De bom is gebarsten

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Shay25, 17 okt 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Shay25

  Shay25 Bekend lid

  16 okt 2018
  966
  796
  93
  Vrouw
  Al vanaf gr 3 wil mijn zoon (nu 10) niet naar school, hij vindt het niet leuk. Dat uitte is destijds in buikpijnklachten en vermoeidheid.
  In gr 4 is gebleken dat hij Dyslexie heeft en wat was hij blij, want zie je wel; hij is niet dom en stom! (zo voelde hij zich blijkbaar). Schoolresultaten waren altijd matig en soms wat onvoldoende, behalve gym. Zoals de school en wij tegen elkaar zeiden; hij volgt zijn eigen lijn.

  De buikpijn bleef... In groep 5 hebben we het traject afgerond (voor de vakantie) en hij was gewoon op (geestelijk) en had daardoor ook een slecht rapport (maar dan ook heel slecht).
  In gr 6 had hij een lieve juf en die begrijpt hem en begeleidt hem heel goed,, wij hebben nauw contact (had ik met alle juffen).
  Hier had hij niet meer die dippen van geestelijk op zijn voor de vakanties, bleef hij veel stabieler.
  Nog steeds buikpijn en inmiddels wel kunnen benoemen dat school niet leuk was. Verder kwam het niet.
  Wel had hij altijd extra instructie nodig om dingen te begrijpen tijdens de les, niet 1x maar vaak wel 3x, terwijl in het dyslexie onderzoek naar voren is gekomen dat hij gemiddelde/ bovengemiddeld qua iq is.

  Hij zit nu in gr 7, vriendjes worden minder en mijn clowntje is meer teruggetrokken dan ooit.
  Hij regelt altijd alles zelf als hij naar school gaat (doet hij al 2 jr) en nu treuzelde hij want hij wilde niet, buikpijn etc en ineens: huilen huilen huilen
  Hij wilt niet weg, hij wilt niet naar school. Vanuit zijn tenen kwam het! Het was echt vreselijk.
  We zijn 3 kwartier bezig geweest om hem rustig te krijgen (school was allang begonnen).
  En mijn man en ik hebben de knoop doorgehakt dat hij niet zo naar school kon en je zag hem direct ontspannen en de stress wegvloeien... wat was dat naar om te zien! Mijn lieve mannetje zo'n stress!

  Bij school direct aangegeven dat hij niet naar school wilde en dat het geescaleerd is en dat hij vandaag niet kwam.
  's Middags heeft zijn juf mij gebeld en hebben een lang gesprek gehad, op school laat hij dit niet zien; gemotiveerd om te werken, goedlachs, steekt zijn vinger op en is blij juf te zien. We weten het allebei niet.
  Hij is altijd jong in gedrag geweest, snel afgeleid, concentratie van een goudvis en pas al iets hem interesseert dat gaat hij ervoor en kan hij dat moeilijk loslaten.

  Ik ga vandaag naar de huisarts want met school en de iber kom ik er niet uit, mogelijk dat iemand dit herkent of weet wat er nu gaat gebeuren? Ik wil hem zo graag helpen.
   
 2. MissFluffy

  MissFluffy Fanatiek lid

  25 aug 2016
  2.210
  860
  113
  Vrouw
  Mijn broertje had hetzelfde, ook de buikpijnklachten en ook het jonge gedrag. Voor jouw beeldvorming, in groep 8 kroop hij door de gangen van school en gaf iedereen kopjes want hij was een poesje. Hij had het geluk dat hij wel heel goede aansluiting had in de klas en daardoor veel vriendjes. Hij is jaren lang begeleid door karakter (kinder psychiatrie) kreeg medicatie voor zijn concentratie (pdd-nos) en na groep 8 is hij naar een speciale middelbare school gegaan. Daar bestonden de klassen uit max. 10 leerlingen en hadden ze een vaste juf, net als op het basisonderwijs. Alleen voor hele gespecialiseerde vakken kregen ze een andere docent.
   
 3. missle

  missle Bekend lid

  4 mrt 2010
  932
  425
  63
  #3 missle, 17 okt 2019
  Laatst bewerkt: 17 okt 2019
  Onze zoon is jonger, maar ook wij zitten nu in een traject om uit te zoeken waarom het niet loopt met zoon op school. Wij hebben het via de gemeente lopen, met een casus regisseur die met ons meeloopt en de weg kent in het land van de beschikkingen die nodig zijn om onderzoek te doen. Succes en sterkte, het is echt heftig als je kind duidelijk niet lekker in zijn vel zit en je nog niet weet waar je moet zoeken....

  Bij ons thuis speelt het trouwens met beide kinderen dat ze afwijkend gedrag laten zien van gemiddeld, maar alleen voor zoon is het nu wel urgent. Ook ik zelf heb mijn uitdagingen waar ik mee bezig ben, dus wij zijn hier wel als gezin opgeschaald in zorg naar een casus regisseur, dat is normaal niet waar je start :cool: CJG is een stapje lager om te starten, die kennen ook de weg waar je naartoe kunt gaan en kunnen je daar naar verwijzen
   
 4. momwithcamera

  momwithcamera Fanatiek lid

  13 mei 2019
  1.855
  2.667
  113
  Vrouw
  Pff wat heftig voor jullie zeg :( Lijkt me vreselijk om je kind zo intens verdrietig te zien. Ik heb geen ervaring maar kreeg meteen wel wat vragen. Word hij gepest? Is hij wel eens in gesprek gegaan met een gespecialiseerde kindertherapeut om boven water te krijgen waarom het niet lekker loopt? Is er wel eens onderzocht of er meer speelt dan alleen dyslexie? En deel van z'n gedrag doet mij wel denken aan adhd (hyperfocus, snel afgeleid, moeilijk motivatie op kunnen brengen voor dingen die niet interessant zijn) maar ik ben absoluut geen expert natuurlijk.
   
 5. Shay25

  Shay25 Bekend lid

  16 okt 2018
  966
  796
  93
  Vrouw
  <3
   
 6. Shay25

  Shay25 Bekend lid

  16 okt 2018
  966
  796
  93
  Vrouw
  Ok wat naar voor hem en je gezin! Ik neem het mee.
   
 7. Shay25

  Shay25 Bekend lid

  16 okt 2018
  966
  796
  93
  Vrouw
  Nee hij wordt niet gepest, juf heeft in gr 6 (dezelfde juf) alles al uit de kast getrokken en obseraties etc) hij ligt in de groep goed en geeft ook aan zich veilig te voelen.
  Tijdens het dyslexie onderzoek hebben ze meerdere dingen zoals ADHD of ADD moeten uitsluiten want anders werkt het traject niet. Dit was niet aan de orde maar hij was toen nog maar net 7 toen hij getoets werd en toen werd er ook aangegeven dat hij jong gedrag vertoonde, maar blijkbaar konden ze hem toen we goed genoeg testen. Nu zet ik ook mijn twijfels erbij.
  Overigens denk ik ADHD niet want hij is niet druk of chaostisch.
   
 8. marloes80

  marloes80 VIP lid

  6 aug 2006
  21.632
  648
  113
  Och, arm kereltje... wat verschrikkelijk voor jullie, maar vooral voor hem.
  Geen advies, wel een dikke knuffel
   
  Shay25 vindt dit leuk.
 9. missle

  missle Bekend lid

  4 mrt 2010
  932
  425
  63
  Loopt hij misschien achter in de lesstof en moet hij enorm op zijn tenen lopen om de klas bij te kunnen benen? Want als hij overvraagd wordt dan geeft dat hem natuurlijk ook enorm veel stress.
   
 10. Shay25

  Shay25 Bekend lid

  16 okt 2018
  966
  796
  93
  Vrouw
  Klopt dit hebben we ook ingezet; nu een aantal weken terug dat hij van de 3 rijtjes, halve rijtjes doet, dus wel alle soorten bv sommen maar niet de hoeveelheid.
  Het is nog even afwachten hoe hij hier op doet? Voor als nog is hij nu wel gelijk klaar met de rest.
  Ik denk nu zeker dat hij op zijn tenen loopt, terwijl ik voor heen zei; als je je er toe zet lukt het wel (dat lukt het thuis namelijk ook, maar daar is minder afleiding)
   
 11. missle

  missle Bekend lid

  4 mrt 2010
  932
  425
  63
  Misschien lukt het hem ook wel allemaal, maar als je uit de pas gaat lopen met wat de gemiddelde klas doet dan kom je in het passend onderwijs wat scholen dan moeten gaan bieden. En het is geen onwil van de juffen of meesters om het beste voor het kind te willen en ze doen echt wel heel erg hun best, maar vaak is het onderwijs systeem daar toch niet goed genoeg op ingericht om ECHT passend onderwijs te kunnen bieden, de norm is toch echt het gemiddelde.
   
  Shay25 vindt dit leuk.
 12. Jo79

  Jo79 VIP lid

  6 mei 2007
  22.519
  1.966
  113
  Och jee, wat sneu :(.
  Goed dat je hem thuis hebt gehouden en meteen met school het gesprek bent aangegaan.
  Misschien legt hij voor zichzelf de lat ook wel hoog en hoe rot het is, met dyslexie blijf je op dat punt altijd achter. Misschien heeft hij inderdaad ook nog iets als add, waardoor school ondanks een goede intelligentie best moeilijk kan zijn.
   
  Shay25 vindt dit leuk.
 13. Shay25

  Shay25 Bekend lid

  16 okt 2018
  966
  796
  93
  Vrouw
  Dit is iets wat wij 2 jaar geleden al gedacht hadden, ADD, maar het zou ook schoolfobie kunnen zijn of gewoon niet lekker in zijn vel. Het is zo lastig voor hem!
   
 14. HappyRabbits

  HappyRabbits Fanatiek lid

  20 jan 2014
  3.429
  1.238
  113
  Het klinkt alsof hij op school heel erg zn best doet om te laten zien wat er van hem verwacht wordt terwijl hij het eigenlijk helemaal niet leuk vindt. Hij loopt dus de hele dag op zn tenen, doet zich anders voor dan hoe hij zich eigenlijk voelt en speelt dus feitelijk de hele dag een stukje toneel. Thuis kan hij eindelijk weer zichzelf zijn. De rol die hij speelt op school kost hem zoveel energie, dat moet een keer misgaan. Dat lijkt nu te zijn gebeurd. Ik zou ook eens kijken of je een doorverwijzing kunt krijgen naar een gespecialiseerd begeleider/therapeut. Veel sterkte, het lijkt me zo naar dit.
   
 15. Shay25

  Shay25 Bekend lid

  16 okt 2018
  966
  796
  93
  Vrouw
  Goed verwoord!
  Dit zal ws gebeuren en dan moet ik op zoek naar een therapeut ofzo? Die informatie zal ik wel van de HA krijgen. Waar moet ik dan opletten?
   
 16. bonnie1

  bonnie1 VIP lid

  19 jul 2008
  6.573
  1.206
  113
  Onze dochter wil ook niet naar school. Ze vindt het saai en stom. Werken is niet leuk. En alles is moeilijk. Ook extra instructie. Snel afgeleid, langzaam met haar werk. Ze is 7 en zit in groep 5.
  Op school zien ze een vrolijk, sociaal meisje, niet dat ze het niet leuk vindt. Zo raar. Thuis is ze erg prikkelbaar. Nu vakantie en al de hele week niet boos geweest. Toch bijzonder.
  Onze dochter legt de lat voor zichzelf te hoog. Ze gaf gisteren aan dat schrijven zo moeilijk is, omdat het precies tussen de lijntjes moet. Ook is ze erg gevoelig voor stemmingen van anderen.
  Onze ib'er kan ons nu doorverwijzen naar het basisteam van de gemeente, om te kijken wat er aan de hand is en om tips te geven. Wellicht voor jullie ook een idee.

  Ik las gisteren een artikel hooggevoelig en strong-willed van Janneke van Olphen, dat was alsof mijn dochter beschreven werd. Wie weet herken je daar jouw zoon ook in.
   
 17. momwithcamera

  momwithcamera Fanatiek lid

  13 mei 2019
  1.855
  2.667
  113
  Vrouw
  Wellicht ADD? Maar hoe dan ook, ook als hij dit 'label' heeft zou hij niet met zo veel stress en spanning mogen rondlopen. Ik zou echt kijken of je doorverwezen kunt worden naar een kindertherapeut/begeleider/hoe dat ook heet. Misschien is het wel fijn voor hem als een 'onafhankelijk' iemand die niet z'n vader/moeder/school is met hem kan praten over wat school met hem doet en waarom het niet lekker gaat. Heel veel sterkte!
   
 18. Shay25

  Shay25 Bekend lid

  16 okt 2018
  966
  796
  93
  Vrouw
  Hij is een ontzettende binnenvetter en zal nooit het achterste van zijn tong laten zien. Nu hij het aan ons laat zien, hoop ik dat hij openstaat om dit bij een ander persoon neer te leggen.
  Zelfs met juf wil hij er niet over praten, terwijl hij dol op haar is.

  Ik lees dat meerdere het via de gemeente hebben gespeeld, is dat dan via Centrum Jong?
   
 19. Shay25

  Shay25 Bekend lid

  16 okt 2018
  966
  796
  93
  Vrouw
  Wat naar dat je er ook tegen aan loopt met je dochter!
  Ik heb even opgezocht wat strongwilled betekend; hier herken ik mijn zoon helemaal niet in.
   
 20. HappyRabbits

  HappyRabbits Fanatiek lid

  20 jan 2014
  3.429
  1.238
  113
  Ik zou echt iemand zoeken die gespecialiseerd is in kinderen. Je zou ook gewoon eens kunnen googlen of er therapeuten in je omgeving zitten en wat hun aanpak/specialisme is.
   
  Shay25 vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina