5 wkn. zwanger en over 2 weken starten in nieuwe baan

Discussie in 'Zwangerschap en werk' gestart door EstherX, 20 aug 2008.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. EstherX

  EstherX Lid

  20 aug 2008
  10
  0
  0
  Over twee weken start ik in een nieuwe baan, deze week bleek dat ik inmiddels 5/6 weken zwanger ben!? Aangezien we al een tijdje bezig zijn zwanger te worden en dit niet zo snel lukte (ruim 1,5 jr) ben ik laatst van baan veranderd en start dus 1 sept. :oops:

  In eerste instantie een jaarcontract met 2 maanden proeftijd, ik wil mijn baan niet verliezen en ook na de zwangerschap blijven werken (wel 1 dag minder).

  Wat is nu wijsheid naar mijn nieuwe werkgever toe?
   
 2. Mamak

  Mamak Fanatiek lid

  8 jun 2008
  3.319
  4
  38
  thuis
  BELANGRIJK:
  Je mag helemaal geen PT hebben van 2 maanden... kijk maar :
  bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, korter dan twee jaar, geldt een proeftijd van maximaal één maand.  Je bent verplicht om het hem 3 maanden voor de uitgerekende datum te vertellen... Dus ik zou je aanraden om het "verborgen" te houden totdat het niet meer gaat (dat je het echt gaat zien enzo).. Tis lullig maar er zijn nou eenmaal werkgevers die je hiervoor niet door PT laten komen.. Het mag niet, maar helaas het gebeurt..

  Ik zou dus wachten tot je iig door je PT bent en het dan vertellen..
  Dan kan je gewoon zeggen dat je wilde wachten met vertellen tot je de 3 maanden voorbij was.. want dat is ongeveer dan..
  Krijg je ook geen scheve ogen.. (hoop ik voor je)
   
 3. Josien

  Josien VIP lid

  27 jun 2006
  9.954
  4
  38
  Vrouw
  Loonadministrateur
  Noord-Brabant
  Mamak,

  Wat je zegt is niet helemaal waar. Twee maanden proeftijd mag wel binnen bepaalde cao's. Het ligt er dus maar net aan in welke bedrijfstak TS werkzaam is. Bijvoorbeeld in de horeca en de metaalsector is een proeftijd van 2 maanden gewoon toegestaan.

  @Esther, heb je je arbeidsovereenkomst al getekend? Ik vind dit een hele persoonlijke situatie, maar ja... wat is wijsheid. Ik zou zelf niet willen werken voor een werkgever die me om deze reden zou ontslaan. Dus ik denk dat ik wel eerlijk zou zijn. Maar inderdaad... je hebt nog geen enkele verplichting je werkgever nu al in te lichten, dus het hoeft niet. Volg je hart! Dat is het enige advies dat ik je kan geven.

  Succes,
  Josien
   
 4. Mamak

  Mamak Fanatiek lid

  8 jun 2008
  3.319
  4
  38
  thuis
  @ Josien, Ow oke... ja, ik ken deze regel vanuit mijn werk in personeelszaken maar dat was dus niet zo'n uitzondering CAO...
   
 5. Josien

  Josien VIP lid

  27 jun 2006
  9.954
  4
  38
  Vrouw
  Loonadministrateur
  Noord-Brabant
  Je hebt idd cao's waar het wel geldt, maar goed... op zich klopt je verhaal wel, maar dus niet in het algemeen. Er zijn uitzonderingen. Zul je zien dat TS daar nou net onder valt ;).
   
 6. Buikvlinder

  Buikvlinder Actief lid

  13 aug 2008
  145
  0
  0
  Verzorgende IG
  Leeuwarden
  Esther X wat ik vreesde is jou overkomen, lastige positie en ja wat is wijsheid!?

  Ik zou nog ff wachten met het "nieuws"iig tot na je pt! Na de pt zou ik het wel vertellen!

  Gefeliciteerd trouwens!
   
 7. sassie1980

  sassie1980 Fanatiek lid

  30 dec 2006
  2.292
  0
  0
  Volgens de wet moet je uiterlijk 3 weken voor het begin van je zwangerschapsverlof vertellen dat je zwanger bent.

  Het is voor je werkgever misschien vervelend dat je nu al zwanger bent, maar dat had over een jaar ook kunnen gebeuren, dat is het risico van het aannemen van een vrouw.

  Ik neem aan dat je oude baan al opgezegd is? Dan zijn er de volgende opties:
  1. Je vertelt gelijk tegen je nieuwe werkgever dat je zwanger bent, met het risico dat je na je proeftijd niet meer hoeft te komen.
  2. Je wacht met vertellen tot je proeftijd voorbij is, maar dan ben je volgens mij ongeveer 16 weken, ik weet niet of het wel zolang gaat lukken?

  Als je dan je proeftijd doorgekomen, heb je nog kans dat je jaarcontract niet verlengd gaat worden. Je verlof zal ongeveer begin februari beginnen en eind juni eindigen, dus dat zijn toch 16 weken van je jaarcontract die je afwezig zult zijn.

  Je zegt dat je na je verlof een dag minder wilt werken? Dat zal dus dus nog tijdens je jaarcontract zijn, ik weet niet of je werkgever dat wel zal goedkeuren.
  Weet je of je functie alleen fulltime uitgevoerd kan worden? Zijn er al collega's die parttime werken?

  Het is altijd spannend om zwanger te raken als je net een nieuwe baan hebt! Een zwangerschap is gewoon niet te plannen en veel werkgevers weten dat wel. Ik zou proberen om het pas te vertellen na je proeftijd, zodat je daarna nog een periode hebt om jezelf te bewijzen en na je verlof heb je ook weer een periode om je te bewijzen, zodat hopelijk je jaarcontract verlengd zal worden.
   

Deel Deze Pagina