“Kleuter in het lichaam van een peuter”

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Archie83, 24 jan 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Archie83

  Archie83 Actief lid

  23 nov 2019
  122
  50
  28
  Bij gebrek aan een betere titel...

  Vanaf de geboorte was onze oudste een wakkere baby. Keek je indringend aan, sliep nauwelijks, was erg alert. Ze was redelijk vlot met alle baby mijlpalen, maar niet opvallend snel. Vooral andere mensen wezen ons er steeds vaker op dat ze voor liep op sommige vlakken. Prima, met sommige dingen was ze wat sneller, met sommige dingen minder snel. We liepen er niet tegen aan en probeerden zoveel mogelijk aan te sluiten bij haar interesses en ontwikkeling en dat ging altijd goed.

  Nu is ze een blije peuter van 2,5 en begint het ook ons steeds meer op te vallen dat ze soms “anders is dan anderen” en dan bedoel ik in de manier waarop ze naar de wereld kijkt, waar ze mee bezig is (sterrenstelsel, dood en leven, lezen en schrijven, dat soort zaken) en nu we door de psz en speelafspraakjes meer in contact komen met andere kindjes begint het ook mij op te vallen dat er een verschil is met andere 2,5 jarigen.

  Een vriendin van me was hier gisteren en noemde haar “een kleuter in het lichaam van een peuter” en ik denk dat dat haar nog wel het beste beschrijft.

  Nu is ze natuurlijk helemaal prima zoals ze is, maar lopen we er inmiddels wel meer tegen aan dat ze dus op bepaalde vlakken erg ver is maar ondertussen ook gewoon een peuter is van 2,5.

  Zo wil ze bijvoorbeeld leren schrijven, maar mist de fijne motoriek om dat al te kunnen (naar haar standaarden dan, van ons hoeft ze helemaal niks!). Ze wil van alles weten over leven, ziekte en dood maar ik vind het lastig de juiste woorden te vinden om haar dit leeftijdsadequaat uit te leggen. Ze wil graag voetballen met de grote kinderen, maar is te klein en niet snel genoeg en mag dan niet meer meedoen. Ze wil leren fietsen maar mist ook daar de motorische vaardigheden nog voor (met een driewieler neemt ze geen genoegen meer). Gevolg: een vreselijk verdrietig en gefrustreerd kind. Dit zijn maar een paar voorbeelden (toevallig alleen al van vandaag...).

  Ik zie op die momenten dat ze zo graag wil, maar het gaat dan gewoon niet en zie haar verdrietig en gefrustreerd zijn. Zeker als oudere kindjes (waar ze meer naar toetrekt) haar afwijzen, breekt dat m’n hart.
  Op het kdv raakt ze ook steeds meer in zichzelf gekeerd omdat alle oudere kindjes weggaan en ze minder aansluiting lijkt te vinden bij de jongere kids (verticale groep). Psz is ze kortgeleden gestart en daar leeft ze wel meer op van de uitdaging, maar ook dan speelt ze met buitenspelen meer met de kleuters en kwamen de leidsters al naar me toe dat ze zich afvragen hoe lang ze haar daar “tevreden” kunnen houden qua uitdaging.

  Het is niet dat ik van dit alles wakker lig of me hele grote zorgen maak ofzo, maar merk wel dat het me bezig houdt en ik me, gezien de kdv/psz ervaring, toch wel wat zorgen maar over hoe dat moet in de toekomst op school. Maar misschien is dan volledig onterecht en zie ik spoken waar ze niet zijn.

  Ik ken niemand in mijn omgeving die hier ook mee zit en merk dat het, als ik het probeer te bespreken, snel weggezet wordt als luxe probleem of ik “zo’n moeder” ben die haar kind hopeloos overschat. Vandaar dus dat ik me afvroeg of hier mensen zijn die dit herkennen en die zijn/haar ervaring willen delen.
   
 2. Beausecret

  Beausecret Fanatiek lid

  26 apr 2016
  1.989
  2.419
  113
  Vrouw
  Misschien kun je tegen haar zeggen dat je snapt dat ze graag heel veel wilt doen, maar dat ze gewoon nog even moet groeien en accepteren dat het nu nog niet kan. Vooral als je ziet dat ze boos en gefrustreerd is. Vanuit mijn kennis als energetisch kindercoach zijn er energetisch wel wat behandelingen mogelijk waardoor ze wat lekkerder in haar vel komt te zitten. Niet zo boos en gefrustreerd is steeds. Maar daar moet je natuurlijk voor open staan. :)

  Ik zie zelf veel praktijkvoorbeelden voorbij komen van kindjes die verder zijn dan leeftijdsgenoten. Hun leeftijd voorbij zijn etc. Dat kan als ouder echt vervelend zijn om je kind zo te zien worstelen, en inderdaad mis je dan aansluiting bij klasgenootjes. Kleine kinderen (zelfs baby's) snappen in ieder geval heel veel, en erover met ze praten kan al veel opklaren. Zien en erkennen dat ze ermee worstelen, maar dat sommigen dingen gewoon nu nog niet kunnen..
   
  hummeltje5 en Archie83 vinden dit leuk.
 3. rocketscience

  rocketscience Fanatiek lid

  16 feb 2015
  2.431
  715
  113
  Vrouw
  Ik herken veel van mijn oudste in je dochter. En ook je ‘angst’ om als moeder over te komen die haar kind hopeloos overschat.

  Mijn zoontje zit nu in groep 1 en ik heb zelf het idee dat hij zich heel erg verveeld en de leerkrachten dit vooral zien als lastig gedrag. Ik kan je helaas geen tips geven omdat mijn kind nu ook echt al een beetje vast loopt op school. Lees dus graag mee.

  Sterkte!
   
  Archie83 vindt dit leuk.
 4. Miracle1

  Miracle1 Fanatiek lid

  29 apr 2012
  1.231
  178
  63
  Ik kan je geen tips geven behalve of een loopfiets niet wat voor haar is omdat ze wel wil fietsen maar de driewieler niks vindt.
   
 5. owly

  owly VIP lid

  19 aug 2013
  9.085
  2.028
  113
  Ik herken alles wat je schrijft. De baby,dreumes en peuter leeftijd waren hier drama!
  Als baby kwam hij te vroeg te wereld (34.5) hij was zo alert en reageerde erg op het licht. Zocht de lampjes op en keek richting het raam.

  Bij elke sprong was het drama. Hij oefende door tot hij het kon en ging zelfs snachts door met oefenen. Zodra hij het kon was het even rustig en zocht weer wat anders op. Met 3 maanden luisterde hij naar boekjes voor wel zeker 10 min.

  We hebben hem eerder van de peuterspeelzaal afgehaald omdat ze totaal geen uitdaging aanboden en wij een diep ongelukkig kind hadden.

  In groep 1 vonden ze hem opvallend en gelukkig deden ze daar een standaard test om in de gaten te houden dat vlotte kinderen zich niet aanpassen.
  Uiteindelijk heeft hij verkort Gr 1 gedaan (gedrag werd erger en ze konden hem niet voldoende uitdagen) 3.5 maand bij Gr 2 gezeten.
  Sinds de zomervakantie zit hij in groep 3 (5 jaar)

  Het is een moeizaam proces omdat er elke keer weken overheen gaan zodra ze wat proberen. Overigens wel heel blij met de school!

  Hou straks bij het uitzoeken van de school ook rekening mee met eventuele ervaringen met voorsprong en versnellen.

  Wij bleven dingen aanbieden en keken niet meer naar de leeftijd op dozen.
  Als ze interesse heeft in letters is rompompom ook erg leuk (zijn 2 versies, kleuters en Gr 3)
  Smart games! Ik wou dat ik met 2.5 daar al mee was begonnen. Heb je namelijk ook voor die leeftijd.

  Betreft schrijven zou kunnen proberen met Wasco en lekker groot, een bak met een laagje zand en er zo in "schrijven" , stoepkrijt.

  Hier werkte een loopfiets heel goed voor de motoriek, net als veters rijgen, en peuter judo zorgde voor lichamelijke ontwikkeling en rekening houden met anderen
   
  Archie83 vindt dit leuk.
 6. Shakes

  Shakes VIP lid

  2 apr 2013
  14.063
  5.755
  113
  Vrouw
  Vlaanderen
  Ik denk dat ik het niet helemaal begrijp. Ik denk dat ongeveer alle kinderen op die leeftijd willen schrijven en lezen, maar er nog de vaardigheden voor missen. Net als spelen met oudere kinderen, maar daar niet altijd aansluiting bij vinden. En op 2,5 jaar zou ze toch al op een loopfiets of een fiets met zijwieltjes moeten kunnen?

  Of heb ik nu een vertekend beeld door mijn eigen kinderen?
   
  Paardenbloem en suus1983 vinden dit leuk.
 7. Archie83

  Archie83 Actief lid

  23 nov 2019
  122
  50
  28
  dank voor je reactie! Fijn om te horen dat het vanuit professioneel oogpunt herkenbaar is. We praten idd heel veel met haar en proberen zo veel mogelijk uit te leggen. Dat werkt wel, tot op zekere hoogte uiteraard. Echt hulp is niet nodig voor nu, maar fijn om te horen dat er mogelijkheden zijn!
   
  Beausecret vindt dit leuk.
 8. sabagirl

  sabagirl Fanatiek lid

  15 okt 2015
  2.261
  514
  113
  Qua fietsen hier kon zoon vanaf 2,5 jaar prima op een puky fiets maar ook op een berg buddy skelter. Menig peuter kan al trappen en vindt dat een leuke uitdaging.

  Verder lekker kind volgen, hier een kind dat zich in dinos en sterrenstelsel interesseert. Dan weer in cijfers en letters. Heerlijk al die fasen en leer soms zelf ook nog wat bij!
   
  Archie83 vindt dit leuk.
 9. Archie83

  Archie83 Actief lid

  23 nov 2019
  122
  50
  28
  Wat vervelend zeg! Lijkt me heel vervelend als je kind zo verkeerd begrepen wordt. Ben je met ze in gesprek? Schrijf vooral mee als je behoefte hebt!
   
 10. Archie83

  Archie83 Actief lid

  23 nov 2019
  122
  50
  28
  Thanks Voorde tip. Die heeft ze, maar vindt ze niet interessant omdat ze dr zinnen heeft gezet op “echt” fietsen. En als ze iets in dr hoofd heeft... ;)
   
  Vero0504 vindt dit leuk.
 11. Archie83

  Archie83 Actief lid

  23 nov 2019
  122
  50
  28
  Oh ik herken dit precies! Ook dat nachtelijke oefenen... Had ze met drie maanden rollen onder de knie, na veel nachtelijke oefensessies en dacht ik dat er eindelijk rust kwam, had ze binnen no-time weer een ander ‘project’. En nog steeds hoor ik haar regelmatig dingen “oefenen” in bed. Fijn om die herkenning te vinden in je verhaal maar wat je schetst over de Psz is wel een beetje waarin nu ook bang voor ben. Maar goed, dan ben ik er ten minste een beetje op voorbereid en wie weet valt t allemaal mee.
  Hoe gaat het nu met je zoontje? Zit hij een beetje op zn plek?

  Dank voor de tips! Dat schrijven in zand is echt een goeie!
   
 12. Archie83

  Archie83 Actief lid

  23 nov 2019
  122
  50
  28
  Klopt, ik geniet er ook erg van! Die kant is er ook zeker.
   
 13. Archie83

  Archie83 Actief lid

  23 nov 2019
  122
  50
  28
  Ik dacht ook zo, maar schijnt dus niet zo te zijn.

  ik vond t normaal dat ze met 1 dr eigen ei pelde, zich met 1,5 aan kon kleden en nu resultatief tot 20 telt en volledige poppetjes tekent (ik noem maar wat), maar dat schijnt dus niet gemiddeld te zijn. Nu gaat het mij niet om de inhoud van de voorbeelden en of het nou wel of niet voorlopen is en wil haar ook niet op die punten vergelijken met andere kinderen, maar t gaat mij er wel om dat ik soms moeite heb om er mee om te gaan wanneer zij dus meer wil dan ze kan (ongeacht of ze op dat vlak dus voorloopt of niet), hoe ik met haar moeilijke vragen om ga en waar ik mogelijk tegen aan ga lopen/loop tav psz/kdv/school. Die voorbeelden dienden meer ter illustratie daarvan.
   
 14. Shakes

  Shakes VIP lid

  2 apr 2013
  14.063
  5.755
  113
  Vrouw
  Vlaanderen
  Oh ok. Maar waarom kan ze dan nog niet op een gewone fiets? Dat begrijp ik niet goed. Als ze het zelf echt nog niet kan, dan is het gewoon een normale frustratie. Daar leert ze van. Of denk jij dat ze het nog niet kan?
   
  Paardenbloem vindt dit leuk.
 15. Archie83

  Archie83 Actief lid

  23 nov 2019
  122
  50
  28
  ze kan prima fietsen (als in: trappen en sturen), maar wil dus zonder zijwieltjes... misschien zijn er 2,5 jarigen die dat kunnen maar zij echt nog niet.
   
 16. rocketscience

  rocketscience Fanatiek lid

  16 feb 2015
  2.431
  715
  113
  Vrouw
  Ja we zijn in gesprek maar het duurt allemaal zooo lang. En ik dacht dat deze school het goed voor elkaar had qua kinderen die iets voor liggen maar blijkt nu helemaal niet het geval. Er is een plusklas, vanaf groep 4 en daar is alles wel mee gezegd eigenlijk.

  Doordat hij zich verveeld gaat hij enerzijds de clown uithangen in de klas. Maar daarnaast dwaalt hij snel af met zijn gedachten want het boeit hem weinig wat ze aan het doen zijn in de klas. Leerkrachten zien een kind met concentratieproblemen... ik zie een onverzadigd kind.
   
 17. Shakes

  Shakes VIP lid

  2 apr 2013
  14.063
  5.755
  113
  Vrouw
  Vlaanderen
  Ok. Dan heb ik je eerder niet goed begrepen.
   
 18. rocketscience

  rocketscience Fanatiek lid

  16 feb 2015
  2.431
  715
  113
  Vrouw
  Wel al geprobeerd? Of met 1 zijwiel?
   
 19. Archie83

  Archie83 Actief lid

  23 nov 2019
  122
  50
  28
  Zeker geprobeerd. Was een fiasco Hahaha
   
  rocketscience vindt dit leuk.
 20. Archie83

  Archie83 Actief lid

  23 nov 2019
  122
  50
  28
  Jeetje wat naar zeg! En wat zou ik me dan machteloos en onbegrepen voelen als ouder. Ook wel een flinke teleurstelling als je juist dacht voor een school te hebben gekozen die op dat vlak zn zaakjes op orde had...
   

Deel Deze Pagina