Borstvoeding en trots!

Discussie in 'Borstvoeding' gestart door jingels, 18 jul 2007.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. jingels

  jingels VIP lid

  8 jul 2006
  7.742
  1
  0
  Het lijkt mij leuk, weetjes en ervaringen uit te wisselen tussen de borstvoedende mama's, misschien dat we er een blijvend topic van kunnen maken?

  Ik ben heel blij dat de Bv goed gaat bij Jelte, hij groeit als kool en is tevreden. Natuurlijk is het de eerste maand afzien, weinig slaap en heel veel aanleggen ,maar na die 4 weken gaat het eigenlijk vanzelf.

  Ik ben er trots op dat ik Bv geef, een onvoorwaardelijke band tussen mij en mijn kind, iets wat ik hem alleen kan geven. Toen ik zwanger was heb ik mijzelf goed verdiept in de BV materie middels sites en boeken uit de bieb, heb ook een cursus gevolgd hier in het ziekenhuis.

  Iedereen moet uiteraard die voeding geven waar zij zich het beste bij voelt en naar mogelijkheden, maar voor mij is dat onvoorwaardelijk BV.
  Ik wil niemand voor het hoofd stoten maar ik las vanavond een column in het blad Kinderen van een vrouw die bevallen was... en stopte met de BV, omdat het niet bij haar past, ze vond het niet leuk. Ik vind dit zo ontzettend jammer.

  Ik lag in het ziekenhuis naast een vrouwtje die ook een KS had gehad. Ze vroeg wat voor voeding ik gaf. Op dat moment, ging ik Jelte voor het eerst aanleggen. Zij begon er niet aan zei ze, ze wilde geen kind aan de tiet. Ik begrijp niet waarom vrouwen het niet willen, ik respecteer het,maar begrijpen nee.

  Ondertussen ben ik van plan zo lang mogelijk BV te geven. Op mijn werk ga ik kolven. Wat is jullie ervaring?
   
 2. stranger

  stranger Fanatiek lid

  28 mrt 2006
  3.412
  0
  0
  Nou, ik kolf dus alles... ik had me goed ingelezen, bij de VBN een cursus gedaan. Maar was toch niet voorbereid op een baby die niet snapt hoe hij moet zuigen... Veel aanleggen, kolven, tepelhoedjes, vrijwilligster VBN en lactatiekundige verder toch maar moedermelk met de fles gegeven omdat ik het niet meer trok... en ja, ook nog tepel/speen verwarring erbovenop. Toen maar ft gaan kolven en met de fles en dat is niet meer gebeurd.

  En oh, wat een tranen heb ik er om gelaten (en nog doet het weleens zeer).

  Maar: Jarik krijgt wel moedermelk, al een half jaar, het kolven gaat supergoed en we gaan lekker door.

  In het begin was het loodzwaar, 9x kolven om de boel op gang te krijgen en dan nog voeden. Mijn dagen bestonden uit voeden en kolven en zonder de steun van mijn man had ik het nooit gered! Maar ergens was het ook wel weer leuk: hij gaf 's nachts de fles en ik zat ernaast te kolven... En het harde werken heeft wel een goede basis gelegd waar ik veel profijt van heb nu. Ik kolf nu 3x per dag en dan nog meer dan een liter. En de vriezer zit stampvol. Dus mocht er nog een dip komen, dan kan ik hem opvangen!
   
 3. essepes

  essepes Actief lid

  18 aug 2006
  198
  0
  0
  Ik geef ook borstvoeding, inmiddels al weer 6 maanden en 2 weken. Het begin was moeilijk, en het is nog steeds niet altijd ideaal. Maar voor mij is het meer dan de moeite waard, ik kan er enorm van genieten om mijn ventje te zien smullen van de melk die speciaal voor hem bedoelt is.

  Ik moet zeggen dat ik er de eerste 3 maanden echt nog niet van kon genieten, vond er niet zo heel veel aan. Mijn mannetje kwam in die tijd om de anderhalf uur, en leek nooit genoeg te hebben. Meer dan eens heb ik gehoord dat ik hem misschien maar de fles moest geven want dat zou toch zoveel makkelijker zijn. Dan hoef je je kind maar om de 4 uur te voeden, dat is toch ideaal?
  Nou..voor mij dus niet, borstvoeding geven was en is voor mij de meest vanzelfsprekende keuze die ik ooit gemaakt heb.
  Na die magische driemaanden-grens ging het langzaam beter, de nachtvoedingen gingen terug naar max. 2,3 voedingen per nacht. En overdag laat Mika inmiddels 2 á 2,5 uur tussen de voedingen. Het is intensief maar ik ben zo trots op ons en ga er elke dag, elke voeding meer van genieten.

  Stoppen zie ik nog lang niet gebeuren. Mijn eerste doelstelling was 6 maanden en ik dacht vantevoren daarna ook wel af te willen bouwen. Geen haar op mijn hoofd die eraan dacht toen we de 6 maanden bereikt hadden. We genieten er beiden van en het zou toch zonde zijn om nu te stoppen. Op naar het jaar!

  @Stranger; Wat knap zeg dat je zo hebt doorgezet om je mannetje jouw mamamelk te kunnen geven! Zoveel respect voor alle fulltime-kolfsters, en ik kan me voorstellen dat het heel moeilijk voor je was (en nog steeds is) want het is toch anders dan je kindje aan de borst.
  Enne...wat een mega-hoeveelheden kolf jij dan nu zeg!


  @Jingels; Ik kan het ook niet begrijpen, ik probeer het wel maar het lukt me niet. Voor mij is borstvoeding geven het ultieme gevoel van moeder zijn en ik kan me niet voorstellen hoe iemand dat zou kunnen/willen missen.
  (Ook ik wil hier niemand mee voor het hoofd stoten, begrijp me niet verkeerd. Dit is enkel mijn gevoel.)
   
 4. jingels

  jingels VIP lid

  8 jul 2006
  7.742
  1
  0
  @Stranger; wat jij gedaan hebt vind ik heel knap. Ik denk dat het merendeel het opgegeven had. En inderdaad de eerste tijd veel kolven/aanleggen legt een goede basis denk ik.

  @Essepes:heel knap dat je het volgehouden hebt. Als ik het goed begrijp heb jij nog zo'n 10 voedingen per dag? Ik zit op ongeveer 7, af en toe 8 of 9.
   
 5. Kathy

  Kathy VIP lid

  22 mei 2005
  5.535
  0
  0
  Draagdoekconsulent
  Lichtervelde, België
  Bij Serjenka heb ik 6 weken bv gegeven. Maar doordat ik me er te weinig in verdiept had tijdens de zwangerschap en het gebrek aan steun in m'n omgeving, ben ik uiteindelijk toch gestopt met de bv.
  Nu is m'n tweede kindje bijna geboren en sta ik te popelen om terug bv te kunnen geven. Het stoppen met bv geven aan serjenka, heeft me zoveel gespeten, dat ik er van overtuigd ben om het deze keer vol te houden.
  Heb me ook al veel beter verdiept in alles en nog wat over bv en hoop het nu toch vol te houden, vooral die eerste weken, die toch erg zwaar zijn.

  Ik bewonder telkens weer de mama's die zo lang bv geven. Het is toch iets moois.
  Ik blijf dit topic in de gaten houden, ik zal er mss nog wel wat uit leren.
   
 6. Yvon

  Yvon Actief lid

  25 okt 2006
  319
  0
  0
  Ook ik geef borstvoeding, alweer bijna 5 maanden. Het was en is voor mij heel vanzelfsprekend om borstvoeding te geven. Ik heb daar geen seconde over nagedacht of getwijfeld. Maar het romantische verhaal over borstvoeding heb ik niet hoor. Ik vind het op zich wel fijn maar dat ik nou echt erg geniet van het voeden op zich... nee niet echt. Ik hoor van mensen dat ze het fijn vinden om 's nachts te voeden, een intiem moment. Eerlijk gezegd slaap ik liever... Ook heb ik spruw gehad (daar 3 weken mee rond gelopen omdat ik niet snel naar een dokter ga :p Toen ik eindelijk de creme had was het snel over! Was ik maar eerder gegaan... doet echt pijn!)
  Ik heb me er ook niet goed in verdiept tijdens mijn zwangerschap, achteraf gezien had ik toch wel een cursus willen volgen. Later heb ik wel gelezen over borstvoeding, en ik ben blij dat ik ervoor gekozen heb en doorgezet heb. Omdat het gewoon het beste voor mijn dochter is.
  Verder vind ik het ook nog steeds wel zwaar. We hebben een korte periode meegemaakt dat ze 6 keer per dag wou drinken en de nachten doorsliep. Maar verder drinkt ze gewoon vaak... 10 keer per dag is geen uitzondering. Ze weigert de fles dus ik ben best wel aan huis gebonden. Dus zwaar wel, maar het is geen moeite :)


  Dat mensen voor de fles kiezen is denk ik puur gemak. Het is minder zwaar en je kan de zorg delen. Je partner kan er snachts ook uit en dan kun jij doorslapen. Terwijl als je je er enigsinds in verdiept, dan weet je gewoon dat borstvoeding vele malen beter is. En je wilt toch zeker het beste voor je kind? Maar er zit wel een stijgende lijn in, steeds meer moeders geven bv!

  Echt petje af voor jou stranger! ft kolven respect! :thumup:
   
 7. Yvon

  Yvon Actief lid

  25 okt 2006
  319
  0
  0
  Ik moet er nog wel even bij zeggen dat kunstvoeding ook best wel een goede vervanger is hoor! En dat er ook wel gevallen zijn dat het bijna niet te doen is om langere tijd volledige bv te geven... Maar het is toch wel belangrijk om het iig te proberen! :)
   
 8. Yvon

  Yvon Actief lid

  25 okt 2006
  319
  0
  0
  Ohja.. ik moet er ook nog even bijzeggen dat ik er bewust voor gekozen heb om de 1e zes maanden niet te werken. Niet alleen maar voor de borstvoeding, maar wel mede daarom. Zo kan ik haar iig de 1e 6 maanden zonder 'gedoe' volledig bv geven. Ik weet niet of ik op het werk zou willen kolven... Miscchien dat ik dan toch tijdens werkuren de voeding zou vervangen, en daarnaast gewoon bv geven... Maar ik zit niet in die situatie dus ik weet niet hoe ik het daadwerkelijk zou doen.


  zo.. ik lijk wel een spammer :p
   
 9. essepes

  essepes Actief lid

  18 aug 2006
  198
  0
  0
  @ Jingels; Ik zit inderdaad nog op zo'n 10 voedingen per dag, het ligt er maar net aan hoe vaak hij 's nachts komt. Dat verschilt nogal, de ene nacht komt hij maar 1x (tussen 12 en 6) en de andere nacht komt hij wel 3x. Er is eigenlijk nog geen pijl op te trekken.

  @ Yvon; zo wat een spammer ben jij zeg! ;)
  Ben je van plan af te bouwen bij 6 maanden aangezien je dan ook weer aan het werk gaat?
   
 10. Niro

  Niro Lid

  15 feb 2007
  37
  0
  0
  Student
  Oudenbosch
  Hallo allemaal, mijn zoontje Jayden is bijna vier maanden en ik geef ook borstvoeding. Het was voor mij heel iets natuurlijks om te doen, heb vanaf mijn zwangerschap nooit overwogen om flesvoeding te geven. In het begin was het wel erg lastig, hij was twee weken te vroeg en wilde niet goed zuigen. Hij weigerde mijn borst en hierdoor kwam mijn melkproductie niet goed op gang, ik moest gaan kolven. Hij viel ook erg af en dit was voor mij een onzekere tijd :( en was ook erg verdrietig :cry: Tijdens de kraamtijd heb ik ook tepelhoedje gebruikt en dit was dan de enige oplossing nog. Gelukkig lukte het daarmee wel, maar vond dat wel erg lastig, het bleef niet zitten enzo. Na een week of 4 kon hij zonder en hij ging goed groeien. Ik was toen zoooo blij dat ik niet eerder gestopt was en door was gegaan ondanks al die vermoeidheid en onzekerheid.
  Nou groeit mijn zoontje goed en het is echt een tevreden baby :D Nu ben ik weer stage aan het lopen en kolf melk af. Het gaat wel goed, maar soms heb ik het gevoel dat ik te weinig melk heb. Ik ben van plan tot 6 maanden borstvoeding te geven.
  Bij een volgend zwangerschap zou ik het weer doen.
  Ik vind dat iedereen zelf moet weten wat ze geven borst of fles.

  Niro
   
 11. Yvon

  Yvon Actief lid

  25 okt 2006
  319
  0
  0
  Ik moet eerst nog werk zoeken :p Ik ben niet zo van plannen... Maar ik ben van plan om 6 maanden volledige bv te geven en tegen die tijd eens om me heen te kijken voor een baan. Als ik dan werk heb denk ik dat ik ga afbouwen en alleen 's ochtends en 's avonds nog bv ga geven....
   
 12. Nemo

  Nemo Niet meer actief

  Ik geef ook volledige bv. Ik had in het begin van de zwangerschap een cursus gedaan. En later in de zwangerschap nog een cursus samen met mijn vriend gedaan. Ik wilde dat hij er ook veel van af wist en er achter stond.
  Ik denk n.m. dat veel mensen stoppen omdat ze er (te) weinig van af weten. Als je kindje 13x komt op een dag kun je denken dat je te weinig melk hebt, maar als je je er een beetje in verdiept hebt herken je het als een regeldag. En mijn vriend heeft me in het begin wel geholpen, hij keek dan of het kindje goed was aangelegd.
  In het begin was het echt geen pretje. Ik had veel pijn bij het voeden (ondanks goed aanleggen), last van overproductie gehad (veel stuwing, kindje verslikt zich steeds en ons kindje groeide niet goed), daarna nog een borstontsteking. Ik heb zelfs wel liggen huilen van de ellende, en als ik klaar was met een voeding dan was ik alweer moed aan het verzamelen voor de volgende. Ik heb doorgezet omdat ik erop vertrouwde dat het beter zou worden. Ik ben dan ook zo blij dat ik heb doorgezet, mede dankzij de hulp/steun van mijn vriend. Het gaat nu prima !
  Ik had eerst het doel gesteld om het halfjaar vol te maken, maar zoals ik er nu over denk wil ik nog langer doorgaan.
  Ik geef meestal 8 voedingen per dag, maar willen er ook nog wel eens meer zijn of heel soms 7.
   
 13. Zeeuwsmeisje

  Zeeuwsmeisje Fanatiek lid

  9 aug 2006
  3.051
  1
  0
  zeeuws-vlaanderen
  Hier ook een bv-mama. Het is de 2de keer voor mij, mn dochter heeft 10 mnd bv gehad met pieken en dalen, vooral veel dalen en ik vond het bij haar stukken zwaarder dan nu met mn zoon (je zou denken dat als je er al 1 hebt rondlopen het zwaarder is) Na 10 mnd wou ze gewoon niet meer en ik had het er mee gehad (was niet de eerste keer dat ze weigerde en daarvoor kolfde ik dan alles maar na 10 mnd had ik er geen zin meer in)

  Mn zoon hjeeft veel opstartproblemen gehad, de bv kwam goed op gang maar hij had geen zoek/hapreflex en was te zwak om te drinken, dus de eerste 4 weken gekolfd en dat gegeven met een cupje, dat moest elke 2u overdag en snachts elke 4u omdat hij zo zwak was. Verder vaak proberen aan te leggen en na een consult met een lk is hij na 4 weken toch aan de borst gaan drinken (bijna net zo'n mooie dag als de dag dat hij werd geboren) Sindsdien gaat het bijna perfect op een borstontsteking en spruw na maar dar is wel overheen te komen. Nu steven we af op de 6 maand en ik twijfel er niet aan dat ik dat ga halen en daarna gaan we door zolang hij wil en ik denk dat dat nog wel eens een poos kan duren. Hij begint al te schaterlachen als mn bh los gaat. Hij is een supergemakkelijke drinker en groeit er geweldig op. Nu met 5 maand is hij 8,5 kilo en een echte beer om te zien.

  Fv is voor mij niet eens een optie... ik zou het mezelf kwalijk nemen als ik vooral het eerste half jaar iets anders dan bv aan mijn kids zou geven. Het is voor mij gewoon een logisch vervolg na het zwanger zijn.

  Stranger petje af voor jou... echt ik heb diep respect voor je. Ik heb Gobe gelukkig aan de borst gekregen maar idd vooral in het begin zovaak kolven vond ik ook heftig en slopend. Ik zat idd te kolven en na 30ml goot ik het in een cupje en mn man goot het dan in Gobe. Zonder hem had ik het echt niet gered.

  Hoe is het met jullie mannen? Zijn ze net zo pro-bv of zijn ze er niet zo mee bezig?
   
 14. popje

  popje VIP lid

  20 jul 2006
  7.248
  214
  63
  NH
  Kom er ook gezellig bij: Ben Amanda en wij hebben een dochtertje van ruim 1 maand oud.

  Ik geef ook BV en dat ging meteen goed vanaf dag 1. Ben daar best wel blij mee dat het goed gaat. Je heb altijd bij de hand, goede tempratuur.

  Nemo@ wat een leuke banner heb je zeg.

  vraagje: hoe doen jullie het als jullie op een terras zitten? geven jullie dan ook BV of gaan jullie ergens anders zitten in een hokje/hoekje?
   
 15. Duveldraakje22

  Duveldraakje22 Fanatiek lid

  22 mei 2006
  3.674
  0
  0
  Heerlijk voor mn kleine meiden zorgen!
  Vught
  Ik heb 3 weken BV gegeven, had het langer willen doen, maar moest stoppen ivm medicijngebruik. Maar ik ben wel trots op mezelf dat ik het toch 3 weken heb gedaan!

  Liefs,
  Duveldraakje
   
 16. Nemo

  Nemo Niet meer actief

  @Zeeuwsmeisje: mijn vriend is dus wel heel erg voor bv. Toen in het begin ik veel pijn had enz. heeft hij nooit 1x gezegd van stop er maar mee. Hij wilde mij altijd helpen.
  En gisteren lag ik op bed te voeden en mijn vriend kwam er even bij zitten. Ik zei ruim de kamer maar even op dan kunnen we zo op bed. Maar vriendlief bleef mooi zitten. Dus ik zei weer: ruim maar even op dan kunnen wij ook zo slapen. Zei hij: ik wil wel even kijken naar dit mooie tafereel. Mijn aanstaande die mijn zoon de borst geeft. Ik vond het zo schattig. :oops:

  @Popje: dankjewel. Je kunt zelf ook wel zo'n banner maken. Klik maar op de banner van mij dan kom je op de site waar je hem kunt maken.
  En op een terras geef ik altijd gewoon bv. Ik houdt er wel rekening mee met kleding. En anders ga je in een achteraf hoekje zitten en parkeer je de kinderwagen voor je. Of een hydrofiele luier bij je bh bandje in en die om het hoofdje van je kindje doen. In het begin is het mischien even wennen maar als je het een paar keer gedaan hebt dan voed je overal.
   
 17. noura

  noura VIP lid

  27 apr 2006
  8.819
  0
  0
  hier al bijna 7 maanden bv,en ik geniet er steeds meer van. het word steeds makkelijker en gaat ook sneller dan in het begin
  en het intieme vind ik ook zo heerlijk
   
 18. Zeeuwsmeisje

  Zeeuwsmeisje Fanatiek lid

  9 aug 2006
  3.051
  1
  0
  zeeuws-vlaanderen
  Ik voed overal. Ik heb standaard een hydrofiele luier in mn tas waarmee ik evt. wat kan afschermen maar vaak is dat zelfs niet nodig. Ik draag vaak onder mn bovenkleding een topje met spaghetti bandjes, over dat truitje doe ik dan mn borst en mn bovenkleding doe ik dan omhoog, zo zit ik niet met een blote rug en je ziet bijna niks.
   
 19. Jucade

  Jucade VIP lid

  20 jul 2006
  18.229
  1
  36
  Assemblagemedewerkster
  Hier nóg n bv mama. Weliswaar via de fles omdat Justin's zuigreflex niet goed was. Ook geef ik 1 fles fv voor de nacht. Ik zelf kolf dus ook alles af, dit nu 5x per dag omdat toen ik dit 4x deed, mn productie kelderde.. Ik moet zeggen, nu ik werk vind ik t supervermoeiend.. Maar ik hou t sowieso vol tot de 6 maanden. Daarna bouw ik t langzaamaan af. Maar alleen omdat t voor mezelf gewoonweg te vermoeiend is.. Oja en ik zou t wel weer s fijn vinden dat we kunnen sexen zónder dat er melk uit komt :oops: :) .
   
 20. Mirelle

  Mirelle Actief lid

  11 dec 2006
  469
  0
  0
  Oss
  Ik geef ook BV, opzich gaat dat goed.
  Alhoewel mijn tepels echt pijn doen, vooral rechts. (borst verkleining gehad en het vel is er van af door veel aan te leggen na KS) Lola laat snel los en hapt dan weer goed aan maar dat is niet handig met zere tepels...
  Kolven gaat ook slecht, met veel moeite maar 40 cc....
  Tepelhoedjes passen niet, mijn tepels zijn daar te klein voor.

  Lola drinkt niet goed uit de fles, ze krijgt er niets uit dus moet ik nog op zoek naar een andere speen.

  Ook heeft ze veel last van darmkrampjes, ze slaapt soms af en aan maar 3 uur in 36 uur.
  Ik let op mijn voeding en neem op advies van de huisarts geen zuivel meer.
  Ik ben dus erg moe en vriend lief slaapt gewoon door.
  Ik krijg hem niet wakker om tussen de borsten door te verschonen.
  Hij zegt in zijn slaap dat hij geen zin heeft, dat zijn armen lam zijn :confused: of zegt ja en slaapt verder.
  In het begin kon ik er nog om lachen, nu springen 's nachts de tranen in m'n ogen.
  Als ik zeg dat ik moe ben, is hij dat ook. Grrrr... jij hebt de hele nacht gewoon geslapen!

  Nu begrijp ik dat het vanzelf beter moet gaan, maar optimistisch ben ik niet :oops:
  Pfff, even luchten hoor. Sorry voor het gezeur, maar het is gewoon moeilijk op het ogenblik.

  Groet, VermoeideMirelle.
   

Deel Deze Pagina