introductie vast voedsel en afbouwen?

Discussie in 'Borstvoeding' gestart door bunchy, 30 jan 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. bunchy

    bunchy VIP lid

    21 aug 2009
    6.407
    475
    83
    Hoi,

    zoontje wordt over enige tijd 6 maanden en dan willen we uiteraard vast voedsel gaan introduceren. Nu lees ik dat je eerst de borst moet aanbieden en als meneertje dan nog honger heeft hij vast gepureerd voedsel kan eten..
    Het lijkt mij echter logischer om het andersom te doen.. Ik geef nu nog 6 voedingen, zou graag nog wat langer borstvoeding willen geven maar een paar voedingen minder lijkt me echt heerlijk (vindt het best vermoeiend en zou ook graag weer menstruatiecyclus op een gegeven moment terug willen)..
    Hoe gaat dit in zijn werking?
    wat is jullie ervaring, advies?
     
  2. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    29 aug 2007
    22.170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    Als je eerst bij een vaste maaltijd een borst geeft en dan de hapjes en dan nog een toetjesborst, dan profiteert je kind meer van de borstvoeding. Die bevat namelijk enzymen die helpen met het verteren van het vaste voedsel en moedermelk helpt ook bij de opname van voedingsstoffen uit vast voedsel.

    Na een aantal weken, als het eten lekker gaat, geef je alleen nog maar een toetjesborst. En op die manier bouw je op een natuurlijke wijze af, want je kind gaat op een dag ook vaker eten. Wij hebben eigenlijk vanaf het begin op de momenten dat ik zelf at (ontbijt, lunch, avondeten, koffie/theetijd tussendoor) de babies ook eten aangeboden, zodat ze meteen met de pot meeaten.
    Als je kind vast voedsel eet en geen nachtvoedingen meer vraagt is de kans op terugkeer van je cyclus groter. Met gewoon borst op verzoek ligt het moment dat de cyclus terugkomt ergens tussen de 9 en 14 maanden.

    Met 6 maanden is pureren niet meer nodig hoor. Met 6 maanden is prakken genoeg als je met een vork of lepeltje wilt voeren, of je kunt je kind gewoon stukken geven om zelf te pakken en naar de mond te brengen.

    Op borstvoeding.com staan een aantal interessante artikelen over de introductie van vast voedsel en ook een schema met wat je wanneer kunt beginnen aan te bieden.

    Mijn ervaring is dat na 6 maanden het zelf voeden een stuk gemakkelijker en relaxter werd (minder vermoeiend).
     
  3. bunchy

    bunchy VIP lid

    21 aug 2009
    6.407
    475
    83
    Dank je wel voor je antwoord!
    Ok, dus eerst starten met 1 borst aanbieden, dan voedsel en dan toetjesborst. Op een gegeven moment zal onze zoon zo veel eten dat hij alleen nog genoeg heeft aan toetje en op een gegeven moment helemaal niet meer dus dan ben je een voeding kwijt? om hoeveel weken gaat het dan?
    hij gaat naar het KDV, op¨welk tijdstip dan voedsel aanbieden? om 18u-1830 als wij ook eten? hoe doen andere ouders dat?
    meer ervaringen zijn meer dan welkom!
     
  4. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    29 aug 2007
    22.170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    Over wanneer je kind dan de voeding weglaat valt geen zinnig woord te zeggen, dat verschilt echt van kind tot kind. Maar ik zou er zelf minimaal 3 weken voor uittrekken.
    De eerste weken is het het handigste om vast voedsel ergens halverwege de ochtend te geven, dan zie je beter of het goed valt. En je kind is aan het einde van de dag vaak te moe om echt zin te hebben in 'moeilijk eten', dus iets dat niet uit je borst komt.
    Je zou dus gewoon een hap mee kunnen geven naar het kinderdagverblijf op de dagen dat je werkt, met een klein flesje (80-100cc) om erbij te geven. Scheelt ook weer in het kolven.
     
  5. Cindy84

    Cindy84 Bekend lid

    15 aug 2008
    914
    1
    16
    het eerste voedsel wat hij krijgt is geen vervanger voor een borstvoeding
    dus een beetje bijvoeding om te proberen en te proeven en de borst is eerst nog de voornaamste voedingsbron.

    mijn dochter van 10 maanden eet s'ochtend een boterham en drinkt thee (vervangt 1 voeding)
    voor de rest eet ze wel wat, maar moet ze het echt hebben van de borstvoeding.
     
  6. Bri

    Bri Niet meer actief

    Mijn dochter was een stuk vlotter met de 'bijvoeding'; al rap na de eerste kennismaking ging ze flinke hoeveelheden eten. In het begin kwam dat erbij (kleine hongerlap) maar na een tijdje kreeg ze ook echt minder behoefte aan melk.
    Ze is nu 10 maanden en drinkt nog maar 2 keer per etmaal een melkvoeding, verder is het brood, fruit en een warme maaltijd.

    (eerlijkheidshalve moet ik erbij zeggen dat ik vanaf 6 maanden ook geleidelijk BV ben gaan vervangen door FV, maar volgens mij maakt dit hiervoor niet uit)

    Ik heb eigenlijk nooit zo aangeboden (borst-fruit-borst), maar ergens midden tussen twee voedingen in wat fruit (of groente) aangeboden. BV gaf ik nooit op schema; het is dat er op het kdv vanzelf een soort ritme ontstond - maar dit volgde ik niet per se thuis. Het aantal voedingen varieerde altijd nogal, ik kan dus ook niet duidelijk zeggen vanaf wanneer ze melkvoedingen heeft laten vervallen.

    Avondeten doen we inderdaad samen zo om een uur of zes; al eet de kleinste soms iets vroeger al omdat ze het anders niet redt.
    De eerste introducties deden we overigens wat vroeger op de dag; zo tegen avondetenstijd was ze er meestal te moe voor om iets nieuws/ingewikkelds als groente van een lepel eten te proberen. Overleg even met je kdv hoe zij dat overdag willen/kunnen doen. Hier kon ik gewoon aangeven welke soorten fruit ze al mocht hebben en dan maakten zij daar een prakje van. Groente zou je wel zelf moeten meegeven; dat geven ze hier niet overdag.

    Je kunt trouwens ook proberen of Rapley iets voor jullie is, dan pureer je het niet, maar geef je grotere stukken (zacht) fruit of groente die je kindje zelf kan pakken. Dat werkt hier nu super, maar de eerste maanden was het met haar geen succes omdat ze ging schrokken en daarna spuugde ze alles weer uit. 't Is nogal een hongerig meiske...
     
  7. Cindy84

    Cindy84 Bekend lid

    15 aug 2008
    914
    1
    16
    mijn dochter is een flessenweigeraar, dus mijn enige andere optie is dus borstvoeding.
    in het begin at mijn meisje heel goed groente, idd rapley. kan ze zelf pakken en in haar mond doen, maar de laatste tijd wil ze geen groente meer eten!
    hoe dat kan?... geen idee? (de laatse 2 maanden ofzo) dus het ligt niet aan tandje ofzo.. tenzij die er 2 mnd over doen om door te komen.

    broodje in de ochtend en middag wil ze wel en na haat middagdutje eet ze ook fruit, maar groente dus niet!
     
  8. Druif

    Druif Bekend lid

    8 jul 2006
    730
    0
    0
    In aanvulling op eerdere antwoorden (staan volgens mij al nuttige dingen tussen en ik zal niet in herhaling vallen) wil je misschien zien hoe ik het doe?

    8.00 bv
    10.00 fruithap
    12.00 bv
    16.00 bv
    17.30 groentehap
    19.00 bv
    3.00 bv
     
  9. Druif

    Druif Bekend lid

    8 jul 2006
    730
    0
    0
    Wat ik even vergeet te zeggen is dat ik de voedingen overdag ook ga afbouwen en vervangen door fles. Je zal merken dat je kindje dan vanzelf minder aan de borst drinkt. Maar met een goede aanpak en een beetje mazzel loopt je bv niet heel hard terug en kun je net als ik 's ochtends en 's avonds zelf blijven voeden.
     
  10. Cindy84

    Cindy84 Bekend lid

    15 aug 2008
    914
    1
    16
    mijn meisje van 10 maanden wil geen groente meer sinds ze 8,5 maand was.
    ik probeer regelmatig maar ze wil niet meer dan een hapje of 3.
    ze krijgt s'avonds voor hat slapen gaan wel extra veel bv.

    zou dit een fase zijn? of zou ik het ook anders kunnen aanpakken. en in hoeverre is die groentehap belangrijk voor een baby van 11 mnd
    (ze krijgt nog 5 keer bv, en eet 2 keer goed brood en goed fruit!)
     
  11. bunchy

    bunchy VIP lid

    21 aug 2009
    6.407
    475
    83
    hoi meiden,

    nou we zijn een week bezig... de eerste paar dagen gaven we ook fruit. banaan vond hij heerlijk, appel ging er niet in, te grote stukjes denk ik (lukte niet echt om kleine hoeveelheid fijn te pureren met ene staafmixer, hoe doen anderen dit?).
    ´´s avonds krijgt hij steeds courgette, gepureerd. ook dit krijg ik niet fijn en hij spuugt alles steeds uit en houdt op een gegeven moment zijn mondje dicht.
    het punt is dat meneer na kdv erg moe is. Hij krijgt dan om 1730 borst en dan geen energie om te eten. zal ik het dan om 19u na zijn slaapje doen?
    en pas als groente goed loopt mag je fruit geven toch?
    mag ik nu na 5 dg courgette wel andere groente geven ook al eet hij de courgette nog niet?
     
  12. MamaVanSimone

    MamaVanSimone Fanatiek lid

    19 okt 2010
    3.250
    2
    36
    provincie Utrecht
    Wij zijn zo rond half 6 thuis met zijn 3en en dan eten we meteen en Simone eet dan ook haar groente/aardappel-hapje. Soms heeft ze niet veel geslapen overdag en dan gaat er niet veel in, maar over het algemeen is ze wakker genoeg om wat te eten.
    Ze krijgt dan meteen na het eten de borst (dus niet ervoor) en dan gaat ze slapen, en dit ritme vindt ze erg fijn.

    Als je zoontje nog een slaapje doet en daarna redelijk goed wakker is kun je ook dan zijn groente geven.

    Het is niet zo dat hij per se iets moet eten voor je iets anders geeft dus je mag echt wel iets anders geven nu.

    Wij geven trouwens op de Rapley methode, dus hele sperziebonen, stukken wortel en met fruit net zo. Vandaag heeft Simone lekker aan een peer zitten knagen, happen en kauwen kan ze hartstikke goed en ze heeft nog geen enkel tandje! Ze moest het wel leren hoor, in het begin werkte ze alles met haar tong weer naar buiten omdat ze de borst gewend was, maar nu na 4 weken kent ze het verschil wel.
     
  13. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Eerste 2 maanden eerst borst. Nooit borst-ander eten-borst. Daarna borst tussen 2 voedingen in. Vaak haalde hij het avondeten niet eens, was hij gewoon te moe en ging hij met borst naar bed. Dat was hoofdvoeding, al het andere bijvoeding.
     
  14. Eylem

    Eylem Niet meer actief

    Bunchy, als je een appel fijn wil krijgen, kun je hem in kleine stukjes snijden, eventjes koken en dan prakken - lekkere zelfgemaakte appelmoes. Zo gaven wij appel in het begin.

    Wat betreft groente, je zegt dat je al de hele week courgette geeft, waarom probeer je niet wat anders? Je hoeft echt niet te wachten tot hij het gaat eten hoor! Dat zou een beetje sneu zijn. Gewoon over een paar weken nog eens aanbieden als je wil (ik heb nooit courgette gegeven). Bloemkool, worteltjes, doperwtjes, broccoli waren allemaal groenten die hier vanaf het begin al goed gingen.
     
  15. bunchy

    bunchy VIP lid

    21 aug 2009
    6.407
    475
    83
    Ok, thanks voor de tips!
    en dan kort koken en met staafmixer pureren?
    doperwten uit blik zitten toch conserveringsmiddelen aan toegevoegd of niet?
     
  16. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    29 aug 2007
    22.170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    Blikerwten daar zit veel zout (en suiker) in. Maar diepvrieserwten gaan prima!

    Appel kun je ook raspen.
     

Deel Deze Pagina