afgeplatte zijkanten hoofdje

Discussie in 'Prematuur' gestart door Rijffel, 15 jul 2009.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Rijffel

  Rijffel Niet meer actief

  Onze dochter is met 33.6 weken geboren.
  Nu heeft zij een wat afgeplat hoofd, niet achter maar aan de zijkanten. Hierdoor heeft ze voor het oog een wat rond, groter achterhoofd.
  Volgens de kinderarts is dit 1 van de symptomen bij een prematuur kindje (die zouden op de zijkant slapen) Ik maak me verder niet meer zoveel zorgen hierover, omdat er inmiddels ook al een foto van haar hoofdje is gemaakt om uit te sluiten dat 1 van de schedelnaden dicht zou zitten.
  Ook heb ik al een afspraak bij de helmenpoli over 3 weken, maar toch ben ik heel benieuwd of er mama's zijn die dit herkennen.
  Ik ken verder niemand met een te vroeg geboren kindje dus de mama's om mij heen zeggen elke keer heeeel subtiel wat heeft ze toch een groot achterhoofd.....

  Liefs
   
 2. mamavanluca

  mamavanluca Bekend lid

  5 jul 2007
  639
  0
  0
  pedagogisch medewerker
  zoetermeer
  herken het wel, niet van mijn eigen kinderen maar op mijn werk hebben we ook 3 kindjes die te vroeg geboren zijn en ook zo'n hoofdje hadden/hebben als jij beschrijft. Geen van de ouders heeft besloten om een helmpje te laten aanmeten. Waarom weet ik niet, durf het niet zo goed te vragen.....de oudste 2 zijn imiddels 2 jaar en je blijft het toch nog wel zien. Het jongste kindje is nog geen jaar, maar verwacht niet dat die ouders het gaan doen, ze hebben veel problemen met hun dochtetje en lopen ziekenhuis in en uit.
   
 3. PetraK

  PetraK Fanatiek lid

  19 sep 2005
  1.222
  0
  0
  Amsterdam
  Hoi

  Mijn jongste had/heeft dit ook.
  Als ze klein zijn ziet het er wel een beetje eng uit, zeker voor buitenstaanders. Dit is mijn ervaring dan.
  Maar naarmate ze groeien trekt het aardig bij.

  Danischa heeft nog steeds een smal hoofdje, maar niet meer zo een extreem groter achterhoofdje.

  De controles die jij hebt gehad, heb ik niet gekregen, wel kreeg ik het advies om haar toen ze jong was geforceerd op haar achterhoofd te laten slapen. Hiervoor had ik zo een nekkussentje gekocht die je ook in de auto zou kunnen gebruiken voor je zelf.

  Danischa vond dit vrezelijk, ze sliep er slechter door.. dus ben ik er snel mee gestopt.

  Ze heeft er zelf verder ook geen last van.
   
 4. Bkoenen

  Bkoenen Niet meer actief

  Nikita heeft ook een afplatting gehad. Dit kwam vooral door haar sterkte voorkeurshouding naar rechts. Door middels van oefening hebben wij haar steeds meer naar links laten kijken/liggen en daardoor gaat dan die voorkeur weg. Nu slaapt ze dus lang niet meer alleen op rechts en daardoor is de afplatting bijna niet meer zichtbaar. Maar: hou dat wel vol, want zo'n zacht schedeltje kan binnen een week weer plat zijn. Het eerste wat echter 'vast'groeit zijn de oren, en door de afplatting is haar rechteroor wat meer naar voren geduwd...die zit nu dus wel al vastgegroeid, maar met wat lange blonde lokken er overheen zie je dat later niet meer. We hebben het maar over een paar millimeters hoor..
   
 5. Rijffel

  Rijffel Niet meer actief

  Bedankt voor de reacties,

  Hier zit haar 1 oortje ook iets meer naar voren, maar dat valt later volgens mij ook niet meer op.
  Ondertussen lukt het steeds meer om haar ook de andere kant op te laten kijken, maar je blijft de afplatting wel zien.
  Geen idee of het later met haar ook opvalt.

  Ik wacht gewoon nog maar even af.

  Groetjes
   
 6. angelbaby

  angelbaby Fanatiek lid

  Onze oudste (jawel, die minuut telt) had ook helemaal een plat hoofdje. Ten eerste omdat hij ingedaald had gelegen en ook vanwege het op de zijkant van het hoofd liggen. (nadeel van buikligging)

  Hij slaapt nu tussen rolletjes (hydrofiel doek die je vanaf 2 kanten oprolt) en dat lijkt goed te werken. Rechts is hij nog iets platter dan links, maar hij is ook pas 6 weken oud.
   
 7. Ons Kleintje

  Ons Kleintje Niet meer actief

  Hoi, onze kleine had het kort na de geboorte heel erg, maar dat is later bijgetrokken, hij is nu 6 maanden oud. Maar dat kwam niet door het op de zijkant slapen, meer doordat de schedelhelften een beetje overelkaar heen geschoven waren.
  je schijnt het wel aan zijn gezichtsvorm te kunnen zien, laatst zei iemand He een prematuurtje zeker.
  maar ik zie het zelf niet
  groetjes
   
 8. Uk80

  Uk80 Fanatiek lid

  Hoi hoi,

  hier ook een prematuurtje en ons kindje heeft/ had ook een typisch prematurenhoofd. Lang naar achter. Ook het oortje wat je beschrijft komt me bekend voor ;)
  Maar nu eindelijk ziet het er een stuk beter uit. Het valt al bijna niet meer op. Zijn gezichtje is ook nog iets scheef (dat zien alleen professionals en ikzelf natuurlijk), maar dat is aan het rechttrekken en het ziet er helemaal goed uit! Hij ging ook pas laat op zijn achterhoofd liggen om te spelen. Hij slaapt nog steeds niet echt op zijn achterhoofd.
  We hebben voor de voorkeurshouding (doordat hij een onderhuidse drain heeft)en ontwikkeling te volgen fysio, en dat gaat super!

  Het kan dus zeker wel goed komen hoor.
   
 9. Uk80

  Uk80 Fanatiek lid

  Werd het je aangeraden om naar de helmpoli te gaan? Bij ons zeiden ze allemaal dat het er gewoon bij hoort, niemand heeft het over een helm gehad. En hij had ook een flink lang achterhoofd hoor.
   
 10. Ons Kleintje

  Ons Kleintje Niet meer actief

  oja, over het dichtzitten van de schedelnaden, dat werd ook bij ons geopperd. veel echos voor gemaakt, uiteindelijk was het niet zo. we waren wel steeds bezorgd. toen we het onze kinderarts vertelde gaf ze aan dat ze het in 30 jaar misschien 3 keer had meegemaakt dat een schedel aan elkaar vastgegroeid was. ze zijn gewoon erg oplettend daarin, en in Nederland is een afspraak gemaakt dat alles waarop gelet wordt door het ziekenhuis, aan de ouders wordt verteld.
  we hebben ook een fysiotherapeut aan huis, die helpt aanwijzingen en oefeningen te geven in de ontwikkeling, erg prettig vinden we dat.
   
 11. jo7

  jo7 Actief lid

  17 nov 2006
  458
  0
  0
  1 van mijn zoontjes had ook een plat hoofd. Vanaf 3 maanden zijn we bij een osteopaat geweest, deze hielp hem met het bewegen van ijn hoofd en sliep hij in een hangmatje in bed. heeft erg goed geholpen. Je ziet het nog wel iets maar voor een groot deel is het bijgetrokken.
  Ze waren geboren met 35 weken
   
 12. eerlijkbeertje

  eerlijkbeertje Bekend lid

  10 okt 2007
  686
  0
  0
  Friesland
  hallo ons dochtertje heeft ook een redressiehelm gehad een haf jaar lang!!!maar het is de moeite wel waard geweest!!!ze had een afwijkingvan 116% en dat is nu nog maar 104%!!!ze heeft er ook weinig last van gehad maar je moet wel conseqent blijven want hij moet 23 uur per dag op!!en als je je daar aan houd kun je snel reultaat zien!!de kinderartsen zijn er meestal niet voor maar ik heb een verwijsbrief toch gehad via het umcg ons streekzh hoefden we niet eens te vragen want die er wel wat op tegen...en bij het umcg waren ze ook niet echt positief maar heb toch een verwijsbrief gekregen!!en eerst denk je ook van wat een grote helm op haar hoofdje maar eenpaar dagen en je weet niet anders meer!!s6 ermee!!
   
 13. Merel1976

  Merel1976 Actief lid

  8 dec 2008
  245
  0
  0
  Onze eerste is 8,5 week te vroeg geboren en had ook duidelijk een 'prematuren koppie': smal aan de zijkanten met een bobbel, rand aan de achterkant. Ik maakte me hier best veel zorgen over, maar de metingen van de hoofdomtrek waren steeds goed.
  Nu, bijna 2 jaar later, heeft ze nog steeds een smal koppie, maar het valt (mij) veel minder op!
   
 14. R1lana

  R1lana Fanatiek lid

  24 mrt 2009
  4.465
  0
  0
  Huisvrouw
  Venhuizen
  mijn dochter heeft het ook en ik zie het nu niet meer door het lange haar
  tegenwoordig heb ik voor mijn zoons een soort van driehoek kussen gekocht en dan kan ik ze om en om leggen om het vanaf nu te voorkomen
   
 15. Scoobje

  Scoobje Actief lid

  21 jun 2008
  156
  0
  0
  Ons dochtertje heeft ook een sterk afgeplat hoofdje maar dan aan één kant achteraan. Ook de oren staan helemaal asymetrisch en zelfs haar één oogje is wat kleiner dan het andere daardoor.
  We zijn al vrij snel met fysio gestart en ze beweegt nu wel naar beide kanten maar haar hoofdje beterde niet. De kinderarts heeft ons doorverwezen voor helmtherapie en begin september hebben we een afspraak. We zijn echter sinds een aantal weken ook gestart met cranio-sacrale therapie en zien ondertussen al wel een héél lichte verbetering in de vorm van haar hoofdje... Volgens de therapeut komt het goed mits intensieve behandeling en dan hoeft een helmpje niet. Hopelijk heeft ze gelijk !
   
 16. Rijffel

  Rijffel Niet meer actief

  Ik zie nu pas dat er nog zoveel reacties zijn bijgekomen.
  Nou helm is gelukkig niet nodig (ik werd idd doorgestuurd door kinderarts)
  Ik maak me er nu veel minder druk om, je ziet het nog wel, maar het is ook zeker bijgetrokken.
  Ze slaapt alleen maar op de zijkanten, maar nu wel afwisselend.
  Ik wacht het allemaal gewoon lekker af, want ik vind dat ze een prachtig hoofd heeft haha.
  Bedankt in ieder geval voor de reactie, "leuk" om in ieder geval te lezen dat het echt prematuur is dat lange achterhoofd.
   

Deel Deze Pagina