Bevallen met laag ijzergehalte

Discussie in 'De bevalling' gestart door xalicee, 24 okt 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. xalicee

  xalicee Nieuw lid

  24 okt 2020
  1
  0
  1
  Vrouw
  Hey heeft een van jullie ervaring met bevallen met een te lage ijzergehalte?
  Mijn ijzergehalte is op dit moment lager dan 6,3 en ben al 39 weken dus maak me best wel zorgen. Zou graag jullie ervaringen willen horen!
   
 2. Milkyway7

  Milkyway7 Actief lid

  28 apr 2020
  128
  54
  28
  Vrouw
  Noord-holland
  Hoi
  Bedoel je met ijzer, het HB gehalte (hemoglobine) of Ferritine gehalte? Waarom maak je, je zorgen precies? Wat betreft HB gehalte is dit nog prima hoor. Als zich er geen complicaties zullen voordoen dan is dit gehalte goed. Je verliest altijd beetje bloed maar dan kan je lichaam weer goed zelf aanmaken.
   
 3. Milkyway7

  Milkyway7 Actief lid

  28 apr 2020
  128
  54
  28
  Vrouw
  Noord-holland
   
 4. linkiepinkie

  linkiepinkie Bekend lid

  7 jan 2020
  825
  581
  93
  Ik weet niet wat mijn hb gehalte was tijdens mijn 1e bevalling. Wel dat ik een erg lage bloeddruk heb en een burn out verleden waar ik nooit helemaal uit hersteld ben. Ik zelf had tijdens de bevalling dextro snoepjes, bananen en melkliga's bij de hand. Ja een berg rommel maar het hielp mij wel door de bevalling heen! Daarna was ik uiteraard helemaal op maar herstelde snel en at flink bij en na 2 dagen kwam mijn energie terug. Verder geen last meer gehad van duizeligheid of wat dan ook
   
 5. khloe877

  khloe877 Fanatiek lid

  18 nov 2013
  1.418
  547
  113
  NULL
  noord Holland
  Ik heb 2weken van te voren ijzerpilletjes geslikt ivm laag ijzer gehalte.
  Mischien dat je dat ook kan nemen?
  Gelukkig niks aan de hand tijdens de bevalling
   
 6. Striae

  Striae Fanatiek lid

  16 jul 2020
  1.164
  781
  113
  Je kan floradix nemen, mijn verloskundige raadde het ook aan mijn vorige zwangerschap. Dit is gewoon bij de drogist te koop.
   
 7. Muisje2016

  Muisje2016 Fanatiek lid

  18 jan 2016
  1.132
  1.520
  113
  Je Hb is niet de enige waarde die iets zegt over de ijzerwaarde in je bloed, ook je MCV en ferritine zijn van belang om te bepalen of je ijzergebrek hebt en of je hier iets mee moet.

  Als je Hb echt te laag is (afkapwaarden daarvoor kunnen verschillen per regio, bij ons onder de 5,2 en dan moeten ook je MCV en ferritine onder/boven bepaalde waarden zitten) dan is dat een reden om in het ziekenhuis te bevallen met een waakinfuus, dus alvast een infuus geprikt in je hand. Dit is omdat je bij een echt laag Hb eerder in de problemen komt als je tijdens de bevalling veel bloed verliest, je hebt dan gewoon minder reserve. (Overigens heb je niet minder bloed, maar wel minder hemoglobine, een eiwit dat nodig is om zuurstof te transporteren naar je organen, dus met te weinig hemoglobine en ook nog eens flink bloedverlies kom je eerder op het punt dat je organen te weinig zuurstof krijgen.)

  Als je Hb dus echt te laag is zal de verloskundige je verwijzen naar de gynaecoloog en die kan je eventueel in de laatste weken voor de bevalling nog een infuus met extra ijzer geven, een soort superboost.

  Wanneer je Hb wel wat aan de lage kant is maar niet schrikbarend laag (en bijvoorbeeld je MCV en ferritine zijn in orde) dan is ijzertabletten slikken voldoende. Floradix kan helpen ter ondersteuning maar doet in vergelijking met "echte" ijzertabletten op recept (Ferrofumaraat) niet zoveel.

  Als je je er zorgen om maakt zou ik je verloskundige bellen en vragen wat er volgens hen nodig is.
   
  citroenrasp vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina