(aanstaande) Groene moeders

Discussie in 'Algemene clubs' gestart door citroenrasp, 9 feb 2022.

 1. citroenrasp

  citroenrasp VIP lid

  12 mrt 2017
  12.344
  16.163
  113
  Hoi mama's (to be),

  Liep al lang met het idee voor dit clubje. Maar moet het toch gewoon eens proberen! :) Er is natuurlijk al een consuminderubje maar dat is meer gericht op zuinig leven.

  Volgens mij zijn hier best wat moeders aanwezig die bezig zijn met duurzaamheid. Het lijkt mij superleuk om ervaringen/ideeën uit te wisselen. En dan maakt het uiteraard niet uit welke tint groen, als we maar van elkaar kunnen leren.
  Zelf ben ik nog lang niet donkergroen, maar ik probeer zeker mijn best te doen.
  Dingen die wij o.a toepassen zijn geen voedsel verspillen, tweedehands kleding kopen, zoveel mogelijk herbruikbare producten gebruiken, verpakkingsvrij voedsel waar mogelijk, flexitarisch dieet, zuinig zijn met elektriciteit/gas/water.

  We zijn een aantal jaren geleden bewust kleiner gaan wonen. En hebben pas onze auto verkocht... Was veel te groot en werd weinig gebruikt. Dus het wordt óf een kleinere auto, óf teruggaan naar het autoloze leven (zelf heb ik sowieso geen rijbewijs zonder plannen om m'n rijbewijs te halen). Alleen helaas is het OV hier niet bepaald goed, dus dat is nog wel een dingetje. Gelukkig zit verreweg het meeste voor ons op loopafstand.

  Nou, ik ben benieuwd!
   
  Ansel en Nova1986 vinden dit leuk.
 2. Merlino

  Merlino Fanatiek lid

  21 sep 2021
  2.114
  3.251
  113
  Vrouw
  Wat leuk! Ik zou graag mee schrijven. Ik ben twee jaar geleden begonnen met omschakelen. We hebben wel een auto omdat dat hier niet anders kan (afstand tot winkel/school is 28 km), maar doen toch zoveel mogelijk op de fiets. We gebruiken zo min mogelijk energie, verbouwen zelf groente.

  Wat ik heel graag nog veel beter zou willen doen is minder verpakkingen gebruiken. Als iemand daar nog tips voor heeft?
   
  citroenrasp vindt dit leuk.
 3. Saartje33

  Saartje33 Fanatiek lid

  6 dec 2018
  3.153
  4.463
  113
  Vrouw
  Ik schrijf ook graag mee.
  wij hebben ook geen auto, wonen klein, maak bijna al het eten zelf. Alleen brood en groot deel van het broodbeleg niet. Brood eten ze hier zo veel daar kan ik niet tegen op bakken, heb ik wel geprobeerd. Proberen ook zo min mogelijk te verspillen. We hebben fruit en groenten in de tuin, hoewel dat nog wat beter kan.
  We verbruiken heel weinig energie, zeker voor een gezin van 6. Hebben ook geen droger of vaatwasser bijvoorbeeld.
  Tweedehands zit een beetje de slib in, kan de laatste tijd gewoon niet vinden wat ik zoek. (Vaak qua maat, model)
   
  citroenrasp vindt dit leuk.
 4. citroenrasp

  citroenrasp VIP lid

  12 mrt 2017
  12.344
  16.163
  113
  @Saartje33 en @Merlino welkom! :)

  W.b brood: Brood maakte ik eerst steevast zelf, maar nu wel minder. Het is hier namelijk veel voordeliger om een stokbrood van de bakker te kopen (omgerekend 8 eurocent!) dan om zelf brood te gaan bakken. Daarbij denk ik eerlijk gezegd dat het milieutechnisch veel voordeliger is om een heel grote oven te gebruiken voor een grote hoeveelheid broden tegelijk. (Maar daar kan ik naast zitten natuurlijk...) Als we eens zin hebben in "Nederlands" brood dan maak ik dat zelf. En verder bak ik wel regelmatig noord Afrikaans platbrood maar dat is op het fornuis, dus dat kost minder energie dan in de oven.

  Beleg maak ik grotendeels wel weer zelf. Laatst nog een grote pan sinaasappeljam gemaakt, dat zou genoeg moeten zijn tot de aardbeien komen en ik daar weer jam mee maak etc. Verder maak ik ook dingen als pindakaas, stroop, hummus, vegetarische boterhamworst, sandwichspread. Alleen kopen we af en toe smeerkaas, vooral voor de kinderen. Maar ik maak ook dingen als yoghurt, havermelk, mayonaise etc.

  Dat ik zoveel maak heeft deels te maken met dat hier niet alles verkrijgbaar is (of verschrikkelijk duur), deels ook omdat ik het gewoon leuk vind.
   
  Cobon en Saartje33 vinden dit leuk.
 5. Saartje33

  Saartje33 Fanatiek lid

  6 dec 2018
  3.153
  4.463
  113
  Vrouw
  Ik bak we regelmatig Naan. Mijn man kookt graag India’s en dat vinden we er lekker bij. We kopen zo’n 6 broden per week. Maar als ik zelf bak zijn ze kleiner. Kwam op een gegeven moment op 15 broden per week. Ik dacht dat ze beter zouden vullen dus niet zo veel nodig zou hebben… maar daar heb ik geen tijd voor. Kan er ook niet veel tegelijk bakken.
  Qua broodbeleg maken we graag Hummus en tapenades en dat soort dingen voor onszelf maar de kinderen lusten dat helaas niet.
  Ze houden ook niet van jam. Dat vind ik wel jammer want ik heb elk jaar gigantisch veel aardbeien uit de tuin
   
  citroenrasp vindt dit leuk.
 6. Fruity90

  Fruity90 Fanatiek lid

  16 jan 2022
  2.348
  3.494
  113
  Vrouw
  #6 Fruity90, 9 feb 2022
  Laatst bewerkt: 9 feb 2022
  Ik volg ook graag, (helaas ) nog kinderloos dus op dat vlak zal ik nog niet heel veel nut hebben. Ben niet altijd super bewust bezig met duurzaamheid maar vind hoe we nu omgaan met spullen ook echt niet kunnen.

  Ik heb als voordeel dat ik breien als hobby heb dus ik maak veel echte wollen truien zelf, die mogen niet in de was. Meestal is even laten uitwaaien genoeg, wol neemt geen zweetlucht op, ongeveer 2 a 3 keer per jaar even een handwas erover en klaar :). En ze gaan lang mee, dat wil je ook als je er zelf 3 maanden werk in hebt gestoken. We hebben geen droger momenteel. En met die warme truien kan ook de verwarming een stuk zachter :).

  We eten grotendeels vega, ik ben inmiddels vrij creatief in koken met restjes. We hebben sinds 2 jaar een kleine moestuin (60m2), alhoewel dat meer voor de leuk is. Ik verbouw vooral dingen die makkelijk te verbouwen, te bewaren en in te vriezen zijn (pompoen, aardappels, bonen, wortels). Brood eten we bijna niet, heel af en toe bak ik er zelf een, maar dat is meer omdat ik het leuk vind (we hebben de oude broodbakmachine van mijn ouders).

  Sinds november vorig jaar zonnepanelen op het dak gegooid (of eigenlijk, laten leggen). Als het goed zitten we voor komend jaar dan op ruim terugleveren. We willen dit jaar de CV-ketel waarschijnlijk nog vervangen door een hybride geval. Dan zal het stroomgebruik meer richting gelijk gaan.

  Verder zijn wij helemaal fan van de minibiebs (en de gewone bieb ook, voor de wat recentere boeken). Boeken die we niet meer lezen gaan erin, en dan boeken die we interessant vinden mee naar huis. Vooral mijn wederhelft leest enorm veel dus dan is dit veel beter dan alles steeds nieuw kopen (sowieso hebben we al een volle boekenkast van 3 meter breed en 2 meter hoog :rolleyes:).

  Wel een auto, die gebruiken we vooral voor familie bezoek die OV-technisch niet handig liggen. Verder doen we veel met de trein (is ook een stuk relaxter, boekje mee) en de fiets.

  Ook zo weinig mogelijk online bestellen en gewoon naar de winkel. Naast dat we het leuker vinden, hebben we niet het idee dat al die busjes nou zo zuinig zijn.
   
  Saartje33 en citroenrasp vinden dit leuk.
 7. citroenrasp

  citroenrasp VIP lid

  12 mrt 2017
  12.344
  16.163
  113
  @Merlino wij kopen dus ook veel verpakkingsvrij, maar nog lang niet alles. Wat we zoal kopen; peulvruchten, kruiden/specerijen, noten en pinda's, bepaalde granen/meelsoorten, bakproducten als suiker, kokosrasp, cacao etc. Verder is groenten, fruit, vis, vlees, brood, dadels etc hier ook niet verpakt. Maar een hoop dingen zijn hier helaas ook niet verpakkingsvrij verkrijgbaar zoals pasta/rijst. Dus dat hebben we wel in verpakking. Volgens mij zijn er in Nederland ook nog weinig verpakkingsvrije winkels. Er is wel een online winkel (Pieter Pot). Maar als dat verzonden moet worden vraag ik me af of dat milieutechnisch nog zin heeft.
  Gelukkig is er wel veel aan het veranderen op dit vlak.
   
  Saartje33, Merlino en Fruity90 vinden dit leuk.
 8. Krily

  Krily Fanatiek lid

  20 jul 2017
  4.671
  3.309
  113
  Vrouw
  Ik schrijf graag mee.. wij gebruiken wasbare luiers voor onze peuter om zo afval te verminderen en voor de baby die we over 2 weken verwachten liggen ze ook al klaar, zowel tweedehands, als nieuwe als zelfgemaakte luiertjes. We hebben wel een auto maar pakken vaker het OV, auto is echt alleen voor als het OV niet kan. Ik koop het liefste tweedehands voor de kinderen omdat dit duurzamer is en het liefste houten speelgoed. We zijn sinds een paar maanden goed op gaan letten met het gasverbruik en dragen soms een extra trui. We zijn ook begonnen met 1 dag vegetarisch eten (meatless Monday), bevalt ons erg goed onze peuter iets minder :roflmao:
   
  citroenrasp, Saartje33 en Fruity90 vinden dit leuk.
 9. Saartje33

  Saartje33 Fanatiek lid

  6 dec 2018
  3.153
  4.463
  113
  Vrouw
  Oh ja wasbare luiers heb ik ook bij ze allemaal gedaan, alleen bij de jongste na een half jaar ermee gestopt want ik kreeg het gewoon echt meer gewassen allemaal. Hij had darm problemen en dat leverde echt 20 luiers per dag op.
   
 10. citroenrasp

  citroenrasp VIP lid

  12 mrt 2017
  12.344
  16.163
  113
  Jij ook welkom @Fruity90! Hoe jullie leven klinkt al behoorlijk duurzaam. Goed bezig! :)
  En dat jullie kinderwens snel mag uitkomen. ♥️ Sorry, ik had daar qua titel rekening mee moeten houden! @Beheer, kunnen jullie de titel misschien wijzigen naar '(aanstaande) Groene moeders'?
   
  Fruity90 vindt dit leuk.
 11. Beheer

  Beheer Administrator
  Medewerker

  11 feb 2005
  15.961
  2.643
  113
  Ik heb het voor je aangepast.
   
  citroenrasp en Fruity90 vinden dit leuk.
 12. Fruity90

  Fruity90 Fanatiek lid

  16 jan 2022
  2.348
  3.494
  113
  Vrouw
  Ach groener is makkelijker zonder kinderen zullen we dan maar zeggen :p , toch fijn dat het is aangepast <3
   
  citroenrasp vindt dit leuk.
 13. citroenrasp

  citroenrasp VIP lid

  12 mrt 2017
  12.344
  16.163
  113
  Dat is zeker zo! Maar een kinderwens is (vaak) zo sterk dat het wel of geen kinderen hebben bijna nooit in verband staat met duurzaamheid.
  Zelf heb ik er "maar" twee, bewust tussen aanhalingstekens want ik weet hoe bijzonder het is om überhaupt kinderen te mogen krijgen. Als ik wat beter was in zwanger zijn dan had ik er graag meer gewild, maar het is nou eenmaal zo. En inderdaad, duurzamer dan een groot gezin denk ik dan maar.

  @Krily jij ook welkom! Goed bezig hoor! Ik denk dat je peuter vanzelf wel went aan het vegetarische eten. Wij hebben de kinderen van begin af aan regelmatig vegetarische maaltijden voorgeschoteld en ze zijn het zo gewend. We eten nu wel nóg meer vegetarisch/vegan dan vroeger maar voordeel is dus dat ze het van jongs af aan lusten. Nu heb ik sowieso geen moeilijke eters, dus dat scheelt.
   
  Krily vindt dit leuk.
 14. citroenrasp

  citroenrasp VIP lid

  12 mrt 2017
  12.344
  16.163
  113
  Waarvoor dank :thumup:
   
  Beheer vindt dit leuk.
 15. Chayammy

  Chayammy Fanatiek lid

  14 aug 2020
  1.274
  2.062
  113
  Vrouw
  Ik schrijf ook graag mee!

  Wij zijn op een aantal vlakken goed bezig, maar er is nog zeker ruimte voor verbetering.
  Positief:
  - we hebben geen auto
  - we vliegen al een aantal jaren niet meer. We zijn bijvoorbeeld pas met de trein op vakantie geweest naar Spanje.
  - we eten vegetarisch en vaak veganistisch, vrijwel alles zelf gemaakt (behalve vleesvervangers een paar keer in de week).
  - To go to go voor de bakker
  - We hebben sinds vorig jaar een moestuin waar een gedeelte van onze maaltijden uit komen
  - We proberen verpakkingsvrij of in bulk te kopen, zodat er in verhouding minder verpakkingen worden gebruikt.
  - Ik koop regelmatig tweedehands kleding, het liefst van duurzame merken
  - Ik kijk vaak voordat we grote aankopen doen of het tweedehands beschikbaar is
  - Sowieso proberen we niet te veel te consumeren en als we iets nodig hebben goed onderzoek te doen naar een duurzame keuze, of in ieder geval producten van goede kwaliteit die dus lang mee gaan.

  Sinds oktober hebben wij een zoon. Gelukkig hebben we ontzettend veel babyspullen gekregen (de babykamer, maar ook kleertjes, speelgoed, een box, draagzak, etc.) van mijn zus, zij zijn net uit de babyfase met hun jongste.
  Maar toch kreeg ik tegen het einde van mijn zwangerschap dat gevoel dat ik nog van alles moet hebben. Ik wilde zelf een paar leuke kledingsetjes kopen, want niet alles wat we hadden gekregen was mijn stijl. En soms moesten we ook halsoverkop nog dingen hebben, waardoor ik dan toch voor de gemakkelijke, beschikbaar in de drogist variant ben gegaan. Bijvoorbeeld in eerste instantie wegwerpzoogkompressen gebruikt, omdat ik er nog niet uit was welke wasbare ik wild gaan gebruiken. En omdat ik nog niet wist wat praktisch was, in eerste instantie ook eerst wegwerp moedermelkbewaarzakjes gekocht. Die zijn nu bijna op en als het goed is krijg ik morgen glazen flesjes die ik via marktplaats heb gekocht.
  Ook wil ik graag wasbaar gaan luieren, maar de baby kwam een paar weken vroeger dan verwacht en daar had ik nog niet voldoende onderzoek naar gedaan. Nu de eerste nieuwigheid er vanaf is, wil ik mij daar toch in gaan verdiepen. We gebruiken al wel vanaf het begin wasbare billendoekjes (behalve voor onderweg/op vakantie).

  Wat kan nog beter/staat nog op de planning:
  - Wasbaar luieren
  - Huis verduurzamen: we hebben net onze hypotheek overgesloten met daarin een verduurzamingsbudget opgenomen. Dus dat moet binnen een jaar gebeuren.
  - Babykleding tweedehands kopen
  - We leasen op dit moment de Newbornset voor de tripptrapp. Dit kan met meer babyspullen dus daar wil ik nog verder onderzoek naar doen.
  - We kopen (te) vaak lekkere dingen als chocolade, chips, koekjes, enz., dat komt met een hoop plastic.
   
  citroenrasp en Saartje33 vinden dit leuk.
 16. Cobon

  Cobon VIP lid

  27 jun 2020
  6.358
  6.548
  113
  Vrouw
  Ik lees en schrijf mee, leuk! Ik zie alleen zelf momenteel groen van de misselijkheid dus zal voorlopig niet heel actief zijn ;)
   
  citroenrasp, Fruity90 en Saartje33 vinden dit leuk.
 17. Chayammy

  Chayammy Fanatiek lid

  14 aug 2020
  1.274
  2.062
  113
  Vrouw
  Soms vind ik het wel lastig om te bepalen wat duurzaam is. Is het beter om duurzame verzorgingsproducten online te bestellen en thuis te laten bezorgen, of dan toch maar een minder duurzame variant die wel in de winkels verkrijgbaar is, bijvoorbeeld?

  En nu ik weer aan het werk ben na mijn verlof is tijd ook wel een ding. Duurzame keuzes maken vergt tijd voor onderzoek, tweedehands websites afspeuren, naar specifieke winkels...
   
  citroenrasp en Saartje33 vinden dit leuk.
 18. Chayammy

  Chayammy Fanatiek lid

  14 aug 2020
  1.274
  2.062
  113
  Vrouw
  Beterschap! Maar zo te zien aan je banner wel misselijk voor een goed doel!
   
  Cobon vindt dit leuk.
 19. Fruity90

  Fruity90 Fanatiek lid

  16 jan 2022
  2.348
  3.494
  113
  Vrouw
  Ik vind dat dus ook heel erg met elektrische auto's. Ja een elektrische auto is duurzamer qua verbruik. Maar mijn net 4 jaar oude redelijk zuinige autootje inruilen (overgekocht van mijn opa, die wist dat hij niet lang meer had) voor een andere auto vind ik dan ook weer een beetje raar. Daar zit toch ook gewoon materiaal in? Deze auto rijdt echt prima, nooit problemen mee, dat ga je dan toch niet wegdoen om een andere voor terug te kopen, als in: hoe duurzaam is dat dan?. Als ik nu een nieuwe auto zou moeten kopen zou ik elektrisch echt wel meenemen in de overweging maar iets wat prima werkt inruilen voor iets anders blijft altijd een beetje ingewikkeld.
   
  Chayammy vindt dit leuk.
 20. citroenrasp

  citroenrasp VIP lid

  12 mrt 2017
  12.344
  16.163
  113
  @Chayammy welkom hier! Wat doen jullie al veel op het vlak van duurzaamheid, petje af.
  Oh ja, in bulk kopen doen wij dus ook. Vooral houdbare dingen die dan helaas niet verpakkingsvrij te koop zijn. Bijvoorbeeld afwasmiddel (fles van 5 liter) maar ook thee; helaas niet verpakkingsvrij verkrijgbaar maar ik koop een zak losse thee van 250 gram. Daar doen we zo'n half jaar mee! Scheelt weer ontzettend veel theezakjes (en kartonnen doosjes, plastic omhulsel etc) natuurlijk. Sowieso bevatten theezakjes ontzettend vaak plastic, niet alleen die piramidezakjes maar ook de "gewone" theezakjes. En als dat in kokend water oplost komen er weer heel fijn (niet) lekker veel microplastics vrij :(
  Kruidenthee lukt trouwens wel weer verpakkingsvrij. Ik drink veel venkelthee en gelukkig zijn venkelzaadjes los te koop. Verder olijfblad- en jasmijnthee maar dat pluk ik vaak gewoon ergens :roflmao:

  W.b duurzame keuzes maken: ik vind het ook vaak lastig inderdaad. Vaak is het gewoon niet duidelijk en wat je helaas nu ook vaak hebt, is dat mensen er een verdienmodel in zien :rolleyes: Die "groene" webshops schieten als paddenstoelen uit de grond lijkt het wel. En dan verkopen ze best onzinnige dingen ?(naar mijn mening), laatst zag ik bv zo'n gadget om één beker thee 6 (!) uur warm mee te houden; dat zou verspilling voorkomen én het voorkwam het "onnodig opnieuw verwarmen" van de thee. Gebruik dan gewoon een thermoskan ipv een elektrische theewarmhoudplaat (is dat een woord :roflmao:?) Dat soort dingen vallen m.i gewoon onder greenwashing.
  Daarbij heb ik het idee dat mensen zich teveel richten op duurzame producten maar daarbij de milieubelasting qua productie, transport, energie etc uit het oog verliezen.

  @Cobon Dat is echt naar :( Veel beterschap! Hopelijk voel je je binnenkort weer wat beter.
   
  Saartje33 vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina