Asperge? Hoogbegaafdheid?

Discussie in 'Aangeboren afwijkingen' gestart door Bloem1989, 16 okt 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Bloem1989

  Bloem1989 Niet meer actief

  Ik zou graag mijn verhaal even kwijt willen.. binnekort word ons oudste zoontje getest en iedereen in mijn omgeving (ouders en schoonouders bv) wuiven dit weg met het zal wel meevallen en het komt goed.
  Sinds zijn geboorte wist ik diep in mijn hart al dat hij "anders" was. Als baby enorm gefrustreerd veel huilen slecht en niet slapen. Als dreumes ontwikkelde hij zich snel verbaal dan kruipen en lopen deed hij volgens het "boekje". Op het CB zeiden ze toendertijd dat hij misschien wel is hoogbegaafd kon zijn. Ik heb dit toen weggewuifd hij was destijds 1,5 jaar oud dus die conclusie leek me nogal overdreven.

  Nu is hij bijna 4 jaar en is het balletje gaan rollen (door bepaalde redenen ik loop bij een psycholoog door een burnout) de ene kant denk ik ja misschien is het beter als het iets is dan krijgen we misschien handvaten aan de andere kant ik ben ook bang. Het is een heel lief gevoelig mannetje maar daar tegen over staat een kind waar wij eigenlijk niet (meer) mee kunnen omgaan. Hij is zeer overgevoelig labeltjes in zijn trui een verschrikking, een spatje water op zijn shirt grote drama, een verandering qua bedriueel veranderd in een driftbui van 1,5 uur. Verder om nog wat beeld te geven:
  -Hij is overal bang voor de stofzuiger harde geluiden en noem maar op.
  Heeft overal altijd pijn moet altijd een pleister, altijd buikpijn of pijn aan zijn kont. Als hij valt kan hij gerust een uur huilen omdat het zo pijn doet.
  -Wind en zon in zijn gezicht zijn drama (niet altijd)
  -Dingen die een ander kind leuk vind zoals de binnen speeltuin of de dierentuin vind hij even leuk daarna is het al gauw gaan we naar huis wat moet ik gaan doen?
  - Is altijd moe het liefst ligt hij heel de dag op de bank om tv te kijken want natuurlijk niet gebeurd wat weer resulteert in enorme driftbuien.
  - Speelt zelden alleen verzint de gekste spelletjes om samen te doen als we een keer zeggen nu moet je heel even alleen spelen want mama moet dit doen is het bal.
  - Is ontzettend slim weet gebeurtenissen nog precies na te vertellen van een jaar geleden en weet dus bv ook nog welke kleren ik nog aan had op die desbetreffende dag.
  - Speelt niet zoveel met andere kindjes staat alleen op het schoolplein (psz)
  - Is enorm perfectionistisch tekenen wil hij niet want dan is het niet mooi genoeg.
  - zou NOOIT weglopen wilt altijd en eeuwig een hand
  - Bemoeit zich overal mee bv kindje je mag dat niet het moet zo en zo.

  En zo zijn er nog een aantal dingetjes die hij net even anders doet dan andere kinderen. Als ik dit vertel tegen iemand anders zoals een vriendin zegt zei dat geloof ik niet hij is altijd zo lief en rustig of ja het is een beetje een mama's kindje. En dit klopt ook als ik bv op visite gaat is hij ook anders, maar zodra we thuis komen vliegt alles eruit.

  Misschien omdat ik nu niet lekker in mijn vel zit maar het doet me ontzettend pijn omdat ik niet weet hoe ik er mee om moet gaan. En ik maak me enorm veel zorgen als hij straks naar school moet. Plus dat mensen ook (denk ik) wel is denken van wat heb jij een onopgevoed kind. Zo heeft hij pasgeleden 5 uur lang snachts de boel wakker geschreeuwd hij hield niet op totdat hij naar beneden mocht. En dan komen de vingertjes "ja maar dat hoeft mijn kind niet te flikken dan gebeurd en dit en dat" nou ik ken op mijn kop staan het helpt niks.
  Misschien ben ik ook wel een slechte moeder omdat ik mijn kind niet aankan soms voelt het soms zo wel maar dat doet extra pijn als mensen altijd maar een oordeel hebben over een situatie waarbij ze zich niks voor kunnen stellen.

  Ik hoop dat ik hier mensen kan vinden die dit misschien wel een beetje herkennen of juist niet.
  Ik ben op dit moment mezelf aan het verdiepen in Pdd nos, asperge & hoogbegaafdheid en op elk vlak heeft hij zo zijn gelijkenissen.
  Ook vraag ik me af wat ik moet verwachten van we gaan hem testen hoe dit in zijn werk gaat etc.

  Bedankt voor het lezen het is een lang verhaal geworden:)
   
  MariTheresa vindt dit leuk.
 2. Izzie7676

  Izzie7676 VIP lid

  18 dec 2017
  5.793
  6.469
  113
  Vrouw
  Nog niet gelezen maar het is Asperger, niet asperge. Ga nu even lezen
   
  Zoe123, Oceanna, Simba1992 en 2 anderen vinden dit leuk.
 3. Izzie7676

  Izzie7676 VIP lid

  18 dec 2017
  5.793
  6.469
  113
  Vrouw
  Even gelezen . Een aantal dingen herken ik wel van mijn eigen kind met Asperger, maar het nooit weglopen en altijd samen spelen en aan de hand lopen is juist a-typisch.

  Ik zou me nog even nergens op vast pinnen en hem inderdaad laten testen.
   
 4. Averlhach

  Averlhach VIP lid

  26 mrt 2011
  8.536
  595
  113
  Drenthe
  In de basis bestaat er geen onderscheid meer tussen de verschillende vormen zoals ze vroeger waren. Alles valt nu onder Autisme Spectrum Stoornis. Dus ASS. Daarin zijn gradaties.

  Mijn oudste zoon was 4 toen we hem hebben laten testen. Eerder liep ik al tegen dingen aan en heb ook vaak te horen gekregen dat het wel mee zou vallen en dat het wel goed zou komen.
  Hij heeft op 4 jarige leeftijd de voorlopige diagnose ASS gekregen en op 6 jarige leeftijd de definitieve diagnose. Er was op 4 jarige leeftijd geen twijfel, maar onze organisatie doet dit vaker. Ze doen dit ook uit voorzorg.

  Geen enkel kind met ASS is hetzelfde. Ik herken dus ook veel dingen niet uit je verhaal, maar een aantal dingen wel.
  Ik vind het enorm lastig, maar mijn tip is wel; leg het naast je neer wat anderen vinden.
  Ik hoor ook wel van mensen "Ja maar J. krijgt toch wel zijn zin", terwijl het niet zijn zin geven is, maar zorgen dat het leven voor hem zo soepel mogelijk verloopt. En ik ben ook zo'n moeder die haar zoon niet opvoed, volgens sommigen.
  Tot mensen horen wat er speelt en zich echt verdiepen in het verhaal.

  Trek je dus niets aan van andere mensen. Ook niet dat "het wel goed komt". Jij bent moeder en moeders weten het vaak heel goed.

  Wij hebben een heel uitgebreid onderzoek gehad heb ik begrepen.
  Bij ons zijn er meerdere gesprekken geweest, met en zonder onze zoon. Een school observatie, een thuis observatie, een IQ test (die hij gedeeltelijk weigerde), een ADOS afname en volgens mij vergeet ik nog een test.
  Veel vragenlijsten in moeten vullen en gedeeltelijk mondeling dezelfde vragen moeten beantwoorden. Ze luisterden goed naar ons en keken rustig naar hem. Laat het op je afkomen.
  Vaak is er wel een wachtlijst, maar dat kan per organisatie verschillen. Mocht je omgeving drenthe/groningen wonen kan ik je wel advies geven.
   
  MariTheresa en Oceanna vinden dit leuk.
 5. Bloem1989

  Bloem1989 Niet meer actief

  Hoi Averlhach,

  Vind je het erg als ik in de loop van de week je even een pbtje stuurt? :)
  Groetjes
   
 6. jolien 1986

  jolien 1986 Niet meer actief

  Overgevoeligheid voor kaartjes, labeltjes heeft hij met meer dingen moeite? Zandbak? Met blote voeten rond lopen?
  In bad fijner dan douchen?
   
 7. Mellshariff

  Mellshariff Bekend lid

  22 jun 2018
  515
  570
  93
  Vrouw
  Ik herken ben veel dingen die mijn zoontje van 5 ook heeft. Hij is wel erg sociaal maar ook snel verveeld en echt een pietje precies als er ergens iets verkeerd ligt moet dit ook direct goed gelegt worden. Op school loopt die tegen een bepaalde dingen aan maar in andere dingen wat niet bij een kind van 5 past is die weer onwijs slim en komt hij met uitspraken waarvan ik denk hoe komt die er toch bij. Ook tekenen wilt hij niet omdat hij vindt dat het of niet mooi is of niet goed lukt. Wanneer iets hem niet lukt raakt hij erg gefrustreerd. Hij is ook erg gevoelig en emotioneel. Verder een heel vrolijk en lief kereltje. Ik en mijn moeder hebben het er ook al vaak over gehad om hem te testen op hoogbegaafdheid omdat ik voel dat er gewoontjes speelt. Maar ergens durf ik het niet want ja wat als het wel zo is? Moet je daar nou blij mee zijn of... Maar goed als het wel zo is dan weet je wel waar je aan moet en kan werken en waar rekening mee gehouden moet worden.
   
 8. Bloem1989

  Bloem1989 Niet meer actief

  @jolien 1986
  Vooral van labeltjes in zijn kleren of als er een vlek op zijn kleren zit of zijn broek zit niet lekker. Hij heeft geen problemen met de zandbak en zijn blote voeten vind hij ook niet erg. In bad gaat hij wel douchen niet want hij wil niet dat zijn gezicht en haren nat worden, is dit wel het geval dan is het huilen. Zwembad durft hij soms wel soms niet maar dan klemt hij zich vast als een aapje. Wel 1,5 jaar lang op baby zwemmen gezeten maar dat was op een gegeven moment drama. Verder heeft hij dagelijks buikpijn uit het niets of ergens anders pijn en dan zo erg dat ik soms niet weet of het nu echt nep is.

  @Mellshariff nouja precies dit dus (met nog wat aanvulling) hij zegt inderdaad dus ook dingen waarvan ik denk oké hoe kom je erop. Communiceert ook op een heel ander niveau dan zijn leeftijds genootjes die staan soms te kijken van oké...
  Ik heb verder ook geen vergelijk. Hij heeft 1 best vriendinnetje dat is ook echt het enige kindje waar die echt mee speelt maar die is 1,5 jaar ouder.
  O ja hij is al een tijdje geobsedeerd door spinnenweb over (ook waar het niet zo is) zit een spinnenweb waardoor die bv niet van de glijbaan wilt of er niet langs wilt lopen. Ik moet dus eerst alle spinnenwebben weghalen
   
  Theezeefje vindt dit leuk.
 9. Bloem1989

  Bloem1989 Niet meer actief

  Een aanvulling op de labeltjes hij heeft toevallig een shirt aan met nog een labeltje erin. Ik mag deze er absoluut nier uit knippen met als gevolg dat hij deze nu al 1 uur lang non stop vasthoud..
   
 10. Averlhach

  Averlhach VIP lid

  26 mrt 2011
  8.536
  595
  113
  Drenthe
  Nee hoor, absoluut niet!
   
 11. Mythique

  Mythique Fanatiek lid

  3 apr 2015
  3.682
  2.592
  113
  Waarom vraag je dat? Voor zover ik weet heb ik een hele normale peuter maar hij is ook aardig neurotisch en ik herken best wel veel dingen zoals genoemd door TS... Hij wil dus niet douchen, alleen in bad. Sinds kort speelt hij wel met zand maar (net terug van vakantie) op het strand wil hij op een handdoek zitten anders wordt hij vies. Als zijn mouwen nat worden na handen wassen draait hij door, moet dan droog ‘geblazen’ worden. Stond vannacht om kwart voor 4 krijsend en stampvoetend op de overloop want hij wilde naar beneden...

  Is dat dan geen normaal peutergedrag???
   
 12. jolien 1986

  jolien 1986 Niet meer actief

  Ik was nieuwsgierig of hij misschien moeite zou hebben met prikkelverwerking als hij moeite heeft met kaartjes enzo. En dan zijn er soms tips en trucs die dat makkelijker kunnen maken als je dat weet en er rekening mee kan houden.

  In jouw voorbeeld
  Probeer eens een washandje om de douchekop te doen en hem zelf de controle geven over de douchekop. Al die losse straaltjes zijn best heftige prikkel.
  *overigens heel normaal gedrag hoor ik vind onze regendouche ook niks :roflmao:;)

  Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur.
  Maar wanneer iemand er moeite mee lijkt te hebben kan sensorische informatie verwerking therapeut (veelal kinderfysiotherapeuten) hier wel eens bij helpen.
   
  mamavan2moppies vindt dit leuk.
 13. TopperD

  TopperD Bekend lid

  9 jun 2015
  734
  133
  43
  Ja, dat is heel normaal peutergedrag. Die fases hebben mijn kinderen alle drie gehad. Maar bij mijn oudste was het anders. Die kon gewoon een nat shirt niet aanhouden. Dat kón in zijn beleving niet. Een banaan of een koekje die doormidden brak was geen banaan of koekje meer. Dat kon je dan ook echt niet meer eten. Daar snapte hij werkelijk helemaal niks van. En nog niet. Hij is inmiddels 9 en nog is het ontzettend moeilijk als zijn koekje breekt. Nog steeds die blik in zijn ogen, het moment waarop hij zich hersteld en zichzelf nog even verteld dat het nog steeds een koekje is.
  Voor TS: ik vind het dapper dat je je zoon wilt laten onderzoeken, welke kant het ook op gaat en wat er ook uit komt. Dat alleen al maakt je een goede moeder.
  Het kan ASS zijn, het kan HSP zijn het kan HB zijn, het kan een combinatie zijn en het kan ook niks zijn. Maar laat anderen je niets wijsmaken, zij hoeven het niet te doen. Jij wel.
   
  MariTheresa vindt dit leuk.
 14. auroraa

  auroraa Niet meer actief

  Ik herken ook wel aardig wat dingen van mijn zoon. Ik zit ook te denken om hem te laten testen. Dus ik begrijp je helemaal. Weet iemand hoe dat testen in zn werk gaat? Met wie moet ik daarvoor contact opnemen?
   
 15. Bloem1989

  Bloem1989 Niet meer actief

  @TopperD dankjewel, van dat natte shirt is zeer herkenbaar hier het moet en zou uit. Ik kan op mijn kop gaan staan bij wijze van spreken. Terwijl de jongste meestal als die buiten gespeeld heeft van top tot teen onder het water of de modder zit die hobbelt gewoon verder (maar misschien kan ik dat nog niet vergelijken qua leeftijd)

  @auroraa ik ben doorverwezen door iemand van de GGZ naar de huisarts en die heeft gekeken beetje vragen gesteld aan hem zijn gedrag geobserveerd en heeft ons toen doorverwezen. Nu moet ik er bij zeggen dat mijn huisarts ook een soort gespecialiseerd is in kinderen, maar zo is bij mij het balletje gaan rollen.
   
  auroraa vindt dit leuk.
 16. Averlhach

  Averlhach VIP lid

  26 mrt 2011
  8.536
  595
  113
  Drenthe
  De eerste stap is een huisarts of soms cb. Deze moet een doorverwijzing geven naar een ggz.

  Wat je vooraf al kunt doen is rond kijken wat er in je omgeving zit en kijken of je mensen kent die bij een ggz instelling lopen voor eigen kind.
  Zo zit er hier een vrij grote instelling en iets verder weg ook kleinere instellingen. Een van die instellingen is juist gespecialiseerd in jonge kinderen met autisme. En als ik hoor en merk wat ze voor ons doen en hoor wat sommige te horen hebben gekregen... :(

  Dus soms loont het om even rond te vragen.
   
 17. maliro

  maliro Fanatiek lid

  7 dec 2013
  2.149
  1.271
  113
  Vrouw
  noorden des lands
  Idd eerst huisarts.
  Wij zitten nu bij een vrij grote ggz-instelling maar ik ben er wel heel tevreden over. Mijn zoon wordt goed gezien.
  Bij mijn dochter komen ze er niet helemaal uit maar dat geven ze zelf ook toe. En ze laten haar (casus) niet los, er komt vervolgonderzoek.
  Ik zou dus zeker kijken welke instellingen er in je buurt zijn en dan die instelling kiezen (na doorverwijzing hè, maar je opties verkennen kan eerder) waar jij je prettig bij voelt.
   
 18. Vero0504

  Vero0504 Fanatiek lid

  17 nov 2016
  4.753
  2.022
  113
  Poeh, ja ik snap je zorgen wel er zijn meerdere punten waar je je vraagtekens wel bij kan zetten wat ik bij veel kindjes niet herken. Ik ken wel een papa met (de oude term hanterende) asperger en zijn zoon heeft het vermoedelijk ook. Maar veel van wat jij aangeeft komt daar niet echt mee overeen. Hij heeft bijv extreme behoefte aan duidelijkheid, verwachtingen, bevestiging. Kan zich wel makkelijk hechten aan volwassen mensen die hem duidelijkheid geven maar met leeftijdsgenootjes kan hij moeilijker overweg. Nu zijn er heel veel nuanceringen hoor dus binnen 1 spectrum kan je alle kanten op dus heel veel kan je met mijn waarnemingen vrees ik ook niet.

  Wat je leven zowiezo makkelijker kan maken is zo'n planbord met pictogrammen op klittenband of magneetjes. Ongeacht wat je kind heeft (ookal heeft een kind niks) gewoon een dag of weekoverzicht met pictogrammen levert vaak wel veel rust op. Je kleine weet dan wat er gaat gebeuren, je houdt ook echt nog wel ruimte over voor wijzigingen maar de hoofdlijnen van een dag en wat in welke volgorde gaat is dan duidelijker. En heb je twee opties bijv. speeltuin of kinderboerderij dan zet je die naast elkaar en geef je hem de keuze geeft hem gevoel van controle/waardering van inbreng terwijl jij allebei al als prima opties vond voor een half uurtje buitenlucht.
   

Deel Deze Pagina