Peuter 3 jaar en zo bewerkelijk...

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Caatjeh, 27 feb 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Caatjeh

    Caatjeh Actief lid

    25 nov 2006
    267
    0
    0
    Onze zoon van net drie jaar is altijd een energiek en pittig mannetje geweest. Vanaf geboorte behoorlijk energiek (toen hij 10 dagen was had hij al een spijltje uit het antieke ledikantje getrapt..), maar altijd toch vrolijk, goed luisteren etc. Maar de laatste 3 maanden vind ik hem behoorlijk bewerkelijk. Hij vraagt veel negatieve aandacht, slaat zijn broertje van 16 maanden nog regelmatig. Luistert slechter. Veel dwars gedrag. Snel in tranen. Geeft ook aan dat hij niet wil dat zijn broertje een moeder heeft. Dus jaloersheid speelt ook een rol.
    Hij is in de ochtenden vaak al om 10.00-10.30 moe. Maar in de middagen wil hij niet meer slapen. Ik vind hem ook meer hyper dan normaal. Ik heb wel eens gedacht dat hij ADHD heeft, maar dat is niet zo volgens mij. Maar hij beweegt de hele dag, heeft een slechte concentratie, is snel afgeleid, kan niet stilzitten, altijd wiebelen, praat de gehele dag. Er is eigenlijk nooit rust. Maar omdat hij daarvoor altijd redelijk goed luisterde, vond ik het niet zo hinderlijk. Maar nu word ik er echt soms horendol van.
    Ook op de creche verzuchten ze de laatste tijd over zijn overschot van energie. Bij slecht weer binnen zitten, is ook een klus. Hij gaat dan zitten plagen, of gedoe opzoeken. Buiten zijn werkt het beste. Hij is daarbij erg bewust van zijn omgeving. Onthoudt alles, ook dingen van een jaar terug. Denkt ook over dingen na, de dood bijvoorbeeld, of de opstand in egypte wat hij even kort op journaal heeft gezien. Ik ben niet zo'n type om meteen te zeggen, oh mijn kind is zo slim, maar hij heeft volgens mij een goed stel hersens.

    Ik weet niet zo goed wat ik moet doen. Is tijd een tijdelijk fase dat ze zo bewerkelijk zijn, groeien ze erover heen. Heeft het met jalouzie te maken omdat zijn broer nu ook meer aandacht vraagt en krijgt. Heeft hij een overschat aan energie wat in zijn aard zit en is dat nu het probleem. Verevelt hij zich? Ik weet het niet. Iemand raad?
     
  2. loetje

    loetje VIP lid

    6 jun 2006
    7.362
    1.763
    113
    Het is alsof je het verhaal verteld over mijn zoon:$

    En het gekke is, dat ik je eigenlijk geen advies kan geven...Pas sinds hij naar school ging, is hij weer rustiger geworden, zeker nu hij in groep 3 zit..Hij is ook heel erg vlot met leren, leest moeiteloos een boekje, maakt met gemak sommen en is ver voor met schrijven. Ook kan hij tot op de minuut moeiteloos klok kijken. Als hij in de kamer zit, vragen we aan hem hoe laat het is en denken er niet eens meer over na hoe raar het eigenlijk is als je bijna zonder pauze als antwoord krijgt dat het 19 over 1 is:D

    Alleen blijft het gewiebel, gefrunnik, plagerij richting zijn zusje (die nu gelukkig meer van zich af begint te bijten, waardoor de balans meer gelijk komt en dit doet mijn zoon goed), slecht luisteren, moeilijk aan afspraken houden etc....

    Nu is hij al bovengemiddeld qua leren vanaf dat hij kon praten en zijn wij eens gaan zoeken op hoogbegaafdheid. Ook daar lazen wij heel erg veel herkenning. Mijn zoon klaagt bijvoorbeeld vaak over hoofd en buikpijn en ook dat stond beschreven als kenmerk van hoogbegaafde kinderen. Nu denken wijzelf niet dat hij ècht hoogbegaafd is, maar hij is zeker ver boven het gemiddelde. Dit hebben wij besproken met zijn leraar en die springt er goed op in en dit merken wij aan het gedrag van onze zoon....

    Enige wat ik mss als advies kan geven. Neem per dag de tijd om eens wat uitdagende spelletjes met hem te doen. Een puzzel die net even moeilijker is, letters leren schrijven (mijn zoon schreef toen hij 3 was hele bloknote blaadjes vol met letters, zijn naam, de naam van zijn zusje, simpele woordjes, hij kon echt ùren zitten "schrijven").. Even die tijd op "zijn niveau" kan hem meer rust geven...

    Overigens is onze zoon nu 6 (30-10-2004) en onze dochter wordt 19 maart 4...
     
  3. missym

    missym VIP lid

    14 mei 2006
    7.750
    12
    38
    Ik herken wel veel in je verhaal, hier ook de laatste slecht luisteren, ik denk dat ze gewoon toe zijn aan school!
     
  4. Caatjeh

    Caatjeh Actief lid

    25 nov 2006
    267
    0
    0
    Mijn partner zei laatst dat hij dacht dat het KDV waarschijnlijk weinig uitdaging meer bood. Maar hij is net twee maanden drie, en zit nu 1 dag op de peuterplus van het KDV. Daar doet hij meer uitdagende dingen, maar ik merk geen verschil. Maar een goede tip om misschien met hem te gaan zitten en bevoorbeeld een aantal letters te leren en zijn naam te schrijven. Herkennen jullie het dus ook dat nadat ze drie zijn geworden, ze bewerkelijker zijn, terwijl het daarvoor veel beter ging.Ik dacht juist dat met 3,4 jaar het juist makkelijker werd.
     
  5. LovelyDK

    LovelyDK Niet meer actief

    Kan het ook niet zo zijn dat hij er gewoon aan toe is om weer naar buiten te gaan? Dat merk ik namelijk aan mijn zoon.. Die is het binnen zitten zoooo beu!
     
  6. Caatjeh

    Caatjeh Actief lid

    25 nov 2006
    267
    0
    0
    Zou kunnen. Wel ga ik altijd naar buiten met ze. Ook al miezert het. Maar we zijn altijd minder buiten dan in de zomer bijv. Ik kan ook niet wachten dat het weer lekker weer is. Kunnen we meteen om 09.00 al buiten scharrelen..
     
  7. josie

    josie Bekend lid

    28 sep 2007
    685
    0
    0
    Heb je een mogelijkheid dat je zoontje ook naar de psz kan? dat heeft bij ons heel goed geholpen: kdv vonden ze echt saai, ook de 3+ groepjes. En op de psz vonden ze veel meer uitdaging, ook al een beetje zoals school, veel meer knutselen etc.
    Ik weet natuurlijk niet of jouw situatie dat toelaat ivm oppas etc, maar misschien is het een idee?

    groetjes, Josie
     
  8. Caatjeh

    Caatjeh Actief lid

    25 nov 2006
    267
    0
    0
    Mijn zoon gaat al drie dagen naar de creche. Dus ik vind peuterspeelzaal dan iets te veel voor hem. Maar het lucht al op dat anderen het herkennen. Ik ga denk ik met hem aan de slag om iets meer uitdaging te zoeken. Bedankt voor het meedenken!
     
  9. pim

    pim Fanatiek lid

    22 sep 2005
    3.970
    0
    36
    Nijmegen
    Onze oudste heeft ook een heel vervelende periode gehad van 3- 4 jaar. Ze heeft zich gewoon verveeld zowel thuis als op het KDV. Ik heb toch echt van alles met haar ondernomen qua knutselen, (voor)lezen, spelen, spelletjes, buiten spelen, meehelpen met klusjes in huis en tuin etc. Nu zit ze sinds januari op school en we hebben een ander kind. Heerlijk! Ze is rustiger, luister beter, kan zich rustig een half uur met iets bezig houden. Ze is gewoon enorm aan school toe geweest.

    Ik zou zeker overwegen om je zoon naar de PSZ te laten gaan. Wij hebben dat niet gedaan omdat ze toch al op het KDV zat. Nu ik terugkijk denk ik dat de PSZ - die al meer gericht is op school en niet enkel kinderen opvangt - heel goed zou zijn geweest.

    Pim
     
  10. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    24.554
    3.456
    113
    Dat had mijn dochtertje ook rond die leeftijd. Kon haar soms wel achter het behang plakken. En ze wou ook nog eens alles met papa doen opeens, niet met mama.
    Ik heb toen allerlei plakboeken, knutselboeken, de Bobo, verfspullen, kralen etc. gaan kopen (lang leve de Zeeman) en elke ochtend tijdens het slaapje van mijn zoontje wat met haar gaan doen, opdrachtjes, puzzeltjes, tekenen, knutselen etc. en toen ging het langzaamaan wat beter.
    Ondertussen is ze weer makkelijk, doet graag dingen met mij en is heel lief en zorgzaam naar haar broertje (nou ja, een enkele keer krijgt hij nog wel eens een duw of een mep, maar andersom ook).
    Ze gaat ook naar het kdv 1 dag per week.
    Denk dat die klierige periode wel een maand of 4 heeft geduurd.
     
  11. Angel1980

    Angel1980 Niet meer actief

    Is er trouwens iets anders "groots" in de afgelopen 3 maanden voor hem veranderd? ( overlijden, verhuizing enz..) Zijn gedrag lijkt namelijk "ineens" te zijn veranderd de afgelopen drie maanden. ( misschien iets op het kdv?)
     
  12. ikke1981

    ikke1981 VIP lid

    14 apr 2006
    13.689
    0
    0
    Den Haag
    Herken het ook wel hoor, vandaag echt pfffffff, geen idee waar zijn oren waren, maar doen deden ze het in iedergeval niet!

    Quinn zit 3 dagen op een kdv, en 1 ochtend op een psz, mischien veel, maar als Quinn op de psz is geweest is hij echt happy, en daar pikt hij onwijs veel van op. Op het kdv leert hij echt niks meer merken wij, en hij begint zich te vervelen, gevolg zijn gedrag word gewoon vervelend!

    Jammer genoeg duurd het nog een hele poos dat hij naar school gaat, dus word uitzingen helaas, en proberen iets te verzinnen voor hem.
     
  13. flippy

    flippy Actief lid

    16 jul 2007
    282
    0
    0
    Rotterdam
    Nou ik weet er alles van een bewerkelijke peuter! Psychisch heeel erg vermoeiend.Hij maakt zelfs ruzie met mij! Onzettend koppig en eigenwijs! Maar ja het zit ook in de genen.En ja de energie ik weet niet waar hij het allemaal vandaan haalt.De hele dag door bezig met van alles.

    Ik denk ook dat het allemaal fases zijn. Net als in de babytijd, sprongetjes!
    En ik vind het wel zo gek dat iedereen maar roept, zijn toe aan school. Vind het wel een onzin, want ik kom uit voormalig joegoslavie en daar gingen kinderen op hun 6e of zelfs op bijna hun 7e naar school! En zaten niet eens op kdv of psz. tegenwoordig vanaf 6jr.
    We waren gewoon kinderen! Speelden veel buiten en met elkaar. En tot de tijd van school kon zo goed als iederen al lezen en schrijven. En we hadden ook werkende moeders ook fulltime.
    Dus ik vind het eigenlijk te jong om vanaf 4e jr 5 dgn op school te zitten!
     
  14. Caatjeh

    Caatjeh Actief lid

    25 nov 2006
    267
    0
    0
    Nou, hou je vast. Ik ben vorige week begonnen om mijn zoon omega3 (visolie) te laten slikken en ik heb een heel ander kind..
    Hij blijft nog even expressief als daarvoor met zijn peuterkuren, maar dat over the top actieve, en dat onvermoeibare is aanzienlijk afgenomen. Ik kan veel beter contact met hem maken. Hij luistert beter, en is een stuk blijer. Ik heb op een gegeven moment alles op een rijtje gezet, en ik vond toch dat overactieve het meest kenmerkende. Hij was altijd al druk, maar kreeg toenemend opmerkingen van anderen dat hij nu wel heel erg druk was. En ben er over gaan lezen op internet, en las dat bij heel drukke kinderen soms visolie een rustgevend effect kan hebben. Ook op de concentratie. Een groot verschil is dat hij nu al een aantal keer lekker een kwartiertje alleen zit te spelen. Deed hij daarvoor nooit. Zelf op de creche waren ze verbaasd, want daar heeft nu ook al 1 keer meer geconcentreerd alleen gespeeld. Ook is hij veel beter corrigeerbaar. Heb veel meer het idee dat ik tot hem door dring, daarvoor zo onrustig dat hij maar doorstuiterde.. Ik heb even getwijfeld om dit nu op te schrijven hier, ik weet hoe de discussies soms gaan. Heb geen behoefte aan manende woorden dat ik hem nu volstop met allerlei troep, en een druk kind niet accepteer... Ik denk nog steeds dat de fase waarin hij zit, een moeilijke is, maar blijkbaar als je al zo onrustig in je hoofd en lijf bent, kan je wat 'doordraaien'.
     
  15. ikke1981

    ikke1981 VIP lid

    14 apr 2006
    13.689
    0
    0
    Den Haag
    Waarom een discussie, is een tip toch, is aan de meiden hier wat ze ermee doen

    Ik heb even op google opgezocht, en moet zeggen, ziet er goed uit.
    Ga het zeker even aan mn vriendin door geven die een heel druk kindje heeft een en concentratie van kort heeft.

    Misschien ook wel wat voor Quinn, die van zichzelf erg onrustig is ( hoog sensitief)
     

Deel Deze Pagina