Avondroutine

Discussie in 'Mama en gezin' gestart door Oranjerood, 16 jan 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Oranjerood

  12 feb 2014
  60
  12
  8
  We hebben een dochter van 8 en een zoontje van 3. De oudste is altijd al een goede slaper geweest, en makkelijk met naar bed brengsn. We deden een klein avondritueeltje (boekjs lezen oid) en ze ging zelf slapen. Onze zoon is een ander verhaal. Is vanaf kleins af aan een moeilijke slaper. Ben nachten en avonden lang met hem in de weer geweest. Hij kreeg tot ruim 1 jr borstvoeding waardoor hij ook snachts vaker kwam. Op sen gegeven moment was ik zo moe om snachts 10 x eruit te moeten naar zijn kamer, dat ik zijn bed weer bij ons heb gezet.. maar wat uiteindelijk eindigde bij ons in bed. Dat werkte voor een periode goed, omdat we allemaal.beter sliepen. Ik was daarvoor echt een zombie. Alleen hierdoor is het erin geslopen dat hij niet alleen in slaap kon vallen. Vanwege die vermoeiende lange avonden ging ik maar bij hem liggen, en dan sliep hij zo. Vaak ging ik zslf dan ook maar slapen omdat hij toch meerdere keren wakker werd op de avond, en ik ook eigenlijk wel moe was.. maar hoe ouder hij werd, hoe moeilijker het werd. Sinds hij ong 2 is weigerde hij in de middag te slapen, terwijl hij het eigenlijk wel nodig had. Met als gevolg dat hij bijv bij het ophalen van dochter of einde vd middag als ik met t eten bezig was, in slaap viel. Resultaat; savonds hyperactief en sliep pas rond 21.30/ 22 u. Het begon me zo op te breken, het leek wel alsof ik die negatieve cirkel niet kon doorbreken. Ik had na al die maanden ook behoefte aan even tijd voor mezelf (en mn man). Door omstandigheden slaapt hij sinds kort pas echt op zijn eigen kamer. Ik heb een mooi grote jongens bed gekocht en de kamer leuk en gezellig gemaakt.. ik ben hier dus 2 weken geleden begonnen om hem hier te laten slapen. Ik ga met hem liggen en hij valt dan in slaap, maar vaak kost dit wel even tijd. Hij slaapt vaak pas rond 8.30/9u omdat ie dan pas echt moe is. Ik ga daarna naar mijn eigen bed, waarna ik snachts nog een paar keer geroepen wordt.

  Nu het probleem waar ik eigenlijk een beetje advies bij nodig heb..Voorheen stopte ik dochter in bed en ging met zoon naar beneden totdat hij moe genoeg was om te gaan slapen. Echter sinds een jaar weigert zij om meteen te gaan slapen omdat ze zegt niet te kunnen slapen vanwege het geluid van ons beneden. We hebben een huis met een open trap, waardoor je idd bijv gepraat van beneden en tv hoort. Ook vond ze het 'Oneerlijk' dat hij wel lang op mocht blijven en zij niet. Hierdoor werd het elke avond weer drama; zij kwam x aantal keren naar beneden, weigerde te slapen, waarna ik op een gegeven moment mijn geduld verloor en dan zo boos werd dat we de avond niet gezellig afsloten. Ze klaagt dat hij zo lang bij mij heeft geslapen en dat ze nu ook niet alleen wil slapen..

  Ik vind het moeilijk om een goede fijne avond routine te krijgen met de kids. Ik heb gemerkt dat dochter het fijn vindt om voor het slapen even 1 op 1 tijd samen te hebben, een boekje te lezen samen of even knuffelen.. (want geef toe, zoon eist overdag veel aandacht op) maar steeds vaker lukt dat niet omdat mn zoontje daar persee bij wil zijn en heel wild gaat doen om de boel te verstoren.. het is dus elke avond weer onrustig en eindigt vaak niet gezellig.

  Ik wil zo graag mijn avonden terug. Als tbm ben ik al de hele dag met de kids, savonds heb ik gewoon weinig energie en wil ik gewoon tijd voor mezelf!

  Sorry voor het lange verhaal maar wilde ook een beetje achtergrond info geven ;)
   
 2. Felice

  Felice Fanatiek lid

  22 apr 2009
  1.908
  1.195
  113
  Klinkt deels herkenbaar! Hier de oudste eren slechte slaper, dus het 'oneerlijk' gedeelte hadden we hier niet (alhoewel ik het vanuit je dochter heel goed begrijp)

  Toen de oudste een peuter was hebben we het op een gegeven moment 'hard' gespeeld. Naar bed brengen en elke keer dat ze er af kwam, direct terug leggen in bed. Echt, eerste dag wel 30x achter elkaar. Dit consequent volgehouden en uiteindelijk bleef ze in bed.
  Je kunt een kind niet dwingen om te slapen, maar bedtijd = bedtijd.
  Toen het haar duidelijk was dat ze ons echt niet op andere gedachten kon brengen was het klaar.
  Het is nog steeds een slechte (in)slaper, maar dat hoort nu eenmaal bij haar.

  En ook het telkens 's nachts er uit komen hebben we zo aangepakt. Bij de arm, 'bedtijd' zeggen, en zonder commentaar weer in bed gelegd. En dat telkens achter elkaar, zeer vermoeiend, maar ook een kwestie van doorpakken.

  Je moet dus een lange adem hebben, maar als je 1 keertje weer toegeeft ben je weer de l*l, dus hou vol!!

  Heel veel succes ermee gewenst, want ik weet wat slaaptekort met een mens kan doen. :cry:

  Aanvulling: als je zoontje er telkens bij wil komen,kan je man dat stukje niet oppakken en hem telkens weer terug leggen. En dat dan duidelijk zonder gezellig te worden?
   
  momwithcamera vindt dit leuk.
 3. suus1983

  suus1983 VIP lid

  10 okt 2006
  34.432
  13.443
  113
  Ben je alleen 's avonds? Zo niet, waarom de boel niet verdelen? Jij met dochter mee en man met zoon (of andersom natuurlijk).
   
 4. Ligero

  Ligero VIP lid

  1 aug 2011
  6.558
  1.228
  113
  Dochter is bijna 8, zoon is 4,5. Als ik alleen ben gaat het als volgt:

  Ik ga met zoon naar boven en hij gaat douchen. Ik pak dan gelijk ondergoed en pyjama van dochter. Als hij klaar is moet douchen roepen we naar beneden dat zus mag douchen. Terwijl zij doucht en zichzelf afdroogt en aankleedt lees ik een boekje voor onze zoon, zing een liedje en spuit antimonsterspray (kamerspray van zeeman, dit heeft zijn bedritueel drastisch verkort van 2,5 uur naar 20 minuten omdat hij nu niet meer bang is). Dan ga ik naar mn dochter, lees met haar een boekje, klets nog even wat en als ik dan naar beneden ga geef ik zoon nog even een kusje als die nog niet slaapt en dan gaat hij ook slapen. Maar meestal is hij dan al onder zeil.

  Onze grootste tijdwinst is de antimonsterspray. Hij had altijd dikke paniek met naar bed gaan en we moesten bij hem blijven tot hij sliep. Soms deed ik dat bij hem boven, soms bleef hij beneden bij mij. Maar nu ik die spray heb ingevoerd slaapt hij vrijwel altijd binnen 15-30 minuten
   
 5. Olifantje1991

  Olifantje1991 VIP lid

  9 jan 2013
  8.025
  2.558
  113
  Dit dacht ik ook gelijk, elkaar hierin helpen.

  Onze dochter van 2,5 was en is ook een lastige slaper. Slaapt ook nog niet door en valt pas sinds kort zelf in slaap met wel af en toe een terug slag. Dan zitten we weer naast haar waarna we het weer afbouwen naar bij de trap zitten en dat stiekem wegsluipen, na een week gaat het vaak weer goed.
  Slaapt hij nu nog steeds s middags? Zou in elk geval dat echt proberen te voorkomen en hem s morgens ook gewoon wakker maken, niet tot 9.00 laten uitslapen, als hij dat zou doen. Is hij echt moe dan het s middags hetzelfde aanpakken als s avonds en max 1 uurtje laten slapen, het liefst een beetje vroeg in de middag. Dochter gaat hier vaak rond 12.00/12.30 dan is ze namelijk om 19.00 ook weer moe.
  Wat hierboven ook al werd beschreven, het is een lange adem hebben en volhouden. Eenmaal in bed betekent ook niet meer mee naar beneden, als ik dat 1x doe dan kan ik het de komende avonden wel vergeten dat ze gaat slapen. Zelfde geld voor bij ons in bed. Pas was ze ziek, dus dan wil ze midden in de nacht bij ons in bed en vervolgens zijn we 2-3 weken verder voor we dat er weer uit hebben.
  Verder vinden ze het hier meestal geen probleem om tegelijk naar bed te gaan. Wil de oudste wel even aandacht van mij alleen dan zet ik dochter even met een filmpje op ons bed, leg ik de oudste in bed en daarna de jongste.
  Wij wisselen het naar bed brengen van de kinderen af. Is zo ontstaan toen we echt een uur nodig hadden voor de jongste en ik dat alleen niet vol hield, dus zijn we het om de beurt gaan doen en de ander bracht de oudste dan naar bed. Nu de jongste meestal vrij makkelijk gaat doen we het alleen en heeft de ander een 'vrije' avond.
   
 6. Oranjerood

  12 feb 2014
  60
  12
  8
  Thanks voor je advies. Ja besef me maar al te goed dat we consequent moeten bijven nu en hem steeds weer in zn eigen bed moeten leggen.

  Helaas ben ik savonds vaak alleen, anders was het een stuk makkelijker geweest. Op de avonden dat mn man er wel is proberen we het wel te verdelen.
   
 7. Oranjerood

  12 feb 2014
  60
  12
  8
  Ja helaas wel vaak alleen savonds. Als mn man er is houdt hij vaak de kleine even beneden of brengt hem naar bed. Het is vaak op de momenten dat ik alleen ben.. ga nu proberen om de afsluiting vd avond samen beneden te doen. Terwijl mn zoontje tv kijkt ofzo, dan heeft zij ook ff 1 op 1 aandacht gehad en hoeft het in bed stoppen ook niet zo lang te duren.
   
 8. momwithcamera

  momwithcamera Fanatiek lid

  13 mei 2019
  1.657
  2.316
  113
  Vrouw
  Dat lijkt me heel vermoeiend als je avonden gevuld zijn met jengelende kinderen. Mijn mening: hij is 3 en zit op een leeftijd dat je hem mag (moet) leren dat hij op tijd naar bed gaat om te slapen. Slapen kun je inderdaad niet afdwingen, maar wel zeggen 'dit is bedtijd en je gaat naar bed'. Niet meer spelen, niet meer rondrennen. Jij bent zijn moeder, jij mag (moet) dit voor hem bepalen. Dit zal niet 'leuk' zijn, hij zal gaan huilen en je zult moeten doorzetten. Hij denk waarschijnlijk niet na 1 uur verzet al 'nou laat ik maar gewoon in bed gaan liggen en slapen'. Wees er op voorbereid dat je hier heel consequent in zal moeten zijn en moet gaan voor de lange termijn oplossing, niet voor de korte ('nou laten we hem toch maar even een half uurtje spelen'). Zorg dat je allebei een x aantal dagen thuis bent om elkaar te helpen en af te wisselen, kies 1 tactiek en ga er voor :)
   
  Roanna vindt dit leuk.
 9. momwithcamera

  momwithcamera Fanatiek lid

  13 mei 2019
  1.657
  2.316
  113
  Vrouw
  Geen tv voor het slapen, dat maakt een kind écht onrustig :)
   
 10. Olifantje1991

  Olifantje1991 VIP lid

  9 jan 2013
  8.025
  2.558
  113
  Dat is geen feit. Wordt wel vaak gezegd en zou ook wetenschappelijk zijn bewezen, maar hier bij de jongste al meerdere keren uitgeprobeerd en wel of geen tv maakt hier niks uit. Pas zelfs vanaf 15.00 s middags geen scherm meer gezien en ze werd 4x wakker die nacht. Die avond erna keek ze tot een kwartiertje voor bedtijd tv en sliep ze zo goed als door.
  Ook voor de oudste kan een beeldscherm echt een stukje ontspanning geven waarna hij zo in slaap valt.
  Dus wat jij zegt kan, maar het hoeft absoluut niet zo te zijn. Kan voor ts wel iets zijn om uit te proberen natuurlijk als je dat nog niet hebt gedaan.
   
 11. Felice

  Felice Fanatiek lid

  22 apr 2009
  1.908
  1.195
  113
  Klopt! En als je toch door de zure appel heen moet ... Draai de bedtijden ook weer om, eerst je zoontje naar bed en je dochter later.
  Je dochter vindt het als 8 jarige al niet leuk om eerst naar bed te moeten, dat gaat er echt niet beter op worden.

  Om heel eerlijk te zijn, proef ik uit je reacties dat je zoontje de dienst uitmaakt in huis ... :oops:
   
  kadootje, Youtan en momwithcamera vinden dit leuk.
 12. Youtan

  Youtan Fanatiek lid

  9 jun 2015
  4.780
  2.257
  113
  Vrouw
  Ik ben het met Felice eens. En ik snap dat je dochter het niet eerlijk vindt.

  ik heb geen ervaring met een slechte slaper, dus voor mij makkelijk praten natuurlijk. Maar ik zou de 3-jarige om 19 uur naar bed brengen, voorlezen en de dag door praten. Om 19:30 met je dochter op de bank f kletsen en knuffelen en om 20 uur haar naar bed brengen (ofzo... weet niet wat haar bedtijd is. Mijn 7 jarige gaat om 19:30). Even voorlezen en rust in de tent.

  inderdaad streng doen voor je zoon, doorbijten en niet opgeven. Goed uitleggen dat hij nu 3 is en dat jij heel verdrietig wordt als hij zo doet.

  Succes
   
 13. Oranjerood

  12 feb 2014
  60
  12
  8
  De bedtijden omdraaien proberen we nu. Het vervelende is dat het wel even duurt voordat mn zoontje slaapt.. en mn dochter dan wakker blijft, totdat ik bij hem klaar ben.. waardoor het voor haar dus alsnog steeds laat wordt. Of ze komt bijv na een half uur kijken als het te lang duurt.. dan is hij bijna in slaap, en weer klaar wakker. Maar dat moet natuurlijk ook even wennen voor haar.. zij is jaren gewend om savonds even samen te zitten voor het slapen gaan. Ik probeer nu dat momentje beneden al te hebben, zodat het in bed stop ritueel een stuk korter is..

  Om te stellen dat mijn zoontje de dienst uitmaakt thuis; nee. Maar dat veel wijkt voor het (niet) slapen van hem, ja. We hebben echt van alles geprobeerd. Onlangs, maar ook toen hij jonger was. Hij slaapt gewoon erg slecht, en ja daardoor hebben we hem aangewend om bij ons in bed te slapen.. en na zon tijd is het moeilijk om dat 'ineens' te doorbreken is erg moeilijk.. Het helpt ook niet mee dat ik vaak alleen ben savonds en het ook vaak alleen op moet pakken als hij wakker wordt..

  Geloof mij, vroeger zei ik; ik ga nooit samen slapen, kind gaat in zn eigen bed, ze moeten het maar leren om zelf te slapen... ik hoorde verhalen van anderen en dacht; ik zou dat nooit zo doen! Tot je zelf een slechte slaper krijgt... en het slaapgebrek je op breekt. Dan maakt het me soms niet uit hoe ze slapen, ALS ze maar slapen..
   
 14. Oranjerood

  12 feb 2014
  60
  12
  8
  Ik snap ook dat ze het niet eerlijk vindt! Maar om 19u is hij gewoon niet moe.. eigenlijk kan hij nog niet zonder slaapje. Hij is einde vd middag vaak niet te genieten of valt met avond eten in slaap. Ik probeer hem nu al een jaar wakker te houden, zodat hij savonds moe genoeg is en op tijd naar bed kan. Maar dan valt hij in slaap terwijl ik bijv aan het koken ben ( probeer daarom al vaak eerder op de dag te koken maar lukt natuurlijk niet altijd..) of wanneer ik mijn dochter van school ga halen.. ook al is het een slaapje van 30 min ofzo, dat zorgt er al voor dat hij savonds om 19 a 20 uur echt nog genoeg energie heeft.. ik snap dat het een patroon is wat doorbroken moet worden, want op een gegeven moment zit het ook in je systeem en is zn lichaam er aan gewend laat te gaan slapen..

  We hebben het ons er niet makkelijk op gemaakt door hem aan te wennen om bij ons te slapen, waardoor het inslapen savonds niet een kwestie is van; liggen, verhaaltje lezen en slapen.. hij moet wennen om alleen in zn eigen kamer te liggen en zo in slaap te vallen. Dat gaat niet in 1 x als je dat niet gewend bent..
   
 15. Oranjerood

  12 feb 2014
  60
  12
  8
  Dat is niet echt mijn ervaring,.hoewel ik je standpunt wel begrijp.. Ik merk echter geen verschil met of zonder tv.
   
 16. Oranjerood

  12 feb 2014
  60
  12
  8
  Thanks! ja.. helaas komt het nu vnml op mij neer. Probeer hem nu wel echt wakker te houden overdag en dan hem op tijd naar bed brengen. Is echt een kwestie van volhouden idd!
   
 17. Oranjerood

  12 feb 2014
  60
  12
  8
  Als ik hem laat valt hij einde vd middag ineens ergens op de bank oid in slaap. Eerder op de dag krijg ik hem niet in slaap, dus enige optie is wakker houden.. maar dat is niet altijd makkelijk ivm koken einde vd dag. Of hij valt dus in slaap, of hij blijft alleen maar jengelen en huilen en is bij het avond eten uiteindelijk te moe om wat te eten.. Hij slaapt ook niet lang (uit) smorgens, doordeweeks moet hij gwn mee in het ritme dus is hij vaak 7u al wakker.. en in het weekend musschien max 7.30.

  Afwisselen met mn man zou idd fijn zijn, helaas is dat momenteel niet mogelijk.. dus moet roeien met de riemen die ik heb..
   
 18. NiekeKris

  NiekeKris VIP lid

  13 apr 2008
  15.541
  2.651
  113
  #18 NiekeKris, 26 jan 2020
  Laatst bewerkt: 26 jan 2020
  Op een bepaalde leeftijd is het toch keuzes maken: of ‘s avonds laat naar bed of overdag wakker houden ondanks dat ze erg moe zijn. Dat is een fase waar vrijwel iedere peuter doorheen moet.

  Ik zou dus toch proberen hem overdag zoveel mogelijk wakker te houden, zodat hij de avonds op tijd naar bed kan. En te kijken of hij tussen de middag warm kan eten of overdag voldoende rauwkost kan eten zodat een keer geen avondeten niet onoverkomelijk is. En je hem bij hele erge vermoeiendheid desnoods om 18.00u of 18.30u ofzo al op bed kan leggen, misschien dat dat dan wel werkt (als hij dan toch in slaap valt, dan is hij kennelijk op dat tijdstip al moe en misschien om 19.00u/19.30u weer over zijn slaap heen? Of oververmoeid, dat werkt hier averechts, gaan slapen duurt dan vele malen langer dan normaal.).

  En inderdaad: bedtijd is bedtijd. Hier liggen ze heel vaak nog wakker in bed. Ze weten dat ze alleen uit bed hoeven komen voor ‘echt dingen’ (zoals (echte ;)) pijn, nachtmerries, enz.). Dat hebben we ze echt moeten leren, maar nu weten ze het goed. (En natuurlijk komen ze wel eens uit bed om een flut reden, maar omdat dat een heel enkele keer is, melden we dan dat dat niet de bedoeling is, krijgen ze toch een knuffel en dan is het ook weer klaar.) Als ik ze alleen naar bed breng, dan breng ik de jongste eerst naar bed en hebben we een bedritueel (tandenpoetsen, pyjama aan (voor)lezen, even kletsen en klaar), daarna ga ik weg, maar de bedoeling is dus dat ze in bed blijft, ook als ze niet slaapt, Als de oudste naar bed gaat, precies zo en ervoor en daarna loop ik altijd nog even langs de jongste om haar een extra knuffel en kus te geven. Dat weet ze en daardoor komt ze eerder meestal ook niet uit bed.

  Mbt je dochter: ik zou haar gevoel erkennen en uitleggen dat je er mee aan de slag gaat/bent, maar dat het tijd nodig heeft, omdat haar broertje er nog aan moet wennen. Met acht jaar begrijpen ze dat prima. En verder gebruik maken van dagen waarop je man er bv. wel is en je de taken wel kunt verdelen. Of op andere tijdstippen met haar ‘alleen tijd’ hebben, bv. vrijdagavond een keer extra laat opblijven of desnoods broertje een keer uit logeren brengen ofzo.
   
 19. Driessen21

  Driessen21 Bekend lid

  13 jan 2012
  569
  54
  28
  Vrouw
  Ik zou denk ik ook kijken of je avondeten kunt vervroegen. Of tussen de middag warm eten, evt met hem alleen als je dochter een continue rooster heeft. Of bijvoorbeeld 'al' om half vijf ofzo warm eten, dan is hij wellicht nog net niet te moe om te eten en kun je deze tijd evt later weer aanpassen naar een voor jullie fijn tijdstip. Met zo vroeg eten kun je vroeger je avondritueel starten met hem en dan later met je dochter.
  En inderdaad ook bij je dochter aangeven dat aan de situatie gewerkt wordt en dat ze op dit moment op verschillende tijdstippen haar 1 op 1 tijd krijgt, net hoe het uitkomt. Succes!
   
 20. Olifantje1991

  Olifantje1991 VIP lid

  9 jan 2013
  8.025
  2.558
  113
  Zoals de dames hierboven ook al zeggen zou ik hem dan echt wakker houden. Desnoods laten helpen met koken bijvoorbeeld en lekker vroeg eten. Wij eten soms ook al om 17.00. Kinderen bloeien vaak na het avondeten toch ook nog weer wat op en dan alsnog lekker op tijd naar bed. Grote kans dat hij dan ook sneller in slaap valt als hij eerder naar bed gaat. Jongste vroeg de afgelopen 2 dagen om 18.00 of ze al naar bed mocht. Ging 2 dagen om 18.30 naar bed en sliep uit tot 8.00! :eek: Terwijl ze dus als ze rond 19.30 naar bed gaat om 7.00 wakker is. Vind ik ook prima, zeker op schooldagen, maar zo zie je wat het voor invloed kan hebben. Bij de oudste ook gehad, die was met 3,5 vaak vroeg wakker s morgens en ik deed m s avonds wat later naar bed want ja hij was altijd vroeg wakker. Tot een vriendin zei, probeer m eens eerder naar bed en dat werkte waardoor hij toch zo een uur extra slaap per nacht pakte!
   

Deel Deze Pagina