20 maanden: driftbuien van heb ik jou daar; krijsen, bijten, slaan, alles is "nee"

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door sunshineS1976, 4 okt 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. sunshineS1976

  sunshineS1976 Niet meer actief

  #1 sunshineS1976, 4 okt 2014
  Laatst bewerkt door een moderator: 4 okt 2014
  Ik ben heel erg benieuwd hoe jullie omgaan met grote driftbuien en ongelooflijk dwars gedrag.
  Ik weet soms even niet meer wat er aan te doen. Negeren kan ik op sommige momenten echt niet.

  Deze fase (is het een fase of heb ik gewoon een krengetje?!) duurt nu al 2-3 maanden en ik ben het zat.
  Voor de anderhalf jaar had ik een zoet en lief kind, maar de laatste maanden...omg.

  Heel, heel, heel veel gegil en gekrijs. Alles is "nee". Papa moet ze bij voorbaat al niet hebben. Ze krijst tegen hem, slaat en probeert te bijten. Dit heeft ze ook al een paar keer bij andere kindjes gedaan.
  We hebben een strafhoek waar ze gelukkig na paar keer terugzetten wel blijft staan tot wij aangeven dat ze terug mag. Dan is ze ook wel even afgekoeld en komt ze kusjes en knuffel geven, maar tien minuten later is het weer raak.
  In de auto krijgen of een luier verschonen is onmogelijk. Zo stijf als een plank.

  Op het kinderdagverblijf en bij de oma's is ze superlief. Maar zodra wij dan thuiskomen vertoont ze precies hetzelfde gedrag en weten de oma's ook niet wat ze ineens zien. Ik zou bijna denken dat het aan ons ligt?!

  Ik weet ook niet of de strafhoek het gewenste effect heeft. Wat ze nu bijv doet is dr beker omgooien en dan snel in de hoek gaan staan...

  Doen wij iets fout?

  Het is nu al zover dat we de winkels vermijden. Een boodschapje doen gaat al niet. Ze gaat compleet over de rooie, gooit zich op de grond als ze niet in het karretje wil gaan zitten of als ze niet in dr eentje door de winkel mag rennen of als ze geen croissantje krijgt... Iedereen staart je aan... vreselijk.

  We zijn veel met dr bezig en belonen als ze heel lief is en iets goed heeft gedaan. We proberen ook veel met dr op pad te gaan (alleen kan ik dat iets minder op het moment) omdat ik soms het idee heb dat ze energie over heeft of uitdaging nodig heeft. Maar zoals ik zei is het voor mij alleen op het moment erg moeilijk om naar de speeltuin te gaan met dr als ze slecht luistert en weg rent en ik er niet zo snel achteraan kan gaan omdat ik rust moet houden...

  Iemand tips of ideeën wat er aan de hand kan zijn?
   
 2. Roosje24

  Roosje24 Fanatiek lid

  21 jan 2012
  3.938
  106
  63
  Wowww alsof je mijn dochter vertelt hier.. Pfff hetzelfd hoor. Ben het ook zat.. Ook 20 maanden. Een krengetje die schreeuwt bijt etc. Ik lees mee!! Succes alvast
   
 3. sunshineS1976

  sunshineS1976 Niet meer actief

  Nou dat is in ieder geval ergens een beetje een opluchting dat het dan hopelijk tóch een fase is!
   
 4. Roosje24

  Roosje24 Fanatiek lid

  21 jan 2012
  3.938
  106
  63
  Ik hoooop dat het een fase is. Denk het wel. Ik zie dat je zwanger bent van een tweeling. Gefeliciteerd.. Een van mijn redenen dat ik nog geen tweede wil is gewoon de driftigheid van mijn dochter.. Ik durf het niet. Ik hoop dat de fase over is als de tweelingen komen. Zal moeilijk worden in het begin maar ze went eraan denk ik.
   
 5. Averlhach

  Averlhach VIP lid

  26 mrt 2011
  8.674
  801
  113
  Vrouw
  Drenthe
  Het is een fase, maar helaas we een lange fase.... Althans hier, bij de oudste.

  Ze doet dit bij jullie omdat jullie 'eigen' zijn, papa en mama zijn zo vertrouwd en staan zo dichtbij dat zij zichzelf kan en mag zijn.
  Oma's en kdv staan wat verder weg, dus durft ze niet zichzelf op die manier te uitten. Dit is heel normaal.

  Wat te doen;
  Pick your battle. Oftewel; kies een paar dingen uit die jij de moeite waard vind om de strijd aan te gaan en laat de andere dingen wat meer links liggen. Kies een straf en hou je daar aan.
  Wees consequent. Vandaag mag het niet, morgen niet en over morgen of welke andere willekeurige dag ook niet.

  Kinderen van deze leeftijd weten dat iets niet mag op het moment dat ze horen dat iets niet mag. Het moment erna zijn ze het alweer vergeten. Dat gebeurd niet expres, maar zo werken de hersenen.
  Door het te blijven herhalen leren ze het, uiteindelijk, wel.

  Zodra er geslagen word zeg ik "nee je mag niet slaan, ga maar aaien" zodra hij aait beloon ik hem enorm. Slaat hij weer zeg ik "ga maar aaien" en dan weer, zodra hij aait, belonen.

  Daarnaast; laat haar helpen.
  Zeg niet "kom we gaan nu naar boodschappen doen" maar bijv "mama moet een boodschap doen, kan/wil je mij helpen?". Je gaat er niet sneller door, maar je omzeilt de driftbui. En beloon haar bij alles wat goed genoeg gaat.
  Luier verschonen ook. Ga niet als ze net lekker speelt direct haar luier doen, maar zeg gewoon dat je zo haar luier wil doen. En laat haar helpen met doekjes vasthouden, de luier vasthouden, uitkleden, aankleden etc.
   
 6. Zara75

  Zara75 VIP lid

  10 jul 2007
  11.475
  5.534
  113
  Happyland
  Averlhach, fijne tips.
  Hier een dreumes die sinds een paar weken ook 'opeens' een ijzersterk willetje met de daarbij behorende driftbuien heeft.
  Pas nog een meeeega huilbui in een zeer drukke Prenatal, waarbij het enige wat hielp een speen was.
  heb ik daar ter plekke gekocht, het zweet stond op mn rug.
  Op zo'n moment is het moeilijk bij mn standpunt te blijven haha.
  Ben ook bang voor een hele lange fase die overgaat in de peuterpuberteit.
   
 7. Zara75

  Zara75 VIP lid

  10 jul 2007
  11.475
  5.534
  113
  Happyland
  Ze slaat btw ook de hond uit frustratie als ze haar zin niet krijgt, echt zo zielig.
   
 8. Averlhach

  Averlhach VIP lid

  26 mrt 2011
  8.674
  801
  113
  Vrouw
  Drenthe
  Zara, ik ken het...
  Oudste zoon vond dat hij (een tijdje terug) door de ah, zaterdag dus druk, mocht rennen en botsen met zo'n kinderkar. Hem verteld dat het niet mocht en dat hij anders in de auto moest wachten (hij vindt boodschappen doen geweldig omdat hij mag helpen, daarvoor vond hij het verschrikkelijk). Na nog 1 waarschuwing hem vastgepakt en meegenomen, krijsend, gillend en benen onder zich vandaan trekken, naar de auto. En dan nog een vrouw (met maxi cosi, dus die komt er nog wel achter :D ) zeggen: ahh gossie moet jij zo huilen?
  Een blik van mij was voldoende ;)

  Elk kind en elke situatie is anders. Maar naar mate je kind ouder wordt leer je steeds beter een situatie op te lossen. Hoewel soms.....
  Wens je een rol behang en ben je blij als het bedtijd is.
   
 9. lisanne123

  lisanne123 Fanatiek lid

  28 feb 2012
  2.862
  0
  36
  Heel erg herkenbaar !!!
  Ik wordt er zo ontzettend moe van.
  En nu met de zwangerschaps kwaaltjes weet ik het echt niet meer .
  Kleren aantrekken , schoenen aandoen is al standaard schoppen slaan kopstoten enzo . Ik ga er nu niet eens meer op in want als ik hem in de hoek zet dan heeft hij zijn doel bereikt dat ik stop met aankleden , verschonen of wat dan ook .

  Herkennen jullie het weglopen ook ? Ik kan niks met hem doen want hij rent continu weg en als ik hem dan terug pak is het een woedeaanval .
   
 10. sunshineS1976

  sunshineS1976 Niet meer actief

  Ja vreselijk Lisanne...daarom ga ik ook niet in mn eentje naar buiten met dr. Bij oma kan ze gerust een wandeling van 2 uur maken terwijl ze in de buggy zit, ik krijg haar er niet in hoor. Ze wil zelf lopen (lees rennen) en gaat er vandoor zodra ze kan. Nu in mijn toestand trek ik dat lichamelijk gewoon niet en mag ik haar ook niet te veel optillen... maar mijn man moet ook de grootste moeite doen om haar niet te laten vallen als hij haar moet pakken en ze natuurlijk weer een mega driftbui krijgt...
  Las net dat deze sprong na 21 maanden wat afloopt... Nog ff volhouden dan.
   
 11. sunshineS1976

  sunshineS1976 Niet meer actief

  Bedankt voor de tips Averlhach!
  Met sommige kan ik wat idd, andere dingen doe ik al onbewust. Ik kondig idd aan wanneer we wat gaan doen (vergeet het ook wel eens) en dan gaat het soms idd heel goed. Soms ook niet.

  Maar soms heb ik gewoon zoooo de puf niet om alles uit de kast te trekken om die driftbui te omzeilen... dan ben ik meer van het type: "ik ben de baas en je hebt maar te luisteren, punt"
  Maar ja daar komen we op dit moment ook niet veel verder mee.
   
 12. sunshineS1976

  sunshineS1976 Niet meer actief

  Dank je! Ik snap je hoor, ze was hier zo rustig en lief altijd dat we er weer voor gingen. Maar toen ze dit gedrag ging vertonen én we zwanger bleken van een tweeling...oei.
  Heb echt nog momenten dat ik denk "hadden we nog maar even gewacht..."
   
 13. sunshineS1976

  sunshineS1976 Niet meer actief

  haha geweldig.
  Idd hier tillen we dr dan ook gewoon op al gillend en krijsend. Iedereen kijkt. Genant, maar jammer dan. Jullie tijd komt nog wel denk (hoop :p ) ik dan maar.
   
 14. lisanne123

  lisanne123 Fanatiek lid

  28 feb 2012
  2.862
  0
  36

  Erg he !! Ik heb hier nu standaard de fles met sap bij zich en zodra ik hem in de buggy wil zetten hup sap is zijn hand snel de riem vast maken . Anders is het echt een gillende schreeuwende plank !
  Pfff ze maken het zichzelf zo moeilijk .

  Lastig zeg dat je ook niet zoveel mag doen , dat maakt het wel heel zwaar . Ik ben nu tijdens me zwangerschap wel makkelijker geworden , als ik echt zo duizelig en misselijk ben en hij staat te gillen om tv te mogen kijken dan zet ik hem maar gewoon aan zolang we thuis zijn hoor , ik heb even echt de energie niet om er überhaupt op in te gaan .
  Slecht he ?
  Ik wil je niet ontmoedigen maar m'n zoontje is 22,5 maand en nog steeds een draak :p .
   
 15. lisanne123

  lisanne123 Fanatiek lid

  28 feb 2012
  2.862
  0
  36
  Herkennen jullie het ook dat je elke dag de dag positief probeert te beginnen en echt weer moet verzameld , nieuwe kansen enzo . Maar dat je eigenlijk sochtends al denkt , Pff gaan we weer .
  Of zeg ik nou iets heel lulligs ?
   
 16. Averlhach

  Averlhach VIP lid

  26 mrt 2011
  8.674
  801
  113
  Vrouw
  Drenthe
  Zeker een moeder met maxi cosi. Wat ik om mij heen zie heeft iedere moeder (ouder) in meer of mindere mate wel te maken met de peuterpubertijd. En misschien gaat niet elk kind een keer in de supermarkt op de grond liggen krijsen, maar kom je waarschijnlijk wel dicht bij dit punt ;)
  En de meeste moeders vinden het niet geweldig :D
   
 17. Averlhach

  Averlhach VIP lid

  26 mrt 2011
  8.674
  801
  113
  Vrouw
  Drenthe
  Bedenk dat elk kind anders is en dus net een ander knopje heeft. Daarom zijn dit meer de basis tips.

  En ja, soms heb je de puf niet meer en is een klein dingetje al te veel. In die situatie (mits haalbaar) loop ik even weg. Even letterlijk afstand nemen en tot 10 tellen.

  Probeer te zorgen dat je de driftbui voor bent. Lukt dat niet, laat haar dan even gaan. Laat maar even uitrazen, soms hebben ze het ook nodig lijkt het wel.
   
 18. sunshineS1976

  sunshineS1976 Niet meer actief

  ssstt dat ie al 22,5 maand is wil ik niet weten ;) *la la la dat heb ik niet gehoord*

  Herkenbaar van de tv. Ook ik geef er vaker dan me lief is gewoon aan toe. "Sestraat???" (sesamstraat) zegt ze dan eerst lief vragend, maar twee seconden later eisend met meteen een "ja, ok!" erachter aan. Als ik de fut niet heb krijgt ze daar dr zin in. Heb ik ook ff rust... Bij de oma's, kdv en in het wknd kijkt ze bijna niets dus die keren kan het dan wel praat ik maar goed ;)
   
 19. Jeszss

  Jeszss Fanatiek lid

  16 jan 2013
  1.752
  0
  36
  Gelderland
  Tsja hier is zoonlief 15 maanden en zegt alleen maar nee. Luier wisselen is drama. Gillen en planken. Avondeten doet hij uit principe al 4 weken niet meer en dat is bijzonder voor onze veelvraat. En ook hij ligt al op de grond te gillen en stieren als hij zn zin niet krijgt. Ik dacht altijd dat dat pas met 2 jaar komt, wil niet weten hoe het tegen die tijd is:$
   
 20. sunshineS1976

  sunshineS1976 Niet meer actief

  Oh nee je zegt niets geks...
  's Ochtends mn kleine lieverd opgewekt uit bed willen halen en ze vrolijk aan het zingen was en mama roepen. Totdat je dan binnen komt en ik vraag "kom je er uit? Gaan we aankleden en boterham eten?" en ze meteen al NEEEEE begint te gillen en wegduikt. Heb dan de neiging om hetzelfde te doen :p
  Of van die dagen hier dat ik elk half uur denk : "yesss, so far so good! " En het moment met beven afwacht dat het fout gaat...
   

Deel Deze Pagina