dit fout?)
    En avondeten gaat ook matig.
    Hij groeit goed en ik maak me daar ook geen zorgen over, maar ik vraag me af of ik hem geen verkeerde gewoonte aanleer met de knijpfruitjes en af en toe een potje? Hij zou toch een keer "gewoon" moeten gaan eten?
    heb ik dit nu zelf veroorzaakt of heeft hij alsnog een "fase" van moeilijk eten en wordt t vanzelf beter?
     
  2. Mikki77

    Mikki77 VIP lid

    17 nov 2007
    5.698
    0
    36
    Noord-Holland
    Mijn zoon is ongeveer even oud als die van jou, en hier is het ook zo. Hij eet bij het avondeten al maaaaaaanden geen groente meer, alleen een paar stukjes kip of knakworstjes. Rijst, aardappelen of pasta lust hij ook niet.

    Qua fruit begon hij een tijdje terug ineens ook moeilijk te doen. Dan wordt het wel heel lastig om er nog wat vitaminen in te krijgen... dus ik ben toen inderdaad ook begonnen met weer fruithapjes te geven. En dat doe ik nog steeds. Hij eet nu wel weer bananen, dus nu krijgt hij een fruithap en een banaan op een dag. Dus 2x fruit in plaats van 1x fruit en 1x groente...hoop dat het wat compenseert op die manier. En ik geef er een vitaminepil en 's avonds nog een fles pap bij. Je moet je erbij neerleggen en ze dan maar geven wat ze wel willen. Want deze strijd win je niet, dat heb ik inmiddels wel geleerd.

    Ik denk niet dat jij iets fout doet, of hem verkeerd gedrag hebt aangeleerd. Dit zijn gewoon peuterperikelen die heel veel ouders meemaken, en het zal ook weer vanzelf over gaan. Als ze 18 zijn eten ze vast geen knijpfruit en potjes meer ;)
     
  3. muisje14

    muisje14 Niet meer actief

    Bas eet ook al een maand of 2 - 3 geen fruit meer. Soms 1 hapje, maar meestal is het NEEEEEE. Ik dwing hem ook niet want dat werkt averechts. Een potje wil hij ook niet meer. Ik geef hem 's morgens gewoon zijn vitamine D en heb nu ook andere multivitamine gekocht. Hij moet natuurlijk wel wat vitamines binnen krijgen. Groente eet hij matig.
    Bas is wel klein van stuk hoor. hij is 82 cm bij 11.9 kilo en is net een weekje 2 jaar.
    Het CB doet er verder niet moeilijk over. Ze zeiden dat het wel weer goed komt.
     
  4. marjolijn195

    marjolijn195 Actief lid

    29 dec 2008
    364
    0
    0
    Papendrecht
    #4 marjolijn195, 3 jan 2011
    Laatst bewerkt: 3 jan 2011
    Hier precies hetzelfde, inmiddels al bijna een jaar. Op dit moment eet ze al minimaal 2 maanden helemaal geen groente en aardappelen (daarvoor at ze vaak een paar hapjes/stukjes). Fruit gaat momenteel redelijk (appel, peer of kiwi) maar er zijn ook weken geweest dat ze dit ook niet wilde.
    De laatste 3 weken gaat zelfs het vlees er niet in tijdens het avondeten.....
    Ook haar toetje gaat met veel moeite naar binnen.
    Ik geef ook soms een zakje knijpfruit (maar doe ik dit 2 dagen achter elkaar dan wil ze het al niet meer) en elke dag een vitaminepil.
    Zou ze ooit nog normaal gaan eten????? Vast wel, maar het duurt wel erg lang inmiddels.......

    Ze groeit trouwens wel goed (93 cm-12,4 kg) en is niet vaak ziek, dus dat is een hele geruststelling.
     
  5. Lynx

    Lynx VIP lid

    19 jul 2008
    8.501
    2.398
    113
    Fijn dat ik lees dat het bij anderen net zo gaat. Hier ook een meisje van 20 mnd, die alleen het vlees eet en dan ook nog eens alleen de worstachtige vleessoorten. Aardappels en groenten krijgen we er tegenwoordig niet meer in (dat is geloof ik maar 3 maanden wel gelukt). Friet en pizza daarentegen wel.
    Fruit vindt ze wel lekker, maar daar krijgt ze helaas diarree van dus dat geven wij haar dan bijna niet. Potjes groente heeft ze nooit goed gegeten helaas.
    Ze krijgt nog peutergroeimelk dus haar vitamientjes krijgt ze wel. Ik maak me er nu nog niet zo druk om, maar als ik straks stop met de peutermelk dan hoop ik wel dat ze weer goed eet.
     
  6. Druif78

    Druif78 VIP lid

    11 feb 2008
    9.724
    0
    36
    O, wat fijn om te lezen zeg!
    @Mikki77 hier echt precies hetzelfde; eet met gewone maaltijden alleen het vlees op. Aardappels niet ( ook niet met ketshup op appelmoes, echt je gaat alles proberen, ook al was het iets waarvan ik altijd zei dat ik daar op tegen was...)
    Tegenwoordig ook geen fruit meer ( even hiervoor nog wel banaan, dat is het enige wat heel soms gaat of druiven, maar net hoe zn pet staat). Dus wat ga je doen; knijpfruit geven en ik geef kauwvitamines erbij. Hij groeit goed en is heeeeel weinig ziek, praktisch nooit dus het zal wel goed gaan...
    Maar ik ben stiekem dan toch bang dat ik er te makkelijk mee om ben gegaan door al snel alternatieven aan te bieden ipv consequent volhouden?
     
  7. Popkoorn

    Popkoorn Niet meer actief

    mijn zoon word in feb 2, hij eet wel heel goed fruit,

    maar zijn groentes..... nee hoor dat eet hij niet meer,
    hij was gek op witlof ham en kaas... broccoli, bloemkool...

    maar nu.... helemaal niets.... ik heb weleens geprobeerd boontjes te verstoppen tussen de aardappels... maar hij trapt er niet, zodra hij de groente proeft spuugt hij alles uit....

    en eet dan helemaal niet meer....veel te bang dat hij weer "benept" word :p

    wij bieden hem nu dus extra fruit aan overdag,

    vind het soms best frusterend dat hij de groentes niet opeet, maar ik wil er ook geen ruzie over maken,

    ik denk dat ik maar eens bij de plus ofzo van die groente en fruit zuigzakjes ga halen, krijgt iig wat extra's binnen, en uiteindelijk zal het groente eten vast wel weer terug komen.
     
  8. Popkoorn

    Popkoorn Niet meer actief

    ooh ik zie dat je ook weer zwanger bent !!!

    Gefeliciteerd :D fijn zo snel na de mk !!!!
     
  9. Druif78

    Druif78 VIP lid

    11 feb 2008
    9.724
    0
    36
    Dank je wel!!

    Ik koop soms ook van die knorr vie drankjes, maar vind ze eigenlijk te duur....
    Wat ik ook vaak eet is pasta met saus. Door de saus doe ik dan spinazie of gepureerde roerbakgroenten. Erg he, maar goed, dan eet ie tenminste wel...
    Ook weleens gedaan: gehaktballen maken met gepureerde groenten, vond ie ook lekker :)
    Maar ja: we neppen hem natuurlijk en daardoor weet ik wel dat het niet zozeer om de smaak gaat maar tis schijnbaar toch minder lekker.
    maar hou mezelf er ook mee voor de gek, want dit is natuurlijk niet "eten wat de pot schaft"...
    Mag hopen dat ie op zn 18e normaal groenten mee eet??
     
  10. maartjev

    maartjev Fanatiek lid

    9 mrt 2009
    1.534
    0
    0
    Ik heb het bij verschillende andere ouders nagevraagd; die fase krijgen ze allemaal!!! Hier ook.. Ik geef hem nu vaak Knorr Vie en/of puur fruitsapjes op de momenten dat hij anders af en toe aanmaak krijgt.
    Verder geef ik hem regelmatig dingen te eten waar het in verstopt zit maar waar je het niet goed ziet! Zoals bijv. lasagne, lasagnette (oven), ovenschotels, zelfgemaakte soep (gepureerd bijv), nasi, etc.. of ik maak er een smoothie van.
     
  11. Druif78

    Druif78 VIP lid

    11 feb 2008
    9.724
    0
    36
    :D Ook zo een...
    Ben blij dat het misschien dan toch een fase is... dan maar het beste van maken! Ik was al bang dat ik hem aan het verprutsen was :)
     
  12. guppie81

    guppie81 VIP lid

    13 sep 2006
    12.334
    1
    0
    hier ook hoor, al zeker anderhalf jaar geen avondeten. Alleen soep vindt ze lekker, dus dat eten we regelmatig.
    Het zou moeten komen doordat peuters gewoon neit zoveel energie nodig hebben. Vind het wel vreemd dat mijn peuter veel brood eet en de hele dag door trek heeft, maar zelfs als ze iets lekkers na krijgt zit ze na een paar happen vol, dus het zal echt wel zo zijn.
     
  13. Mikki77

    Mikki77 VIP lid

    17 nov 2007
    5.698
    0
    36
    Noord-Holland
    Tsja wij hebben daar ook wel eens discussies over. Ik ben er inmiddels achter dat hij het veel gezelliger vindt aan tafel als hij op een gewone stoel mag zitten. Dus de kinderstoel is naar zolder verhuisd, en meneer zit op een grote mensen stoel met een kussen onder zijn billen. Dan blijft hij tenminste 10 minuten gezellig zitten in plaats van meteen 'UIT! UIT!' te roepen. Ik ben nu dus al snel tevreden...als hij blij aan tafel zit en een paar hapjes meepikt ben ik ook blij. Maar mijn vriend zegt steeds: wacht maar tot hij oud genoeg is om consequenties te begrijpen, dan blijft hij net zo lang aan tafel zitten tot het op is.
    Dat zie ik dus echt helemaal niet zitten, zo'n blerend kind dat tot 20.00 aan tafel zit omdat hij zijn bord niet wil leegeten....pfff...
     
  14. Druif78

    Druif78 VIP lid

    11 feb 2008
    9.724
    0
    36
    Ons zoontje zit ook sinds een paar maanden op een stoelverhoger ipv de kinderstoel. Maar hij heeft eigenlijk nooit problemen gehad met aan tafel zitten, Als hij er genoeg van heeft roept hij klaar! Of: af!! En dan mag hij eraf.
    Denk zelf dat dwingen op het bord leeg te eten niet gaat werken. Misschien wel onder dwang als ze wat ouder zijn, maar ik heb weleens gehoord dat ze hiermee niet leren luisteren naar hun eigen lichaam en door eten terwijl ze eigenlijk vol zitten en later hiermee zelfs overgewicht gecreeerd kan worden. Gaat wel een beetje ver deze gedachte maar ben er sowieso op tegen omdat eten hierdpoor toch een erge machtsstrijd gaat worden, ik vind zelf wel dat hij minstens een hap van alles moet proeven voor hij meteen NEEEEE zegt op alles. Maar goed, daarvoor is hij nu waarschijnlijk ook nog wat te jong?
    Score van vanavond: een half olvaritpotje en een halve schnitzel ;)
     
  15. toerist18

    toerist18 VIP lid

    23 okt 2005
    8.317
    1
    0
    ik maak babymutsjes met naam
    Nederland
    Tja hoe lekker ze dat potje vroeger op aten...
    En hoe slecht ze nu groentes en fruit eten.
    M'n huisarts zei; maak je er niet druk om, geef hem extra vitamines, en ze gaan vanzelf heus wel een keer weer dat eten.
    Maar ja wanneer?, onze zoon lust wel graag komkommer, af en toe een mandarijntje, een banaan.
    Maar dat is dan ook het enige, kwa fruit en groentes.
    En sinds kort lust hij loempia's (hier zit natuurlijk ook groente in);)
    Hij lust wel graag, brood, aardappelen, vlees, ontbijtkoek, en pasta.
     
  16. Minimuisje

    Minimuisje VIP lid

    8 jul 2006
    8.361
    0
    0
    Zuid - Limboland
    Hier eet Joris al vanaf ongeveer 1,5 jaar geen fruit meer. Groente ging toen nog redelijk. Nu is hij dik 3,5 jaar en eet nog altijd geen fruit, in het begin nog knijpfruit, maar zelfs dat niet meer. Wat dan wel heel apart is, is dat hij op de peuterspeelzaal al het soort fruit eet wat er op het bord ligt! Maar thuis? Ho maar! Heel af en toe sinds kort een banaantje. En groente? Dat was een periode van bijna niks en nu eet hij bijna alle soorten groente!

    Maak er ook geen drama van. Hij krijgt 2 keer per dag een vitaminetablet en verder sapjes wat hij af en toe drinkt. En dan 4 ochtenden op de psz het fruit. Krijgt hij toch nog wat fruit in de week binnen ;)
     
  17. Beheer

    Beheer Administrator
    Medewerker

    11 feb 2005
    16.126
    2.853
    113
    Verplaatst naar Voeding.

    Lotte
     
  18. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Hee Druif; gefeliciteerd met je zwangerschap!!!:):):)
     
  19. adi

    adi Niet meer actief

    Dit is inderdaad een reden, maar ik vind het een net zo belangrijke reden dat het kind eten als iets negatiefs gaat zien. En dan krijg je een eeuwige strijd.

    Ik kom uit een omgeving waar normaal was om kinderen te 'dwingen' om te eten. En waar het als normaal beschouwd wordt dat een peuter/ kleuter 'niet wil eten'. Mijn moeder, tantes, en tegenwoordig mijn nichten lopen allemaal achter hun kinderen aan met een bordje en proberen spelend van alles in te stoppen. Als het kind in de stoel wordt gezet begint het al te krijsen.
    Mijn achterneefje (4 jaar) moesten ze laatst bijna vastbinden om antibiotica toe te dienen. Want hij gaat al gillen als ie een lepel aan ziet komen.

    Je krijg natuurlijk geen garanties, maar mijn omgeving heeft mij geleerd dat het eten 'opdwngen' alleen maar averechts werkt. In mijn familie begon dit gedrag bij alle kinderen in het tweede jaar, tijdens de bekende 'hongerstakingen'. De moeders deden alle mogelijk om maar die portie erin te krijgen.
    Ik zie dat bij mijn moeder. Als mijn dochter daar logeert en klaar is met eten, gaat mijn moeder met haar door de kamer lopen en spelen en dan stiekem van alles erin proppen. Ik heb daar onwijze ruzies over gehad. En ze wil maar niet begrijpen dat een kind een eigen beslissing kan nemen over het eten.
    Ze vertelde me doodleuk dat ze vroeger vingers in mijn wangen drukte zodat ik mijn mond open deed en ze dan een lepel erin kon duwen. :$ Maar ze 'moest iets', want 'ik wilde niet eten'.
    Vind je het gek dank ik dan? :(
     

Deel Deze Pagina