Vaak onnodige keizersnede Uitgegeven: 6 juni 2008 09:38 Laatst gewijzigd: 6 juni 2008 09:43 RIJSWIJK - Keizersnede bij stuitligging is vaak onnodig. Via een uitwendige behandelmethode kan 46 procent van de zwangere vrouwen geholpen worden zonder dat een operatie nodig is. ANP Dat staat in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde naar aanleiding van een onderzoek van gynaecologen en verloskundigen uit het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven. Normaal gesproken ligt een baby aan het eind van de zwangerschap met het hoofdje naar beneden. Bij 3 tot 5 procent van de vrouwen heeft de foetus een stuitligging. Methode De onderzoekers ontwikkelden al vijf jaar geleden een methode om de baby met stuitligging naar hoofdligging te draaien. Hierbij wordt de stuit uit het bekken geduwd, terwijl een tweede arts het hoofdje naar de bekkeningang duwt. Een stuitligging komt ongeveer 8000 keer per jaar voor. Bron: nu.nl
Snap ik dit nu verkeerd...of zegt men dat ze niet vaak genoeg proberen te draaien? Ik was nml in de veronderstelling dat men dit altijd probeerde...
Nee hoor Ik kreeg de keus.. draaien, zo geboren laten worden of keizersnede. Zo geboren durfde ik dus echt niet.. kreeg er spontaan paniek aanvallen van hahahah draaien vond de arts zelf een te kleine kans dat het zou lukken. Dus mijn keus was snel gemaakt.
Bij mijn eerste was er geen keus. Ik moest hem laten draaien. De dag voor het zover was was hij snel nog omgedraaid dus uiteindelijk hoefde t niet. Maar mij is nooit een keus gegeven...
Zoals ik het lees, lukt uiteindelijk bij bijna de helft van de vrouwen (met een stuitligging) een draaipoging dus wel. Maar er staat niet hoeveel vrouwen een draaipoging niet willen. Stel dat dat ook ongeveer de helft van de stuit-mama's is, dan zal bij uiteindelijk een kwart van de moeders een keizersnede niet (meer) nodig zijn en dat zijn er alweer 2000 per jaar. Ik denk dat het dus zeker de overweging waard kan zijn om een draaipoging te doen wanneer je kindje in stuit ligt. Groetjes van Kiki
Ik had geen tijd meer om hier voor te kiezen. Bij mij begon de bevalling spontaan bij ruim 36 weken en het ging zo snel dat er met spoed een ks gedaan werd. Ik had ook geen draaipoging gewild denk ik. M'n placenta lag aan de voorzijde dus dat vond ik erg eng. M'n moeder is een voldragen kindje verloren door een loslatende placenta dus was ik daar best bang voor. Ik moet zeggen dat ik er ook nooit goede voorlichting over heb gehad hoor, ik werd pas met 36 weken doorgestuurd en zou net de dag dat het begon een afspraak hebben bij de gynaecoloog. Ik hoorde dit bericht vanmorgen op tv en vond het niet leuk om te horen. Ik heb er best moeite mee (gehad) dat het een ks was en wil nu niet horen dat het misschien niet nodig was geweest.
Tja, het blijft de keus van jezelf of je het aandurft om te bevallen met stuit of niet. Denk ook dat ik het niet had aangedurfd.. (wat een raar woord.. aangedurfd (t?) durf, knurft )
hahahaha maja... Ik had ook geen keus, ik heb wel een draaipoging gehad maar die was verschrikkelijk pijnlijk en mislukt, dus toen is meteen een ks ingepland (ik was nl al bijna 40 weken). Louise lag ook niet eens in stuit maar lag horizontaal in mijn buik; vaginaal was dus onmogelijk geweest.
ja soms wel, als bijvoorbeeld de placenta aan de voorkant zit (die kan scheuren) of als je al eens een ks hebt gehad, de wond in de baarmoeder kan ook scheuren. En de baby vind het vaak niet echt fijn waardoor de hartslag omlaag gaat. Het gaat nogal met flink wat geweld zeg maar..
Oh lekker...dan hoop ik dat die van mij fijn met dr koppie omlaag ligt straks (zoals ze nu al af en toe doet) want mijn moederkoek zit ook aan de voorkant...
Er zijn risico's bij een draaipoging, maar de risico's bij een keizersnede zijn groter. Vooral voor de moeder.
Tja leuk weer zo'n onderzoek, maar hebben ze het aan de vrouw zelf gevraagd wat die zou willen want iedere vrouw is baas over eigen buik als er gepord/gedraaid moet worden. Bij mij werd er gekeken of er gedraaid kon worden maar Isa lag met haar voeten al vast onderin en haar kont ook, hoofd onder de ribben aan 1 kant. En al vanaf de 1ste echo in stuit, + te weinig vruchtwater dus er werd niet gedraaid. Ik ben van mening dat er een reden is dat een kindje zo ligt dat doet zo'n kindje namelijk niet zomaar, ik had ook de placenta voorop. navelstreng kan kort zijn en om de nek zitten dus bij een draaipoging kan je je kindje als het ware ophangen, mijn gyn heeft me dat bevestigd met een hoop gemaar erbij natuurlijk. Ik ben blij dat ik geen risico heb genomen.
Dit ben ik helemaal met je eens. Er zal vast een reden voor zijn dat je baby zo blijft liggen. Als ie had gekund had ie vast wel gedraaid, want dat schijnt toch het beste te liggen met de meeste ruimte. Ik ben ook blij dat ik geen risico's heb genomen en die risico's voor mijzelf heb ik graag over voor m'n kind.
Ik vond het ook absoluut niet leuk om te lezen. Je kiest als vrouw namelijk niet hoe je kindje ligt, het kind heeft er een reden voor. Ik wilde geen draaipoging, heb mij om laten praten door de gynaecoloog, draaipoging lukte natuurlijk niet, en dus een KS. Een ander nadeel v an de draaipoging is, is dat het de bevalling op gang kan helpen, daarom moet je ook aan de CTG. Ik vind als vrouwen na, goed geinformeerd te zijn geweest, geen draaipoging willen, dat dat hun goed recht is. En dat een ks 5500 euro kost, vind ik geen argument, er zijn veel meer dingen in de zorg, die veel duurder zijn.
Sta hier met mn oren te klapperen. Toen mij die draaipoging voorgeschreven (ja voorgeschreven niet aanbevolen...mij werd niet gezegd of of...nee...dit doe je) werd heeft niemand me geinformeerd over de mogelijke gevaren of wat dan ook. Dit was dan wel weer zo'n 12 jaar geleden. Maar toch... Ik vind dat ze je dan eerst HEEEL goed moeten voorlichten. En idd dan wordt er wel erg makkelijk over gedaan van ze doen t niet en t kost dan zoveel omdat t een keizersnee wordt. Tja voor dit soort dingen is er toch een ZH enzo?
Ben het absoluut met je eens, maar helaas is het wel zo dat zorgverzekeraars graag zien dat vrouwen een draaipoging ondernemen, puur uit kostenoverwegingen. Ik geloof dat er een jaar of twee geleden nogal wat te doen is geweest over een bonusregeling tussen zorgverzekeraars en het overkoepelend landelijk orgaan van verloskundigen, waarbij ze een bonus zouden krijgen als ze gecompliceerde zwangerschappen meer zelf zouden afhandelen in plaats van door te verwijzen naar een gynaecoloog. Draaipogingen zouden dan in de toekomst ook door verloskundigen zelf gedaan worden, maar dat laatste is volgens mij nooit echt van de grond gekomen. EDIT: er zijn destijds zelfs Kamervragen over dit onderwerp gesteld http://www.minvws.nl/kamerstukken/cz/20 ... sneden.asp Ik geloof en hoop dat verloskundigen bij twijfel altijd door zullen sturen naar een gyn en geen risico zullen nemen, maar het geeft toch wel aan hoezeer het kostenaspect in de gezondheidszorg steeds meer de overhand krijgt... Ik dacht trouwens dat het percentage uiteindelijk geslaagde draaipogingen een stuk lager lag (25%), omdat een aantal kinderen ook weer terugdraait in de stuit na de draaipoging.
Tja ieder zijn ding maar no way dat een verloskundige bij mij een draai poging zou mogen doen, allereerst omdat je aan de ctg moet liggen omdat de hartslag van de baby kan dalen door stress of de navelstreng die om de nek kan gaan, ten tweede moet het in het ziekenhuis omdat als de weeen op gang komen je weeënremmers moet hebben en die heeft de vk niet, en mocht er met spoed een ks gedaan moeten worden dan ben je te laat in het ziekenhuis. Dus dan kan je nog zoveel kamer vragen stellen als je wilt maar het kan gewoon weg niet. Ik weet uit ervaring dat een gyn niet snel met de nadelen van een draai poging op de proppen komt ik moest namelijk ook ff zeuren om alle info te krijgen, maar ik kreeg zelf de keuze voor er werd gekeken of het überhaupt wel kon. Gelukkig had ik een andere gyn als normaal want die had me die keuze zeker niet willen geven en dan was ik naar een ander ziekenhuis gegaan. Mijn man begreep mijn gepush eerst niet zo goed, pas toen de gyn alle risico's eerlijk uit de doeken deed begreep hij mij pas, en wilde hij net als mij geen draai poging ondernemen. Ik had namelijk al een vervelend zwangerschap achter de rug met diverse controle's voor mogelijke zwangerschapsvergiftiging en wilde perse voorkomen dat het op de eindstreep finaal mis ging. En ja dat kan bij een ks natuurlijk ook mis gaan maar je hoort het toch minder vaak.
Ben ik dan zo gek dat ik (áls mijn kindje in stuitligging zou liggen) een gewone bevalling zou willen? Ik wil het allerliefste absoluut geen ks en heb veel positieve verhalen gehoord over vrouwen die een gewone stuitbevalling hebben gehad. Natuurlijk is het extra moeilijk maar ik zou het toch op de natuurlijke manier willen.
Daar kan je pas over oordelen denk ik, als het echt zover is. Want van te voren verwacht je echt niet dat je kind in stuit ligt, en blijft liggen. Boven is een volkomen stuit nog weer wat anders als een onvolkomen stuit.