Baby op buik of rug slapen? Poll (onderzoek voor mijn studie)

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door muis26, 12 jun 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
?

Hoe ligt jou kindje te slapen (kind van 0 tot en met 4 maanden)

 1. altijd op de buik

 2. altijd op de rug

 3. ingebakerd op de buik

 4. ingebakerd op de rug

 5. alleen bij huilen op de buik

 6. alleen bij huilen ingebakerd op de buik

Meerdere stemmen zijn toegestaan.
De resultaten zijn alleen zichtbaar na stemmen.
 1. muis26

  muis26 Fanatiek lid

  Hoi Meiden,

  Totaal niet bedoeld om af te worden gewezen, maar ik ben meer benieuwd.

  Ik ben bezig met een interventie onderzoek over inbakeren. De meningen verschillen nogal hierover en ik heb literatuur onderzoek gedaan over de voor- en nadelen van inbakeren.
  Nu kwam uit 1 onderzoek dat sommige ouders hun kind toch op de buik leggen in bed (tegen het advies in) omdat het gewoon te onrustig is op de buik. Dit is geeft natuurlijk risico op wiegendood. Aangezien er soms te lang wordt gewacht met inbakeren en ouders echt niet meer weten wat ze moeten doen, wordt ook het risico op kindermishandeling groter. ouders zijn opgebrand en moe en zijn dan vatbaarder voor emotionele uitspattingen.

  nu hoop ik dat zo veel mogelijk van jullie de poll willen invullen (en natuurlijk heeeel erg eerlijk!!)

  Alvast heel erg bedankt :)

  groetjes Muis
   
 2. Abri

  Abri VIP lid

  16 jun 2010
  12.423
  2
  38
  1e: altijd op de buik (op de eerste week na) en niet ingebakerd
  2e: altijd op de rug (eerste vier maanden, erna buikslaper geworden) en niet ingebakerd
  3e: altijd op de rug (ziet er nog niet naar uit dat ze een buikslaper wordt) en ook niet ingebakerd.

  Niet echt je 'doel'groep dus door het nooit inbakeren en ook wisselend altijd buik en altijd rug met onze drie kids ;)
   
 3. sydneys

  sydneys Niet meer actief

  op de rug, niet ingebakerd maar de eerste 3maanden wel geslapen met een babybadhanddoek om hem heen, ik wikkelde hem daar een beetje in omdat hij wakker werd van zijn eigen armpjes die de lucht in schoten, na 3 maanden ongeveer ging hij in zijn kamer slapen met een slaapzak,geen problemen mee gehad
   
 4. mepeggy

  mepeggy Lid

  18 okt 2008
  60
  0
  0
  Op de rug omdat dit het protocol is van het consultatiebureau. Nu spijt als haren op mijn hoofd omdat mijn zoon een afgeplat hoofdje heeft.

  Mijn beide kinderen ook in Puck-a-Baby (soort inbakeren). Jammer van het protocol, als ik ze op hun zij legde was er waarschijnlijk geen probleem geweest (minder krampjes en veiliger gevoel).
   
 5. vaddie

  vaddie Fanatiek lid

  30 nov 2010
  4.016
  1
  38
  Vrouw
  In de buurt van Utrecht
  Ik mis de optie 'op de zij'

  Hier vanaf dag 1 een zijslaper. (advies vanuit het ziekenhuis)
   
 6. GewoonLinda

  GewoonLinda Fanatiek lid

  4 jan 2011
  2.938
  57
  48
  Mijn beide zoons spuugden erg veel en sliepen heel onrustig op hun rug, dus lagen al na 1 a 2 weken op hun buik te slapen.
  Ik weet dat dit tegen het advies van het consultatiebureau is, maar zo sliepen ze nou eenmaal goed.
  Het is niet zo dat je je baby voor je lol meteen op zijn buik gaat leggen, want iedereen weet dat er risico's aan zitten.
  Maar als je dan het verschil merkt, moet je kiezen tussen of wel slapen op de buik of slecht slapen en moeilijk inslapen op de rug. De keuze was voor mij snel gemaakt. Ook omdat beide jongens dus erg spuugden. Vond ik ook best eng. Eerlijk gezegd vond ik dan op de buik slapen veiliger. Maar daar zijn de meningen over verdeeld.
   
 7. NienT

  NienT Bekend lid

  12 mei 2012
  622
  56
  28
  Hier hetzelfde verhaal.
   
 8. Amethist

  Amethist Niet meer actief

  Mijn zoontje heeft vanaf dat hij ongeveer 1 maand is altijd op zijn buik geslapen. Op zijn rug sliep hij nagenoeg niet. Inbakeren heb ik ook geprobeerd, maar dat was een nog groter drama. De keuze was dus uiteindelijk snel gemaakt. En ja, het is tegen het advies van het cb in, maar ik heb verder altijd gezorgd voor optimale slaapcondities (niet te warm gekleed, slaapkamer goed ventileren etc.) en had er vertrouwen in dat het goed zou gaan.

  Hij is nu bijna 2 en hij slaapt nog steeds op zijn buik.
   
 9. Loeki82

  Loeki82 Fanatiek lid

  9 apr 2012
  1.259
  715
  113
  Vrouw
  De eerste weken op zijn zij overdag en 's avonds zijn buik op mijn buik. Lucas deed geen oog dicht wanneer hij op zijn rug moest liggen. Sinds 3 maanden 's avonds ook op zijn buik in zijn eigen bedje. Hij is gewoon een buikslaper..... net als zijn ouders :cool:.
   
 10. muis26

  muis26 Fanatiek lid

  ja de zijligging ben ik vergeten inderdaad... stom.....
   
 11. Ikdus

  Ikdus VIP lid

  1 aug 2008
  10.695
  14
  38
  Hier ook een spuugbaby. Dan is het advies juist niet inbakeren.
  Op de rug sliep ze totaal niet en zij ook niet. Dus op de buik gelegt. Spugen werd in de nacht ook veel minder. Op de opvang liet ik het na 6 mnd ongeveer toe dat ze op haar buik mocht slapen.

  Hier kon ze trouwens dag 1 haar hoofdje tillen en draaien. Eerste paar weekjes wel op zij in mijn armen. Daarna buik in mijn bed of wieg naast mij.
   
 12. MamaPeetje

  MamaPeetje Niet meer actief

  Eerste tijd op zijn rug maar vanaf dat hij om kan draaien ligt hij veel liever op zijn buik. Ik laat hem nu ook zo liggen want dan slaapt hij 't rustigst.
   
 13. raspberry

  raspberry Niet meer actief

  Iedereen roept altijd dat de kans op wiegedood verhoogd wordt als je je kind op de buik te slapen legt. Maar daar wordt nooit bij gezegd dat een kind met (verborgen) reflux in rugligging wel eens kan stikken in de eigen voeding, slechter slaapt omdat voeding gemakkelijker omhoog komt, enz enz.
  Het zou fijn zijn als een onderzoek met dat soort factoren eens rekening zou willen houden en ook zou willen kijken naar de risico's van rugligging onder bepaalde omstandigheden. Ik heb onze oudste dochter namelijk meerdere malen moeten redden van verstikking, omdat ze in d'r eigen voeding lag te stikken. Die heeft toen heel lang op haar zij geslapen en een tijdje ook wel op haar buik.
  Toen we bij onze jongste dezelfde dingen weer terug zagen, ben ik direct met buikligging begonnen. Geen terugslikken meer, niet meer binnen 5 minuten nadat we d'r slapend weg hadden gelegd een wakker huilend kind.... een verademing!
   
 14. Prins03

  Prins03 Fanatiek lid

  13 nov 2012
  3.695
  2
  0
  Hier sliep hij altijd op zn rug en zij (via zijliggingskussen) ivm voorkeurshouding. Toen hij eenmaal begon met draaien was het gedaan :p .. hij rolt nu het hele bed rond.. buik, zij, rug...
   
 15. muis26

  muis26 Fanatiek lid

  Daar heb je zeker een punt. Alleen is dat advies op maat dan. Want sinds de preventie wiegendood van start is gegaan is het aantal gevallen van wiegendood echt enorm afgenomen.

  maar ze zouden inderdaad ook dit soort dingen moeten mee nemen.
   
 16. Suzzert

  Suzzert Fanatiek lid

  12 mei 2012
  3.340
  4
  38
  Rotterdam
  Op de rug in een puckababy, toen die weg was op der buik omdat ze rustiger sliep en ze kon zich zelf draaien. Dit was ongeveer vanaf vier maanden.
   
 17. Ikdus

  Ikdus VIP lid

  1 aug 2008
  10.695
  14
  38
  Hier dus ook bijna gestikt in haar spuug toen ze 11 mnd was omdat ze op haar rug sliep. 2x aan toe op haar zij moeten leggen. Nou als ze in haar eigen kamer sliep had ik nu geen dreumes gehad. Bah bah bah. (En dat was gewoon buikgriep spuug)
   
 18. rums

  rums Niet meer actief

  Onze zoon sliep eerst op de rug. Met 1,5 maand ontroostbaar terwijl hij moe was. Mijn man heeft hem toen op de buik gelegd en hij was meteen vertrokken. Sindsdien alleen nog maar op de buik hij wil ook niet meer op de rug slapen.
   
 19. Salapio

  Salapio VIP lid

  15 jan 2007
  13.917
  0
  0
  Zuid-Holland
  M sliep eerste weken op haar zij. Daarna rug. Daarna zij. Met 5 maanden draaide ze zelf op buik.

  T sliep de eerste weken op zij. Vrij lang met rolletje handdoek geloof ik. Daarna rug. Draaide ook vrij snel op buik.

  S eerste weken op zij. Vanaf een maand oid ingebakerd op rug. Ook vanaf masnd of 5 op buik.

  Ik denk deze weer net zoiets ;)
   
 20. NooNoo

  NooNoo VIP lid

  18 jul 2010
  5.422
  1
  0
  Op de rug, maar na een tijdje hebben we een zijligkussen aangeschaft (die optie mis ik inderdaad) omdat ze een hardnekkige voorkeur had.
   

Deel Deze Pagina