Complexe PTSS

Discussie in 'De lounge' gestart door Zomerrr, 24 sep 2023.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Zomerrr

  Zomerrr VIP lid

  5 jun 2011
  5.065
  466
  83
  Hoi dames,

  Ik ben dus gediagnosticeerd met bovenstaand. Graag verneem ik van jullie waarbij jij of een naaste baat bij hebben gehad. Uiteraard ga ik in behandeling maar welke behandeling heb jij of een naaste van je gekregen en hoelang duurde deze? Merkte je snel verbetering? Ben je volledig hersteld? Heb je naast de behandeling medicatie voorgeschreven gekregen?

  Sorry ik heb veel vragen :)
   
 2. Bezige bij

  Bezige bij Fanatiek lid

  6 mrt 2016
  1.870
  1.652
  113
  Vrouw
  Ik ken mensen in mijn omgeving die ptss hebben en ik weet ook hoe moeilijk en zwaar dit is voor de persoon. Ik heb begrepen dat vooral emdr therapie erg goede resultaten heeft gegeven maar dat het wel heel intensief en heftig kan zijn. Ook medicatie kan er wel voor zorgen dat je zelf er beter mee om kan gaan.
  Heb jij al bepaalde therapie of behandeling?
  Hoe uit zich bij jou de klachten van de ptss?
   
 3. Zomerrr

  Zomerrr VIP lid

  5 jun 2011
  5.065
  466
  83
  Ik heb meerdere trauma’s welke onbehandeld zijn gebleven. Ik slik al een kleine 2 jaar medicatie maar was nog niet klaar voor de traumaverwerking. Zag het zelf totaal niet in en dacht moet alleen wat rustiger aan doen.

  Ik heb zelf last van heel veel spanning. Ik heb al maanden constant een gevoel of ik hele erge spierpijn heb. Ook ben ik erg onrustig en angstig. Ik ben erg prikkelbaar en mijn emoties zijn oppervlakkig.
   
 4. Vekl

  Vekl Actief lid

  26 nov 2022
  137
  76
  28
  Vrouw
  Schematherapie bij een goede gzpsych. Medicatie.
   
 5. Bezige bij

  Bezige bij Fanatiek lid

  6 mrt 2016
  1.870
  1.652
  113
  Vrouw
  Vaak zit trauma heel diep en is het eerste respons wat mensen doen het wegstoppen en doorgaan. Alleen op een gegeven moment kan dat niet meer. Dat je nog niet zo ver was om de trauma's aan te gaan begrijp ik wel want het is een intensieve behandeling waar veel emoties, verdriet en angst bij komt kijken. Maar uiteindelijk ga je merken dat de trauma een nieuwe plek krijgt en je daardoor er beter mee om kan gaan. Helpt erover praten met een behandelaar? En merk je zelf verschil met medicatie? Werk je op dit moment?
   
 6. bababoe

  bababoe Fanatiek lid

  11 mrt 2011
  1.561
  532
  113
  Er zijn een aantal methoden die bewezen effectief zijn voor het behandelen van trauma’s, een daarvan is EMDR, een andere is IE (imaginaire exposure) en ook worden goede resultaten behaald met imaginaire rescripting (vanuit schema therapie). Alle drie hebben ze hun voor en nadelen en vaak wordt gekeken naar wat jij zelf het prettigst vindt. EMDR werkt met het oproepen van beelden en dan het volgen van de vingers van de therapeut (of een stokje of een licht balk), bij IE wordt het verhaal van het trauma zoals jij het vertelt opgenomen en moet je dat meerdere keren terug luisteren, en met rescripting ga je terug naar de situatie van het trauma en herschrijf je als het ware het einde zodat de herinnering minder naar wordt. Dit is even heel kort door de bocht uitgelegd hoor, maar dan heb je een beetje een idee. Wat werkt verschilt per persoon. Veel mensen hebben baat bij EMDR maar het werkt niet voor iedereen. Jouw therapeut kan het beste met jou bespreken wat in jouw geval het meest passend lijkt. Succes in elk geval en sterkte!!!
   
 7. artie

  artie Fanatiek lid

  27 sep 2021
  2.076
  2.311
  113
  Vrouw
  Ik heb er emdr voor gehad en cognitieve therapie. Verder ook act en mindfulness gehad.
  En start morgen met schematherapie bij een nieuwe psycholoog, en waarschijnlijk ook weer enkele emdr sessies.
  Emdr heeft me wel goed geholpen voor enkele stukken trauma. Ik vond het wel echt heel heftig. Het heeft er voor gezorgd dat ik naar sommige dingen kan terugkijken zonder flashbacks, en dat bepaalde triggers geen triggers meer zijn. Het is nu een gewone herinnering geworden. Al kan ik soms nog altijd wel heftig reageren op bepaalde dingen hoor, vooral lichamelijk. Daarom dat ik ook nog verder ga met nieuwe therapie. Complex trauma zit helaas in veel dingen verweven. Maar al bij al denk ik niet dat het zo goed zou gaan met mij zonder al die sessies.
  Praten in de cognitieve therapie was ook fijn omdat ik sommige dingen of gedachten niet kon delen met mijn omgeving, maar ik kon toch nog teveel dingen verzwijgen.
  De mindfulness is fijn om in momenten dat er toch teveel herinneringen of paniekjes zijn die te leren herkennen, en er mee leren om te gaan op het moment zelf.

  Ik hoop voor jou dat je ook iets vind wat werkt voor jou, en een hele dikke knuffel!
   
 8. LadyKikker

  LadyKikker Fanatiek lid

  12 feb 2012
  3.717
  1.631
  113
  Vrouw
  Ik kreeg toen cognitieve gedragstherapie en Emdr.
  Snapte niet waarom emdr zou kunnen helpen maar dat deed het wel. Ik kon daardoor beter relativeren en de angstgedachtes als iets "los" zien. Dus dat het geen onderdeel meer van mijzelf is. Kon er meer van een afstand naar kijken.
  Maar om daar te komen had ik een paar sessie nodig die ik heel heftig vond.

  Daarnaast ook mindfulness gedaan. Een echte cursus bij een trainer.

  Geen medicatie gekregen.

  Al met al een klein jaartje, misschien iets korter, bezig geweest.
   
 9. GroeneBomen

  GroeneBomen VIP lid

  7 mei 2019
  21.571
  24.759
  113
  Vrouw
  Emdr

  En ik zit gewoon met mijn gevoel. Ik wil het ervaren. Ik wil de paniekaanvallen doormaken ipv tegen houden. Daarom wou ik ook geen medicatie ervoor: ik wou het bewust voelen. Ja die spanning heb ik echt wel in mijn lijf, heb hele slechte dagen waarop ik stijf van de spanning sta terwijl er geen directe oorzaak voor is. Maar ook veel meer betere dagen. Vergeleken met een jaar geleden, functioneer ik weer: kan ik zonder blokkade mijn kind ophalen bv..

  Maar wel in combi met emdr en regelmatige praatsessie even met de psycholoog om erachter te komen waar zit t em dan in. Kan genieten van een feestje en ben minder snel overprikkeld.
   
 10. sidmick

  sidmick VIP lid

  23 jun 2008
  17.027
  3.516
  113
  Ik heb EMDR gehad en daarna cognitieve gedragstherapie. Daarnaast intensief BSR welke ik nog steeds in onderhoud heb. Bovenstaande combinatie heeft me zeer goed geholpen
   
 11. Sado

  Sado VIP lid

  16 mei 2016
  17.248
  14.379
  113
  Ik heb, zoals hierboven meer genoemd, baat gehad bij EMDR.
  Weg is de PTSS niet, en ik vraag me af of het ooit weg zal gaan, maar geholpen heeft het zeker wel.

  Medicatie heb ik niet gekregen.
   
 12. Zomerrr

  Zomerrr VIP lid

  5 jun 2011
  5.065
  466
  83
  Ik sta nu op de wachtlijst en kan indien gewenst bij de praktijkondersteuner langs bij de huisartsenpraktijk.

  Op dit moment functioneer ik niet zonder medicatie. Zelfs met medicatie is bijna elke dag heel erg afzien.

  Ik heb geen baan in loondienst. Ik heb een eigen onderneming met personeelsleden. Normaliter werkte ik 40 uur plus en nu voor mijn idee meer op therapeutische basis.
   
 13. Zomerrr

  Zomerrr VIP lid

  5 jun 2011
  5.065
  466
  83
  Hoe lang heb jij schematherapie gehad? Ben je volledig hersteld?
   
 14. Zomerrr

  Zomerrr VIP lid

  5 jun 2011
  5.065
  466
  83
  Ik lees veel dat het de scherpe randjes eraf haalt. Is dat ook bij jou het geval? Hoeveel consulten heb jij gehad?
   
 15. Zomerrr

  Zomerrr VIP lid

  5 jun 2011
  5.065
  466
  83
  Hoelang heeft het traject van EDMR en cognitieve gedragstherapie bij jou geduurd? Wil je iets met over BSR vertellen?
   
 16. Vekl

  Vekl Actief lid

  26 nov 2022
  137
  76
  28
  Vrouw
  Een jaar. Nee volgens mij is van cptss eigenlijk niet volledig te herstellen. Je leert omgaan met de gevoelens en angsten en deze relativeren. Maar echt weg gaan ze volgens mij nooit echt.
   
 17. GroeneBomen

  GroeneBomen VIP lid

  7 mei 2019
  21.571
  24.759
  113
  Vrouw
  Emdr heeft er bij mij voor gezorgd dat ik geen continue flashbacks meer heb. De triggers zijn minder. Als ik nu een fictie programma kijk over een bepaald onderwerp, dan kan ik ernaar kijken zonder dat ik het zelf herbeleef. Emdr heeft ervoor gezorgd dat ik met de trauma's kan leven, dat ze het niet overheersen elke dag. Ik kan zelfs de plek van het trauma bezoeken zonder daar in te storten (dat ik voor die tijd extreem gespannen ben, blijft helaas wel. Maar daar én na die tijd gaat het wel goed).

  Maar ik heb echt wel een deel van mijzelf terug gekregen. Ik zei dat ik geen medicatie had maar dat klopt niet bedenk ik nu: overdag niet, maar ik heb wel slaapmedicatie omdat ik anders overdag het minder goed op kan vangen (hoewel de nachten zijn door de kleine gewoon sowieso beroerd maar ik lig niet vaak wakker van de spanning iig)
   
 18. Sophy

  Sophy VIP lid

  28 aug 2011
  5.661
  2.414
  113
  Noord-Holland
  Wat ik in een ander topic ook al schreef, emdr is prachtig en zorgt voor coping op mentaal niveau. Het trauma zit echter ook in ons lichaam verborgen (ref Bessel van der Kolk) en dat stuk wil je ook kwijt. Ik doe dat met acupunctuur maar dat is een zeer minimaal uitgeoefende substroom in Nederland, gericht op trauma en de combi fysieke en emotionele behandeling. Je kunt er ook allerlei andere lichaamsgerichte therapie voor inzetten, bijv somatic experiencing. De vorm maakt niet zoveel uit.. het is puur dat je een holistische behandeling van lichaam en geest doet.
   
 19. Zomerrr

  Zomerrr VIP lid

  5 jun 2011
  5.065
  466
  83
  Dankjewel voor je uitgebreide bericht.

  Allereerst vandaag veel succes gewenst met je consult bij de psycholoog. Ben je bewust overgestapt naar een nieuwe praktijk?
   
 20. artie

  artie Fanatiek lid

  27 sep 2021
  2.076
  2.311
  113
  Vrouw
  Ik ben overgestapt omdat we een uur verder verhuisd zijn. Ik heb nog een jaar via Videocall met mijn oude psych contact gehad maar ik kon zo voor mijn gevoel veel te veel verbergen omdat je elkaar niet echt ziet, dus nu toch maar veranderd. Heb wel geluk dat ik al snel terecht kon want er zijn hier normaal ook mega wachtlijsten helaas.
   

Deel Deze Pagina