4 Jarige school probleem (handjes in het haar)

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Sylvia29, 5 okt 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Sylvia29

  Sylvia29 Fanatiek lid

  2 jan 2010
  1.996
  0
  0
  Aangezien ik net weer beneden ben na het troosten van een overstuur zijnde 4 jarige vraag ik me toch af of iemand hier ervaring of een idee heeft. (lang verhaal sorry)

  23 Juli is zij 4 geworden, 2 september mocht ze starten op de basisschool.
  Hier had zij het al tijden over, ze werd een grote meid, ze ging naar de basisschool en o wat een zin in leren, nieuwe dingen doen, en een grote meid zijn. We waren op de school geweest, ellende aan het eind want ze wilde blijven, we hebben het stoelpas uurtje gehad, en ja hoor 2 september gingen we dan.

  Dit ging goed...tot vorige week maandag. De gymlessen gingen van start, en haar groep 4/5 jarige werden gesplitst, op maandag mocht zij met de 4 jarige mee met meester Jim, op donderdag de 5 jarige.
  Bij het ophalen kreeg ik te horen dat zij de gymles niet mee gedaan heeft, zij weigerde bij meester Jim mee te doen, en wilde naar haar eigen juf.
  De volgende dag rende zij het schoolplein over naar de klas, en daar stopte ze. In plaats van haar eigen juf stond er een onbekende juf, en na 10 minuten zou de invaljuf die ze wel een beetje kon aanwezig zijn.
  Voor het eerst in 4 jaar tijd heb ik een huilend, gillend meisje achter moeten laten, want ja, ik moest natuurlijk wel afscheid nemen en weg gaan.
  (Op weg naar school vroeg ze of ze mee moest met de meester, en ik had gezegd, onwetend, dat ze dinsdag gewoon de juf had)
  De juf belde na een kwartier dat ze gekalmeerd was, en dat ze mee speelde, eind van de dag achter de rug, opgehaald, en vanaf dat moment is het dus foute boel.

  Woensdag was de juf er weer, en wilde ze niet, ik liep mee de klas in naar haar plek, en gelukkig geen tranen maar een kusje als afscheid.
  Donderdag bracht papa haar, kwam thuis en ja hoor, ook hij heeft een huilend meisje achter moeten laten.

  Vrijdag was er geen school, een lang weekend zou haar wel goed doen want blijkbaar is het er in geslagen, die plotselinge wissel.

  Sinds dinsdag wil ze dus niet meer naar school, ze werd net wakker, huilend, en na een beetje vragen wat er is kwam er uit dat ze morgen niet naar school wil.

  Nu zitten we in dubio, morgen naar school brengen? Het ergste is nog dat het maandag is: Verkeersles en gym...wat betekend dat ze eerst morgens 3 moeders krijgt en s'middags de meester.
  Natuurlijk hebben we dat niet zo aan haar verteld, gewoon gehouden op zo lekker slapen, morgen weer lekker naar school (zoals we al deden vanaf het moment dat de school begon)

  Daar zit je dan, 34 jaar en echt even niet wetend wat te doen...naar school sturen, laten huilen en hopen dat ze daar weer overheen stapt binnen enkele dagen?
  Is het stom toeval dat dit begonnen is na die 2 dagen en heeft ze een normale kinderfase: ik wil niet naar school fase (bestaat dat?)
  Min neiging nu is morgenochtend opbellen, ziek melden en vragen om een gesprek met het schoolhoofd en eventueel de juf erbij, niet omdat ik denk dat de juf iets fout gedaan heeft, maar omdat alle ideeën welkom zijn.

  Verschillende vragen leveren niets op, de juf is leuk, er zijn leuke kinderen, en 1 minder leuk kindje, school is prima, geen pijn, geen verdriet, ze wil er alleen niet meer heen....
  Extra info: ik ben nu bijna 14 weken zwanger, kunnen het teveel veranderingen in 1 keer zijn?

  14 oktober hebben we een afspraak bij het cb, de laatste, en daar wil ik ook eens informeren.
   
 2. Eylem

  Eylem Niet meer actief

  Is ze voorheen naar het kinderdagverblijf of de psz geweest? Het klinkt alsof ze niet echt gewend is aan verschillende leidsters/juffen, wegbrengen etc.

  Hoe dan ook gaat ze effectief pas een paar weken naar school. Ik zou haar ook zeker niet gaan thuishouden nu. Dit is echt een kwestie van wennen. Ja, het is vervelend dat ze morgen eerst verkeersles heeft en dan gymles - maar dat zal elke maandag zo zijn. Zodra ze daar aan gewend is zal het ongetwijfeld beter gaan. Misschien helpt het haar als je een planbord maakt met de dagen van de week en welke juffen en meesters ze die dag gaat zien.

  Ik weet natuurlijk niet hoe het er bij jullie aan toe gaat, maar bij ons wordt er juist in groep 1 heel erg veel aandacht aan structuur besteedt, ook met kleurtjes en plaatjes en weet ik al niet wat. Ik zou het zeker ook even met de juf bespreken (niet met het CB eerlijk gezegd, die kennen je dochter amper, haar juf ziet haar bijna elke dag) en aangeven dat ze moeite heeft met het wennen aan alle verschillen. Dan kunnen zij er ook extra aandacht aan geven, bijvoorbeeld door aan het begin van de dag te bespreken wat er gaat gebeuren en aan het einde van de dag ook te zeggen wat ze morgen gaan doen.

  Succes!
   
 3. Sylvia29

  Sylvia29 Fanatiek lid

  2 jan 2010
  1.996
  0
  0
  Ze gaat vanaf 2 jaar al naar de opvang (was wel handig geweest dat even te vermelden idd haha)
  Eerst naar de gewone opvang, daar hadden ze 1 vaste juf en deze had stagiaires, als zij er niet was had ze een invaller, niets aan de hand.
  Toen PSZ, zelfde verhaal, twee vaste juffen op een groep van 12 kids, en invallers waar nodig.
  Eigenlijk dus in principe nooit problemen gehad, ik was altijd de moeder die zo weg kon lopen terwijl andere moeders snikkend afscheid namen van hun krijsende kids.

  Voor mij is dit dus een hele grote waarom?
  De eerste schooldag was ik geen blik meer waardig zodra ze de klas in ging, al de andere weken ook niet, en vanaf afgelopen maandag/dinsdag is het dus raak.
  Het rotte is dat het mij dus ook echt raakt, ik snap er na al die jaren niets van, en zit dan ook maar te malen wat er nou aan de hand kan zijn.
   
 4. Sylvia29

  Sylvia29 Fanatiek lid

  2 jan 2010
  1.996
  0
  0
  Het klinkt inderdaad dus alsof ik een vers van de pers 4 jarige thuisblijvertje af gegooid heb hahaha, maar serieus dus de afgelopen twee jaar nooit een probleem gehad.

  Het rotte is dat ik haar niet in heb kunnen lichten over de dinsdag, omdat het een last minute oplossing was vanwege een zieke in de hogere klassen.
   
 5. Eylem

  Eylem Niet meer actief

  Ok, dan zou je dit inderdaad niet verwachten als het op de psz zo goed ging. Toch een kwestie van wennen denk ik. Kende ze al kindjes uit de klas van de psz of was alles echt nieuw? Dat kan ook uitmaken. Ik blijf hoe dan ook wel bij wat ik hierboven schreef: hou vol, maak de weekplanning inzichtelijk voor je dochter en bespreek het met de juf zodat ook zij er rekening mee kan houden. Het lijkt me dat het dan toch echt wel beter zal gaan als ze wat meer de kans heeft te wennen aan de dagindelingen en verschillende mensen. Zeker niet thuishouden, daarmee rek je het probleem alleen maar denk ik.
   
 6. Sylvia29

  Sylvia29 Fanatiek lid

  2 jan 2010
  1.996
  0
  0
  Ik was bang dat ik teveel op haar bord gegooid had, zij was de laatste maanden samen met 1 ander meisje de oudste van de psz, en dat meisje is naar een andere school gegaan.

  Natuurlijk zijn er enkele kindjes van de psz voor haar naar deze school gegaan, alleen zijn dit dan de nu 5 jarige, en helaas geen enkele in haar groep.

  Ik heb ook gevraagd hoe haar vriendinnetjes heten, en dan krijg ik een lijstje met leuke kids waar ze inderdaad om half 3 als de school uit gaat mee naar buiten rent en begint te spelen.
  Buiten dat zijn er dan ook wat leuke jongetjes, op dat ene jongetje na.

  Natuurlijk had ik ook de optie open gehouden dat ze het wellicht niet leuk vond dat het opeens 5 dagen school was, ipv leuk een keer school.

  Ik denk dat de ochtend hulp moet bieden, een beetje miepend zeggen ik wil niet, geeft meer hoop dan het gillende wakker worden wat ze om half 11 deed.
   
 7. penseel

  penseel Niet meer actief

  Wennen Wennen en wennen. Ik dacht dat ik het wel wist een kind naar groep 1, was allemaal vergeten dat 4 jarige moeten wennen. Ze zit nu een half jaar op school en ze gaat graag, bij thuis komst komt dochter juist los.
  Misschien zijn 5 dagen achter elkaar ook wat te zwaar voor je dochter. Misschien op woensdag nog thuis houden.
   
 8. Gosh

  Gosh Actief lid

  31 aug 2014
  313
  0
  0
  Misschien enkel de ochtenden naar school. Dat heeft mijn zoon de eerste 3 maanden ook gedaan.
   
 9. tuc

  tuc VIP lid

  19 dec 2012
  43.472
  28.389
  113
  Mijn dochter is ook naar de opvang geweest maar zou dat ook niet getrokken hebben in die korte tijd op school zoveel verschillende gezichten..vind het best wat eerlijk gezegd.

  misschien komt er idd wat oververmoeidheid bij kijken. In overleg met de juf misschien idd eerst halve dagen?
   
 10. Sylvia29

  Sylvia29 Fanatiek lid

  2 jan 2010
  1.996
  0
  0
  Vannacht is ze nog 1 keer wakker geworden, minder heftig gelukkig, en daarna begon het vanmorgen weer.
  Toch weer gesproken, mama gaat werken, en daarna kom ik jou ophalen.
  Bij aankomst bleek dat de juf een stickervel klaar had liggen, wat wel erg interessant was, alleen de klas in lopen deed ze niet, maar er was geen gehuil zoals vorige week, en bij het uit zwaaien had ze een voorzichtig lachje.

  We blijven gewoon overleggen en contact houden, en inderdaad mocht het zo blijven dan is een vrije woensdag wellicht een optie, een break in de week.

  Om de rust er een beetje in te houden, en vanwege de schooltijden, ging ze dinsdag ochtend niet meer naar dansles, nu is na overleg besloten dat zij woensdag middag mee mag doen. Het idee hierbij was dat ze iets waar ze altijd plezier in had, en ook goed kon in haar hoofd, erbij heeft om haar zelfvertrouwen even een boost te geven.

  Gym was iets waar ze al sinds vorige week iedere keer over begon, en vandaag weer, de juf zei ook dat het absoluut niet de bedoeling was om haar te dwingen te gymmen, en ze dus ook niet mee hoefde maar gewoon bij de groep mag blijven die op dat moment in de klas is.

  Pfff...duimen maar
   
 11. Tamio

  Tamio Niet meer actief

  Ik herken het, mijn dochter wilde heel erg graag naar de 'grote' school. Daar begon ze voor haar derde verjaardag al om te vragen! Ze had er heel erg naar toe geleefd en toen het eindelijk zo ver was is ze 1 week met plezier gegaan, daarna was het drama.
  Bij haar waren er alleen geen wisselingen van leerkrachten.
  Bij mijn dochter was het probleem dat ze er veel meer van verwacht had. Ze had verwacht veel meer te leren. Ze kreeg daar letters aangeboden terwijl ze zich al rond haar derde verjaardag had leren lezen. Ze leerden tot 10 tellen terwijl zij al tot 100 en weer teruguit naar 0 kon tellen etc.
  Ook het strengere, dingen moeten, kon ze niet aan wennen. Ze was niet gewend van het kinderdagverblijf en psz dat ze verplichte taakjes opgedragen kreeg.
  Achteraf heb ik spijt dat ik haar steeds tegen haar zin in naar school heb gesleept. Van de juf mocht ze niet thuis blijven want dan zou ik haar haar zin geven, maar ze was natuurlijk gewoon 4 en niet leerplichtig.
  Ik weet niet waarom jouw dochter niet naar school wil, het kan goed met de wisselingen te maken hebben maar ik zou haar in het begin af en toe lekker thuis houden. Als het te veel is, is het gewoon te veel en daarom is ze ook nog niet leerplichtig.
   
 12. gitta

  gitta Fanatiek lid

  22 okt 2013
  2.620
  422
  83
  Goed aangeven bij de juf dat je graag weet wie er wanneer voor de klas staat. Werken jullie met basisschoolnet? Hier wel, en dan wordt er zelfs 's ochtends voor schooltijd nog een berichtje gestuurd als de juf ineens ziek is, zodat je je kind nog kunt voorbereiden.

  En inderdaad thuishouden als het te veel is, maar dan ook met regelmaat, zou ik zeggen, niet ad hoc.

  Succes ermee, naar is dat.
   
 13. Jo79

  Jo79 VIP lid

  6 mei 2007
  23.136
  2.380
  113
  Ik zou een stapje terug doen, het is gewoon heel wat wat op haar afkomt. Zou haar gewoon thuis houden die dag en aan de juf laten weten wat het probleem is. Straks gewoon weer langzaam opbouwen, je wilt niet dat ze een hekel aan school krijgt.
  Leerplichtig is ze ook nog niet. Mijn dochter heb ik ook wel eens bijv. een middagje thuis gehouden en dat had meteen resultaat, want dan kon ze de prikkels en veranderingen de rest van de week veel beter verwerken.
   
 14. Sylvia29

  Sylvia29 Fanatiek lid

  2 jan 2010
  1.996
  0
  0
  Het was even stil vanuit hier, deels omdat ze vannacht weer aan het spoken was, en vanmorgen ging het van kwaad tot erger, en uiteindelijk heb ik de school opgebeld dat het die dag echt niet ging.
  Later heb ik school nog aan de lijn gehad, ze belden terug, en even overlegd, het nadeel is ook dat ik smorgens nog steeds met mijn kop in de plee hang (14 weken zwanger) en de reden dat zij niet naar school wil kan van alles en nog wat zijn.
  Het feit dat ik morgens niet met rechte rug kom op spullen pakken we gaan kan zeggen is denk ook wel iets wat ze dondersgoed door heeft.

  Dingen die Tamio zegt herken ik namelijk ook, ze vind (buiten) spelen zoals ieder ander kind leuk, maar zegt dat ze niet wilt (buiten) spelen, ze wil niet mee eten, ze wil niet zus en ze wil niet zo.
  Ze vindt die dingen wel leuk, maar "ik kan overal spelen" en "ik wil niet spelen als het moet".
  Ze heeft twee weken geleden gezegd dat ze zich verveelde, en op school schijnt ze gevraagd te hebben wanneer ze gingen lezen en tellen enzo.
  Wellicht was haar beeld van de basisschool te anders, natuurlijk zijn wij daar debet aan, we hebben gebabbeld over leuk spelen met de juf en andere kinderen, maar ook dat ze dan met de tijd zou leren tellen en schrijven. Hier was ze ook al heel erg mee bezig voor de basisschool.

  Dus:
  Teveel allemaal
  Te weinig naar verwachting
  Opstandige 4 jarige die haar zin wil hebben
  Etc etc...yeah wat is een kind hebben toch moeilijk soms :S

  School zei wel dat het fijn was dat ze volgende week nog een keer cb hebt, zodat hun wellicht onafhankelijk van mij en de school een kijkje konden nemen in haar hoofd (scalpel mee nemen) en ook konden testen hoe ver ze is qua alles.

  Ik wil ook niet dat ze een hekel krijgt aan school, ze was vandaag verbaasd dat we thuis bleven, en vroeg ook een paar keer of school dan wel gewoon open was en door ging, het hele gebeuren verbaasde haar en toen ik eind van de dag zei morgen weer naar school zei ze ook gewoon ja is goed.
  Dus misschien was het wel een test, of misschien beviel mijn antwoord niet op de vraag zullen wij pakkertje spelen (nee serieus, echt niet)
   
 15. Tamio

  Tamio Niet meer actief

  Daar zou ik van het cb niet veel van verwachten. Dat moeten ze op school juist uitzoeken.
   
 16. Sylvia29

  Sylvia29 Fanatiek lid

  2 jan 2010
  1.996
  0
  0
  Echt? Wij hebben altijd een hele fijne cb, ik hoor mensen weleens klagen maar eigenlijk is het altijd positief, en altijd erg leerzaam om mee te krijgen wat ze daar doen.
   
 17. misa

  misa Niet meer actief

  Wat vervelend zeg. Ik ken het van de psz. Mijn zoontje is nar het kinderdagverblijf geweest tot hij 2,5 was. Wegens ontslag niet meer en toen hij 3,5 was nog even naar de psz. Twee weken huilen, gillen, maar het was al klaar nog voor ik het parkeerterrein af was, of soms zelfs nog niet buiten was. Heel naar vond ik het. Toen ineens was er een ochtend dat hij vroeg of hij zijn brood voor de tv op mocht eten. Ik trok de stoute schoenen aa en zei dat dat wel mocht als hij zou proberen niet te huilen op de psz. Vanaf toen geen dramas meer.
  Ik ken het ook van het kinderdagverblijf en debso waar ik gewerkt heb. Sommige kinderen hebben er geen last van en sommigen wel of heel lang. Maar bijna altijd was het klaar na max 2 minuutjes.

  Ik denk dan ook echt dat het een fase is. En dat je bij thuishouden het alleen maar erger maakt. Of in ieder geval niet stopt. Misschien is het ee idee om eenzelfde weekkalender als op school voor thuis te gebruiken. Doen wij hier ook. Misschien geeft het haar wat meer zicht op hoe een week eruit ziet en welke dagen ze gym heeft e.d.
  En misschien kun je met een beloningssysteem/gedragskaart werken? Na 5 dagen een sticker verdiend ga je op dag 6 samen iets leuks doen.

  Als de dage te lang zjn zou ik haar eerder eens wat eerder ophalen of de middag thuis laten.
  Qua dat je ook nog zwanger bent zou nu nig niet zoveel voor haar moeten betekenen. Is nog erg vaag en duurt nog lang. Ik zou daar da nu ook zeker geen nadruk op leggen. Daarbij.... De baby zit er nu eenmaal en ze 'moet' nu eenmaal naar school.... ;)
  Succes. Het is echt geen pretje...!
   
 18. Sylvia29

  Sylvia29 Fanatiek lid

  2 jan 2010
  1.996
  0
  0
  Tsja...geen druk op de baby...weinig weet van...ik moet wel eerlijk zeggen dat zij met afscheid op de psz 20 juli tegen de juffen zei (waar ik naast stond) dat mama een baby in haar buik had. Ik wist van niets (logisch was dan pas 4 weken) en tot aan mijn eerste positieve test heeft zij het lopen roepen. Voor haar is de baby dus al heel lang heel erg aanwezig, ook als wij er niet over praten (aangezien we dit idd een beetje buiten schot wilden houden, het duurt immers nog tijden)

  Ik dacht ook dat als ik weg was het over zou zijn, maar het herhaald zich dus over de dag zei de juf, opeens in huilen uitbarsten en niet meer willen.

  Stickers etc zijn hartstikke leuk, (die heeft ze ook op school, reageert ze helaas niet op) en hier thuis is het de eerste dag "leuk" en daarna kijkt ze er niet meer naar om, zeggen dat ze iets mag als ze dan lief naar school gaat, dan wil ze hetgeen wat ze wilde niet meer.
  BVB:
  Tlijk mag jij Telekids kijken, maar dan morgen lekker naar school?
  Laat maar ik hoef telekids niet te kijken.

  Het klinkt wat moedeloos maar het is echt gewoon een leuke meid, iedereen zei nou zeg makkie vanaf baby zijn, de volgende zal je wel aan moeten wennen omdat zij altijd zoooo easy going was.
  Slapen, eten, psz, afgeven, logeren, alles was appeltje eitje.
  Dat alleen al geeft mij het idee dat er iets aan de hand is, wellicht maar een klein dingetje wat zij in haar hoofd groter gemaakt heeft, want ze is wel altijd een piekertje geweest.
   
 19. Sylvia29

  Sylvia29 Fanatiek lid

  2 jan 2010
  1.996
  0
  0
  Snelle toevoeging, ik ben hiervoor zwanger geweest en dit ging mis, toen was zij ook degene die het tegen mij zei (baby in jouw buik, ook weer tegen de psz juffen, ik heb het beide keren op die momenten zeker niet aangemoedigd of bevestigd) en op de ochtend dat het mis ging kwam ze uit bed, naar mijn bed, en zei dat de baby weg was, maar dat ik volgende keer weer een baby in mijn buik zou krijgen.

  Same wat betreft twee vriendinnen van mij, daar heeft ze het ook tegen gezegd toen het 3 a 4 weken ver was en die meiden dus niets wisten.

  Baby's in buik schijnen dus iets te zijn wat bij haar heel erg speelt, needless to say dat wij gesprekken over baby's niet voeren waar zij bij is ;)
   
 20. Tamio

  Tamio Niet meer actief

  Ik heb ook alleen maar positieve ervaringen bij het cb hoor, zo bedoelde ik het niet. Maar bij het cb controleren ze alleen of de ontwikkeling niet achter blijft is mijn ervaring. Ze meten daar geen voorsprong. Ik begreep uit jouw post dat school die verwachting uitsprak; 'testen hoe ver ze is qua alles'. Maar misschien begreep ik je verkeerd?
   

Deel Deze Pagina