Bekkenklachten

Discussie in 'Gezondheid' gestart door Tinkelbel, 28 mrt 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Tinkelbel

  Tinkelbel Actief lid

  4 sep 2008
  253
  0
  0
  Herkennen jullie het dat bekkenklachten bij een tweede of volgende zwangerschap heviger zijn en eerder in de zwangerschap optreden?

  Ik heb er momenteel erg veel last van. Ik heb een hummeltje van 1 jaar rondkruipen die ik nog redelijk veel moet tillen. Bovendien vind ik het werken nu al redelijk zwaar worden; kantoorfunctie waarbij ik veel zit.

  Hoe hebben jullie dit gecombineerd met werk en verzorging van andere kinderen? Begrip/ onbegrip van omgeving?
   
 2. theeleut

  theeleut Actief lid

  19 aug 2008
  314
  2
  18
  Hoi,

  Ik herken het hier wel, vorige zwangerschap had ik eigenlijk nauwelijks ergens last van (voor mijn gevoel dan...) Terwijl ik nu al een week of 5 niet lekker kan lopen van de pijn / stijfheid in mijn heupen en banden (gelukkig geen bekkeninstabiliteit, maar toch aardig vervelend)
  Ik ben al een aantal keer naar de fysio geweest en begin daar nu wat resultaat van te zien ( het wordt weer iets soepeler), maar zeker met de zorg van mijn dochter voelt het af en toe alsof ik al hoogzwanger ben terwijl ik toch nog 18 weken heb te gaan...

  Gelukkig heb ik hier aardig wat begrip voor de situatie, mijn man heeft eindelijk door dat hij toch echt wel het sjouwwerk moet doen, maar het heeft wel even geduurd voordat het dat hem duidelijk was. Mijn schoonouders hoef ik ook maar te bellen en ze nemen mijn dochter even mee naar buiten om even een frisse neus te halen zodat ik een uurtje plat op de bank kan om bij te komen. En op mijn werk doe ik wat lukt... en als het niet gaat dan houdt het op... (helpt wel dat ik al een keer onderuit ben gegaan vanwege een te lage bloeddruk, dan komt het begrip al vrij snel ;))...
   
 3. ZonStraal

  ZonStraal Niet meer actief

  Hoi,

  Ook hier iemand die dit herkend. Bij de eerste zwangerschap nergens last van, de tweede zwangerschap kreeg ik bekkenklachten met 6,5 maanden en met deze zwangerschap al vanaf 12 weken :$

  Begrip op werk heb ik gelukkig wel, hoefde niks meer te tillen (werk in de zorg) en ik werk alleen in een vrouwenteam (die ook mama zijn), dus dit ging gelukkig goed. Thuis helpt mijn man waar hij kan, zoals boodschappen tillen, zoontje in bad doen, aankleden etc.

  Mijn omgeving is wat anders. Mijn ouders vinden dat ik me aanstel en vinden dat ik gewoon door moet gaan ondanks de pijn. Mijn schoonmoeder neemt me weer wel serieus en als ik daar ben mag ik alleen maar zitten of liggen :p

  Mijn klachten begonnen met stijfheid, pijn bij te lang staan/zitten, en sinds 2 weken kan ik me niet eens meer omdraaien in bed zonder dat het beneden begint te 'kraken'. Heel vervelend allemaal, ik moet nog van alles doen voordat de baby komt, maar met al deze klachten is het erg moeilijk om iets te doen. Ik ben echt afhankelijk van hoe ik me die dag voel.

  Sterkte!
   
 4. Jantsjuh

  Jantsjuh Niet meer actief

  Ja sinds een week hier ook bekkenklachten, heel veel pijn in mijn stuitje en kan soms niet rechtop staan. Had bij de eerste nergens last van.
  Ik zit zelf nog een beetje in de ontkenning fase, wat absoluut niet goed is. "ach kan wel even een stukje wandelen " ach kan het hele huis wel poetsen" totdat ik mijzelf tegen kom (lees auw! ;))
  Mijn vriend steunt mij gelukkig heel erg, zaterdag de ramen buiten gelapt voor mij. en hij belt ook regelmatig of ik wel voldoende rust neem. Omgeving doet soms wel alsof hun neus bloed, tja sommigen begrijpen het ook niet als ze het zelf niet hebben meegemaakt. Maar is soms wel vervelend.
   
 5. Bri

  Bri Niet meer actief

  #5 Bri, 28 mrt 2011
  Laatst bewerkt door een moderator: 28 mrt 2011
  Ja, bij m'n tweede had ik er al veel eerder last van dan de eerste keer. maar omdat ik het ook eerder herkende, heb ik dus ook al vroeger fysiotherapie gehad, en kon ik veel meer oefeningen doen, zodat het uiteindelijk niet zo erg werd als de eerste keer.

  Je oudste moet je echt zo min mogelijk tillen. Lijkt me in jouw geval lastig, want als ik het goed begrijp loopt die nog niet. Kan hij/zij wel staan? Dan hoef je alweer minder te bukken om hem/haar op te pakken.
  Verder: niet stofzuigen (écht iemand anders laten doen); niet bukken en tillen tegelijk (dus als je per se zelf de vaatwasser of wasmachine wilt vullen/legen: doe het zittend op een krukje).
  En vooral: ga naar een goede bekkentherapeut. Die kan met jou kijken wat voor jou goede oefeningen zijn, en wat je in jouw situatie het beste wel en niet kan doen (met tillen, huishouden, werken).

  Mijn oudste liep al wel, en kon ook zelf de trap op en af. Alleen wilde hij dat lang niet altijd, dus dat gaf nog wel eens strijd (nee lieverd, mama kan je echt niet tillen). Maar ik tilde hem echt zo min mogelijk, zeker niet de trappen op en af.
  Voor je gaat tillen, even goed je bekkenbodem en lage buikspieren aanspannen, dat helpt voor de stabilisatie.

  Met werk ging het redelijk; ik deed kantoorwerk en kon m'n tijden behoorlijk zelfstandig indelen en kon ook af en toe vanuit huis werken. Lange autoritten vond ik zwaar, gelukkig hoefde ik dat maar eens in de week. Halverwege stopte ik dan altijd even om een rondje te lopen.

  Het was zwaar, maar achteraf is het toch allemaal weer gelukt... grappig hoe je dat weer kunt vergeten (hoe zwaar en vermoeiend het ook allemaal was.)
   
 6. lieve sophie

  lieve sophie Actief lid

  3 mrt 2009
  299
  0
  0
  Ja hier hetzelfde. Bij de eerste ook bekkenklachten maar was mee te leven ben wel bijna drie maanden langer thuis geweest (lees ziekte wet) daardoor.
  Bij de tweede was het veel erger. Maar ben nogal perfectionistisch en wilde me dus niet laten kennen. Ik zou 8 weken voor de bevalling zomervakantie hebben dus had mijzelf als doel gesteld mijn werk af te maken (sta voor kleuterklas toen gr3). Heb dit ook gedaan maar is roofbouw op lichaam geweest. Liep wel bij bekkentherapeut.

  Om lang verhaal kort te maken loop sind 1,5 maand bij bekkenfysio er komt nu eindelijk pas verbetering, zit nog volledig in ziekte wet en ben van veel mensen afhankelijk. Nooit geweten dat er een groot verschil is tussen bekkentherapeut en bekkenfysiotherapeut. Onze kleine bink is nu 7,5 maanden en echt genieten van hem kan ik niet (ik bedoel dan om dingen te doen, in bad, wandelen en dat soort dingen want verder is hij super lief en makkelijk)

  reacties in omgeving zijn wisselend. Mijn man is super lief, op het werk doen ze ook hun best. Ouders/ schoonouders gaat ook goed maar dan heb je het ook wel gehad. Vrienden etc begrijpen het een maandje maar nu moet het toch wel over zijn:(
   
 7. Bri

  Bri Niet meer actief

  Dat wist ik ook niet.... Ik ben bij een fysiotherapeut met bekkenspecialisatie geweest, dat is me uitstekend bevallen! (en ik noemde haar meestal bekkentherapeut maar dat klopt dus niet)
   
 8. Konijn

  Konijn Niet meer actief

  Bij mijn eerste zwangerschap begon de bekkenpijn eerder en was hij minder hevig dan nu.

  Nu kreeg ik met 11 weken pijn en die wordt nu steeds erger.

  Ik ben bij een fysiotherapeut met bekkenspecialisatie geweest, maar omdat ik de therapie van de verzekering niet vergoed krijg, is het helaas bij één keer gebleven.

  Van mijn man krijg ik heel veel begrip (vertaalt zich voornamelijk in allerlei dingen die ik niet meer mag) en van mijn directe omgeving ook. Op mijn werk voel ik me een enorme aansteller omdat ik het niet meer volhoud (ik werk twee dagen in het vo, dus nou niet bepaald een heel zware baan, fysiek gezien), maar volgens mij begrijpt mijn leidinggevende het juist heel goed.

  De enige van wie ik weinig begrip krijg ben ik eigenlijk zelf... Ik vind me slap en een aansteller, omdat ik natuurlijk heus wel wat meer en wat verder kan en het voor mijn gevoel nu veel te snel laat zitten.

  Wat ik ook heel lastig vind is dat ik behalve de bekkenpijn ook psychische klachten heb en beide versterken elkaar heel erg. Van stress wordt de pijn meteen erger en van de pijn nemen de psychische klachten toe. Lastig om dan te bepalen wat nou precies het grootste probleem is.

  Het doet in ieder geval pijn. Even op de fiets naar de winkel voor wat boodschappen is momenteel fysiek (en psychisch) eigenlijk het maximum op een dag.

  Tja... ik heb nu eenmaal ook een peuter, dus dat gaat niet. ;)
   
 9. lieve sophie

  lieve sophie Actief lid

  3 mrt 2009
  299
  0
  0
  Dit had ik precies zo en noemde haar ook zo. Toen ben ik via via bij degene terecht gekomen waar ik nu zit en zij is dus een bekkenfysiotherapeut. Het grote verschil is dat zij ook inwendig ondezoek mag doen. Ik had namelijk ook een verzakte baarmoeder. Zij mag dan voelen hoe dat zit en zij kan inwendig voelen hoe het met de spierspanning van je bekkenbodem spier staat.
  En fysio met bekkenspecialisatie is gewoon prima als je "normale" bekkenklachten heb. Hij/zij geeft je oefeningen voor goede houding en om bekken te trainen. Maar een bekkenfysio gaat dus net wat verder.
  Ik wist dit dus ook niet en ben bij toeval bij haar terecht gekomen. Zij heeft het mij zo uitgelegd. Ik loop daar nu bijna 2 maanden en ga met sprongen vooruit. 2 maanden geleden kon ik nog geen luier staand verschonen of de trap op en nu doe ik al de volledige verzorging voor beide kinderen.
   
 10. lieve sophie

  lieve sophie Actief lid

  3 mrt 2009
  299
  0
  0
  konijn,
  Luister echt naar je lichaam. Belangrijk is om je spieren sterk te houden. Je kan ook via google oefeningen zoeken die je kunt doen. In de meeste zwangerschap boeken staat ook altijd wel een hoofdstuk met oefeningen. Al doe je dat alleen al.
  Ik herken volledig wat jij zegt; "Je voelt je een een slappeling en dit soort vage klachten is niet voor jou weggelegd", maar geloof me doen alsof het er niet is heb ik bij de eerste ook gedaan en heb daardoor heel veel kapot gemaakt. Iedereen kan dit overkomen en heeft niks te maken met of je "sterk" bent of niet.
   

Deel Deze Pagina