Borstvoeding en vruchtbaarheidsbehandelingen

Discussie in 'Vruchtbaarheidsbehandelingen' gestart door suzies, 3 aug 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. suzies

  suzies Actief lid

  8 jun 2015
  473
  84
  28
  Wij willen graag voor een tweede kindje gaan. Ik geef nog borstvoeding. Bij een oriënterend gesprek bij de kliniek werd me verteld dat stoppen met bv eigenlijk wel een voorwaarde is. Wij zijn van de eerste zwanger geworden met iui. Nu heb ik wel gelezen dat er verschillend over gedacht wordt door artsen.

  Heeft een van jullie hier ervaring mee?
   
 2. Siepie85

  Siepie85 VIP lid

  8 nov 2013
  5.069
  4.070
  113
  Amsterdam
  Dat blijven helaas tegenstrijdige verhalen. Ben zelf dus ook maar wat artikelen gaan zoeken en ze zijn er gewoon niet over uit. Aangezien wij ivf moesten doen ben ik toch maar gestopt.
  Je moet denk ik vooral doen waar je jezelf goed bij voelt.
   
 3. suzies

  suzies Actief lid

  8 jun 2015
  473
  84
  28
  Heb je tips qua artikelen?
   
 4. nizzie86

  nizzie86 Fanatiek lid

  25 jan 2017
  3.555
  4.070
  113
  Van onze fertiliteitsarts mag ik gewoon borstvoeding blijven geven! Maar ze is pro-borstvoeding, dus ik denk dat dat heel erg scheelt in de benadering. En wij doen alleen ovulatie-inductie, dus we merken snel genoeg of mijn cyclus terug op gang komt of niet. Zo niet, dan stop ik natuurlijk met voeden. Ik heb verder geen idee of het zwanger worden zelf wordt bemoeilijkt als je nog borstvoeding geeft. Ik ben zelf niet zwanger te sláán, dus als dat nóg lastiger wordt, tja... Dan stop ik liever nu al voor de zekerheid. Maar ja, je weet het niet, hè... Ik denk dat ik het gewoon maar per dag ga bekijken. Jij ook veel wijsheid gewenst!
   
 5. Siepie85

  Siepie85 VIP lid

  8 nov 2013
  5.069
  4.070
  113
  Amsterdam
  Via pubmed zoeken, alleen als je wetenschappelijke artikelen kan lezen en kan interpeteren anders heb je er niks aan.
  Maar wat ik zei er is geen consensus, geen duidelijk tegen maar ook niet voor. Elke keer er moet meer onderzoek gedaan worden etc.
   
 6. Dreamer29

  Dreamer29 Fanatiek lid

  25 feb 2015
  1.806
  420
  83
  Ik geef ook borstvoeding en de wens voor een tweede groeit. Per mail al eens navraag gedaan en toen werd gezegd dat je moet stoppen, maar ik wil daar toch graag over in gesprek met een arts. Dus dat ga ik over een paar weken doen. Ben heel benieuwd wat de arts dan zegt.
  Ik ben zwanger geworden via icsi, maar heb een aantal cryo’s nog over en hoef dus niet gelijk weer volledig aan de hormonen. Dat maakt misschien wel verschil.
   
 7. Appeltje85

  Appeltje85 Bekend lid

  22 jan 2016
  644
  280
  63
  Vrouw
  Financiele dienstverlening
  Veldhoven
  Je kunt de hormonen die je eventueel moet gebruiken ook laten checken door la leche league. Zij kunnen kijken wat er wel/niet overgaat in de moedermelk.
  Een gesprek met een arts wijst denk ik al snel uit dat stoppen beter is, ze willen gewoonweg geen risico's lopen en dan is stoppen het makkelijkste advies. Maar vind dat persoonlijk zonde.
   
 8. Dreamer29

  Dreamer29 Fanatiek lid

  25 feb 2015
  1.806
  420
  83
  Dat wil ik eventueel ook nog gaan doen inderdaad. Eerst maar eens kijken wat de arts te zeggen heeft. Heb via t forum van iemand gehoord dat een arts soms wel welwillend is als je weer een regelmatige cyclus hebt, en dat heb ik inmiddels. Dus dat wacht ik eerst even af.

  Zie dat jij zwanger bent trouwens, gefeliciteerd!
   
 9. Appeltje85

  Appeltje85 Bekend lid

  22 jan 2016
  644
  280
  63
  Vrouw
  Financiele dienstverlening
  Veldhoven
  Dat zou mooi zijn als een arts wil meewerken. Ik blijf je volgen, hopelijk gaat het dit keer sneller.
  Ik ben inderdaad weer zwanger, spontaan gelukt en nog snel ook. En ook nog tijdens borstvoeding. Het is allemaal een wonder na ons traject :)
   
  suzies en nizzie86 vinden dit leuk.
 10. Dreamer29

  Dreamer29 Fanatiek lid

  25 feb 2015
  1.806
  420
  83
  Wow! Heel bijzonder dat het dit keer spontaan is gelukt. Ik hoop bij ons vooral dat het dit keer wat sneller mag gaan dan bij onze dochter, dan ben ik al heel blij.
   
  Appeltje85 vindt dit leuk.
 11. Buko

  Buko Fanatiek lid

  19 dec 2016
  2.222
  2.003
  113
  Toen wij het eerste gesprek hadden voor een tweede kindje was onze dochter 10 maanden en gaf ik nog een keer of 4 per dag borstvoeding. Ik vroeg me uiteraard ook enorm af hoe ze tegenover borstvoeding zouden staan.
  De eerste reactie was inderdaad dat ze aanraadden om volledig te stoppen met borstvoeding, om de kansen zo optimaal mogelijk te maken. Op ons verzoek heeft de arts het diezelfde middag toch nog overlegd binnen het team, en was de borstvoeding toch geen probleem. Ze hadden wel als voorwaarde dat ik minstens 3 regelmatige cyclussen moest hebben gehad voor ik opnieuw mocht starten. Hierdoor was ik alsnog enigszins teleurgesteld haha, en uiteindelijk heb ik na 2 regelmatige cyclussen gewoon al gebeld en gezegd dat het er 3 waren.
  Het ging bij mij om de terugplaatsing van een cryo in een 100% eigen cyclus. Ik heb dus alleen ovulatietesten gebruikt om mijn eisprong te bepalen en verder geen hormonen gespoten.
  Tijdens de poging gaf ik nog 2x per dag borstvoeding, en ik raakte zwanger. Helaas is dat met 8 weken wel een miskraam geworden. In de korte tijd van de zwangerschap ook gestopt met borstvoeding, voor zowel dochter als mij was het wel prima.
  De volgende poging weer zwanger, en dat meisje groeit hopelijk lekker in mijn buik.

  De afweging in het ziekenhuis was in mijn geval dat de reden van de ICSI bij ons 100% aan mijn vriend ligt (teelbalkanker gehad) en ik bij de eerste poging ook meteen zwanger was, plus nu geen hormonen zou gaan spuiten.
   
 12. suzies

  suzies Actief lid

  8 jun 2015
  473
  84
  28
  Gefeliciteerd ten eerste! Ik zal nog is gaan navragen bij het volgende gesprek. Mijn cyclus is nog niet waar het moet zijn helaas.
   
 13. Buko

  Buko Fanatiek lid

  19 dec 2016
  2.222
  2.003
  113
  Dankjewel! Bij mij duurde het helaas ook wel een aantal keer voor hij weer rond de 30 dagen kwam.. Succes!
   
 14. Esther1991

  Esther1991 Bekend lid

  13 jan 2015
  731
  4
  18
  Vrouw
  Vlaanderen
  Het probleem is dat er gewoon geen of zeer weinig onderzoek is gedaan naar borstvoeding en fertiliteitstrajecten. Gynaecologen spelen liever op veilig en raden daarom aan om te stoppen. Er zijn nog geen studies die hebben aangetoond dat het kwaad kan voor de nieuwe zwangerschap, maar omgekeerd zijn er ook nog geen studies die hebben aangetoond dat het de kansen niet beïnvloedt. Het is dus onzeker of borstvoeding de kansen op een nieuwe succesvolle zwangerschap vergroot/verkleint of geen invloed heeft tijdens fertiliteitsbehandeling. Ik werk zelf als wetenschappelijk onderzoeker en weet wel waar ik juiste informatie moet vinden. Maar hier is dus nog geen consensus over in de wetenschappelijke wereld vandaar tegenstrijdige adviezen.

  Ik gaf ook nog borstvoeding tijdens het fertiliteitstraject voor tweede kindje. De hormonen (menopur, puregon en pregnyl) heb ik laten nakijken door erkende lactatiekundige en mocht ik wel nemen tijdens de borstvoeding. Enige nadeel was dat ze productie konden afremmen maar ik had steeds overproductie dus hier geen last van. Mijn gynaecoloog had ook liever dat ik stopte met de borstvoeding om alle kansen te geven aan nieuwe zwangerschap.
  Ik ben uiteindelijk afgebouwd als ik net eisprong had die leidde tot de tweede (oudste was toen net 1 jaar) omdat ik toch liever 100% op veilig wilde spelen en voluit voor de nieuwe zwangerschap wilde gaan. Ik had tijdens de MMM zelfs met hormonen maar om de zoveel maanden een eisprong dus durfde niet goed doorzetten als dit misschien de kansen zou verminderen (ook al is dit laatste niet bewezen)
   
 15. Jacy82

  Jacy82 Actief lid

  24 nov 2018
  408
  160
  43
  Vrouw
  Ik heb ook eerst de borstvoeding afgebouwd voor de iui. Het ligt misschien wel aan de hormonen die je erbij gaat gebruiken. Maar bij chlomid willen ze dat wel graag. Bovendien geeft de bijsluiter van de chlomid volgens mij ook aan het middel niet te gebruiken als je borstvoeding geeft.
   

Deel Deze Pagina