Dé bevallingstips voor aanstaande moeders

Discussie in 'De bevalling' gestart door pippa26, 14 sep 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. pippa26

  pippa26 Fanatiek lid

  14 mrt 2015
  2.103
  1.146
  113
  Op dit forum lees ik vaak van dames die nog voor het eerst moeten bevallen “ik maak geen uitgebreid bevalplan, ik laat het op zijn beloop, we zien wel” of “iedere bevalling is anders dus je kunt er weinig op voorbereiden”. Maar ik lees ook vaak dat moeders hun eerste bevalling als traumatisch hebben ervaren. Daar moét toch iets aan te doen zijn?

  Wat zijn nou jouw tips (zonder bevallingsverhaal erbij!) voor jonge moeders? Uiteindelijk voor iedereen handig ;)

  Ik trap af met wat tips:

  - dextro en appelsap; instrueer je partner om elk kwartier tijdens de heftige fase vd ontsluiting een dextro in je mond te doen. Heeft mij erg geholpen voor de energie om door te kunnen.

  - besef dat een bevalling met je eigen verloskundige of een bevalling in het ziekenhuis heel anders zijn. Je eigen vk blijft bij je, coacht je erdoorheen, geeft je tips, puft met je mee als het moet enz. In het ziekenhuis komt het vaak toch meer op jou en je partner aan. Het personeel zorgt daar tegelijkertijd voor meerdere kamers.
  Het is handig als je dan flink assertief bent, je partner ook, en trek eerder aan de bel (ook letterlijk) als er iets gebeurt. En weet dat je wat meer zelf aan de bak moet.

  - sowieso (als je dit nog niet gewend bent) kom je nu in medische situaties terecht, heb je te maken met zorgverleners. Geef zélf (of partner) alles goed aan. Lukt persen niet goed? Je kunt ook zelf aangeven dat je van positie wil wisselen, of een knip omdat je de kracht niet hebt de baby nét stukje verder te krijgen. Als je niks zegt, laten ze je soms ook beetje doorsudderen. Ze weten namelijk niet dat jij bijv niet comfortabel ligt of.. enz.

  - als je wordt ingeleid dmv prikken vliezen en infuus. Vraag dan om ruime tijd tussen aansluiten infuus. Dat geeft je lichaam de tijd om de bevalling zelf op gang te laten komen.

  - bij rugweeen helpt duwen in de rug met iets warms (door je partner). Bijv de Zensykruik voor bij de baby.

  Nou kom maar op met die tips :)
   
  hummeltje5 en Poolvos vinden dit leuk.
 2. Bubblez

  Bubblez VIP lid

  29 dec 2012
  14.786
  4.933
  113
  Overijssel
  Maak wél dat bevalplan. En niet omdat het een draaiboek is maar omdat je er dus goed over nagedacht hebt hoe je het zou willen in "wat als" situaties.
  Mensen denken dat het dan ook zo moet gaan en dat is niet het idee van een bevalplan. Het geeft jou als patient de kans om aan te geven hoe je het graag zou zíen, als alles goed gaat. En juist de kans goed na te denken wát je wil als he even niét goed gaat.

  Luister naar je lijf. Denk jij dat je even moet stoppen? Geef dat aan en stop. Denk jij dat je kindje eraan komt. Zeg dit dan.

  En verder jouw tips pippa!
   
 3. Lief

  Lief Fanatiek lid

  26 sep 2007
  2.673
  103
  63
  Zeeland
  Iedereen die dextro's in mn mond had gestopt had ik echt gemept hoor, ik wilde écht niks eten ofzo.

  Juist gewoon over je heen laten komen, zo vooraf alles onder controle willen houden heeft toch geen zin.

  Uiteraard wel met je partner/verloskundige dingen doorspreken over belangrijke zaken hoor, maar verder go with the flow ;) het loopt toch anders dan je van te voren denkt..
   
  Marsepein, toch3, Haver11 en 6 anderen vinden dit leuk.
 4. Muisje2016

  Muisje2016 Actief lid

  18 jan 2016
  365
  482
  63
  Focus je op de rust/pauze tussen de weeën, niet op de weeën zelf. Zoek voor jezelf een manier om zo snel mogelijk na een wee weer te ontspannen en uit te rusten. Bedenk dat in de meeste gevallen je wee 1 minuut duurt en je daarna 1, 2, 3 etc. minuten rust hebt. (Ja, ik weet het, niet altijd, een weeënstorm is kut...) Benut de pauze en ontspan in plaats van je alweer schrap te zetten of druk te maken over of je de volgende wee wel aan kan.
   
  RobinBird, momwithcamera, Kolibrie2 en 2 anderen vinden dit leuk.
 5. Koekie1

  Koekie1 Fanatiek lid

  31 jul 2013
  4.049
  706
  113
  Vrouw
  Dit!
   
  pippa26 vindt dit leuk.
 6. G89

  G89 VIP lid

  18 sep 2008
  8.820
  606
  113
  Nederland
  Luister naar je lichaam en focus je op je ademhaling om de weeën zo goed mogelijk op te vangen. Probeer in je eigen "bubbel" te zitten.

  Geef duidelijk aan wat JIJ wilt!

  Ga onder de douche tijdens de weeën.

  Laat alles zoveel mogelijk over je heen komen.
   
  hummeltje5, Marbloempje en pippa26 vinden dit leuk.
 7. heidiane

  heidiane Fanatiek lid

  5 jul 2010
  1.094
  543
  113
  Ik vind tips lastig. Gewoon omdat het zo een verschil maakt hoe je bevalt. Wat ik wel deed steeds was op het ergste voorbereiden voor daarna. Dus zoveel mogelijk dingen al in huis. Huis zo efficiënt inrichten bijv.
  Maar beide bevallingen waren om jaloers op te worden. Denk dan idd dat je beter goed voorbereid kan zijn voor als het wel heftig is.
   
  pippa26 vindt dit leuk.
 8. pippa26

  pippa26 Fanatiek lid

  14 mrt 2015
  2.103
  1.146
  113
  Dit inderdaad. Tips zijn er vooral ook voor bevallingen waar je wel achteraf van zegt “had ik het maar geweten”. De standaarddingen zegt de vk wel in de voorbereiding. Maar heel veel dingen niet, omdat dit niet bij iedereen voorkomt. Maar toch verlopen veel bevallingen juist niet standaard. Ik had liever het eerlijke verhaal gehoord.
   
  hummeltje5, heidiane en Neuzeke vinden dit leuk.
 9. RE080219

  RE080219 Fanatiek lid

  10 dec 2018
  1.051
  1.833
  113
  Stel jezelf mentaal in op het wíllen voelen van die pijn. Want pijn doet het, een pijn die je nooit eerder ervaren hebt. Maar je wíl die pijn. Duik er in en vecht er niet tegen. En dat is verschrikkelijk moeilijk. Als je je vingers brandt, trek je je hand terug. Als je bijna in je broek plast, span je je spieren aan om het binnen te houden. Als het gaat om weeën is dat precies wat je níét wilt. Verzet je niet tegen de pijn en "hou je hand in de vlam" en "plas in je broek". Dat vergt echt mentale voorbereiding.
   
  Kipsate, Loveischocola, Louise11110 en 7 anderen vinden dit leuk.
 10. Prettykitty

  Prettykitty Fanatiek lid

  22 dec 2016
  3.014
  1.462
  113
  Vrouw
  - Heel praktisch : Doe je haar in een vlecht als dit mogelijk is. Anders is je haar na het bevallen een vogelnest.
   
  Kipsate, Nina Sanders, Soturi en 8 anderen vinden dit leuk.
 11. momwithcamera

  momwithcamera Fanatiek lid

  13 mei 2019
  1.205
  1.676
  113
  Vrouw
  Hier sluit ik me helemaal bij aan. Vond het enorm waardevol om dit te maken in aanloop naar beide bevallingen

  En verzet je niet tegen de pijn. Zie de pijn als functioneel en niet als eng. Zodra je gaat vechten en denken 'dit wil ik niet' word het alleen maar erger. Het kost ook veel mentale kracht om jezelf weer bijeen te rapen.

  En doe samen met je partner een cursus, al is het maar één avond. De ademhalingstechnieken bij weeën opvangen en je partner die je daarbij kan helpen als je het zelf even kwijt bent, hielpen mij echt enorm tijdens het opvangen van de weeen.
   
  hummeltje5 en pippa26 vinden dit leuk.
 12. momwithcamera

  momwithcamera Fanatiek lid

  13 mei 2019
  1.205
  1.676
  113
  Vrouw
  En de allerbelangrijkste denk ik: het komt zoals het komt. Er is geen falen als het anders loopt. Als je alle pijnbestrijding pakt die er maar is terwijl je 'natuurlijk' wilde, als er interventies nodig zijn, als het toch een keizersnede word terwijl je vaginaal wilde: het is wat het is. Je hebt het niet minder goed gedaan dan anderen. Elke bevalling, elk lijf, is gewoon anders.
   
  mom2be21, Magnolia29, Muisje2016 en 3 anderen vinden dit leuk.
 13. riean

  riean Fanatiek lid

  21 apr 2014
  2.980
  1.218
  113
  Bij alledrie heb ik niks opgeschreven. Ik heb daar zelf niks mee.
  De allerbeste tip kreeg ik van mijn moeder: omarm de wee, moedig hem aan om nóg sterker en pijnlijker te worden, dat betekent dat ze werken en dat je baby er sneller is.
  Dat werkte echt als een trein. Bij de eerste en derde kon ik me zo extreem goed ontspannen. Het deed nog net zo veel pijn, maar het was niet erg.
  Bij dochter was ik te veel bezig met alle mensen om me heen (vk, stagiaire, man en later nog de kv), waardoor de weeën me steeds overvielen. Dat wilde ik dus bij de derde niet meer. Ik heb toen iedereen weggestuurd, ook mijn man, zodat ik tot bijna 10 cm helemaal ontspannen de weeën kon opvangen. En toen ik bij de derde dacht: oei, dit is bijna niet meer te omarmen, toen kreeg ik persweeen, en was hij er 20 minuten later.
   
  pippa26 vindt dit leuk.
 14. heidiane

  heidiane Fanatiek lid

  5 jul 2010
  1.094
  543
  113
  Maar het eerlijke verhaal? Bij mijn zus werkte dat écht tegen haar. Die had zulke erge verhalen gehoord. En toen ze ging bevallen was ze aan het wachten op het moment dat het lijden en ellende echt begon. Toen was het dus bijna zo dat de verloskundige maar net op tijd was. Kraamverzorgde kwam te laat. Mijn zus had te laat gebeld en reageerde: "Ja ik heb zulke heftige verhalen gehoord ik dacht dat duurt nog wel even voor het serieus is.
   
  pippa26 vindt dit leuk.
 15. Heartofhope

  Heartofhope Bekend lid

  14 mrt 2019
  521
  628
  93
  Helemaal mee eens. Ik denk dat een beval plan juist tegen je kan werken, vooral als dingen anders gaan dan hoe jij het bedacht had. Als je er wel opgeschreven hebt, hou in gedachte dat het meer een richtlijn is hoor je het graag zou zien ipv hoe het móet gaan. Het go with the flow vind ik echt de beste manier om een bevalling in te gaan.
  En ook heel belangrijk, ga vooraf niet de verhalen lezen van horror bevallingen en slagvelden.
   
  hummeltje5, pippa26 en Neuzeke vinden dit leuk.
 16. GroeneBomen

  GroeneBomen VIP lid

  7 mei 2019
  5.150
  6.151
  113
  Vrouw
  Zorg voor je partner ook voor deo en schoon shirt en tandenborstel bij bevalling buitenshuis. Ze ruiken vaak niet naar bloemetjes na die tijd :p
   
  Want2beAmom, hummeltje5, Kolibrie2 en 2 anderen vinden dit leuk.
 17. momwithcamera

  momwithcamera Fanatiek lid

  13 mei 2019
  1.205
  1.676
  113
  Vrouw
  #17 momwithcamera, 14 sep 2019
  Laatst bewerkt: 14 sep 2019
  Dat word toch ook.al gezegd, dat het iets anders is dan een wensenlijst? Ik snap niet zo goed dat dit altijd weer gezegd moet worden als het woord 'geboorteplan' valt
   
 18. Bubblez

  Bubblez VIP lid

  29 dec 2012
  14.786
  4.933
  113
  Overijssel

  Oh god ja!! Ik had mn haar in een staart op mn hoofd en door de weeën bleef ik heen en weer schuiven over mn kussen. 1 dikke klit. Vreselijk.
   
  pippa26 vindt dit leuk.
 19. Bubblez

  Bubblez VIP lid

  29 dec 2012
  14.786
  4.933
  113
  Overijssel

  Een bevalplan is ook geen draaiboek.

  Het gaat erom dat je nadenkt over je bevalling. Weet wat er gaat gebeuren. Hoe je daar in een gunstig geval op wil reageren en hoe je het voor je ziet als het niét goed gaat.

  Het kan je helpen. Om zo soepeler te bevallen omdat je weet wat je wil bij bepaalde situaties.
  En dan bedoel ik niet "ik wil na 8 uur weeën bevallen van een zoon met de naam piet"

  Maar meer;
  De navelstreng na de bevalling uit laten kloppen indien mogelijk ivm gezondheid moeder en kind.
  Bij spoed situatie kind, moet vader ten alle tijde mee kunnen, en laat hij de moeder alleen.
  In eerste instantie bevallen zonder pijnstilling. Maar wanneer nodig indien mogelijk een ruggeprik, anders in overleg anesthesist andere pijnbestrijding.


  Ik noem maar wat er bijv in de mijne stond.
   
  hummeltje5 en pippa26 vinden dit leuk.
 20. pippa26

  pippa26 Fanatiek lid

  14 mrt 2015
  2.103
  1.146
  113
  Het eerlijke verhaal zijn geen horrorverhalen. En ik denk ook niet dat het aanstaande moeders helpt om bevallingsverhalen te horen. Gewoon goede tips. Weet wat je kunt voorbereiden. Het eerlijke verhaal van verloskundigen bedoelde ik hier ook. Ze delen vaak de medische aspecten en niet hun eigen ervaringen over wat slim en handig is te doen.
   
  heidiane vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina