Badbevalling, de praktische kant

Discussie in 'De bevalling' gestart door Irene2, 29 okt 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Irene2

  Irene2 Actief lid

  21 mrt 2019
  375
  610
  93
  Vrouw
  Ik zoek ervaringen met een badbevalling. Nu denken jullie vast, die zijn er toch genoeg te vinden? Ja, dat klopt! Maar wel alleen maar vanuit de bevallende vrouwen kant. Ik ben op zoek naar ervaringen van partners die dat bad hebben moeten opzetten en opruimen. Het gaat dus om een thuisbevalling in zo'n opblaasbaar bad.

  Ik heb al een heel goed en uitgebreid filmpje op Youtube gevonden waarin alles van A tot Z wordt uitgelegd, maar dat is met lekker schoon water. Ook bij het opruimen. Ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat het badwater er na een bevalling toch heel anders uit ziet. :o: Ook kan ik me voorstellen dat je het bad niet té lang wilt laten staan, maar tegelijkertijd ben je net papa en mama geworden en wil je daar ook met volle teugen van genieten. Zo'n bad opruimen kost natuurlijk ook best weer even tijd, hoe gaat dat in de praktijk?

  Dus, wie van jullie kan vertellen hoe jullie partner het vond om het bad op te zetten, en vooral ook weer op te ruimen? Ook vraagt voornamelijk mijn vriend zich af of er niet ook redelijk wat water naast het bad terecht komt. We weten dat er een zeil onder gaat, en dat je met handdoeken natuurlijk ook al veel kunt opvangen, maar aangezien het bad hier op laminaat moet komen te staan ben ik ook benieuwd naar de ervaringen hiermee.

  Daarnaast, hebben jullie nog andere tips of praktische zaken waar we nog niet aan gedacht hebben?
   
 2. kwebbelsnoes

  kwebbelsnoes VIP lid

  29 okt 2009
  5.925
  2.091
  113
  Vrouw
  Kraamverzorgende
  Tiel
  Ik heb als kraamverzorgende al meerdere keren zo’n bad opgeruimd. Je laat het bad leeglopen. Er zit een wegwerphoes omheen, haal je daarna los, vouw je op en gooi je in de kliko, dus dan is alle viezigheid gelijk weg. Even een vochtig doekje door het bad heen en daarna de lucht eruit laten lopen.
  Er kan wat water naast komen, maar dat valt echt reuze mee. Groot badlaken aan de kant waar je in- en uitstapt lost al veel op
   
 3. Irene2

  Irene2 Actief lid

  21 mrt 2019
  375
  610
  93
  Vrouw
  O, dat gebeurd dus ook? Ging er vanuit dat de kraamzorg het druk zat zou hebben en dat het opruimen van het bevalbad dus sowieso voor mijn vriend zijn rekening zou komen. Zal het eens bespreken met de intake over 2 weken. Bedankt voor jouw ervaring!

  Hij ziet namelijk vooral heel erg op tegen het opruimen van dat ding. Hij is geen held met bloed e/d (en dan druk ik mezelf voorzichtig uit) dus hij ziet het écht niet zitten. Hij ziet de voordelen voor mij zeker wel, maar de hele logistiek er omheen vind hij erg veel gedoe. Vandaar ook mijn vraag naar praktijkervaringen hiermee. Geeft ons een wat realistischer beeld.
   
 4. kwebbelsnoes

  kwebbelsnoes VIP lid

  29 okt 2009
  5.925
  2.091
  113
  Vrouw
  Kraamverzorgende
  Tiel
  Officieel hoeft de kraamzorg er niet bij te helpen, maar met zijn 2en gaat het zoveel sneller, dat ik altijd zoiets heb van, kom maar op, dan is papa sneller weer bij mama en baby.
   
 5. Muisje2016

  Muisje2016 Bekend lid

  18 jan 2016
  642
  781
  93
  Inderdaad wat @kwebbelsnoes zegt: de meeste kraamverzorgsters vinden het geen probleem om even te helpen en hebben dit ook al eerder gedaan.

  Bloed of viezigheid valt echt reuze mee, het water ziet hooguit wat rozig. Inderdaad na leegpompen (evt in toilet) gaat de plastic hoes zo in elkaar gevouwen in de container.

  Water naast het bad valt enorm mee. Je doet niet de schoolslag erin hè ;)
  Heb het vaker op laminaat zien staan, geen enkel probleem.

  Mijn man vond het opruimen echt niet erg. Heeft dit ook niet direct na de bevalling gedaan, toen was hij ook moe en met andere dingen bezig, maar de volgende dag. Kan iets zijn om over na te denken bij het kiezen van de plek. Bij ons stond ie in de babykamer en wiegje stond natuurlijk op onze slaapkamer dus geen probleem.
   
 6. Emma86

  Emma86 Fanatiek lid

  25 jun 2012
  4.771
  1.548
  113
  Vrouw
  Noord-Nederland
  Als er tijdens de bevalling viezigheid (ontlasting) in het water komt dan zal de verloskundige het er uit scheppen voor je. Normaal vervangen ze een matje, nu vangen met een schepnetje.
  Er zal bloed in het water komen ja. Maar bij je bad zit een slang met pomp voor de afvoer. Die hang je in het toilet.
  De hoes in het bad zorgt dat de viezigheid die er eventueel achterblijft niet in het bad zelf komt, de hoes gooi je weg.

  Ik had bij mijn eerste kindje het bad klaarstaan (opgepompt, zonder water. Helaas werd ik medisch en het hele bad niet gezien. Het stond al wel klaar. Mijn man heeft samen met de verloskundige het bad een paar dagen na de bevalling opgeruimd, was echt zo klaar.

  De kraamzorg helpt meestal met opruimwerkzaamheden na de bevalling. Onze verloskundige zorgde ook dat haar/mijn :p "troep" netjes was opgeruimd.
  Het eerste uur/twee uur na de bevalling is de kraamzorg inderdaad erg druk met jou en de baby. Maar daarna is het tijd voor jou en de baby om bij te komen en gaat de kraamhulp zorgen dat de boel aan kant komt.
  Toen ik ging douchen (na 2e bevalling) had de kraamzorg alles opgeruimd, bed verschoond, de wasmachine aangezet en zag je niks meer van de bevalling.

  Het opzetten en weer opbergen kan je altijd een keer proberen van te voren. Kan je gelijk zien of hij echt handig staat op de plek die je nu in gedachten hebt.
   

Deel Deze Pagina