Als moeder overstemd worden, hoe mee omgaan?

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Miss Appletree, 27 dec 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Miss Appletree

  Miss Appletree VIP lid

  21 mei 2013
  5.119
  190
  63
  Somewhere out there
  Ten eerste weet ik niet of het onderwerp hier goed staat, maar onze dochter is 2,5 jaar en wellicht herkennen jullie de situatie. Het baby gebeuren is al een tijdje achter ons, maar ik begin nu te merken dat blijkbaar anderen nu zeggenschap (wellicht een te groot woord) denken te hebben over wat onze dochter eet.

  Zo kreeg ze in een winkel zomaar 3 grote spekken in haar hand geduwd, waar ik het niet mee eens was en dan te horen krijg dat ik een strenge moeder ben. Of als ik bij familie of vrienden ben, opmerkingen krijg over 'dat ze nu op bezoek is' of als ik zeg dat ze genoeg chips heeft gehad 'nee, ze krijgt of wat'. Of commentaar krijg, omdat het niet leuk is als je je kind water geeft. Om de lieve vrede te bewaren zeg ik niet overal wat van. Maar ik baal ervan dat ik overruled word. Ik let er gewoon een beetje op dat ze niet te veel suiker, zout en andere toevoegingen krijgt. Uiteraard krijgt ze gewoon een koekje. Ook een stukje taart bij een verjaardag, maar dat hoeft niet een enorm stuk te zijn. De balans moet een beetje goed zijn. Nu gaat het nog over voedsel, maar het zal in de toekomst ook weleens ergens anders over gaan. Maken jullie dit weleens mee? En hoe gaan jullie ermee om?
   
 2. cs1986

  cs1986 Lid

  7 mrt 2013
  91
  2
  8
  NULL
  NULL
  Herkenbaar! Mijn zoontje is 1 dag in de week bij mijn moeder en 1 dag bij schoonmoeder... De oma's verwennen hem dan graag in de vorm van eten en drinken... op zich is het niet overdreven, maar het is wel anders als wat ik hem aanbied.. Bijvoorbeeld standaard limonade i.p.v. water... of constant een hapje i.p.v. vaste Eet momenten op een dag... We hebben het wel besproken met de oma's, maar zij vinden het erg lastig om daar rekening mee te houden. Ik stoor me er soms wel aan... Dus helaas geen tips voor je, wel herkenning! Waarom wordt verwennen altijd geassocieerd met eten en drinken??
   
 3. Miss Appletree

  Miss Appletree VIP lid

  21 mei 2013
  5.119
  190
  63
  Somewhere out there

  Nou dit idd. Fijn dat je het herkent. Bij mijn moeder is er voldoende ruimte om hier iets over te zeggen. Ze vraagt het ook wel aan ons. Bij de ouders van mijn vriend wordt dan weer lullig gedaan. Heb ook niet zo goede band, dus op mijn strepen staan doe ik daar minder.

  Het opvoeden en goed laten eten is al lastig genoeg zonder dat je ondermijnd wordt door anderen.
   
 4. MamaChantal

  MamaChantal VIP lid

  14 okt 2010
  12.905
  656
  113
  #4 MamaChantal, 27 dec 2014
  Laatst bewerkt: 27 dec 2014
  Herkenbaar :(
  Bij oma (als ze daar logeerlogeert) mag ze alles.
  Dus een boterham met pasta en hagelslag? Prima.
  Wil je niet eten? Prima. Dan zal je vast wel vla willen.
  Hele dag op de laptop? Prima :(
  Grr ! Kan daar echt niet tegen

  Helaas is ze ook manipulatief tegenover dochter
  "Mag je dat niet eens van je moeder? Wat een strenge moeder heb jij! Kom maar bij oma wonen hoor want bij oma mag alles"

  Dat gebeurt zoo vaak! Een keer ben ik echt heel boos geworden dat ze nou eens moet stoppen hiermee..
  en dan gaat ze scheinheilig lopen doen "t was maar een grapje" ofzoiets 😤
  Dl gaat er ook bij nooit logeren ;)
   
 5. Eylem

  Eylem Niet meer actief

  Vriendelijk lachen en nee zeggen. Niet altijd leuk, maar soms wel nodig. Op een verjaardag oid ben ik wat minder moeilijk (zijn er maar een paar per jaar) maar ik hou er ook niet van als ze continu worden volgestopt met van alles en nog wat.
   
 6. piccolina

  piccolina VIP lid

  5 mrt 2012
  7.200
  3
  0
  Ik doe ook zo hoor, geen suiker, geen pakjes etc.
  Wel water en eigen koek zonder suiker etc. Ik doet dat omdat ik suiker nergens voor nodig vind en nee tot nu toe geen mensen gehad die daar opmerking maakten.
  Of maar een paar: zoals vriendin zonder kinderen zei "suiker is toch echt nodig voor overleven;))))" ik moest wel lachen.
  En wat ik wel tegenkom is dat bij schoonmoeder weet dat maar ze blijft maar domme opmerkingen maken: oo je zou ook oliebol lusten. Mag zei? Of dergelijk. Maar dat soort dingen komen puur omdat is niet echt slimme mensen zijn merk ik of het boeit hun niet eigenlijk.

  Maar tja mij echt geen zorg wat andere denken. We staar met mijn man op een lijn qua opvoeden en eten etc en als we slecht eten soms betekent niet voor ons dat ze dat ook moet. Uiteraard krijgt ze ook wat mee geen chocola of fristi of kroket.
   
 7. Kabouter Klus

  Kabouter Klus Fanatiek lid

  6 nov 2006
  2.657
  0
  0
  Noord-Brabant
  Mja, jammergenoeg bekend probleem, met name schoonmoeder heeft daar een handje van, grrrrrrrr. Manlief gaat daar vaak op zaterdagmiddag heen, en dan is ze hem in de keuken vol aan het proppen. En telkens als ze hier komt, neemt ze een bakje mee met krentjes, druifjes en spekjes. Paar keer netjes gezegd dat ik dat niet nodig vind, maar och het kan toch geen kwaad? Dat niet nee, maar krijg er idd dus net als ts de schijt van dat een ander gaat bepalen wat kleine man binnenkrijgt. Begin van de week was ze weer hier en dan ben ik op mijn hoede en geef haar gewoon geen moment de mogelijkheid om de kleine stiekum wat toe te stoppen (want zo doet ze dat tegenwoordig omdat ze weet dat ik het niet wil). Toen ze op het punt stond naar huis te gaan, was ik net iets te vlug terug uit de keuken blijkbaar want daar kwam alweer een zakje met spekjes uit de tas. "Oma heb je spekjes voor mij?" Keek ze mij aan "of mag dat niet vanmama?" zei ze. Nee, dat mag niet van mama, mama wil dat, voor de zoveelste keer, NIET meer hebben! Manneke huilen natuurlijk maar deze mama hield voet bij stuk. Ik heb manlief al gewaarschuwd; als ze de volgende keer weer wat meeneemt flikker ik het voor haar ogen in de kliko. Ze heeft mij als moeder maar te respecteren. Begin vande maand mocht manneke de schoen daar zetten: grote zak spek erin en zowat een kilo pepernoten 😠
   
 8. Kabouter Klus

  Kabouter Klus Fanatiek lid

  6 nov 2006
  2.657
  0
  0
  Noord-Brabant
  Oeh gatver, dat zou de mijne moeten zijn😱

  Logeren bij sm gaat ook echt niet gebeuren hier, nee...
   
 9. Miss Appletree

  Miss Appletree VIP lid

  21 mei 2013
  5.119
  190
  63
  Somewhere out there

  Waar haal jij koek zonder suiker? Hier krijgt ze meestal bio koekjes, maar daar zit wel suiker in. Ik maak ook vaak cakejes, als zoetje zit daar dan agavesyroop, appelmoes (zonder toegevoegde suiker) of honing. Er is nergens suikervrije koek te krijgen. Of bedoel je dieven organix?

  Ik nam meestal ook eigen eten mee. De snacks worden haar tegenwoordig aangeboden/gegeven zonder het mij/ons te vragen en dat vind ik niet kunnen.
   
 10. NiekeKris

  NiekeKris VIP lid

  13 apr 2008
  14.227
  1.660
  113
  Bij biologische winkels verkopen ze koeken zonder toegevoegde suikers. AH ed krijgen ook steeds meer.

  Ik ben er een stuk makkelijker in geworden. Maar komt ook wel omdat ik merk dat mensen ook rekening met ons houden in onze wens dat ze niet volgestopt worden en niet megaveel suikerdingen ed binnen krijgen. In het verleden werden er wel eens opmerkingen gemaakt, maar tegenwoordig niet zoveel meer gelukkig. Dat maakt voor mij wel echt veel verschil.
   
 11. Miss Appletree

  Miss Appletree VIP lid

  21 mei 2013
  5.119
  190
  63
  Somewhere out there
  Zelfs in de koeken bij de bio winkels zitten suikers of dat het gezoet is.
  Ik denk dat veel mensen ook niet nadenken over voedsel en het maar onzin vinden dat je hier wel op let.
   
 12. piccolina

  piccolina VIP lid

  5 mrt 2012
  7.200
  3
  0
  Ik heb suikervrije die van goodies volgend mij enige handig meenemen.
  En de meeste dagen bak ik wat met havermout etc.

  Indd in bio koekjes zit suiker is gewoon gezoet met siroop altijd ik heb geen enige daar konden vinden zonder echte suikers.
  Ik geef ook liever met siroop gezoet dan suiker of maltodextrine.
   
 13. adi

  adi Niet meer actief

  Ik begrijp en herken het probleem, maar het enige manier om je kind hier voor te behoeden is wel op je strepen te gaan staan. Als jij ene keer wel iets zegt en andere keer niet, geef je geen duidelijke boodschap. Naar anderen niet, maar ook niet naar je kind.

  Gewoon vriendelijk lachen en nee zeggen. Jou kunnen ze toch ook niet ongevraagd volstouwen?

  Daarnaast is het belangrijk om jullie beleid mee te geven aan je kind. Bij ons is gezond eten het onderdeel van de opvoeding. Onze kinderen weten waarom snoep (en ook zout) slecht voor je is, en wat wel en niet gezond is om te snoepen.
  Dus weigeren ze zelf, en nemen spekjes ed gewoon niet aan.
   
 14. adi

  adi Niet meer actief

   
 15. belize

  belize VIP lid

  25 feb 2009
  11.036
  180
  63
  met 2 jaar kreeg zoontje een grote zak snoep en ik zei tegen schoenmoeder dat hij het nog niet mocht eten. ze wilde het terug nemen, ik zei toen maar 'wij' mogen het wel, dankewel!
  gewoon zeggen. in de winkels tja; zoontje nam niks aan van anderen op die leeftijd. langzamerhand leer je kindje dat het niet mag. het is echt heerlijk gevoel dat je kind uit zichzelf het afwijst en vraagt om een gezond appeltje!
  gelukkig vragen mensen eerst aan mij in mijn omgeving. ik denk dat het door je lichaamstaal komt. als je de mensen in de gaten houdt en elk hand met snoep die naar je kindje gaat, volgt en snoep, limonade op tijd onderstreept, geven de mensen wel snel op en beginnen het eerst aan jou te vragen.
  strenge moeder? laat ze denken wat ze willen. met een paar familieleden moest ik ook praten. ze willen alleen maar serieus genomen worden denk ik. begin altijd met het bedanken voor hun interesse in de opvoeding van je kinderen. dat het zo moeilijk is, ouderschap, en je de meningen waardeert. maar toch, dat je echt weet, op deze leeftijd, snoep etc echt niet goed is...etc etc...
  geef hun mogelijkheden zoals; heb je een appeltje, een banaan, rozijntjes, olijven, een snee stokbrood of een stukje komkommer? zodat zij zien dat ze met zoiets je kindje ook heel erg blij kunnen maken. Want daar gaat het om! dat is wat zij willen volgens mij.
   
 16. adi

  adi Niet meer actief

  Dat klopt, mensen willen kinderen graag verwennen.

  Hier komen tig zakken snoep in huis met het bezoek mee, ongeacht hoe vaak ik aangeef dat onze kinderen geen snoep lusten. Dus krijgen bezoekers meestal ongeinteresseerde of teleurgestelde blikken als chocola of spekjes uit de tas komen.
  En krijg ik commentaar dat mijn kinderen 'niks lusten'.
  Jawel hoor, ze lusten heel veel, probeer ze een keer blij te maken met fruit of snoeptomaatjes en je zult wel blije gezichten krijgen.

  Onze ouders hebben het gelukkig door en hebben hun traktaties aangepast.
   
 17. Miss Appletree

  Miss Appletree VIP lid

  21 mei 2013
  5.119
  190
  63
  Somewhere out there

  Onze dochter is nog geen 2,5. Zij is echt nog niet in staat om te weigeren wat volwassenen haar aan bieden. Ik kijk even niet en hup er zit alweer een stokbroodje in wat ze haar geven. Ik probeer haar ook wel uitleggen waarom ze wel of niet iets mag. Ze is ook gewoon zo'n lekkere eter. ;)
  Het op mijn strepen staan vind ik gewoon lastig. Ik denk dat ik nu maar gewoon weer zelf snackjes voor haar mee ga nemen. Hier was ik mee gestopt, maar ik denk dat dat ook wel een duidelijke boodschap naar anderen is.
   
 18. NiekeKris

  NiekeKris VIP lid

  13 apr 2008
  14.227
  1.660
  113
  Daarom schreef ik ook 'zonder toegevoegde suikers'. En ja, ze hebben ook koeken waar wel suiker in zit, maar ze hebben ze zeker ook die gezoet zijn met bv. honing (kun je ook zien als toegevoegde suikers natuurlijk, maar ik bedoel daar glucose ed mee). Zal misschien per winkel verschillen, maar ik weet 100% zeker dat ze bestaan, want ik koop ze wel eens, omdat ik zelf niet goed tegen glucose ed kan.
   
 19. NiekeKris

  NiekeKris VIP lid

  13 apr 2008
  14.227
  1.660
  113
  Heb even gegoogled, want heb ze op dit moment niet in huis en ik kijk ook nooit naar de merknaam, maar enkel naar de ingrediënten. Maar bv. Billy's Farm en Eco Biscuits hebben koekjes die gezoet zijn met honing, speltsiroop, ahornsiroop, maismoutstroop, dadelstroop ed.
   
 20. 2debaby

  2debaby Actief lid

  25 feb 2013
  409
  0
  0
  NULL
  NULL
  Ik begrijp je frustratie, je wordt afgeschilderd als ik weet niet wat omdat je kind geen snoep mag terwijl je alleen maar het beste wil.

  Mijn oudste lust bijna niets aan snoep dus dat probleem heb ik gelukkig niet. Jongste is een ander verhaal, die eet alles, maar ik heb er persoonlijk niet zo'n moeite mee. Zolang de normale producten maar voor gaan, hij niet z'n groente of fruit mist en het niet buiten proporties wordt.
  stokbrood oid heb ik dan weer geen moeite mee, daar houd ik dan bij de volgende maaltijd weer rekening mee. Dag daarna of volgende maaltijd zijn het weer volkoren boterhammen, daar krijgt hij niets van.

  Het gedrag van je sm is wel kinderachtig. Aan de andere kant dat onderonsje met haar kleindochter is voor haar en voor je kind ook wel heel gezellig. Dat dit met snoep moet terwijl jij dat pertinent niet wil is niet netjes. Als je het weer ziet gebeuren zou ik als ik jou was je dochter oppakken en inderdaad haar vertellen dat ze dat niet mag. Dat je begrijpt dat ze daar verdrietig van is, maar dat oma ook weet dat ze dat niet mag krijgen en dat als oma het niet had willen geven ze nu ook geen verdriet had.
  Misschien dat oma dan snapt dat zij nu de oorzaak is dat jij nee moet zeggen en je dochter verdriet heeft, omdat zij blijft aanbieden wat dochter van jou niet mag eten.
   

Deel Deze Pagina