Baby 11 maanden zwaait en klapt niet

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door Halloikbenles, 19 jul 2022.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Halloikbenles

  15 jul 2022
  15
  3
  3
  Vrouw
  Hallo, ik zie veel baby’s jonger als mijn baby van 11 maanden die al veel zwaaien, in de handjes klappen en andere dingen na doen. Mijn zoontje heeft misschien in totaal 4 keer gezwaaid toen hij 9.5 maanden was daarna eigenlijk nooit meer. Hij doet verder niet veel dingen na, wel tong uitsteken en high five. Wanneer zwaaide en klapte jullie kindjes? Moet ik mij zorgen maken?
   
 2. Sophie2019

  Sophie2019 Fanatiek lid

  21 jul 2018
  1.324
  1.000
  113
  Vrouw
  Geen idee meer. Maar het gaat natuurlijk niet specifiek om die dingen, het gaat om de motoriek die er voor nodig is.

  Heb je wel het idee dat hij coördinatie heeft? Dat hij met de ene hand iets kan overpakken naar de andere etc? Dingen aanwijzen? Pincetgreep om iets te pakken?

  daarbij is het ene kind sneller dan het andere. Dus bijv motorisch wat achterlopen en met spraak voor.

  als hij naar de opvang gaat kun je daar eens vragen wat ze van zijn ontwikkeling vinden, ze zien daar veel kinderen en kunnen het vaak goed vergelijken. Of eens langs het consultatiebureau.
   
 3. Halloikbenles

  15 jul 2022
  15
  3
  3
  Vrouw
  ik had juist gehoord dat het wel om die dingen gaat, voornamelijk het imiteren. Ik zat toevallig te lezen dat kan wijzen op autisme of een achterstand? Andere motorische dingen doet hij wel, zoals kruipen, zitten en zichzelf tot staan optrekken.

  bedankt voor je tip ik zal het eens op kinderdagverblijf vragen. Bij het consultatie bureau zeggen ze ook dat hij wel rond de 9 maanden moet kunnen zwaaien als sociale interactie.
   
 4. Sophie2019

  Sophie2019 Fanatiek lid

  21 jul 2018
  1.324
  1.000
  113
  Vrouw
  Ja precies, dat bedoel ik ook, het gaat niet om de handeling maar om de ontwikkeling, in dit geval dan imiteren. Dat kan hij natuurlijk ook op een andere manier laten zien.

  zou me echt nog niet druk maken over zaken als autisme. Probeer het te stimuleren, vraag het eens na bij de opvang en benoem het de volgende keer bij het consultatiebureau.

  mijn zoon heeft qua spraak van alles overgeslagen, brabbelde niet etc. Was motorisch dus wel snel qua kruipen, klimmen, lopen. Daar zat echt zijn interesse. Nu is hij bijna 3 en er zijn kinderen die beter praten dan hij, maar zijn taalbegrip loopt zelfs voor en hij kan lange zinnen maken. Ben er nog steeds verbaast over hoe snel hij dit heeft ontwikkeld.

  heb in mijn omgeving veel kinderen rond de 2-3 jaar oud en zie bij vrijwel alle kinderen dat ze dingen die ze rond de 1 niet deden maar volgens het boekje moesten kunnen nu hebben ingehaald.
   
 5. Vero0504

  Vero0504 VIP lid

  17 nov 2016
  13.960
  10.752
  113
  Voorlopig loopt hier een kleine man aanzienlijk achter op zn zus, maar hij is weer kneiter druk met totaal andere dingen. Maar wel op zn gemakje, hij heeft echt geen haast.:roflmao:

  Dochter scheurde door de mijlpalen heen maar was met spraak juist weer super traag (in verhouding tot de rest van dr dingen). Maar daar zat toen al een kop op. Pas als zij de toegevoegde waarde van iets inzag zette ze dr zinnen er op, maar dan was er ook geen houden meer aan.

  Kijk eens naar de rest van de dingen los van t zwaaien, gaat het daar wel goed, loopt allicht iets voor?

  Hier bekijk ik t maar als: hoofdje kan maar 1 ding tegelijk en waar een baby zelf de meeste nut of lol van inziet gaat t eerste. Krijgt hij aandacht door gekke bekken en bepaalde geluidjes te maken, waarom zou je dan gaan zwaaien? Dan is er vast wel iets wat hoger op t verlanglijstje staat van baby.
   
 6. xxmoixx

  xxmoixx VIP lid

  11 jun 2018
  5.092
  4.185
  113
  Vrouw
  Even over het zwaaien: wij hadden laats controle (met 10 maanden) en toen zei ze dat t juist vroeg was als ze dat na doen. Zou me niet meteen te druk maken hoor! Zo te lezen doet hij sommige interacties wel (zoals high five)! Misschien vindt hij zwaaien of kiekeboe nog niet zo leuk.
   
 7. Berte

  Berte VIP lid

  24 feb 2011
  6.421
  2.991
  113
  Vrouw
  Thuis
  Als je je echt veel zorgen maakt zou je eens een afspraak kunnen maken voor prelogopedie. Zij kunnen controleren of de preverbale communicatie van je zoon zich binnen de marges ontwikkelt.

  Maar op basis van je post zie ik niets verontrustends. Je zoon imiteert. Geniet van zijn high fives zou ik zo zeggen.
   
 8. Willowl

  Willowl Actief lid

  16 nov 2016
  270
  124
  43
  NULL
  NULL
  Klinkt herkenbaar, ik heb me daar destijds ook best zorgen over gemaakt. Zelfs een ASS test voor dreumesen ingevuld (toen hij 13 maanden was, eigenlijk net te vroeg voor de test), waarop hij heel hoog scoorde. Tot hij een maand later opeens wel alles deed waar ik me al maanden zorgen om maakte, imiteren, zwaaien, wijzen, op zijn naam reageren, veel praten en echt contact maken. Een paar maanden kunnen zo het verschil maken, dus het kan maar zo dat hij opeens grote sprongen maakt.
   
 9. DR87

  DR87 Fanatiek lid

  2 mei 2016
  1.014
  393
  83
  Mijn zoontje heeft nooit echt gezwaaid en geklapt als dreumes. Hij was sowieso traag op dat gebied. En deed vooral dingen die hij leuk vond haha. High five idd wel. Maar ook de grove motorische dingen deed hij pas laat, hij trok echt nog niet op waf jij beschrijft. En alles is goed gekomen, op een gegeven moment maakte hij een spurt. Toen hij kon praten en we bijv tegen hem zeiden ‘ga maar zwaaien’ deed hij het gewoon. Daarvoor nooit gezien. Ik zou me echt geen zorgen maken zolang de rest van zijn ontwikkeling prima gaat.
   
 10. owly

  owly VIP lid

  19 aug 2013
  15.551
  6.116
  113
  Sommige kinderen weigeren dingen te doen wanneer ze het trucje kunnen.

  Sommige die zijn razend snel en andere doen het wat rustiger aan.

  Onze knul deed niet de dingen die wij wilde. Zo dachten we serieus dat hij doof was. Hoeveel lawaai we ook maakte hij knipperde niet met zijn ogen , schrok niet en huilde niet. :rolleyes:
  (Overigens niet doof of slechthorend)
   
 11. Lotion

  Lotion VIP lid

  7 jan 2017
  13.391
  16.570
  113
  Dat doet mijn dochter ook niet.
  Ze reageert totaal niet op harde geluiden.
  de kno vind dat wel zorgelijk maar ze krijgt volgende maand buisjes (andere reden) en dan hopen we verbetering te zien.
  Of ze is gewoon oost Indisch doof dat kan ook nog :p

  Ot: mijn dochter van 10 maanden zwaait ook niet.
  Klapt niet, geeft geen high five en kijkt je vooral aan alsof je gestoord ben als je die dingen met der wilt doen.
  Komt vanzelf hoor. zij is nu vooral druk met de grove motoriek: kruipen, proberen te staan etc.
   
 12. owly

  owly VIP lid

  19 aug 2013
  15.551
  6.116
  113
  Die van ons is nog steeds oostindisch doof:rolleyes:

  Ze kunnen toch niet met alle dingen tegelijk bezig zijn. De een keer meer naar groei en de andere keer naar motoriek.

  Niet iedereen kun je gelijk trekken met dat gemiddelde lijntje. Vooral op die leeftijd, de ene keer kunnen ze iets niet en de andere keer zetten ze je verschut:roflmao:

  Opa en oma vroegen en kan hij ook om het hoekje lopen van de tafel? Nee alleen heen en weer. Zodra we dat zeiden ging hij het hoekje om:roflmao:

  Overigens nog steeds zo eigenwijs.

  Het is vervelend als je het gevoel krijgt dat je kind achter loopt wanneer ze niet op dat lijntje lopen. Zo lang je ze maar.goed in de gaten blijft houden is het goed.
   
 13. Kache

  Kache VIP lid

  11 jan 2012
  5.970
  916
  113
  De 'mijlpaal' van zwaaien/klappen/imiteren behoren ze bij 14 maanden te hebben behaald. Op die leeftijd doet 90% van de kinderen het en als je kind tot de 10% behoort die het niet doet, dan zou er wellicht iets kunnen spelen (maar hoeft niet) en kun je overwegen om verder te kijken.

  Ik zou dus zeggen: je kindje heeft nog tijd genoeg ;)

  Mijn zoon imiteerde helemaal niet met 14 maanden, maar bleek ook andere mijlpalen van 14 mnd niet behaald te hebben. Toen was dus al duidelijk dat er iets aan de hand was, al is dat nooit door CB opgepikt (en was ik dus ten onrechte gerustgesteld :(), zij hebben in mijn ogen niet goed gedaan waar ze voor zijn, namelijk het opsporen van mogelijke problemen in ontwikkeling.

  Mijn middelste deed het al vroeg (8 mnd), mijn jongste was laat (12-13 mnd) maar toen nog binnen de 'marges'. Zij is pas jaren later gaan opvallen, maar terugkijkend imiteerde ze wel erg weinig vergeleken met andere kinderen. In situaties waarin zwaaien bijvoorbeeld 'gepast' zou zijn, deed ze het maar 1 op de 20 keer. En, achteraf bekeken, ook vaak met stimulans van onze zijde :oops:...
   
 14. julia80

  julia80 Fanatiek lid

  11 jan 2014
  4.191
  2.105
  113
  Ehh die van ons van 15mnd doet dat (zwaaien) eigenlijk nu pas net...en ook moeizaam. liep wel met 9 mnd al, (echt los), dat dan weer wel. Klimt nu ook een hoge glijbaan op (eh via het glijgedeelte dus, de trap is veels te saai)

  Ze kunnen dus zo hun eigen interesse gebied hebben :):)
   
 15. Lisa280887

  Lisa280887 Fanatiek lid

  13 jan 2019
  4.975
  5.740
  113
  Vrouw
  #15 Lisa280887, 22 jul 2022
  Laatst bewerkt: 22 jul 2022
  Ik denk echt dat je nog genoeg tijd hebt hoor! Lekker veel voordoen en op een dag pikt hij het echt wel op!

  Hier een meisje van net 1 die nog niet kan wijzen. Zag een tijdje terug kinderen jonger dan haar dit doen. Toen bedacht ik mij dat wij eigenlijk zelf maar weinig wijzen naar dingen. Nu bewust meer aan het doen en zie nu dat ze haar hand uitsteekt als zijnde wijzen. We komen er wel:roflmao: klappen en zwaaien kan ze wel, maar dan alleen wanneer ze er zin in heeft.
   
 16. Halloikbenles

  15 jul 2022
  15
  3
  3
  Vrouw
  Iedereen bedankt voor de reacties, het stelt mij iets gerust. Soms denk ik dat hij inderdaad te druk bezig is met met andere zaken, zoals staan, kruipen en overal bij komen. Anderzijds maak ik mij wel zorgen om meerdere punten, zoals het zwaaien en klappen. Sinds afgelopen week zwaait hij met 2 armen, het is niet echt zwaaien maar meer fladderen. Ook zie ik de laatste weken dat hij veel met zijn hoofd bonkt, op de bank en in de autostoel. Daarnaast is hij ook erg druk, hij wil nooit even rustig op schoot zitten of knuffelen. Hij wil alleen maar zichzelf optrekken aan objecten en heel de kamer rond.

  Sinds 2 weken gaat hij ook naar het kinderdagverblijf. Daar gaat het nog niet heel goed. Hij huilt veel en is onrustig. Zij geven aan dat erg moet wennen aan de drukte en hij moet huilen van de harde geluiden en huilt mee als andere kindjes huilen. Hij kan soms ook best hardhandig zijn, zoals slaan met zijn handjes op mijn gezicht. Ik corrigeer hem dan wel altijd en doe voor hoe hij zachtjes kan doen.

  Ik merk dat alles bij elkaar mij erg onzeker maakt en ik heb ook niet echt andere kindjes in mijn omgeving waar ik mee kan vergelijken. Dus ik vraag mij af of dit alles bij elkaar normaal baby gedrag is of dat ik mij toch zorgen moet maken??

  aan de andere kant kan hij ook wel echt lief zijn en vrolijk. Hij is makkelijk aan het lachen te krijgen. Als ik bijvoorbeeld met hem in de supermarkt loop maakt hij met vreemden oogcontact en komt er ook vaak een lachje van af naar vreemden. Sinds kort is hij ook soort van begonnen met wijzen. Ik weet niet of ik het wijzen kan noemen of voelen. Hij wijst bijvoorbeeld naar planten als hij in de kinderwagen zit, hij wilt dit dan aanraken. Ook wijst hij bijvoorbeeld naar plaatjes in boeken en dan beweegt hij zijn vingertje op en neer om te voelen. Echt spelen met speelgoed doet hij niet. Hij pakt wel eens speelgoed of objecten, maar gooit hier mee na 5 seconde en pakt dan ander speelgoedje of de afstandsbediening. Hij kan bijvoorbeeld niet 5 minuten met 1 speeltje spelen.
   
 17. JupitR

  JupitR Fanatiek lid

  13 mei 2020
  3.852
  4.370
  113
  Vrouw
  Die van mij deden dat volgens mij met 11 maanden ook niet. Wel het gebaar voor drinken (aan de borst). Prioriteiten he ;)
   
 18. Biny

  Biny VIP lid

  10 feb 2011
  16.902
  5.005
  113
  Vrouw
  Echt spelen met speelgoed is ook wel ambitieus hoor met 11 maanden….

  mijn dochter is 2, speelt 10 minuten met iets gooit het weg en gaat weer wat anders doen
   
 19. Rainie

  Rainie Lid

  12 sep 2020
  29
  5
  3
  Vrouw
  Hier ook een 'late zwaaier'. Hij deed het misschien erg af en toe rond 14 maanden. Nu (met 18 maanden) doet hij het naar elke onbekende. Hij roept ook 'papa' naar elke man op straat: kan voor vrij ongemakkelijke situaties zorgen. ;)

  Ik heb me ook vrij druk gemaakt om alle mijlpalen. Hij rolde traag, kroop traag, stond laat en loopt nog helemaal niet lang. Maar met al die mijlpalen, begon hij ermee dan kon hij het ook weer vrij snel. Sommige kinderen zijn snel met het ene, andere weer met het andere.

  Ik herken het verdrietige op de opvang. Ons zoontje had tussen de 7 en 11 maanden een moeilijk periode. We moesten hem met regelmaat ophalen omdat hij zoveel huilde. De opvang liet het lijken alsof dit extreem uniek was. Alsof we een 'probleemkind' hadden. Hij kroop bijvoorbeeld ook huilend achter een leidster aan als die de kamer verliet (de andere leidster was in dit scenario's dan vaak een invalster).
  Gelukkig had ik een collega met een zoontje die 10 maanden ouder was. Zij had deze fases op vrijwel exact dezelfde momenten meegemaakt. Ook het huilen en achterna kruipen van de leidsters. Dat stelde mij toen erg gerust. Nu is ons zoontje een van de 'makkelijkste' kinderen.
  Het is moeilijk als ze telkens bij de overdracht vertellen dat je kind ongelukkig was die dag. Ik kreeg in die fase ook echt het gevoel dat ze hem liever kwijt dan rijk waren. Achteraf gezien was dat van mijn kant een te emotionele reactie.

  Ook het slaan: het is echt normaal. Rustig blijven, kalm nee zeggen, en niet hard reageren door bijvoorbeeld 'AUW' te roepen. Dat vinden ze, helaas, juist interessant. Actie --> reactie is favoriet bij een dreumes.

  Oh ja en ten aanzien van zelfstandig spelen. Sinds 17 maanden begin ik een beetje 'zelfstandig spel' te zien en dan bedoel ik echt een paar minuten. Ik werd hier ook helemaal gek van. Ik dacht dat het abnormaal was. Na wat gesprekken met andere moeders kwam ik erachter dat ik veel te hoge verwachtingen had.

  Stop met lijstjes over mijlpalen op te zoeken - ook in de oei ik groei app. Die apps en websites noemen een punt van ontwikkeling zodra het aanwezig 'KAN zijn'. En sommige lijstjes zijn gewoon te idioot voor woorden. Toen ons zoontje 10 maanden was zag ik op een dergelijk lijstje; 'zoekt zijn eigen outfit uit' staan. :roflmao:

  Wees niet onzeker dat is nergens voor nodig!
  Liefs,
   

Deel Deze Pagina