artikel Telegraaf

Discussie in 'De lounge' gestart door CVB, 15 feb 2006.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. CVB

  CVB Actief lid

  11 nov 2005
  261
  0
  0
  moeder en huisvrouw
  Kraggenburg
  Binnenland

  wo 15 feb 2006, 10:27
  Te weinig verloskundigen voor zwangerschapscontrole
  BILTHOVEN - Er is een tekort aan gespecialiseerde verloskundigen die bij zwangere vrouwen afwijkingen van het ongeboren kind kunnen vaststellen. Ook ziekenhuizen kunnen de groeiende vraag naar een echoscopie niet aan.


  Die noodkreet heeft de Koninklijke Nederlandse Organisatie voor Verloskundigen woensdag laten horen. Sinds 1 januari geldt een echo na twintig weken zwangerschap als standaardcontrole. Om die reden wordt de handeling vergoed in het basispakket.

  „Door de late beslissing zijn we verrast”, aldus woensdag een woordvoerder van de KNOV. „Daarnaast wordt nog gesproken over het tarief dat verloskundigen mogen rekenen.”

  De KNOV verwacht dat het uitvoeren van de echo het hele jaar een probleem zal blijven. De verloskundigen wijten de chaos aan het feit dat er lang onzekerheid was of de echo zou worden vergoed. Ze wilden geen apparatuur aanschaffen of en opleiding volgen zolang dat nog niet zeker was.

  Voor 1 januari was een echo alleen beschikbaar voor zwangere vrouwen met een medische noodzaak of vrouwen die ouder waren dan 36 jaar. Na advies van de Gezondheidsraad en onderzoek van het RIVM over de relatief hoge babysterfte in Nederland heeft minister Hoogervorst (Volksgezondheid) besloten de echo voor iedere zwangere vrouw beschikbaar te stellen.
   
 2. KeeJBie

  KeeJBie Fanatiek lid

  25 jan 2006
  2.322
  0
  0
  Apeldoorn
  Ja dit was ook te zien op het nieuws..

  Maar nu zul je zien.. Nu gaan ze er toch blijkbaar iets aan doen denk ik in de tweede kamer..

  Maar voordat er weer nieuwe regels zijn is mijn kleine al geboren
   
 3. mouschy

  mouschy Fanatiek lid

  30 aug 2005
  3.709
  0
  0
  kraamverzorgster, nu ben ik gastouder.
  Noord Holland
  Best wel raar eigenlijk, want het geboorte cijver gaat alleen maar naar beneden. Er is in tijden niet zo weinig kinderen geboren als de afgelopen 5 jaar en het word alleen nog maar minder.......... dus je zou zeggen dat er dan toch genoeg verloskundige moeten zijn die dat kunne??? :rolleyes:
   
 4. Carmen

  Carmen Fanatiek lid

  2 nov 2005
  1.065
  0
  0
  Peuterjuf
  Haarlem
  Inderdaad heel vreemd allemaal... Nederland gaat er de laatste periode niet op vooruit, qua zorg en welzijn. En dat terwijl we jaren terug echt voorop lagen op dit gebied.
   
 5. KeeJBie

  KeeJBie Fanatiek lid

  25 jan 2006
  2.322
  0
  0
  Apeldoorn
  Maarja veel er aan veranderen doen ze ook niet!

  Ze trekken alleen maar meer geld weg uit de zorg !!
   
 6. Saraah

  Saraah Fanatiek lid

  6 dec 2005
  3.597
  0
  0
  Almere
  Zorg is duur, en mensen willen meer betaald krijgen, mensen willen geen dingen doen, waarop ze niet vooruit gaan... kindersterfte hier in NL ligt hoog ten opzichte van de rest van europa, dat vind ik schandalig, voor een land als Nederland.

  ik krijg de 20 weken echo gelukkig wel gewoon en ook vergoed.
   
 7. joella

  joella Actief lid

  20 okt 2005
  181
  0
  0
  hoi

  Ik heb gelukkig wel drie echo's bij deze gehad geen afwijkingen gelukkig.
  Bij mijn moesten ze testen omdat me vriend een zus heeft met het down syndroom.
  Maar ja ik vind dat het steeds moeizaamer gaat met de zorg en zeker veel duurder je betaalt je er eigen scheel aan :(
   
 8. AlexandraS

  9 feb 2006
  74
  0
  0
  Den Haag
  Zorg is duur, maar onnodig duur door vreselijk veel bureaucratie in de zorg. Daar kan echt miljoenen en miljoenen op bespaard worden. Maar dat doen ze niet...
  Daarbij verdient een specialist in NL 5 keer zoveel dan bijvoorbeeld een specialist in Frankrijk. Ook niet echt gunstig als men de kosten wil drukken. Gevolg hiervan is dat ziekenhuizen vaak minder specialisten in dienst nemen, maar die dan wel vaak als gevolg van de lange wachtlijsten veel moeten overwerken, waardoor ze NOG duurder worden en de kwaliteit van de zorg in het geding komt.

  De hoge babysterfte in NL is vooral het gevolg van zwangerschappen van vrouwen met 4 of meer kinderen op latere leeftijd. Dit zijn voornamelijk Turkse en Marokkaanse vrouwen. Doordat deze groep weinig voorlichting krijgt (en er vaak sprake is van communicatieproblemen) maken zij zelden gebruik van kraamzorg, terwijl dit in de eerste week na de geboorte cruciaal is.
   
 9. Annemarie1984

  Annemarie1984 Bekend lid

  13 feb 2006
  512
  0
  0
  Ik sluit me aan bij alexandra.

  De zorg in nederland is qua niveau van ziekenhuisbedden, aantal specialisten en huisartsen te vergelijken met Turkije.
  Maar wij betalen wel de hoogste premies. Dit komt o.a. door hele gekke regels die hier gelden (bijvoorbeeld het vestigen van artsen)

  De regering hier in Nederland heeft al jarenlang geprobeerd om te voorkomen dat men hun zorg in Duitsland of België ging halen (vooral ziekenfonds) Terwijl daar de zorg goedkoper, sneller en vaak ook beter is. (hoezo we willen de wachtlijsten wegwerken?)
  Ook met het nieuwe systeem hebben ze dat geprobeerd, maar is door de EU daarin gecorrigeerd.

  Die onderzoeken rondom babysterfte zijn nogal dubieus vind ik. Want ga maar eens goed kijken naar de criteria die gehanteerd worden.
  In het ene is babystrerfte vanaf 24 weken, bij een ander vanaf 30 enzovoorts.
   
 10. Saraah

  Saraah Fanatiek lid

  6 dec 2005
  3.597
  0
  0
  Almere

  Ik neem wat jij zegt echt niet in twijfel...en het zal feitelijk wel kloppen dat het vaak marokkaanse en turkse vrouwen zijn, maar in belgië, frankrijk en duitsland zijn net zo goed veel marokkanen en turken, daar hebben zij ook geen problemen,(minder dan in NL in iedergeval)

  Duitsland zit vol turken, beligië en frankrijk vol met marokkanen... Nu spreken de meeste marokkanen wel frans, dus is er misschien een minder groot probleem qua communicatie, maar dan is DAT juist hier in NL belangrijk om daar wat aan te doen. Zorg dat er een tolk komt, zodat de vrouwen in iedergeval weten wat ze moeten doen.

  en ik weet dat er genoeg mensen zijn, die zeggen dan moeten ze maar Nederlands leren spreken... maar om daarvoor een baby's leven op het spel te zetten is toch van de gekke !


  Wat betreft de kosten an zorg, daar heb je helemaal gelijk in... maar dat bedoelde ik er ook mee hoor, ik was alleen niet zo uitgebreid als jij :)"


  gr. sarah
   
 11. Annemarie1984

  Annemarie1984 Bekend lid

  13 feb 2006
  512
  0
  0
  Saraah, lees mijn stukje ook nog even.

  De onderzoeken tussen de verschillende landen zijn niet te vergelijken. De criteria van wanneer het babysterfte is, zijn per onderzoek verschillende.

  Dan kan het dus idd zijn dat in een onderzoek naar voren komt dat de babysterfte in Nederland 20% is en in Frankrijk misschien 10%.
  maar als hier in Nederland alles vanaf 24 weken wordt gerekend en in Frankrijk pas later, is de verglijking krom.
   
 12. Saraah

  Saraah Fanatiek lid

  6 dec 2005
  3.597
  0
  0
  Almere
  daar heb je gelijk in, maar dat heeft verder natuurlijk niks te maken met het feit dat de grootste sterfte voorkomt bij marokkanen en turken.....

  dar zou wat aan gedaan moeten worden, dat heeft niets te maken met hoe het gerekend wordt in het buitenland, wij wonen hier en niet daar !
  en als ze de babysterfte berekenen, en zeggen dat dit in NL 4% en in belgie 2% en gerekend in de rest van europa 3%, ze wel van de zelfde normen zijn uitgegaan. anders ga je zoiets toch niet publicieren?

  wat ik echter wel frapant vind is dat als wij dit weten, waarom er dan niets aan gedaan wordt. :rolleyes:
   
 13. Annemarie1984

  Annemarie1984 Bekend lid

  13 feb 2006
  512
  0
  0
  Klopt, maar het ging mij even om het stukje van 20%.
   
 14. Saraah

  Saraah Fanatiek lid

  6 dec 2005
  3.597
  0
  0
  Almere
  ik heb ff mijn stukje aangepast !!!
   
 15. Annemarie1984

  Annemarie1984 Bekend lid

  13 feb 2006
  512
  0
  0
  Ging om dit stukje. Dacht dat ik ergens 20% had zien staan, maar dat was dus van de 20 weken echo :oops:
   
 16. AlexandraS

  9 feb 2006
  74
  0
  0
  Den Haag
  @Saraah
  De verhouding van allochtonen-autochtonen zal ook anders liggen in Duitsland en Frankrijk. Precieze cijfers heb ik daarvan niet. Wat misschien ook meespeelt is de druk die er in andere EU-landen wordt uitgeoefend op allochtonen om de taal te leren. Kortom, er zijn allerlei externe factoren denkbaar die de cijfers kunnen beinvloeden.

  Voor wie meer wil weten over cijfers: http://www.rivm.nl/vtv/object_document/o2319n18836.html
   
 17. Saraah

  Saraah Fanatiek lid

  6 dec 2005
  3.597
  0
  0
  Almere
  ach het boeit me niet meer... het enige waar ik mee zit, is dat dit kan gebeuren.... ik blijf bij mn standpunt: geef die mensen als dit moet een tolk, want een mensenleven ga je er niet voor op het spel zetten, hoe erg je ook tegen het feit bent, dat die mensen Nederlands moeten leren !!!!
   
 18. AlexandraS

  9 feb 2006
  74
  0
  0
  Den Haag
  Dat vind ik ook Saraah.
   

Deel Deze Pagina