campagne: gun kinderen hun eigen label

Discussie in 'Films, televisie en nieuws' gestart door tuc, 9 sep 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. tuc

  tuc VIP lid

  19 dec 2012
  38.838
  20.864
  113
  #1 tuc, 9 sep 2014
  Laatst bewerkt: 9 sep 2014
  Ik ben benieuwd wat jullie van deze campagne vinden..of van het idee ervan, want hij is pas net gestart. De gedachte erachter is dat men vindt dat er tegenwoordig té snel een label geplakt wordt op een kind dat afwijkend gedrag vertoont. Bv adhd, pdd-nos...

  Dus accepteren dat sommig gedrag bij dat kind hoort ipv dat onder een medisch label te stoppen.


  Ieder kind z
   
 2. wondertjenr3

  wondertjenr3 Fanatiek lid

  26 feb 2012
  2.658
  1
  36
  Zuiden
  Nou mijn dochter heeft dus wel adhd. En dat was al heel snel duidelijk, ook officieel vast gesteld onlangs.
  Ben er jaren mee in de weer geweest omdat ik wist dat het geen normaal gedrag was wat ze vertoonde.
  Maar ze word alleen door vele niet serieus meer genomen omdat 'tegenwoordig op elk kind een etiket wordt geplakt'....

  Als ouders zonder medische behandeling dit gaan roepen, ja dan ben ik het helemaal met je eens.
  Maar als ze dus een 'medische stempel' hebben gekregen dan vind ik ook dat het serieus genomen moet worden.
   
 3. Keiblij

  Keiblij Actief lid

  5 nov 2011
  280
  220
  43
  Tja, aan de ene kant snap ik het hoor, maar soms is het voor een kind zelf wél fijn om zo'n "label" te hebben, om te kunnen accepteren dat je dingen anders doet of dat je net iets anders bent. Ik vind het jammer dat die labels zo vaak negatief uitgelegd worden.
   
 4. tuc

  tuc VIP lid

  19 dec 2012
  38.838
  20.864
  113

  Zoals ik het begreep (maar iemand moet mij corrigeren als het niet klopt) dat men ook over de medische wereld vindt dat de labels te snel geplakt worden..dus niet dat ouders dat zelf roepen hoor.

  heb het nieuwsbericht met campagnefilmpje erbij gezet in de openingspost.
   
 5. Keiblij

  Keiblij Actief lid

  5 nov 2011
  280
  220
  43
  En hier ben ik het helemaal mee eens! Ik heb het dan over labels voor kinderen bij wie het echt vastgesteld is, niet iedereen die bij "een druk kind" meteen roept dat het ADHD heeft
   
 6. wondertjenr3

  wondertjenr3 Fanatiek lid

  26 feb 2012
  2.658
  1
  36
  Zuiden
  Precies dit dus!
  Mijn dochter krijgt eindelijk de juiste hulp. En is niet meer alleen dat drukke, irritante kind... Dus ik ben erg blij met haar 'label'
   
 7. ducky

  ducky Bekend lid

  30 aug 2010
  531
  0
  0
  Zuid Holland
  Verschilt per kind, per situatie. Ik werk met kinderen met allerlei DSM V classificaties. Voorbeeld: een meisje kreeg de diagnose PDDNOS (jong kind, kan ook nog erg verlegen zijn) bij haar dacht ik echt, waarom nu al?
  Maar in de meeste gevallen geeft het (soms na veel verdriet)voor iedereen een hoop duidelijkheid en rust.
  Ons systeem werkt helaas zo, je krijgt ook vaak pas de juiste hulp als er een diagnose is.
   
 8. kleintje88

  kleintje88 VIP lid

  17 nov 2008
  9.362
  2
  0
  Ja idd wil je hulp op gang hebben dan moet er eerst een diagnose zijn..de juiste hulp dan.
  Wij zijn al 1,5 jaar bezig met duidelijkheid te krijgen omtrent onze dochter en ze komen er niet uit
  Nu is ze gestart met speciale dagbehandeling om verder te kijken.
  In ons geval is duidelijk dat et echt wat mis is, natuurlijk wil je liever geen label maar soms ontkom je er niet aan zeker niet als je de juiste hulp wilt krijgen
  Denk dus dat het erg verschilt per situatie bij ons wordt niet zomaar een label gegeven
   
 9. Vagans

  Vagans VIP lid

  13 aug 2010
  8.491
  0
  0
  Zwijndrecht
  Ik vind wel dat kinderen tegenwoordig heel snel en heel vaak een label krijgen. Vraag me soms echt af of dit terrecht is. Ik heb verder geen ervaring ermee dus kan niet precies zeggen of ik het er mee eens ben of niet.
   
 10. mrsb

  mrsb Actief lid

  24 okt 2010
  265
  0
  16
  NULL
  NULL
  Ik kreeg een etiketje op mijn 21ste, en wat wou ik dat ik die als kind al had gehad. Ik weet 100% zeker dat mijn leven er anders uit had gezien als ik met mijn ADD de juiste begeleiding en ondersteuning had gehad. In plaats van mijn hele leven als lui gezien te worden. En dat geld ook voor mijn zus die weer last had van andere dingen, maar ook heel gemiste kansen heeft gehad vanwege concentratie problemen, impulsiviteit en weet ik het wat.

  Ons kind heeft 50% kans op adhd doordat ik het heb, en als hij echt last heeft en add heeft zal ik hem zeker laten onderzoeken en hem dat labeltje laten geven. In mijn optiek is dat minder schadelijk dan een heel leven maar falen, en jezelf raar vinden en een mislukking voelen. Ik slik geen medicijnen maar het is al een wereld van verschil dat ik mijzelf nu beter begrijp, minder verwachtingen van mijzelf heb en dus een stuk beter functioneer alleen al dankzij dat zelfinzicht.
   
 11. Zuidriem

  Zuidriem Niet meer actief

  Je hebt er geen ervaring mee, maar kan wel zeggen dat het heel snel en vaak gegeven wordt....?
  Vindt je dan dat het snel door deskundigen gegeven wordt of dat het snel geroepen wordt door de mensen om het kind heen?

  Ik heb hier 2 kinderen met officieele labels.
  Ik ben zo blij dat ze ze hebben. Anders had mijn zoontje groep 3 niet 2 keer mogen doen en had hij volledig vastgelopen. Dan had hij ook geen dyslexietraining gehad.
  Zelfde geldt voor mijn dochter.
  Wat had ik dan moeten beginnen?? Niet veel helaas en dat had absoluut ten koste gegaan van mijn kinderen!
   
 12. Fristi2012

  Fristi2012 Fanatiek lid

  23 jun 2014
  4.087
  1.689
  113
  Ik vind een label juist heel goed.
  Doordat je weet wat er anders is aan een kind, kan je de juiste begeleiding en behandeling geven.

  Ik merk echter helaas vaak genoeg dat een label als excuus wordt gebruikt. Bijvoorbeeld mijn kind heeft adhd dus... Dit vind ik dan weer jammer.
  Ook ben ik van mening dat diagnostiek nooit zonder behandeling mag. Dus als een kind (of volwassene) een diagnose krijgt, dan moet diegene en ouders leren wat het inhoudt en hoe ze ermee om moeten gaan.
  Bij het voorschrijven van medicatie vind ik dat dit altijd gecombineerd moet worden met behandeling. Geef een kind met adhd nooit alleen een pil en denk dat t dan allemaal over is
   
 13. mamabri

  mamabri Niet meer actief

  Ik vind het dubbel. Ja, ik vind aan de ene kant dat vooral de buitenwereld al heel snel een label plakt.

  Aan de andere kant heb ik een zoon van bijna 18 die autistisch is en ADHD heeft. Voordat hij het labeltje kreeg ben ik jaren aan het trekken geweest om hulp. Hij zat dan al wel heel jong op een MKD (met 2,5 jaar) de officiële diagnose is gesteld toen hij 4,5 was.

  En ja, ik ben "blij" met zijn label, temeer omdat ik via TOG en PGB extra geld heb gekregen om voor hem flink wat hulp in te kopen. Hulp die voor hem broodnodig is...... Nu is de school bezig om voor hem de Wajong te regelen. Ik hoop dat die wordt toegekend, omdat dit voor hem betekend dat hij via een bepaald bedrijf zijn extra certificaten voor de horeca te behalen. Krijgt hij die niet toegekend, kan hij nooit zijn droom (doorleren in de horeca) waarmaken, omdat het ministerie onlangs de drempel voor het ROC heeft verhoog. Hij moet op een bepaald niveau kunnen rekenen, dat betekend dat bijna geen enkele leerling op het praktijkonderwijs meer kan verder leren. Als ze 18 zijn moeten ze van school, omdat er geen andere mogelijkheden meer zijn........Ontzettend zuur! Want het praktijkonderwijs geeft geen diploma's, hij heeft als 1 van de weinigen een certificaat behaald, maar iedereen weet dat je zonder diploma al helemaal haast nergens meer aan de bak komt. Met alle ellende van dien.
   
 14. Mandy3

  Mandy3 Fanatiek lid

  27 dec 2013
  3.658
  0
  36
  NULL
  Dit klopt hoor, ben zelf neuropsycholoog.
  Maar goed, sommige kindjes (en hun omgeving!) hebben veel aan dat "label"..
   
 15. Miss Mac

  Miss Mac Fanatiek lid

  21 jun 2013
  2.006
  0
  0
  Zonder diagnose geen hulp zoals een PGB/rugzakje/awbz indicatie of thuisbegeleiding zoals PPG of wat dan ook..

  Een label is dus noodzakelijk wil je kind met een beperking geholpen worden in deze maatschappij ;)
   
 16. Monique1985

  Monique1985 Fanatiek lid

  7 okt 2013
  1.461
  104
  63
  Almere
  Label word TE snel gegeven.. Mijn zoon is nu het levende bewijs.. Eerst afgewezen door gemeente voor indicatie vitree.. 'Hij was niet gehandicapt genoeg ' nog geen half jaar later label verstandelijk beperkt hup indicatie aanvraag voor vitree.. Toegewezen.. Kom je bij vitree wat is je hulp vraag ik geen 1 hij doet Hey goed.. Geen problemen speelt veel buiten heeft veel vriendjes doet aan sport fietste op zijn 3e al zonder zijwieltjes heeft bijna zijn zwem diploma en was op zijn 3e zindelijk is rustig kind speelt graag samen enz.. Dus vrouw vitree kijkt mij zo aan, kijkt vervolgens naar de indicatie en de label en komt er achter dat het allemaal behoorlijk aangedikt is om de indicatie te krijgen.. Enigste echt probleem is dat hij slechter leert.. Maar daarom zit hij al op speciaal onderwijs.. Wat is het ? Geld kwestie ? Moeten ze daarom mijn zoon gebruiken ? Hij doet Hey gewoon goed.. Gaat met leren voorruit en is zelfstandig bijvoorbeeld doucht zelf droogt zich zelf af poetst zijn tanden en kleed zich aan/uit .. Daar heb je vaak wel meer moete mee met zijn label is me gezegd .. Wat doet hij niet , hij wast zijn handen niet voor het eten (nou dan zeg ik dat ff) en doet zijn schoenen verkeerd om (nou dan zeg ik dat ff ) verder tja vergeet hij zijn tas ofzo ach dan zeg ik dat even.. Zo erg is dat toch niet? Of moet een kind alles perfect doen? Andrea ben je verstandelijk beperkt ? Diagnose hier is licht verstandelijk beperkt .. Hij loopt idd wat achter vertoond jonger gedrag dan zijn leeftijds genootjes maar echt schrikbarend vind ik het niet dus ..
   
 17. disaro

  disaro Fanatiek lid

  18 aug 2014
  1.963
  217
  63
  Zoals de meesten zeggen zonder label geen hulp.
  En met de bezuinigingen van tegenwoordig is het ook moeilijk om een indicatie te krijgen en naar het speciaal onderwijs te kunnen, daardoor komt mijn dochter van net 8 tijdelijk thuis te zitten!

  En tja dat het nu lijkt of er meer kinderen een label krijgen komt natuurlijk omdat er meer ouders de weg naar de hulpverlening hebben gevonden.

  Mijn zoon wil later graag bij de marine zal waarschijnlijk helaas niet kunnen.
   
 18. disaro

  disaro Fanatiek lid

  18 aug 2014
  1.963
  217
  63
  En wat Monique zegt je moet het al aandikken om uberhaupt een indicatie te kunnen krijgen helaas.
   
 19. Brightness2013

  Brightness2013 Niet meer actief

  Verschilt per situatie.

  Bij het ene kind absoluut! Te snel, te voorbarig, misschien is het deels karakter?
  Bij het andere kind alleen maar goed, hebben ouders handvatten.
  Dubbel dus.
   
 20. MMarianne

  MMarianne Niet meer actief

  #20 MMarianne, 9 sep 2014
  Laatst bewerkt door een moderator: 9 sep 2014
  Door mijn zwager en schoonzus ben ik er van overtuigd dat er kinderen zijn die te snel een label krijgen en zo lijden de goede onder de kwaden zeg maar en dat is wel spijtig natuurlijk...
   

Deel Deze Pagina