bijziendheid peuter

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door laravelk, 11 nov 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. laravelk

  laravelk Fanatiek lid

  8 okt 2010
  2.970
  2
  38
  Iemand hier ervaring mee? Het komt volgens de orthoptiste niet zo heel vaak voor maar mijn zoon bleek vandaag -1, 75 en -2, 75 te hebben met cilinderafwijking (weet zo snel niet hoeveel). Ik merk dat ik bang ben dat dat de komende jaren nog heel erg gaat verslechteren. Bijziendheid komt aan beide kanten van de familie veel voor.
   
 2. laravelk

  laravelk Fanatiek lid

  8 okt 2010
  2.970
  2
  38
 3. drobbel

  drobbel Lid

  31 okt 2013
  19
  1
  3
  NULL
  NULL
  Mijn zoontje is van juni 2011 en heeft ook al -1 en een kleine cilinder. Met 8 maanden zat hij al op -0,50 terwijl + 1,50 dan normaal is. Wij hebben ook allebei slechte ogen, dus volgens mij is het niet zo gek hoor!
   
 4. sonja

  sonja VIP lid

  5 mrt 2006
  5.270
  0
  0
  bejaardenzorg
  DenHelder
  mijn dochter begon met 18 maandenmet + 8.5 en + 7.5 nu is ze 6 en heeft ze +6 en +8.

  met - sterkte heb ik geen ervaring , alleen bij me zelf dan.
   
 5. Wondertjes1114

  Wondertjes1114 Bekend lid

  1 feb 2011
  519
  0
  16
  De oogarts waar ik met mijn dochter was, gaf aan dat ze pas als ze 12 jaar zijn op 0 zitten. Tot die tijd hebben ze een - afwijking.
  De cilinder is wel iets waar mijn dochter een bril voor heeft.
   
 6. laravelk

  laravelk Fanatiek lid

  8 okt 2010
  2.970
  2
  38
  Bij mijn weten hebben kinderen een + afwijking bij de geboorte, die neemt idd langzaam af.
  Ik ben er ondertussen achter dat bijziendheid vaak bij prematuren voorkomt hoewel de orthoptiste anders beweerde. Ga bij de kinderarts zeker even navraag doen.
   
 7. Clapat

  Clapat Fanatiek lid

  10 mrt 2009
  1.059
  17
  38
  Duitsland
  Hier hebben we eergisteren ook het verdict gekregen...
  Mijn dochter heeft op beide ogen - 0,75 en heeft een bril nodig.
  Het is zo dat kinderen meestal een + afwijking hebben en dat kan simpelweg vergroeien.
  Bij kortzichtigheid niet...
  We hebben 2 oogartsen bezocht omdat het mij ook nogal vroeg leek dat onze dochter een bril zou moeten hebben.
  Maar het is niet anders...
  Onze dochter heeft door die afwijking maar 40% zicht en eigenlijk zou ze voor haar leeftijd minstens 80% moeten hebben.
   
 8. laravelk

  laravelk Fanatiek lid

  8 okt 2010
  2.970
  2
  38
  Hoe beoordelen ze dan hoeveel procent ze zien?
   
 9. gaiamaria

  gaiamaria Actief lid

  17 jun 2009
  154
  4
  18
  De orthoptist zei op grond van de plaatjestest dat mijn dochtertje met bril 60% ziet. Ze is 4, hoe ze dat bij kleinere kinderen kunnen testen weet ik niet.
   
 10. nelta

  nelta VIP lid

  28 apr 2009
  17.238
  7.437
  113
  Vrouw
  Rotterdam
  Een minafwijking komt idd niet zo veel voor bij kleine kinderen. Bij min is het oog te lang en door de groei kan het nog groter worden. Nu al min zou dus kunnen wijzen op een hoge minsterkte als ze uitgegroeid zijn. Toch zie ik ook regelmatig dat die vroege minsterkte relatief stabiel blijven. Het is dus echt afwachten wat de groei doet.
  Prematuren hebben idd meer kans op brilafwijkingen in het algemeen. De groep die ernstige ROP heeft gehad heeft meer kans op bijziendheid, maar dat is dan nog veel hoger dan deze sterkte.

  De gezichtsscherpte kun je op deze leeftijd al meten met de plaatjes test.
   
 11. nelta

  nelta VIP lid

  28 apr 2009
  17.238
  7.437
  113
  Vrouw
  Rotterdam
  Als de minsterkte hoger is als de leeftijd dan sturen wij naar de kinderarts. Dus bijv -4 bij 2 jaar. Daaronder is het als het netvlies natuurlijk goed is vaak alleen een bril (en evt plakken)
   
 12. laravelk

  laravelk Fanatiek lid

  8 okt 2010
  2.970
  2
  38
  @Nelta Toen D.nog baby was, moesten we regelmatig op controle bij de oogarts, hij had de eerste maanden ROP. We zijn nog doorgestuurd naar Groningen omdat onze oogarts twijfelde of er behandeling nodig was, bleek niet nodig en bij de laatste controle met ruim een half jaar zagen de ogen er goed uit.
   
 13. nelta

  nelta VIP lid

  28 apr 2009
  17.238
  7.437
  113
  Vrouw
  Rotterdam

  Ok, mooi zo, dan is het netvlies waarschijnlijk toch helemaal normaal volgroeid. Kindjes die echt behandeld zijn voor ROP, met laser ed, hebben vaak hoge min.

  Maar omdat hij prematuur is en ook ROP heeft gehad is de kans helaas groter op brillen (maar ook luie ogen en scheelzien) in vergelijk tot kinderen die a terme zijn geboren.
   
 14. Clapat

  Clapat Fanatiek lid

  10 mrt 2009
  1.059
  17
  38
  Duitsland
  Hier bij ons in Duitsland is ze naar een "Zie-school" geweest.
  Ze heeft dan verschillende druppeltjes in de ogen gekregen en dan laten meten met apparatuur.
  Ook d.m.v plaatjes.
   
 15. nelta

  nelta VIP lid

  28 apr 2009
  17.238
  7.437
  113
  Vrouw
  Rotterdam

  Daarmee meet je de sterkte van de ogen.
  De gezichtsscherpte is hoeveel ze kunnen zien en die meet je met plaatjes. Er zijn ook wel andere manieren voor (voor nonverbalen ed) maar die gebruik je alleen op indicatie.
   
 16. laravelk

  laravelk Fanatiek lid

  8 okt 2010
  2.970
  2
  38
  Bedankt voor je aanvulling. Ik vind het jammer dat we niet ingelicht zijn over het verhoogde risico op een bril. Hadden we dat eerder geweten dan waren we wsl eerder naar de orthopist gegaan. D. heeft een matige grofmotorische achterstand en lijkt een licht probleem met zijn evenwicht te hebben. Daarbij is wat onzeker en onhandig in zijn lopen en durft bv. niet goed te springen. Ik vraag me nu wel af of er een verband is met zijn zicht en of we dit door eerdere controle beter hadden kunnen opvangen. Ik ben iig blij dat we er nu achter zijn gekomen en ben erg benieuwd hoe hij op de bril gaat reageren. Waarschijnlijk zijn de brilletjes vandaag binnen en kan hij gaan wennen,
   
 17. laravelk

  laravelk Fanatiek lid

  8 okt 2010
  2.970
  2
  38
  Zonder bril kwam hij met het ene oog niet voorbij de 2e rij plaatjes en met het andere niet voorbij de eerste als ik het me goed herinner. Zowel ik als de orthoptiste waren verbaasd want we kwamen eigenlijk "voor de zekerheid even checken" en ik heb nooit wat gemerkt.

  Gelukkig heeft hij geen last van scheelzien.
   
 18. jongenmeisje

  jongenmeisje Bekend lid

  2 jan 2012
  838
  0
  0
  mijn zoontje is ook prematuur geboren (29+4) en heeft ook sinds juni een bril. Hij is nu bijna 3. Hij ging plotseling met 1 oog scheelzien. Ik vind het zeer opvallend hoeveel exprematuren op jonge leeftijd ale een bril hebben. Wij zijn daar ook niet over ingelicht. weet alleen van de screening op ROP en dan denk je dat het dat is. Vraag mke af of de voorlichting niet wat beter kan. misschien maar een contact opnemen met de vvoc
   
 19. megacarls

  megacarls Niet meer actief

  Wat een leerzaam topic dit!!
  Onze dochter (3) heeft sinds een maandje een bril. Ook plussterktes Maar nu, als ik dat tegen mensen vertel, vraagt iedereen mij of ze dan al een leesbril heeft. Waardoor ik ga twijfelen of ze nu wel de juiste bril op heeft. Fijn te weten dat de meeste kindjes + hebben en dat dat dus wel degelijk klopt.

  @nelta; gezien jij er verstand van lijkt te hebben; vanwaar de link met een leesbril? En waarom wordt de brilsterkte gecorrigeerd? Dat laatste is wel genoemd maar niet blijven hangen.

  Onze zoon is met 32 wk geboren en heeft dus nooit een ROPscreening gehad. Wat is dat precies? En omdat hij er niet voor gescreend is, wil dat dan per definitie zeggen dat hij het niet kan hebben gehad?
  Ook heeft hij een hersenbloeding in het visuele gedeelte gehad. In eerste instantie zou hij daarom met Visio aan de gang gaan maar bij de laatste MRI bleek dat de schade minder was dan aanvankelijk gedacht en nu is dat alleen als blijkt dat hij echt minder gezichtsveld heeft.
  Wel gaf de kinderneuroloog aan dat al vroeg bekeken ging worden wat de gevolgen zijn. Hoe vroeg is dat en hoe doen ze dat dan? En de orthoptiste zei bij de controle van onze dochter nav mijn verhaal over de jongste dat ze kindjes zoals hem wel eerder zien. Krijg je daar dan een oproep voor? Of gaat dat via KA of neuro dan?
   
 20. laravelk

  laravelk Fanatiek lid

  8 okt 2010
  2.970
  2
  38
  @jongenmeisje, goed idee, dat mag echt beter opgevolgd worden.ik las in een Engelstalig onderzoeksartikel dat van de testgroep prematuren die ROP (rethinopathie, verkeerd uitgroeien van de bloedvaten van het netvlies, meen ik) hadden, 50 procent last kreeg van bijziendheid (myopie, in dit geval 'myopia of prematurity' genoemd). Het maakte geen verschil of de ROP behandeld was of zichzelf uiteindelijk oploste. Bij de testgroep prematuren zonder geschiedenis van ROP lag dit percentage op 13 procent.

  Afwijkende plussterktes komen vaker voor dan minsterktes, ook bij niet prematuur geboren kinderen. Ikzelf ken geen prematuren met minsterktes, enkel met plussterktes maar dit onderzoek laat wel zien dat de kans op een minsterkte toch heel aanzienlijk is. Een minsterkte is trouwens ook veel storender voor een kind dan een plussterkte volgens de orthoptiste, het is dus erg jammer dat hier in NL weinig aandacht aan lijkt te worden besteed. Dit wordt trouwens ook bevestigd door de bewering van de plaatselijke oogarts en orthoptiste dat de bijziendheid van D. geen verband houdt met zijn vroeggeboorte.
   

Deel Deze Pagina