Wie heeft dit al eens gemaakt? Ik wil dit voor kerst misschien gaan maken, maar ik twijfel nog een beetje. De eiwitten die je eroverheen doet zijn als ik het goed begrijp zo goed als rauw, dus is dit wel gezond... Samonella? En als je het in de oven doet, hoelang, hoe warm doen jullie het?
Ik heb het nog nooit gemaakt maar hier kun je flesjes gepasteurizeerd eiwit kopen bij de supermarkt, misschien is dat een idee?
Ik lees dat ze bij sommige recepten het op het eind in de oven verhitten tot het eiwitschuim bruin is ipv met een brandertje te werken. Lijkt mij dat als het even de oven in gaat het helemaal verhit wordt, terwijl je met een brandertje misschien sommige stukken mist. Denk dat dat voldoende is?
Ik gebruik regelmatig rauwe eieren in gerechten (chocolademousse, mayonaise, etc.) Zo lang je verse eieren gebruikt is er niks aan de hand en kan je dat gewoon eten. Het enige waar je rekening mee moet houden zijn de risicogroepen als zwangeren en ouderen. Overigens past Italiaanse meringue nog het beste bij gerechten als baked alaska en lemon meringue pie e.d. Daar gaat suikerstroop doorheen met een temperatuur van zo’n 121 graden en dus wordt het schuim gegaard. In eenvoudigere gerechten zal Franse meringue gebruikt worden en dan gaat er gewone suiker door het eiwit en is het dus niet gegaard. En in de oven zou ik alleen doen wanneer je geen brandertje hebt.
Het is de bedoeling dat het eiwit nog zacht blijft van binnen maar de buitenste laag een bruin kleurtje krijgt. Dit lukt door het met een brandertje te branden of kort onder de grill te zetten in de oven. Het eiwit blijft hierdoor rauw. Als je bang bent voor salmonella dan kun je gepasteuriseerd eiwit kopen in de supermarkt. Dan is er in ieder geval geen kans op salmonellabesmetting.
wauw... klinkt lekker: https://uitpaulineskeuken.nl/2013/03/baked-alaska.html heb even hier gekeken.. gezien het ijs zou ik het denk ik toch met een brandertje doen. De optie van gepasteuriseerd eiwit is wel een slimme! Dit recept ga ik zéker onthouden!
Wooow ik had hier nog nooit van gehoord, maar het water loopt me spontaan in de mond bij het zien van de plaatjes! Welk recept had jij @vlindermoeder? En mocht het niet in het recept staan, hoe lang heb je het in de oven of onder de grill gedaan en op welke temperatuur? Ik wil het heeeeeel graag eens maken!
Ik heb de oven op 250 graden gezet op grill stand en ik ben voor de oven gaan zitten hij hoeft echt maar heel kort. Ik heb gewone cake en aardbeienijs gedaan. Eigenlijk wou ik chocoladecake maar die zag ik niet zo snel in de appie. 4 eieren en een berg suiker, gewoon opgevoel. Ik ben geen keukenprinses, maar hij was heerlijk. Dit word ons toetje met kerst
En het ijs is niet helemaal pap door de oven? Ben ook benieuwd hoe lang je het gedaan hebt -ah ik zie je reactie ! top!